Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Αισιοδοξία G20 για οικονομική ανάκαμψη

Μεγαλύτερη του αναμενομένου η οικονομική ανάκαμψη, ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), οι οποίοι προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Η Ομάδα των 20 πλουσίων και αναδυομένων οικονομιών απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, παρέκαμψαν το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη «προχώρησε καλύτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά» και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο.

Παρά την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

«Υπήρξε κάποια σημαντική ανησυχία πως ορισμένες χώρες ήταν πολύ αισιόδοξες στις οικονομικές τους προβλέψεις και πως αθροιστικά υπήρξε ίσως υπερβολική αισιοδοξία», είπε.

Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.

«Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

«Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι».

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου.

Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει «επεξεργασίας» το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

Η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε μία πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης.

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία δέχονται κατ αρχήν την φορολόγιση των τραπεζών, που είναι πρόταση που έγινε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή τη σύνοδο. Ωστόσο, ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου. Ο Καναδός Φλάχερτι εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.

Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγιση κάθε τράπεζας: μία με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: