Σάββατο 24 Απριλίου 2010

MEIΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΡΑ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη (απο ΕΘΝΟΣ)

Μέτρα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό ζητούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάνουν ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χθες εκπρόσωποι του Ταμείου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αν. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη με κεντρικό θέμα συζήτησης τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα...

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δέχεται έντονες πιέσεις για επίσπευση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία. Μία τέτοια εξέλιξη στην πράξη θα οδηγήσει σε «μαχαίρι» στις συντάξεις, αρχής γενομένης από τα ελλειμματικά ταμεία, ενώ «μάχη» δίνεται για το καυτό θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη.
Συγκεκριμένα, τέσσερα είναι τα ανοιχτά «μέτωπα» που καλείται να δώσει τη μάχη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:
1 Η επιτάχυνση των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ηγεσία του υπουργείου δέχεται πιέσεις ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα ταμεία να αρχίσει το 2013 και όχι το 2018 όπως έχει προτείνει στον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις, που φτάνουν μέχρι και το 30%. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ηλικία 65 ετών και με 35 έτη δουλειάς το ποσοστό αναπλήρωσης -βασική και αναλογική σύνταξη- δεν αναμένεται να ξεπερνά το 60% (σήμερα είναι 80% για τους παλαιούς ασφαλισμένους και 70% για τους νέους).
Συνολικά η κύρια και η επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να ξεπερνούν το 80% του συντάξιμου μισθού. Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο Πετραλιά -που θα εφαρμοστεί- οι επικουρικές συντάξεις θα διαμορφωθούν στο 20%.
Συντελεστές και ΛΑΦΚΑΣύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας δέχεται πιέσεις και για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών, με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, οι συντελεστές αυτοί θα ξεκινάνε από το 0.9% για τα 15 έτη δουλειάς και θα φτάνουν το 1.6% για τα 40 χρόνια.
Τέλος ειδική εισφορά -δηλαδή ένας νέος ΛΑΦΚΑ- θα επιβληθεί στις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ. Το μέτρο θα «τρέξει» άμεσα σε μια προσπάθεια να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία.
2 Η... επέκταση όλων των αλλαγών και στο δημόσιο τομέα. Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν στις γυναίκες, στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν και δεύτερη δουλειά, όσους αποχωρούν πρόωρα και τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.
3 Η άμεση λήψη μέτρων στα ελλειμματικά ταμεία για να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση. Δεδομένη είναι η άμεση μείωση των υψηλών συντάξεων -π.χ. από 3% έως 8% στα ποσά άνω των 1.500 ευρώ- στα ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Επιπλέον, αναμένεται μείωση των συντελεστών στο 2% σε όλα τα ταμεία, λύση που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα έως ότου εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε μείωση των συντάξεων στον Ο.Α.Ε.Ε. κατά μέσο όρο 10%.
4 Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο έτος στο 67ο έτος. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απαντά πως θα αυξήσει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, ώστε μέχρι το 2015 να πάει από τα 61,5 στα 63,5 έτη.
Επιπλέον θα υπάρξει εφαρμογή των ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά, που αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων στο ΙΚΑ και στα ειδικά ταμεία μισθωτών. Τέλος μένει να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το καυτό θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα (δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» το μεταβατικό διάστημα).
Read more...

Εξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ζητούν Γερμανοί συντηρητικοί

nooz.gr
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, υποστηρίζουν Γερμανοί συντηρητικοί σε δηλώσεις τους στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της από τη ζώνη ευρώ», εκτιμά ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ανώτερος αξιωματούχους της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). «Το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι ταμπού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει μόνον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επίσης πρόβλημα ουσίας, διαρθρωτικό και ανάπτυξης».

Η Ελλάδα αποφάσισε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, αλλά η Γερμανία εξακολουθεί να θέτει όρους για τη χορήγηση του πακέτου.

«Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω εάν το πακέτο αυτό βοήθειας είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με το γερμανικό συνταγματικό δίκαιο», δήλωσε στο Spiegel ο ηγέτης της γερμανικής συντηρητικής ομάδας CDU και CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βέρνερ Λάνγκεν.

Σύμφωνα με τον Λάνγκεν, η βοήθεια αυτή δεν θα αποτελέσει μια διαρκή λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και «η πραγματική εναλλακτική» είναι «να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη ευρώ και να ξαναγίνει ανταγωνιστική με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ αναφέρονται πολλές γερμανικές εφημερίδες.

«Η μόνη πραγματική λύση είναι μια ξεκάθαρη ρήξη: η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ», γράφει η Bild, η οποία έχει τον τίτλο «Οι Ελληνες θέλουν τα λεφτά μας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα για το «δικό της συμφέρον». Το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ένας «στενός κορσές» που για την ώρα έχει πολλές απαιτήσεις από τη χώρα αυτή και χωρίς αυτό οι Ελληνες θα είχαν «περισσότερους μοχλούς στα χέρια», για να εξυγιάνουν την οικονομία τους.

«Η προσωρινή έξοδος από τη ζώνη ευρώ δεν είναι ντροπή», προσθέτει η εφημερίδα, η οποία εκτιμά εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι «αυτή τη στιγμή ένα πηγάδι χωρίς πάτο» και ότι το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας δεν αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Για την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, «το τελευταίο ζήτημα για τους Ελληνες, εάν η βοήθεια (η ευρωπαϊκή και του ΔΝΤ) δεν αποδώσει, είναι η έξοδος» από τη ζώνη ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κατά πόσο η ζώνη ευρώ στο τέλος της κρίσης θα αριθμεί ακόμα 16 μέλη παραμένει «ανοικτό».

Read more...

Το επίσημο έγγραφο που απέστειλε ο Γ.Παπακωνσταντίνου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

financial
Read more...

«Κάποιος πρέπει να πάει στη φυλακή»



Το μήνυμα που μετέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην ηγεσία του Κινήματος και της κυβέρνησης, επιστρέφοντας από τις πασχαλινές τους διακοπές ήταν κοινό, από όλους και σαφές: «κάποιος πρέπει να πάει στη φυλακή». Σε αυτή τη φράση, η οποία ακούγεται, πλέον, όλο και περισσότερο, συμπυκνώνεται η αντίδραση των απλών πολιτών απέναντι σε όλα όσα παρακολουθεί γύρω από τις εξελίξεις στην οικονομία και το αίσθημα αδικίας που όλο και μεγαλώνει, καθώς βλέπουν ότι οι υπεύθυνοι για την κρίση δεν πληρώνουν και καλούνται οι ίδιοι, για μια ακόμα φορά, «να πληρώσουν τα σπασμένα».

Πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, ωστόσο, θεωρούν ότι τα μηνύματα που μεταφέρουν δεν φθάνουν στην ηγεσία αυτούσια, αλλά φιλτραρισμένα, μέσα από τα πολλαπλά φίλτρα όσων παρεμβαίνουν μέχρι να φθάσουν στον πρωθυπουργό, στον οποίο όλα παρουσιάζονται ως να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

ΣΦΗΝΑ


i-reportergr
Read more...

ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑ.......Παραίτηση κυβερνητικού αξιωματούχου σε θέση κλειδί;


Ο Παπανδρέου προσέτρεξε στο ΔΝΤ, επειδή οι Ρώσοι ετοίμαζαν πακέτο βοήθειας 50 δις;


"Επειδη θεωρω οτι δεν κρυβεις πραγματα,δεν εισαι διαπλεκομενος φιλε μου troktike ακου.Ειμαι κρατικος λειτουργος-αλλα συνηθως εμεις μιλουμε οταν μας διωχνουν απο τη θεση μας-και επειδη θελω να εχω τη συνηδειση μου ησυχη ως ενα βαθμα θα σου πω οτι η αποψη των περισσοτερων υπουργων και αλλων ειναι οτι ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ....



παιζει ΚΑΘΑΡΑ και ΑΝΟΙΚΤΑ το παιχνιδι των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.βιαστηκε να προσφυγει στο μηχανισμο στηριξης της ΕΕ και ΔΝΤ επειδη στο τελος του μηνα θα ερχοταν προταση βοηθειας απο την ΡΩΣΙΑ υψους 50 δις ΕΥΡΩ με σταθερο επιτοκιο 4% για παντα και χωρις ανταλλαγματα.Επισης υπαρχει πακετο 60 δις απο την ΚΙΝΑ για επενδυσεις στην Ευρωπη και ενδιαφερον για εξαγοΡα του ΟΣΕ.Ελαβα μερος σε συζητησεις υψηλου επιπεδου και υπηρχε η διαπιστωση οτι με ορισμενες στοχευμενες κινησεις θα λυνοταν το οικονομικο προβλημα της ελλαδος,ομως η ισχυρη αντιδραση του ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και της ομαδας του δεν αφηνε περιθωρια,ηταν σιγουρη η αιτηση βοηθειας.εγω θεωρω προδοσια και εγκλημα την αποφαση και σε λιγες μερες η παραιτηση ! μου θα κανει θορυβο.Τωρα ειμαι ανωνυμος αναγνωστης.Πιστευω να το αναρτησεις,αν οχι να εισαι καλα και να με θυμηθεις σε λιγες μερες.


Read more...

Σχέδιο Β και πρόωρες εκλογές


Γράφει ο Άκης Μπέσκος. Ειδε το τυρί και δεν είδε την φάκα ; η μήπως υπάρχει και εδώ σχέδιο Β !Ειναι γνωστό πως αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα απο τις άλλες με υψηλό χρέος χώρες είναι το υψος του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η όποια βοήθεια παρασχεθεί σήμερα, στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης, απο την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, (τόκους, αναχρηματοδότηση) και για την κάλυψη εσωτερικών τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών।
Η βοήθεια ουδόλως θα επηρεάσει το δυσθεώρητο ύψος του εξωτερικού χρέους, το οποίο με γεωμετρική πρόοοδο θα συνεχίσει να αυξάνεται, και για το οποίο περιέργως ουδείς αυτή τη στιγμή μιλάει. Ομως το ερώτημα και υπάρχει και τίθεται. Ως πότε και μέχρι που θα αυξάνεται το εξωτερικό δημόσιο χρέος; Και οι πιστωτές κοιμούνται άραγε ήσυχοι , περιμένοντας τι;Μήπως γνωρίζουν κάτι το οποίο τους καθησυχάζει;Υπάρχει μυστική ατζέντα ή τέλος πάντων υπάρχει και εδώ πλάνο Β;
Ας δούμε ποιό μπορεί να είναι το πλάνο Β.Η Ευρώπη παρέχει σε πρώτη φάση (2010) οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, κίνηση με την οποία στηρίζει το Ευρώ και παράλληλα δείχνει έτσι την αλληλεγγύη της πρός ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης.Η Ελληνική κυβέρνηση κλέβει πολιτικό χρόνο(εξ΄ άλλου αυτό κάνει απο την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε) και φθάνει στο φθινόπωρο ή στην καλύτερη περίπτωση στην άνοιξη του 2011.Φθάνει η στιγμή όμως, προσυμφωνημένα ή όχι, αυτή τη στιγμή παραμένει ερωτηματικό, που ανοίγει το θέμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους.
Οι πιστωτές ζητουν σχέδιο αποπληρωμής, η Ελλάδα αδυνατεί και καταγγέλει πως οι κερδοσκόποι την εκβιάζουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πλέον ωρολογιακή βόμβα το χρέος της Ελλάδας, βόμβα για την οποία έχει να διαλέξει μεταξύ ανεξέλεχτης και ελεγχόμενης έκρηξης.
Και εδώ μπαίνει σε λειτουργία το πλάνο Β. Η ελεγχόμενη έκρηξη προφανώς και είναι μιά υπο επιτήρηση χρεοκοπία η οποία και τους πιστωτές θα εξασφαλίσει κατευθύνοντας πρός ΑΥΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, που προβλέπονται για το 2011,2012, 2013 και το ευρώ έτσι δεν θα υποστεί ισχυρό κλονισμό.
Αυτή η κίνηση προφανώς εδράζεται στην σκέψη πως με μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας το σύστημα θα καθαρίσει, το ευρώ θα συνεχίσει προσωρινά να υποχωρεί αλλά έπειτα θα καταστεί ισχυρό γιατί θα έχει καταφέρει την αυτοκάθαρση, θα έχει δώσει μια μάχη και θα την έχει κερδίσει, θα έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. Βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα: Καιη Ελλάδα σε όλο αυτό το σενάριο που είναι; Μα προφανώς της έχουν δείξει, την προσυμφωνημένη(;) έξοδο απο την ευρωζώνη μέχρι να τακτοποιήσει τα του οίκου της. Μόνο που αυτή την έξοδο κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να την παρουσιάσουν ως πράξη αντίστασης και κίνηση Εθνικής ανεξαρτησίας, κίνηση - ερώτημα – με το οποίο και θα μας πάνε σε υποχρεωτικές πρόωρες εκλογές.
yperpasok
Read more...

Κ. Μπατζελή: Πρέπει να δαμάσουμε τη "Λερναία Ύδρα" του ελλείμματος

Σύμβαση του προγράμματος «Leader», ύψους 10,9 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή με το νομάρχη Δράμας Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη. Τα χρήματα θα διατεθούν για πολλαπλές δράσεις, κυρίως όμως για την υποστήριξη αγροτουριστικών υποδομών και για πρόγραμμα υλοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων.

Σε δηλώσεις της, η κ. Μπατζελή τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα πρέπει να έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αναφερόμενη στις αγροτικές επιδοτήσεις σημείωσε ότι «πλέον ένα μεγάλο μέρος επιδοτήσεων θα εκταμιεύεται από τον εθνικό προϋπολογισμό για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

«Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 160 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διατεθούν σε εξισωτικές αποζημιώσεις», ανέφερε η υπουργός.

Σε ερώτηση για την οικονομική κρίση και τα μέτρα της κυβέρνησης η κ. Μπατζελή σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε περίοδο διαχείριση κρίσης και ως κυβέρνηση δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι θα βγούμε από αυτήν με το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης και τη συγκρότηση κοινωνικών συμμαχιών».

«Τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε εξαγγείλει», συμπλήρωσε, «θα τις υλοποιούσαμε σε κάθε περίπτωση, άσχετα από την κρίση. Πρέπει, τα επόμενα χρόνια, να δαμάσουμε τη "Λερναία Ύδρα" του ελλείμματος και τους χρέους», τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης, η κ. Μπατζελή ανάφερε ότι τέσσερα είναι τα βασικά εργαλεία στα οποία θα βασιστεί η κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων για την αγροτική ανάπτυξη: το πρόγραμμα ΟΠΑΧ για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, το ΕΣΠΑ, το Leader και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τις αγροτικές υποδομές.

Η υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας.
Read more...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Read more...

«Πάμε, για να σκοτώσουμε τους δράκους»

«Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει, για να δώσουμε σιγουριά στους πολίτες, και επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που έχουν χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων, στην πλατεία της Κρεμαστής της Ρόδου.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι με μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί, αλλά εμείς αυτόν είχαμε.

«Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ, και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας τι σημαίνει για τη χώρα αυτή η επιτήρηση.

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε μάλιστα ότι είδε σε μια διαδήλωση, να αναγράφεται σε αφίσες «΄΄Έξω το ΔΝΤ". Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω από κάτω ΄΄Έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή΄΄. Απλώς δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία».

Ακόμη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αγώνας της κυβέρνησης είναι να ανακτήσουμε ξανά την αυτονομία μας, την ελευθερία μας, να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και πάλι την Ελλάδα από την επιτήρηση στην οποία μας έβαλαν οι δυνάμεις της συντήρησης.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα. «Γι' αυτά δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, έφταιγε μια κυβέρνηση που εξυπηρετούσε πελατειακά συμφέροντα και άφηνε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να γιγαντώνονται», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Φτάσαμε εδώ υπερχρεωμένοι σε τέτοιο βαθμό που φοβήθηκαν ακόμη και οι καλοί πιστωτές μας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα που δεν ήταν ευχάριστα, ωστόσο ήταν αναγκαία για να νοικοκυρέψουμε τα χρέη και να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι. «Αυτό κέρδισε ξανά την αξιοπιστία μας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε ακόμη ότι «θα είναι δύσκολη περίοδος αλλά δημιουργική».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να ορθοποδήσουμε τη χώρα αλλά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που αυτή έχει.

Κάτοικοι παρέδωσαν στον πρωθυπουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου και εκείνος τους απάντησε, λέγοντας: «Πάμε για να σκοτώσουμε τους δράκους, για να ξεφύγουμε μπροστά».

Με την ομιλία του στην Κρεμαστή ολοκληρώθηκε και η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και στη Ρόδο.
.nooz.gr
Read more...

ΣΤΗΝ G20 'ΣΚΟΝΤΑΨΕ' Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ

fimotro
Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της G20 δεν συμφώνησαν στο ζήτημα της επιβολής φορολογίας στις τράπεζες, ένα φλέγον θέμα που τους απασχόλησε στη χθεσινή τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, δήλωσε μιλώντας στον Τύπο ο Καναδός υπουργός Οικονομίας, Τζιμ Φλάερτι...


«Δεν υπήρξε συμφωνία για μια φορολογία των τραπεζών παγκοσμίως» ανέφερε ο κ. Φλάερτι, η χώρα του οποίου προεδρεύει στην G7 και συμπροεδρεύει στην G20 μαζί με την Νότια Κορέα.
«Ορισμένοι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ άλλοι σαφώς κατά» υπογράμμισε ο Καναδός υπουργός η χώρα του οποίου τάχθηκε κατά της επιβολής μιας τέτοιας φορολογίας.
Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία δέχονται κατ’ αρχήν την φορολόγηση των τραπεζών, που είναι πρόταση που έγινε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή τη σύνοδο της G20.
Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγηση κάθε τράπεζας: μία με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.

Read more...

ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ Ο 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ'


Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας (απο ΕΘΝΟΣ)

Με την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά και του νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης 27 Απριλίου, μπαίνει στην τελική ευθεία ο «Καλλικράτης», ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους μέχρι τις 20 Μαΐου...
Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει τις 400 σελίδες του νομοσχεδίου καθώς και τον χωροταξικό σχεδιασμό των λιγότερων από 370 δήμους στην επικράτεια, έπειτα από έξι μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων.Το φως της δημοσιότητας έχουν δει μέχρι στιγμής το πολιτικό κείμενο του «Καλλικράτη» που εκτέθηκε σε δημόσια διαβούλευση καθώς και το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο νόμου 297 σελίδων που παραδόθηκε στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ.
Ο χάρτης του Καλλικράτη αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και μέλη του κοινοβουλίου αλλά μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ του υπουργού και μιας ομάδας στενών του συνεργατών.

Τα κριτήριαΣε τρεις ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει, μαζί με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τα κριτήρια συνένωσης των δήμων, για τα οποία έχει επισημάνει πως θα είναι κοινά για όλη την επικράτεια, την κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση και τέλος τις λεπτομέρειες των οικονομικών του «Καλλικράτη», δηλαδή το ποσό της χρηματοδότησης του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
Πριν καν ανακοινωθούν οι κυβερνητικές προτάσεις έχει δημιουργηθεί σύγχυση σε αρκετές περιοχές, όπου οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε σενάρια συνένωσης των δήμων τους. Εκτός των τοπικών κοινωνιών, γραμμές «άμυνας» στον «Καλλικράτη» έχουν «χαράξει» οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης καθώς και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία - στην πλειονότητά τους- αποδέχονται την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις.

ΝΔ: Επίσημα η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου συνολικά όταν δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των διατάξεων και του χάρτη. Σε πλήρη εναρμονισμό με τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος, τα στελέχη της ΝΔ επικεντρώνουν μέχρι στιγμής στο θέμα της μεταφοράς προϋπολογισμένων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση με την παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.
Χαρακτηρίζουν πρόχειρο τον σχεδιασμό του «Καλλικράτη» και τονίζουν ότι ο διάλογος περιορίστηκε μόνο μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δημιούργησαν έναν αυτοδιοικητικό χάρτη με κομματικά και αυστηρά εκλογικά κριτήρια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χρ. Ζώη, υπεύθυνου του τομέα Εσωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ θα ζητήσει περισσότερο χρόνο συζήτησης για τον Καλλικράτη στο κοινοβούλιο, αφού απαιτείται ουσιαστική συζήτηση για μια τέτοια μεταρρύθμιση. «Αν ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι ο Καλλικράτης είναι τέσσερα νομοσχέδια μαζί, τότε θα χρειαστούμε τετραπλάσιο χρόνο στη Βουλή για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του», δηλώνει ο κ. Ζώης.

ΚΚΕ: Ενάντια στην αποκέντρωση κεντρικών κρατικών αρμοδιοτήτων όπως η Υγεία και η Παιδεία στην τοπική αυτοδιοίκηση τάσσεται το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά θα μεταφερθεί το κόστος λειτουργίας τους στους δημότες. Παράλληλα το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του Καλλικράτη θα οδηγήσει στην επιβολή τοπικών φόρων προκειμένου να λειτουργήσουν οι δήμοι, αφού εκτιμά ότι οι ΟΤΑ μετατρέπονται σε επιχειρήσεις χωρίς να έχουν τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης. Το ΚΚΕ εντάσσει την αντιπαράθεση στον «Καλλικράτη» στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό του ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

ΛΑΟΣ: Το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη εκφράζει την αντίθεσή του στον Καλλικράτη, γιατί, όπως ισχυρίζεται, προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης συγκεντρωτικό σε επίπεδο περιφέρειας και καταστρέφει το βασικό κύτταρο που είναι ο κοινοτισμός.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Καρατζαφέρης έχει προτείνει τη συγκρότηση περιφερειακών συμβουλίων από τους δημάρχους των ΟΤΑ της συγκεκριμένης περιφέρειας για την καλύτερη αντιπροσώπευση και τη λειτουργικότητα του β΄βαθμού της αυτοδιοίκησης αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Ο ΛΑΟΣ κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση δημιουργίας συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την επιτυχή κάθοδο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη.

ΣΥΝ: Κατάργηση των κρατικών γενικών διοικήσεων, μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. καθώς και κατάργηση διατάξεων που δεν επιτρέπουν την κάθοδο μικρών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές με την παράλληλη καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη».
Ο ΣΥΝ διεκδικεί τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, με ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.
ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ

«Κόκκινες γραμμές» για την αποδοχή

Αυτοδιοίκηση: Η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, υπερασπίζοντας τις πάγιες θέσεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, έθεσαν «κόκκινες γραμμές» για την αποδοχή του τελικού σχεδίου του Καλλικράτη. Επικεντρώνουν κυρίως στην κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από την κεντρική διοίκηση και ζητούν να συμπεριληφθούν τα μεταφερόμενα ποσά και οι αρμοδιότητες στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και να μην καθορίζονται μελλοντικά με προεδρικά διατάγματα.
Επίσης εκφράζουν τις διαφωνίες τους στη δημιουργία δήμων-μαμούθ κυρίως στην περιφέρεια και διεκδικούν την αύξηση του τελικού αριθμού των δήμων. Τέλος στις «κόκκινες γραμμές» περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, την οποία οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη. Από την πλευρά της η ΕΝΑΕ μέσω του προέδρου της κ. Δ. Δράκου παρατήρησε στο προσχέδιο γενικότητες και ασάφειες στα κρίσιμα ζητήματα, όπως στους πόρους, στις αρμοδιότητες, στον δημοκρατικό προγραμματισμό και στην πολιτική λειτουργία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών τα στελέχη της ΝΔ που έχουν πλειοψηφία στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του «Καλλικράτη».

Read more...

Ανατροπή συστήματος...

nonews-news

Του Γιώργου Σταματόπουλου
Μια ιλαροτραγωδία η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και λοιπές πολιτικές δυνάμεις. Η κοινωνία βολοδέρνει στη θεσμική ανυπαρξία της και οι αγορές πανηγυρίζουν μιας και όλα πλέον εξαρτώνται από τα συμφέροντά τους (και τη διάθεσή τους).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η...

...νεωτερικότητα έχει επικρατήσει, ότι αυτό που πρεσβεύει έχει πλήρως εγκαθιδρυθεί στο υπάρχον καθεστώς. Με λίγα λόγια ο λαός δεν είναι ικανός να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής του μοίρας. Κι έτσι αλωνίζουν στην πολιτική σκηνή διάφοροι σαλτιμπάγκοι, που αυτοχρίζονται υπουργοί και αποφασίζουν για την τύχη μας.

Η«αγέλη» ορά (και δρα;) σωτηριολογικά. Περιμένει από τους πολιτικούς ηγέτες να τη βγάλουν από την κρίση και να την οδηγήσουν στον καλό δρόμο της ευτυχίας. Αντ' αυτού, οδηγείται ακόμη και στην απώλεια της αξιοπρέπειάς της, την ίδια ώρα που η άρχουσα πολιτική τάξη είναι υπεράνω του νόμου και απολαμβάνει κάθε νομική ασυλία (ακόμη και ο πιο μικρός προϊστάμενος, το πιο ασήμαντο ένστολο όργανο της τάξεως). Η αδράνεια της «αγέλης» ερμηνεύεται εντούτοις. Δεν οφείλεται, απλώς, στον άκρατο υποκειμενισμό (ατομικισμό) του κάθε μέλους, αλλά στην απουσία ενός θεσμικού υπόβαθρου που θα της προσέδιδε πολιτική δύναμη. Εντούτοις μες στην «αγέλη» γίνονται τελευταία πυκνές ζυμώσεις για το πώς μπορεί να εμφανιστεί στο πολιτικό σύστημα με ενεργό μάλιστα ρόλο.

Διαπιστώνει (μετά από πολλά χρόνια...) το έλλειμμα αντιπροσώπευσης, αντιλαμβάνεται ότι αυτοί τους οποίους ψηφίζει την αγνοούν άμα τη καταλήψει της εξουσίας και συνειδητοποιεί τον εγκιβωτισμό της στην ιδιωτική σφαίρα (δηλαδή τον αποκλεισμό της από τη διοίκηση του οικονομικού και πολιτικού συστήματος το οποίο νέμονται οι «αντιπρόσωποι»). Μεγάλο μέρος εξακολουθεί να μην αντιδρά παρ' όλες αυτές τις αλήθειες που ανακαλύπτει. Είναι όμως μια αρχή για όλους να επαναστοχαστούν πάνω στο πολιτειακό σύστημα. Η «αγέλη» (δηλαδή η κοινωνία) ανήκει δικαιωματικά στο τρίπολο κράτος-αγορά-κοινωνία (διότι χωρίς την τελευταία δεν υπάρχει ούτε αγορά ούτε κράτος).

Να, όμως, που το κεφάλαιο «συνομιλεί» μόνο με το κράτος και την αγορά (και τελευταία μόνο με την αγορά· το κράτος απλώς διεκπεραιώνει τις επιθυμίες της αγοράς).

Αρα είναι σχεδόν νομοτέλεια για την κοινωνία να δράσει από μόνη της για την ανατροπή αυτού του χυδαίου πολιτικού συστήματος. Η ανατροπή προβάλλει ως εκ των ων ουκ άνευ και ας φωνάζει αυτό ότι, αν δεν βοηθήσει η κοινωνία, θα καταρρεύσει, θα κηρύξει χρεοκοπία, πτώχευση και λοιπά τάχα μου δραματικά. Και, έως ότου η κοινωνία αποκτήσει θεσμικό ρόλο, οι εξεγερμένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για την ανατροπή (οι συλλογικότητες βεβαίως είναι το καλύτερο, όχι όμως οι υπάρχουσες κομματικές· απαιτείται μία από τα «κάτω» ανάδυσή τους...).

Μόνο έτσι, με την ανασυγκρότηση και εκ νέου θεμελίωση των βασικών εννοιών μπορούν να αναχαιτίσουν κράτος και αγορά [λακέδες του πολιτικού συστήματος και αδίστακτοι σαδιστές οικονομέτρες (κάτι αλαζονικά παιδαρέλια των Χάρβαρντ, ΜΙΤ και λοιπών τιτλικών «δεξαμενών σκέψης», που καθορίζουν την τύχη ολόκληρων χωρών μέσα από τους τελευταίας τεχνολογίας υπολογιστές τους)]. Μερικές από τις έννοιες: ελευθερία, αυτονομία, δικαιώματα, συλλογικότητα, αντιπροσώπευση, Δημοκρατία, αναρχία και πολλές σαν αυτές που τις έχουμε σχεδόν εξορίσει από το λεξιλόγιό μας, από την κάθε μέρα μας.

Οι προσπάθειες των κυβερνώντων (επικίνδυνων ερασιτεχνών της πολιτικής) να μας βγάλουν από την κρίση, το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι γελοίες· είναι απόδειξη της δουλοφροσύνης τους στο ανήθικο κεφάλαιο, στους ανήθικους υπηρέτες του, Ευρωπαίους, Αμερικανούς και λοιπούς απάνθρωπους...
Από τη στήλη "Αποστάσεις" - Ελευθεροτυπία



Read more...

Αισιοδοξία G20 για οικονομική ανάκαμψη

Μεγαλύτερη του αναμενομένου η οικονομική ανάκαμψη, ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), οι οποίοι προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Η Ομάδα των 20 πλουσίων και αναδυομένων οικονομιών απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, παρέκαμψαν το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη «προχώρησε καλύτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά» και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο.

Παρά την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

«Υπήρξε κάποια σημαντική ανησυχία πως ορισμένες χώρες ήταν πολύ αισιόδοξες στις οικονομικές τους προβλέψεις και πως αθροιστικά υπήρξε ίσως υπερβολική αισιοδοξία», είπε.

Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.

«Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

«Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι».

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου.

Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει «επεξεργασίας» το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

Η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε μία πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης.

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία δέχονται κατ αρχήν την φορολόγιση των τραπεζών, που είναι πρόταση που έγινε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή τη σύνοδο. Ωστόσο, ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου. Ο Καναδός Φλάχερτι εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.

Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγιση κάθε τράπεζας: μία με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.
nooz.gr
Read more...

ΝΔ: EΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΔΕΞΙΑ

/fimotro
Ρεπορτάζ: Διονυσης Νασόπουλος (απο ΤΑ ΝΕΑ)


Ασκήσεις ισορροπίας κάνει η Ρηγίλλης ανάμεσα στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή για την οικονομία και σε μια πιο διαλλακτική στάση, μπροστά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ε.Ε. και ΔΝΤ...

O Αντώνης Σαμαράς, όπως αναγνωρίζουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς, εάν αποφασίσει να κινηθεί σε ένα συναινετικό πλαίσιο με την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος όχι μόνον αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη εσωκομματική μάχη για τη γαλάζια ηγεσία, αλλά έχει πλέον καταλάβει και επιτελικές θέσεις στο νέο κομματικό οργανόγραμμα.

Μήνυμα Μανώλη

Το μήνυμα ότι η Ρηγίλλης πρέπει να παραμείνει σε τροχιά σκληρής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να στείλει ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, μεταφέροντας εν πολλοίς και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των γαλάζιων συνδικαλιστών. Η ηχηρή προειδοποίηση του νυν γραμματέα συνδικαλιστικού και βασικού συμμάχου του κ. Σαμαρά, ότι με την έλευση του ΔΝΤ θα βγει «πρώτος στο πεζοδρόμιο», είναι το πρώτο βήμα για ένα χάσμα, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, που μπορεί στην πορεία να αλλάξει και τους συσχετισμούς στο επιτελείο του προέδρου του κόμματος.

Σε γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ είναι φανερό ότι βρίσκονται και άλλα στελέχη που κινούνται στον χώρο της λαϊκής Δεξιάς, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Κων. Μαρκόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης, οι οποίοι ανεβάζουν καθημερινά τους τόνους. Η πρόταση Κεφαλογιάννη να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τα θέματα της οικονομίας προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στη Ρηγίλλης, αφού το κόμμα εμφανίστηκε να ακολουθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η επίσημη γραμμή είναι διαμετρικά αντίθετη.

Την υποβάθμισαν

Κομματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι από τη Ρηγίλλης έχουν ήδη γίνει συστάσεις, προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ με συντονισμένες ενέργειες υποβαθμίστηκε η παρέμβαση Κεφαλογιάννη, η οποία προβλήθηκε ως «προσωπικός προβληματισμός» του βουλευτή. Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς θα περάσουν στα μετόπισθεν για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση την κομματική ηγεσία. Κατά πληροφορίες μάλιστα, ο Γ. Μανώλης έχει διαμηνύσει ότι «τα ίδια έλεγε και επί διακυβέρνησης Καραμανλή» και δεν μπορεί σήμερα να αναθεωρήσει τις θέσεις του. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι η κινητικότητα του πρώην βουλευτή Αργολίδας συνδέεται και με τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο (προκαλώντας τριβές με άλλα στελέχη, όπως ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημ. Δράκος)- και επιχειρεί ουσιαστικά να πιέσει την κομματική ηγεσία για το χρίσμα.

Η «φρουρά Καραμανλή»

Θιασώτες της σκληρής γραμμής είναι και τα μέλη της λεγόμενης «φρουράς του Καραμανλή», που θεωρεί ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στον πρώην πρωθυπουργό να επανέλθει- ως «δικαιωμένος»- στο πολιτικό προσκήνιο. Η οξύτατη επίθεση του Πρ. Παυλόπουλου στην κυβέρνηση και οι βολές του Ευάγ. Αντώναρου, ο οποίος διαμηνύει ότι «για την κυβέρνηση Καραμανλή δεν υπήρχε θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ», προαναγγέλλουν μια αντεπίθεση των καραμανλικών- που πιέζει και τη νέα κομματική ηγεσία.

Το πρόβλημα για τη Ρηγίλλης γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς στην αντίπερα όχθη δεν βρίσκεται μόνον η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βασικοί υποστηρικτές (όπως ο ευρωβουλευτής Θοδ. Σκυλακάκης), οι οποίοι θα μπορούσαν να «απενεργοποιηθούν», στοχοποιούμενοι ότι υποκινούν αντιδράσεις για λόγους εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οπαδοί μιας διαλλακτικής στάσης από την πλευρά της Ν.Δ. είναι και στελέχη με κεντρικό ρόλο δίπλα στον κ. Σαμαρά, όπως ο Δημ. Αβραμόπουλος και ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κων. Χατζηδάκης, ενώ αντίστοιχα μηνύματα φθάνουν στη Ρηγίλλης και από γαλάζιους παράγοντες που κινούνται στον χώρο της αγοράς, οι οποίοι αντιπαρέρχονται τα συνθήματα περί «γενικού ξεσηκωμού» και υποστηρίζουν ότι «η Ν.Δ. πρέπει να αντιπολιτευθεί ως κόμμα εξουσίας και όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας...».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το κομματικό επιτελείο σχοινοβατεί ανάμεσα στις σκληρές επιθέσεις προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Παπανδρέου, στον οποίο αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη για το δημοσιονομικό αδιέξοδο, και τις διαβεβαιώσεις ότι με την έλευση του ΔΝΤ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση για να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή. Εν ολίγοις, το μήνυμα της Ρηγίλλης προς το εσωκομματικό πεδίο είναι ότι δεν ευνοούνται οι κινητοποιήσεις και δεν θα πρέπει τα γαλάζια στελέχη να πυροδοτούν μια κοινωνική εξέγερση- και το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε ο κ. Σαμαράς και με την χθεσινή σκληρή δήλωσή του κατά της κυβέρνησης.


Σε κατάσταση αναμονής

«Ως αξιωματική αντιπολίτευση θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τη νέα σκληρή πραγματικότητα, να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τις θέσεις απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή», τονίζει με έμφαση ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα απευθύνει δημόσια έκκληση «να μην κλείνουν ξενοδοχεία και μαγαζιά» από διαδηλωτές.

Κομματικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Ρηγίλλης δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ακολουθήσει τη «σκληρή» ή αυτή της επικοδομοιτικής αντιπολίτευσης και αναμένει (μέσα και από τις δημοσκοπήσεις) να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και στην κοινωνία, μετά τη χθεσινή εξέλιξη.

Read more...

Την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Παπανδρέου



Την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να εξηγήσει στους βουλευτές τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να...



πατήσει το κουμπί ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

troktiko


Read more...

Από Σεπτέμβριο οι παρακρατήσεις στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

Η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%

Από τον Σεπτέμβριο και όχι από τον Νοέμβριο, όπως είχε προαναγγείλει αρχικά, θα ξεκινήσει η παρακράτηση στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Οπως είπε η κράτηση θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη πως στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί το θέμα της περικοπής του 14ου μισθού, ωστόσο είπε πως το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο, γιατί θα έφερνε μεγάλες απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμη, ανέφερε πως στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί θέμα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως και αλλαγής του καθεστώτος των απολύσεων.

Ερωτηθείς ο κ. Λοβέρδος εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να βάζει κόκκινες γραμμές, απάντησε πως, αν και από αδύναμη θέση, διαπραγματεύεται.


Read more...

Τώρα ζητά και νέα μέτρα η Μέρκελ

Ναι μεν αλλά, από Γερμανία για τον μηχανισμό


Στάση αναμονής και πολλές επιφυλάξεις εξακολουθεί να τηρεί η Γερμανία απέναντι στην ελληνική προσπάθεια να αξιοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος κα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα από συζητήσεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών, για να υπάρξει η βοήθεια.

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Στήριξης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι, η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Επιδοκιμάζουν Η.Π.Α.- Γαλλία- Ισπανία

Θετική ήταν ωστόσο η αντίδραση από Η.Π.Α., Γαλλία και Ισπανία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του. Όπως μάλιστα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκιμπς, παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

Την ίδια ώρα, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα με το αίτημά της «ξεκίνησε» τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

Στο πλευρό της Ελλάδας και η Ισπανία καθώς όπως υπογράμμισε από την Ουάσινγκτον η ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγκάντο, η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε., υποστηρίζει το σχέδιο βοήθειας της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα, μια «ειδική περίπτωση» στη ζώνη του ευρώ.

Η Ισπανία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό μέχρι 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το πρώτο έτος. Η κ. Σαλγκάντο, δήλωσε μάλιστα ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ισπανία με τη χρήση ενός ειδικού διατάγματος.


Read more...

Παπανδρέου: "Είμαστε υπο επιτήρηση"

Μετά την ανακοίνωση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

Είμαστε υπό επιτήρηση και θέλουμε να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας, δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού βοήθειας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δωδεκανήσου στη Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ώστε τελικά η χώρα να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Πήραμε την απόφαση που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Είναι ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τους Έλληνες. Πήραμε την απόφαση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ηρεμία για τις μεγάλες αλλαγές».

Σχετικά με τα στοιχεία της Eurostat τόνισε ότι «ούτε μπορούσαμε, ούτε θέλαμε να τα κρύψουμε, γιατί θα ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του σήμερα, τα θεμέλια που ξαναχτίζουμε για την Ελλάδα».

Άσκησε για ακόμα μία φορά σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ την περίοδο 2004-2009: «είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια άνευ όρων μάχη για την οικονομία και να αναστρέψουμε τη δυσπιστία. Αν δεν είχαμε αλλάξει πορεία, θα ήμασταν μπροστά σε χρεοκοπία, ακόμα και σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Και αυτό το αποτρέψαμε οριστικά».

Κάλεσε τέλος τους πολίτες να βάλουν τέλος το κλίμα φόβου και πανικού.


Read more...

Περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα ζητεί το ΔΝΤ

Από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ισχύσει η παρακράτηση στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alter. O υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ζητεί περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το δεχτεί.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η απόφαση για την προσφυγή γίνεται ώστε να εξασφαλιστεί η "επιβίωση της χώρας", ενώ - ερωτηθείς για τις ελληνικές "κόκκινες γραμμές" στη διαπραγμάτευση - , δήλωσε ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση, εντούτοις διαπραγματεύεται.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η παρακράτηση στις συντάξεις ύψους άνω των 1.400 ευρώ, θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η κράτηση όπως είπε, θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στο "τραπέζι" βρίσκονται και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα - με αιχμή τον 14ο μισθό - ωστόσο δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια προοπτική, καθώς θα προκύψουν μεγάλες απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο "τραπέζι" βρίσκονται όπως δήλωσε και νομικές αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο - όπως είπε - το υπουργείο συζητά στη βάση των κανόνων της ΕΕ.
nooz.gr
Read more...

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με Στρος Καν και Ολι Ρεν

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

To Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν αλλά και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μετά την ελληνική απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Read more...

Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός

Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εκτίμησε ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των 20» (G-20), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα μέλη της ευρωζώνης και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, που υπάρχουν στην κάθε χώρα, τόνισε ο κ. Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). Υπογράμμισε, δε, ότι κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου.
nooz.gr
Read more...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΤΑΙΞΑΜΕ...

fimotro
Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)



Επτά η ώρα πρωινό, κατεβαίνοντας στην Φωκίωνος Νέγρη για να πάω στη δουλειά, όπως κάθε μέρα, συναντώ ένα παλιό συμμαθητή από το Δημοτικό, άξιο άνθρωπο και επιστήμονα, λάτρη και κάτοικο της Κυψέλης. Πρώτη...
λέξη εκατέρωθεν η καλημέρα. Και ξάφνου ταυτόχρονα από τα στόματα μας, σαν ποταμός πίκρας, άρχισε να κυλά το ίδιο πλήθος απόψεων, σαν μια αόρατη κοινή αλλά αναγκαία εξομολόγηση, μπροστά στον χώρο ανάμνησης του δημοτικού σχολείου, που μας ένωσε στην πρώτη 10ετία της ζωής μας.
« Πως έγιναν τα πράγματα έτσι. Φίλε η γενιά μας έφταιξε, που φτάσαμε ως εδώ, και μην μου πεις όχι».
Και η κουβέντα άρχισε με αντικείμενο τους πολιτικούς και τα κόμματα. Και μετά οι υπόλοιποι. Πρώτο αγκάθι στην συζήτηση, η περίοδος της χούντας, που κατά κοινή άποψη, ήταν η πρωτογενώς βασική πηγή διαφθοράς και σήψης. Εκεί ο Έλληνας ανακάλυψε τον άκρατο, ανεξέλεγκτο πλουτισμό και την διαφθορά. Οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος τιμωρήθηκαν από τους πολιτικούς. Όχι για την διάρρηξη και την εξαφάνιση του ιστού της κοινωνίας, αλλά για την εθνική καταστροφή που προκάλεσαν. Αυτούς όμως που έκαναν τις μεγάλες ρεμούλες γλείφοντας και έρποντας, κανένας δεν τους άγγιξε. Και ήλθαν οι πολιτικοί. Όχι από τον πλανήτη Άρη. Αλλά από την κοινωνία. Στην αρχή οι παλιοί πολιτικοί μουδιασμένοι με αρχές ήθους ευπρέπειας και φόβου που απέκτησαν πριν από το 1967, ανακατεμένοι όμως και από την γενιά του Πολυτεχνείου που φυσιολογικά άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει στα πράγματα.
Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου αυτοί που έτρεξαν να σωθούν, όταν το τανκ παραβίασε την πόρτα, αργότερα χάθηκαν στον μύλο της βιοπάλης, πιστεύοντας ότι ολοκλήρωσαν την υποχρέωση τους και δεν απαιτείται έπαινος όταν υπερασπίζεσαι τα ιδεώδη της ελευθερίας της πατρίδας σου. Όμως άλλοι, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, πήραν τον τίτλο του αντιστασιακού και παρουσίασαν πλαστές περγαμηνές, προσδοκώντας αργότερα προσωπικά οφέλη, που δυστυχώς τα εισέπραξαν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις.
Και το τραγικότερο είναι, ότι ενώ όλοι πιστεύαμε πως με αναγεννημένες απόψεις που προέρχονται από πάλη και αγώνες, θα φτιάξουν τα πράγματα, δυστυχώς χάλασαν και σήμερα – άκουσον – είμαστε σε χειρότερη κατάσταση αξιών, αρχών, θεσμών, και ήθους από όταν ξεκινήσαμε.
Τα χρόνια περνούσαν και το πλαίσιο νομικής κάλυψης ανομιών και ατιμωρησίας με το σύστημα περί μη ευθύνης υπουργών στήθηκε περίτεχνα. Στα κόμματα οι χειρισμοί διαχείρισης του χρήματος, πάντα για να εξυπηρετήσουν την κομματική πελατεία και τους ημέτερους. Αντι οι πολιτικοί αυτοί χώροι να θέσουν αρχές επιλογής στελεχών, την ηθική, την πνευματική αξία και την προσωπικότητα, δέχθηκαν αυτούς που απέδειξαν ότι είχαν τις προϋποθέσεις, σαν Ρωμαίοι πραιτοριανοί, φύλαξης και προστασίας ανομιών, παράνομης διοίκησης, διορισμών ρουσφετιών και αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Χωρίς να έχει τις αναγκαίες δομές αντίστασης για αλλαγή, και η κοινωνία άρχισε στο ίδιο μοτίβο, να κινείται μιμούμενη, τους ηγέτες της. Άλλοτε ντυμένη στη πράσινη χλαμύδα, άλλοτε ντυμένη στην γαλάζια χλαμύδα, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βρει και να ρουφήξει αχόρταγα, οφέλη μόνο για την πάρτη της. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, συνδικαλισμός, όλοι μέσα στο παιγνίδι. Αξιοκρατία μεν μηδέν. Ευνοιοκρατία δε πλήρης. Θεός το χρήμα και ο με κάθε μέσο αχαλιναγώγητος πλουτισμός.
Σλόγκαν των καιρών: Δεν πλούτισες? Δεν φτιάχτηκες? Είσαι ο μεγάλος μαλάκας της υπόθεσης. Έστω και με το δημόσιο χρήμα, σιωπηρά συμπληρώνω. Υπόδειγμα προς μίμηση, οι επιφανείς κλέφτες. Μίασμα προς αποφυγή οι κοινοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και της ευπρέπειας.
Όλοι βέβαια στόχευαν ψηλά, με ιδανικά και οράματα. Όχι για ποιότητα ζωής, για αλλαγή δομών της κοινωνίας και σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος των όλων. Αλλά για τη δική τους προσωπική ευμάρεια της καλοπέρασης και του ωχαδερφισμού. Ειδικότερα στην τελευταία 5ετία διακυβέρνησης του τόπου, άλλα και λίγο παλαιότερα.
Και φτάσαμε στην γιορτή του Αη Γιώργη, με την διαθήκη που συντάχθηκε στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. για να παραδοθεί και να υλοποιηθεί από τους κληρονόμους μας και άμοιρα παιδιά μας. Για να μας βλαστημάνε μια ζωή, όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πια.
Την στιγμή αυτή, το μόνο που οφείλω, και μπορώ να κάνω, κοιτάζοντας αυτά τα αθώα πρόσωπα, είναι – αφού το πολιτικό κατεστημένο μέχρι στιγμής το αποφεύγει - να ζητήσω εκ μέρους της γενιάς μου, μια τεράστια συγγνώμη, και να ελπίσω ότι μέσα από αυτή την αναγκαία περιπέτεια, που τώρα ξεκινάει, θα αναπηδήσει έστω μια μικρή ελπίδα αξιοκρατίας και πνευματικής ανάτασης.
Γιατί, είτε το θέλουμε ,είτε όχι, αυτή η ενοχή που θα μας κυνηγάει σαν τις Ερινύες, όλους εμάς τους συνομήλικους , είναι η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών, όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, της γενιάς μου...

Read more...

ΔΝΤ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ...

fimotro
Από Voria.gr
Μια δύσκολη τετραετία, σε πρώτη φάση, αναμένει την Ελλάδα και τους Έλληνες, με την κατάθεση, από την κυβέρνηση, του αιτήματος για την ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης (σσ ουσιαστικά σωτηρίας) της εθνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί...
το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή του, αλλά υπό όρους και προυποθέσεις. Κι αυτούς τους τελευταίους δεν θέλει να τους ξέρει κανείς! Η εμπειρία από τη συμμετοχή του Ταμείου σε σχέδια διάσωσης, έχει δείξει κατ’ αρχήν ότι στο στόχαστρο του μπαίνει πρώτος ο δημόσιος τομέας. Η συρρίκνωση του, για τη ακρίβεια. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, στην πράξη κι όχι φραστικά ως εκδήλωση προθέσεων. Όπως γίνεται μέχρι σήμερα επί ελληνικού εδάφους. Οι κάθε είδους συμβασιούχοι είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει πρώτοι να αρχίσουν να ανησυχούν. Κι αυτό γιατί οι συμβάσεις τους θα τεθούν εν αμφιβόλλω αν όχι από το 2010, τότε από το 2011 και το 2012. Ο ιδιωτικός τομέας επίσης δεν μένει στο απυρόβλητο. Σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων κι όχι μόνο. Μια από τις βασικές επιταγές του ΔΝΤ είναι η περαιτέρω ελαστικότητα τους, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Το πιθανότερο είναι ότι πλαφόν ορίου απόλυσης θα πρέπει να αναμένεται ότι θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Με τις όποιες επιπτώσεις στην απασχόληση κι άρα στην ανεργία.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως είναι φυσικό, θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές, καθώς αναμένεται μια σημαντική πτώση τους, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς και στην ούτως ή άλλως χειμαζόμενη ρευστότητα της. Το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έδειξε να ανακουφίστηκε από την εξέλιξη, καθώς ο βρόγχος του δανεισμού αναμένεται ότι θα «λασκάρει», μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να προετοιμάζεται για εκτόξευση των επισφαλειών. Η αδυναμία των δανειοληπτών να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα χρόνια που έρχονται, με ό,τι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.


Read more...

ΤΟ SOS... ΕΛΗΦΘΗ!

fimotro
Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)



Το αργότερο έως τις 19 Μαΐου, οπότε η Ελλάδα καλείται να πληρώσει σε λήξεις παλαιών ομολόγων 9 δισ. ευρώ, θα έχουν εισρεύσει τα πρώτα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης στη χώρα. «Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, η...
θα έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται στις 19 Μαΐου, είτε από τον μηχανισμό είτε από τις αγορές», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας κατηγορηματικά πως με βάση τη συμφωνία Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα». Την ίδια ώρα, τόσο ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν όσο και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος-Καν, διαβεβαίωναν πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. «Είμαστε προετοιμασμένοι για να κινηθούμε τάχιστα έναντι του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας παρόμοιες εκφράσεις με τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που έδωσε και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Α. Αλφατάζ.
«Ενιαίος ο μηχανισμός».
Επί της διαδικασίας, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται επιστολή- ανάλογη με αυτή που εστάλη προς τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο- και προς το ΔΝΤ, αφού ο μηχανισμός είναι ενιαίος και υπάγεται στις διαδικασίες του Γιουργκρούπ. Μετά την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης από την ελληνική πλευρά, απαιτούνται εκθέσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ για το κατά πόσο συντρέχουν λόγοι ενεργοποίησης του μηχανισμού, αλλά και επικύρωση της απόφασης από συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ. Οι εκθέσεις Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν αρχίσει ήδη να συντάσσονται και όπως είπε ο κ. Αλφατάζ «η ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών». Ακόμα πάντως, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν έχει ξεκαθαρίσει «από πού θα έρθουν τα πρώτα χρήματα».
Ετοιμη να δράσει άμεσα υπέρ της Ελλάδας δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας παράλληλα πως επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και «για το εθνικό της συμφέρον», όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μ. Οφερ, ενώ η κυβέρνηση της Ισπανίας- η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.- εξέφρασε ικανοποίηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και ελπίδα πως θα βελτιωθεί εφεξής η κατάσταση στη χώρα. Η Ισπανία έχει δηλώσει έτοιμη να καταβάλει το μερίδιό της στον μηχανισμό, ύψους 3,675 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους της τρόικας Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ, οι οποίες όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών γίνονται σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και η συμφωνία σε ένα τριετές σχέδιο οικονομικών πολιτικών από τη μια και αποσαφήνισης κάθε όρου του μηχανισμού από την άλλη, αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρακτική ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού, αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου θα μετάσχει στις εργασίες της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της οποίας θα έχει επαφές με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και ομολόγους του.
Η Ν.Δ. σε δύο βάρκες, ΚΚΕ: κινητοποιήσεις, ΣΥΝ: δημοψήφισμα
Σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς, υποδεικνύοντάς τον ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Παράλληλα εμφανίστηκε ως... εγγυητής ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση.
«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε», είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε λόγο για «οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», που αποτελεί, όπως είπε, «προσωπικό κατόρθωμα» του Πρωθυπουργού. «Ας γνωρίζει ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, «ότι όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ».
ΚΚΕ. Σε δυναμικές κινητοποιήσεις για «ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καλεί από την πλευρά του το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι είναι «ώρα ευθύνης για τους εργαζομένους και τον λαό».
ΣΥΡΙΖΑ. «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο», σχολίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. «Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές», είπε.
ΛΑΟΣ. «Συστήνω προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση. Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου. Ομολογούμε ότι ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο, την ημέρα της εορτής του», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Read more...

ΣΕ ΤΕΛΜΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ!

fimotro
Πηγή: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στον αυτόματο πιλότο φαίνεται πως βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η ελληνική ναυτιλία μετά την απόφαση της κυβέρνησης κατά την ανάληψη των καθηκόντων της να καταργήσει το ενιαίο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να προχωρήσει στην τριχοτόμησή του. Εδώ και έξι μήνες,
όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα στον σημαντικό αυτό κλάδο που συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, αλλά πάνω σε αυτόν η κυβέρνηση κάνει πειράματα, μεταφέροντας αρμοδιότητες από το ένα υπουργείο στο άλλο. Η κατάσταση αυτή, εκτός από τα προφανή προβλήματα που δημιουργούνται στη ναυτιλία μας, έχει προκαλέσει και δυσλειτουργίες στο εξαώροφο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που βρίσκεται στην Ακτή Βασιλειάδη και έχει μείνει χωρίς καθαρίστριες, λόγω της λήξης σχετικής σύμβασης, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετό καιρό να καθαρίζουν τον χώρο οι ίδιοι οι Λιμενικοί!

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία… Αρχικά, η ποντοπόρος ναυτιλία μαζί με τη ναυτιλιακή πολιτική εντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπό τη Λούκα Κατσέλη, το Λιμενικό Σώμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και οι άγονες γραμμές στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Σηφουνάκη. Υπήρξαν -όπως ήταν αναμενόμενο- πολλές αντιδράσεις, αλλά η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματική.
ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΗΛΙΚΟΝ
«Η απόφαση αυτή πάρθηκε με κύριο και βασικό γνώμονα την ενίσχυση της ναυτιλίας, που αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας». Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως που να συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η πρόσφατη απόφαση στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο να «φύγει» από την Λούκα Κατσέλη η ποντοπόρος ναυτιλία και να ενταχθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός από το κυβερνητικό επιτελείο πριν προχωρήσει στην τριχοτόμηση του υπουργείου Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, υπάγονται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλες οι διευθύνσεις και τα τμήματα τα οποία στελεχώνονται από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος τα οποία είχαν υπαχθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 189/2009 που εγκρίθηκε στις 5 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, υπό την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΠΟ ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν υπό την ενιαία διοίκηση του Λιμενικού Σώματος περίπου 600 λιμενικοί, καθώς και όλες οι διευθύνσεις που αφορούν σε διαμόρφωση ναυτιλιακής πολιτικής (δηλαδή στις αποφάσεις για τα ποντοπόρα πλοία), επιθεωρήσεις πλοίων, ασφάλεια πλοίων, ναυτική εκπαίδευση, εγγραφές / διαγραφές πλοίων, ναυτική εργασία κ.λπ. Ουσιαστικά, δηλαδή, ενοποιούνται οι περισσότερες αρμοδιότητες της ναυτιλίας υπό ενιαία διοίκηση του αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος για τις νέες αρμοδιότητες του αυτόνομου αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
...
Συνέχεια στο "Π"

Read more...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 24-04-2010

fimotro

Read more...