Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Τώρα ζητά και νέα μέτρα η Μέρκελ

Ναι μεν αλλά, από Γερμανία για τον μηχανισμό


Στάση αναμονής και πολλές επιφυλάξεις εξακολουθεί να τηρεί η Γερμανία απέναντι στην ελληνική προσπάθεια να αξιοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανίδα καγκελάριος κα Μέρκελ ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα από συζητήσεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών, για να υπάρξει η βοήθεια.

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Στήριξης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι, η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Επιδοκιμάζουν Η.Π.Α.- Γαλλία- Ισπανία

Θετική ήταν ωστόσο η αντίδραση από Η.Π.Α., Γαλλία και Ισπανία στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης περί ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που στόχο έχει να συνδράμει ένα κράτος να διαχειριστεί ευκολότερα την κρίση του εξωτερικού χρέους του. Όπως μάλιστα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκιμπς, παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση με το ελληνικό εξωτερικό χρέος.

Την ίδια ώρα, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ελλάδα με το αίτημά της «ξεκίνησε» τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αυτό ανέμεναν οι αγορές.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δείχνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε, το οποίο προφανώς ανέμενε η αγορά εν μέσω ανησυχίας και αβεβαιότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ μερικά λεπτά πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον.

Στο πλευρό της Ελλάδας και η Ισπανία καθώς όπως υπογράμμισε από την Ουάσινγκτον η ισπανίδα Υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγκάντο, η Ισπανία, η οποία ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε., υποστηρίζει το σχέδιο βοήθειας της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ προς στην Ελλάδα, μια «ειδική περίπτωση» στη ζώνη του ευρώ.

Η Ισπανία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό μέχρι 3,67 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το πρώτο έτος. Η κ. Σαλγκάντο, δήλωσε μάλιστα ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να κινητοποιήσει αμέσως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ισπανία με τη χρήση ενός ειδικού διατάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: