Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΤΟ SOS... ΕΛΗΦΘΗ!

fimotro
Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)



Το αργότερο έως τις 19 Μαΐου, οπότε η Ελλάδα καλείται να πληρώσει σε λήξεις παλαιών ομολόγων 9 δισ. ευρώ, θα έχουν εισρεύσει τα πρώτα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης στη χώρα. «Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, η...
θα έχει τα κεφάλαια που χρειάζεται στις 19 Μαΐου, είτε από τον μηχανισμό είτε από τις αγορές», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας κατηγορηματικά πως με βάση τη συμφωνία Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι δεν τίθεται κανένα πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα». Την ίδια ώρα, τόσο ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν όσο και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος-Καν, διαβεβαίωναν πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. «Είμαστε προετοιμασμένοι για να κινηθούμε τάχιστα έναντι του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού», είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας παρόμοιες εκφράσεις με τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που έδωσε και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Α. Αλφατάζ.
«Ενιαίος ο μηχανισμός».
Επί της διαδικασίας, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται επιστολή- ανάλογη με αυτή που εστάλη προς τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο- και προς το ΔΝΤ, αφού ο μηχανισμός είναι ενιαίος και υπάγεται στις διαδικασίες του Γιουργκρούπ. Μετά την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης από την ελληνική πλευρά, απαιτούνται εκθέσεις τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ για το κατά πόσο συντρέχουν λόγοι ενεργοποίησης του μηχανισμού, αλλά και επικύρωση της απόφασης από συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ. Οι εκθέσεις Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν αρχίσει ήδη να συντάσσονται και όπως είπε ο κ. Αλφατάζ «η ενεργοποίηση του μηχανισμού δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών». Ακόμα πάντως, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν έχει ξεκαθαρίσει «από πού θα έρθουν τα πρώτα χρήματα».
Ετοιμη να δράσει άμεσα υπέρ της Ελλάδας δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας παράλληλα πως επιδεικνύει την αλληλεγγύη της από καθήκον και «για το εθνικό της συμφέρον», όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μ. Οφερ, ενώ η κυβέρνηση της Ισπανίας- η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.- εξέφρασε ικανοποίηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και ελπίδα πως θα βελτιωθεί εφεξής η κατάσταση στη χώρα. Η Ισπανία έχει δηλώσει έτοιμη να καταβάλει το μερίδιό της στον μηχανισμό, ύψους 3,675 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, στην Αθήνα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους της τρόικας Ε.Ε.- ΕΚΤ- ΔΝΤ, οι οποίες όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών γίνονται σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και η συμφωνία σε ένα τριετές σχέδιο οικονομικών πολιτικών από τη μια και αποσαφήνισης κάθε όρου του μηχανισμού από την άλλη, αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρακτική ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά την υποβολή του αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού, αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, όπου θα μετάσχει στις εργασίες της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στο περιθώριο της οποίας θα έχει επαφές με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και ομολόγους του.
Η Ν.Δ. σε δύο βάρκες, ΚΚΕ: κινητοποιήσεις, ΣΥΝ: δημοψήφισμα
Σκληρή επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς, υποδεικνύοντάς τον ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Παράλληλα εμφανίστηκε ως... εγγυητής ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση.
«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε», είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε λόγο για «οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», που αποτελεί, όπως είπε, «προσωπικό κατόρθωμα» του Πρωθυπουργού. «Ας γνωρίζει ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε, «ότι όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ».
ΚΚΕ. Σε δυναμικές κινητοποιήσεις για «ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καλεί από την πλευρά του το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι είναι «ώρα ευθύνης για τους εργαζομένους και τον λαό».
ΣΥΡΙΖΑ. «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ αποτελεί τη μοναδική δημοκρατική διέξοδο για τον τόπο», σχολίασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. «Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές», είπε.
ΛΑΟΣ. «Συστήνω προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση. Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου. Ομολογούμε ότι ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο, την ημέρα της εορτής του», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: