Υπερψηφίστηκε σήμερα ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, με εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται το αμερικανικό δίκαιο με...
τίτλους υπό το δίκαιο της Αργεντινής. Την πρόταση αυτή είχε κάνει προ ημερών η πρόεδρος της χώρας Κριστίν Φερνάντες με στόχο να παρακάμψει την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου η οποία τον προηγούμενο μήνα οδήγησε στην τρίτη πτώχευση της χώρας σε διάστημα 13 ετών.
Με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση της Αργεντινής στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ ότι κάνει ό,τι μπορεί για να καταβάλει τις πληρωμές στους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί το κούρεμα.
Στόχος του νέου νόμου είναι να παρακαμφθεί η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που απαγόρευε στη χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της που είχε αναδιαρθρώσει με βάση το αμερικανικό δίκαιο, εάν δεν πληρώσει τα κερδοσκοπικά ταμεία που αρνήθηκαν τους όρους των αναδιαρθρώσεων χρέους το 2005 και το 2010. Η απόφαση αυτή οδήγησε την Αργεντινή σε δεύτερη χρεοκοπία σε διάστημα 12 ετών.
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του νόμου αμφισβητείται, δεδομένου ότι ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα τον έχει χαρακτηρίσει παράνομο, καθώς παραβιάζει την απόφαση που έλαβε υπέρ των πιστωτών της Αργεντινής στη διαμάχη τους με τη χώρα μετά τη χρεοκοπία του 2002. Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες είχε κατηγορήσει τον Γκρίζα για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και για παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία της Αργεντινής.