Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα ζητεί το ΔΝΤ

Από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ισχύσει η παρακράτηση στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alter. O υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ζητεί περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το δεχτεί.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η απόφαση για την προσφυγή γίνεται ώστε να εξασφαλιστεί η "επιβίωση της χώρας", ενώ - ερωτηθείς για τις ελληνικές "κόκκινες γραμμές" στη διαπραγμάτευση - , δήλωσε ότι αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη θέση, εντούτοις διαπραγματεύεται.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η παρακράτηση στις συντάξεις ύψους άνω των 1.400 ευρώ, θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η κράτηση όπως είπε, θα γίνεται κλιμακωτά κατά 5%, 7% και 9%.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στο "τραπέζι" βρίσκονται και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα - με αιχμή τον 14ο μισθό - ωστόσο δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να δεχτεί τέτοια προοπτική, καθώς θα προκύψουν μεγάλες απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο "τραπέζι" βρίσκονται όπως δήλωσε και νομικές αλλαγές στο καθεστώς απολύσεων και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ωστόσο - όπως είπε - το υπουργείο συζητά στη βάση των κανόνων της ΕΕ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: