Ναι μεν αλλά, από Γερμανία για τον μηχανισμό
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Στήριξης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.
Επιδοκιμάζουν Η.Π.Α.- Γαλλία- Ισπανία
Θετική ήταν ωστόσο η αντίδραση από Η.Π.Α., Γαλλία και Ισπανία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του. Όπως μάλιστα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκιμπς, παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.
Την ίδια ώρα, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα με το αίτημά της «ξεκίνησε» τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές.
«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.
Στο πλευρό της Ελλάδας και η Ισπανία καθώς όπως υπογράμμισε από την Ουάσινγκτον η ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγκάντο, η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε., υποστηρίζει το σχέδιο βοήθειας της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα, μια «ειδική περίπτωση» στη ζώνη του ευρώ.
Η Ισπανία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό μέχρι 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το πρώτο έτος. Η κ. Σαλγκάντο, δήλωσε μάλιστα ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ισπανία με τη χρήση ενός ειδικού διατάγματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου