Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

«Δεν υπάρχει διαφυγή, όλα εδώ πληρώνονται» Βενιζέλος: Δεν δίνουμε βοήθεια για καταστροφή ή «γυριστή» χωρίς κόστος

Βενιζέλος: Δεν δίνουμε βοήθεια για καταστροφή ή «γυριστή» χωρίς κόστος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το «ναρκοθετημένο περιβάλλον» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε μέσα σε λίγες εβδομάδες το καθαρό και ασφαλές πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη χώρα. Επιπλέον, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι η ίδια καλλιεργεί την αναταραχή για το Grexit με δηλώσεις δικών της στελεχών.

Σε ό,τι αφορά στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη ή όχι της εθνικής διαπραγμάτευσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «βοήθεια για την καταστροφή ή για "γυριστή" χωρίς κόστος, δεν δίνουμε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «δεν υπάρχει διαφυγή, όλα εδώ πληρώνονται» και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της με σοβαρότητα, να μην επιδιώκει την τυφλή πρόσκρουση ή τη διολίσθηση και να μην παίζει με το εθνικό συμφέρον.

Τόνισε ότι «η πατρίδα είναι το μέλημά μας» και τάχθηκε υπέρ μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκλωβιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα, σε ρηχά επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς και ότι χρωστά την υπόστασή της «στην αντιμνημονιακή ψευδολογία που έγινε στις δικές μας πλάτες».

«Τι σας πείραζε να συνεχίσετε στο ασφαλές περιβάλλον που είχαμε δημιουργήσει τη διαπραγμάτευση, βάζοντας τη δική σας λίστα μεταρρυθμίσεων;» ρώτησε ο κ. Βενιζέλος, για να υπογραμμίσει ότι «αυτό που σας πείραζε ήταν οι συμβολισμοί, οι λέξεις και η προστασία των αντιμνημονιακών ψεμάτων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι να χάσει τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, να μειώσει τις προσδοκίες -συζητώντας εάν θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις-, να βάλει τη χώρα πιο βαθιά στο μνημόνιο και να ετοιμάζει το τρίτο μνημόνιο.

Αναρωτήθηκε, δε, ποιον εξυπηρετεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υιοθέτησε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ψήφιση του νόμου για τις 100 δόσεις και ποιον εξυπηρετεί η ρύθμιση εξπρές. Ανακοίνωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραχώρησε στον Πάνο Καμμένο «τα άγια των αγίων».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Παρωδία συζήτησης» Δ. Κουτσούμπας: Σήμερα έγινε απλά επανάληψη συνθημάτων


«Σήμερα ούτε ενημέρωση έγινε. Επανάληψη συνθημάτων ήταν και μάλιστα αμήχανα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
koutsoumpas
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποφεύγετε την συζήτηση, όπως ο διάβολος το λιβάνι επειδή ξέρετε ότι θα σηκώνατε το χέρι μαζί με την Ν.Δ.» και γι’ αυτό το λόγο οδήγησε «σε παρωδία συζήτησης».
Υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας ότι ο Πρωθυπουργός «προσπαθεί να παρουσιάσει ως υπερήφανη διαπραγμάτευση» τις ιδιωτικοποιήσεις και χρησιμοποιεί «παραπλανητικά συνθήματα για τέλος λιτότητας και αντιυφεσιακά μέτρα».
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, αλλά προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης των μνημονίων. Και επί 40 μέρες δεν έφερε στη Βουλή την συμφωνία για συζήτηση», είπε, ενώ επέκρινε τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ.
«Αποτελεί πρόκληση για το λαό μας. Η πείρα έχει δείξει ότι υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Έδωσε διαπιστευτήρια η κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Απαντήσεις στις ερωτήσεις Τσίπρα Στ. Θεοδωράκης: Μαζί στις μάχες, απέναντι στα προβλήματα που δημιουργείτε


Το Ποτάμι θα στηρίξει την κυβέρνηση στις μεγάλες μάχες, αλλά θα σταθεί απέναντι στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 
st-theodorakis
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Πρωθυπουργού περί στήριξης της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Ψηφίσαμε τις διατάξεις, αν και είναι ψίχουλα σε σχέση με όσα έπρεπε να δώσουμε».
Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι δεν είναι μεταρρύθμιση οι 100 δόσεις, αλλά ρύθμιση μιας εκκρεμότητας και υπενθύμισε ότι το Ποτάμι πρότεινε το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα.
«Συμφωνούμε για μία καινούρια δημόσια τηλεόραση», είπε ο κ. Θεοδωράκης, αλλά αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το νόμο για την ΕΡΤ, χωρίς να φέρει τη ρύθμιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
«Τον ίδιο ζήλο, με το θέμα της ΕΡΤ, έπρεπε να δείξετε και για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες», συμπλήρωσε, πριν θέσει με τη σειρά του μερικά ερωτήματα στον Πρωθυπουργό.
«Πολύ πρόσφατα στο πλευρό της κ. Μέρκελ είπατε “πάμε μαζί”.Πολύ πρόσφατα είπε ο κ. Λαφαζάνης ότι η σύγκρουση πρέπει να γίνει με τη γερμανική Ευρώπη. Δεν υπάρχει απόσταση στις δηλώσεις; Πάμε μαζί ή πάμε κόντρα», αναρωτήθηκε.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση Σαμαράς: Το πρόβλημα της κυβέρνησής σας είναι εσωτερικό


Δριμύ κατηγορώ ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει βάλει τη χώρα βαθιά στα μνημόνια και μάλιστα χωρίς λεφτά, εξαπέλυσε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη συζήτηση για την πορεία διαπραγμάτευσης και τον κάλεσε να αρχίσει να κυβερνά. Παράλληλα, διερωτήθηκε για τον λόγο της συνεδρίασης αναφέροντας «θέλετε να καταστήσετε την αντιπολίτευση συνυπεύθυνη ή τους δικούς σας συνυπεύθυνους για την κωλοτούμπα». 
samarasvouli
Επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό ότι μιλάει για επιστροφή στη δημοκρατία, ωστόσο, δεν έχει φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης.
«Αν θέλετε να γνωρίζουν οι πόλίτες τι γίνεται θα έπρεπε να φέρετε την επέκταση της σύμβασης στη Βουλή αλλιώς για ποια επιστροφή της δημοκρατίας μιλάτε. Μιλήσατε για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, προτεραιότητά μας ήταν να δίνουμε συντάξεις όχι να τάζουμε και να μην μπορούμε».
Ο ίδιος εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό λέγοντας «για ποιο λόγο μας καλέσατε, που είναι η συμφωνία; Λέτε ότι θέλετε να μας ενημερώσετε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ούτε για το περιεχόμενο των προτάσεων δεν μας ενημερώσατε. Πώς να δώσουμε συναίνεση, φοβάστε εμάς ή τους δικούς σας;».
«Χτυπάτε εμάς που δεν ασκούμε την διακυβέρνηση για να προειδοποιήσετε τους δικούς σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Δεν κυβερνάτε, κι η χώρα βουλιάζει. Επιτέλους κυβερνήστε» είπε, ενώ διερωτήθηκε μήπως συγκάλεσε απόψε την Βουλή για να καταστήσει την αντιπολίτευση «συνυπεύθυνη για μια πιθανότατη ρήξη που οδηγείτε τη χώρα».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξανέμισε τα πλεονάσματα και ότι οδήγησε σε μείωση των εσόδων το πρώτο δίμηνο διακυβέρνησης, ενώ προκάλεσε φυγή καταθέσεων με την ανασφάλεια που δημιουργεί.
«Εάν εμπνέατε εμπιστοσύνη δεν θα δημιουργούσατε φυγή καταθέσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Εντείνοντας την κριτική του ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε «συμφωνούν οι συνιστώσες σας για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των αεροδρομίων;».
Ακόμη ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στην πραγματικότητα δεν έκανε ποτέ διαπραγμάτευση γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς στοιχεία και αριθμούς και η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα δώσει στα τεχνικά κλιμάκια.
«Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν βλέπει κανείς πουθενά» ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ήδη πάρει υφεσιακά μέτρα με την εσωτερική στάση πληρωμών.
«Μιλήσατε για το email Χαρδούβελη. Έχετε αποδεχθεί τα πάντα από αυτό το email», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι η μόνη διαφορά αφορούσε στο πώς θα τελειώσουμε την τελευταία αξιολόγηση για να βγούμε από το μνημόνιο, ενώ το email Βαρουφάκη λέει πώς θα τελειώσουμε την τελευταία αξιολόγηση για να μπούμε σε νέο μνημόνιο.
«Εσείς σπρώξατε τη χώρα σε εκλογές και έμειναν πίσω τα έσοδα. Δεν γνωρίζετε πόσο είναι το δημοσιονομικό κενό, αλλά θα το βρούμε μπροστά μας», είπε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές και θα πρέπει να μας δανείσουν ξανά Ε.Ε. και ΔΝΤ. «Και όταν δανείζουν, βάζουν όρους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι όταν ήταν έξω, δημιουργούσε φίλους για την Ελλάδα, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι δημιουργεί εχθρούς.
«Το ουδείς αναμάρτητος το είπα σε ξένα μέσα για γερμανικά κόμματα που δήλωναν ότι δεν τους πειράζει να βγει από το Ευρώ», τόνισε, απαντώντας στις αιχμές του Πρωθυπουργού.
«Θα ήμασταν ήδη εκτός μνημονίου, εσείς τελικά υπογράψατε συνέχιση του μνημονίου χωρίς να πάρετε λεφτά», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.
«Ξέρετε πόσο κοστίζει ένα πιστωτικό γεγονός; Καταλαβαίνετε ότι είναι το πρώτο βήμα για βγει η χώρα από το ευρώ», διερωτήθηκε.
«Χάνετε χρόνο και το πληρώνει ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Παράλληλα, τόνισε στον κ. Τσίπρα: «Δεν σας παίρνει να κάνετε συγκρίσεις με τη δική μας κυβέρνηση. Δεν υπήρχε καμία ανησυχία για μισθούς, συντάξεις, εξόφληση χρεών.Βρήκαμε την οικονομία σε ύφεση, τη φέραμε σε ανάπτυξη, μειώσαμε τα spreads. Θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης δεν κάναμε».
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει για να κινηθεί ξανά η οικονομία, στηρίζοντας μία σοβαρή συμφωνία.
«Εμείς ήδη ψηφίσαμε τα δύο πρώτα νομοσχέδιά σας , που αποτελούν αναδιατύπωση δικών μας νομοσχεδίων. Τότε εμείς ψηφίζαμε, εσείς καταψηφίζατε», είπε και πρόσθεσε: «Μην μας θεωρείτε όμως δεδομένους. Δεν θα σας αφήσουμε να παρασύρετε τη χώρα σε καταστροφή. Εσείς είστε κυβέρνηση και έχετε την ευθύνη, τα ψέματα τελείωσαν».
«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα» διεμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας «στο ψευδεπίγραφο δίλημμα» - όπως το χαρακτήρισε.
Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως «βγάλαμε τη χώρα σε πλεονάσματα αλλά δεν θα στηρίξουμε έναν κύκλο θυσιών για να μας γυρίσετε στην ύφεση». Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν ενημέρωσε επί της ουσίας την Βουλή για την διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι «χτυπάει την αντιπολίτευση για να σας ακούσουν οι δικοί σας».
Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε πως ό,τι δεν μπορεί να καλύψει ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να μας το καλύψουν οι εταίροι με δανεισμό «γιατί στις αγορές δεν μπορούμε να βγούμε».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ανέβασε τους τόνους στη Βουλή Τσίπρας: Οι πολίτες στηρίζουν τη διαπραγματευτική μας πολιτική


Το δίλημμα αν θα στηρίξουν την εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης για έξοδο από τη λιτότητα ή θα «συνεχίσουν να είναι φερέφωνα» άλλης πολιτικής έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ υψώνοντας τους τόνους κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους. 
tsipras
Μάλιστα, έκανε λόγο για αντιφάσεις στον αντιπολιτευτικό λόγο οι οποίες «δεν μας ξαφνιάζουν» καθώς όπως υποστήριξε «είναι ενδεικτικές της στρατηγικής σας σύγχυσης».
«Υποχρέωσή μας είναι κάθε μέρα οι πολίτες να γνωρίζουν τι γίνεται στην επίπονη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές υπάρχει ανοιχτή και ξεκάθαρη διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσίπρας.
Στηρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης ανέφερε ότι αποτελεί «επιλογή επιστροφής στη δημοκρατία. Οι πλειονότητα στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Η λαϊκή εντολή πολλαπλασιάστηκε και ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά, την εντολή για σκληρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση θα τηρήσουμε έως τέλους».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η στρατηγική αποφέρει καρπούς «παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μία χώρα βαθιά μέσα στον γκρεμό».
Εντείνοντας την κριτική του ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 3,3 δισ. ευρώ η πραγματικότητα ήταν μόλις 592 δισ. ευρώ. 2,7δισ. λιγότερα απ’ότι διαφήμιζε προεκλογικά. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα.
Έκανε λόγο για ανικανότητα καθώς ακόμα και ο νόμος για τις 100 δόσεις που ίσχυσε προεκλογικά έφερε μόνο 70 εκατ. Ευρώ σε 5 μήνες τη στιγμή που μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε ήδη 100 εκατ. Ευρώ.
«Ταυτόχρονα μία δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών ορίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες και ταυτόχρονα οικονομική ασφυξία. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της αλλά τα πληρώνει από τον προυπολογισμό της. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση. Παρά ταύτα η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» είπε.
Αντί για το emai Xαρδούβελη, περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα δική της ευθύνης ανόρθωσης τηw οικονομίας.
Επίσης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη αναγνωρίζεται η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους γιατί αλλιώς είναι αδύνατη η αποπληρωμή του. Θα ανοίξει στην ώρα της. Θα μειωθούν τα εξωπραγματικά πλεονάσματα.
«Αυτή είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να βάλει τέλος στη λιτότητα διατηρώντας τη χώρα στην Ευρώπη ο άλλος δρόμος είναι η άτακτη υποχώρηση σε όσους έχουν συμφέρον να συνεχίσουν την ίδια πολιτική που κατέστρεψε τον τόπο» ανέφερε.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ζωή: Δεν θα ξανακουστούν σ' αυτή την αίθουσα, ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές...


Σαμαράς: Δεν θα σας επιτρέπω να μου κάνετε λογοκρισία.
ΒΙΝΤΕΟ... 
Επεισόδιο μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του τελευταίου.
Η προεδρος της βουλης, του είπε, πως, αντι για 5 λεπτα μιλησε 27. Και...
στη συνέχεια, αναφερόμενη στη φράση του Σαμαρά, "είμαι της αντρίκειας γραμμής", του είπε, "σε αυτή την αίθουσα δεν θα ξανακουστούν  ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές".
Εγινε μπουρλότο ο Σαμαρας, ζήτησε τον λόγο και είπε, πως, ποτέ στην καριέρα του δεν του εχουν ξακανει λογοκρισία, οπως αυτή την ώρα του κανει η πρόεδρος της βουλής.
Δείτε το βίντεο:

Read more...

Πήγε εισαγγελέας Κατάληψη στο κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών


  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Ομάδα 30 ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο εισέβαλε στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο της πρυτανείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί τόπου βρίσκεται εισαγγελέας.

Στο κτίριο έχουν αναρτηθεί πανό με συνθήματα για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ'.



Οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε διαβούλευση με την Αστυνομία και τον εισαγγελέα. Γύρω από την πρυτανεία έχουν αναπτυχθεί ομάδες των ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, δεν έχει ζητηθεί επέμβαση.

Η παρουσία ωστόσο στον χώρο του εισαγγελέα, ό οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αστυνομικής επέμβασης.

Η είσοδος στους εργαζομένους στο χώρο της πρυτανείας δεν έχει επιτραπεί.

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων από ομάδα νεαρών ατόμων που δηλώνουν αλληλέγγυοι στους κρατούμενους απεργούς πείνας ζητώντας την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Η ομάδα των καταληψιών μπήκε στους χώρους του Επιμελητηρίου και ζήτησε από τους εργαζόμενους να βγουν έξω, δηλώνοντας ότι καταλαμβάνουν τον χώρο ως ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πέφτει ο στόχος για έσοδα αποκρατικοποιήσεων Μέτρα 3,7 δισ. ευρώ στη λίστα, αποκρατικοποίηση ΟΛΠ και αεροδρομίων


Μέτρα 3,7 δισ. ευρώ στη λίστα, αποκρατικοποίηση ΟΛΠ και αεροδρομίων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, και συζητείται στο Brussels Group από την Παρασκευή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο 1,5 δισ. πέφτει ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, αναφέροντας στη σχετική παράγραφο τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σειρά μέτρων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τη λίστα με τις κοστολογημένες προτάσεις της Αθήνας για έσοδα, πρωτογενές πλεόνασμα, Ασφαλιστικό (με επαναφορά 13ης σύνταξης, αλλά και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογική μεταρρύθμιση (με εξάλειψη φοροαπαλλαγών) κτλ. το Bloomberg αναφέρει ότι καλύπτει πολλούς από τους βασικούς τομείς που συζητήθηκαν με τους εταίρους το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενο έρευνα του Macropolis, συνδρομητική ενημερωτική ιστοσελίδα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, μέχρι τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και το πόσο πλήρης και λεπτομερής είναι η ελληνική λίστα. Πάντως, προσθέτει, «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ότι έχει προετοιμάσει διεξοδικά τις προτάσεις της».

Την ύπαρξη των εν λόγω μέτρων και μεγεθών στη λίστα «επιβεβαίωσε» αργότερα μέσω κύκλων και το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική -κυρίως από το Βερολίνο- που μιλούσε για μη κατάθεση πλήρους και λεπτομερούς λίστας. Μάλιστα οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι πέρα από τη βασική αυτή λίστα υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (σε Excel) και το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί, ούτε μέσω διαρροών. Επισημαίνουν ότι θα δοθεί μόνο αν το δώσουν και οι δανειστές. Απορρίπτουν επίσης ότι υπάρχει θέμα «φόρου λίπους» και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι με βάση τη βασική λίστα το ελάχιστο ποσό που μπορεί να επιτευχθεί ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, με το μέγιστο ποσό να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ.

Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ακόμη ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν πρόκειται να έρθει άμεσα αλλά σταδιακά, ότι δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και ότι τίθεται στο τραπέζι σενάριο παραμονής του ΕΝΦΙΑ.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

Μακροοικονομικά μεγέθη


Το νέο πλαίσιο μακροοικονομικών μεγεθών που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ το 2015, από 2,9% που ήταν η πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης όπως καταγράφηκε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Όπως αναφέρει το Bloomberg η πολιτική αβεβαιότητα ρίχνει βαριά σκιά στην κατανάλωση και στις επενδύσεις κατά το πρώτο μισό του 2015.

Πλέον ανάκαμψη αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους και ισχυροποίηση της ανάπτυξης στο 2,9% του ΑΕΠ το 2016, στηριζόμενη κυρίως στην κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων.

Η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 23,4% σε σύγκριση με το 22,6% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό, και αναμένεται να μειωθεί στο 21,1% το 2016.

Το 2015 αναμένεται να είναι άλλο ένα έτος αποπληθωρισμού, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο -0,5% (σε σύγκριση με το 0,3% που αναγράφεται στον προϋπολογισμού του 2015). Σε θετικό έδαφος, διαμορφούμενος στο 0,6%, αναμένεται να επιστρέψει το 2016 ( πληθωρισμό στο 1,1% το 2016 προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση).

Δημοσιονομικά μεγέθη και μεταρρυθμίσεις

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Macropolis, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ φέτος και να φτάσει ακόμα και στο 1,5%, εάν εφαρμοστεί σειρά δημοσιονομικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν 3,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων αυτών εξαρτάται επίσης από την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, που θα θέσει τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει, σύμφωνα με τα στοιχεία που επιβεβαίωσε και το υπουργείο Οικονομικών, από:

  • ελέγχους μεταφοράς χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό (725 εκατομμύρια),
  • καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω καταπολέμησης της απάτης στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ),
  • δημόσιους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατομμύρια ευρώ),
  • διακανονισμό φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών με τις νέες ρυθμίσεις (θα προσφέρουν συνδυαστικά 600 εκατ. ευρώ).
  • εξορθολογισμό του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατομμύρια ευρώ),
  • σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις α λα πορτογαλικά (270 εκατ. ευρώ),
  • αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού (250 εκατ. ευρώ),
  • ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης εσόδων (225 εκατομμύρια ευρώ)
  • νέους διαγωνισμούς για το e-gaming (200 εκατ. ευρώ)
Επαναφορά 13η σύνταξης, κανένα ψαλίδι στις επικουρικές

Στο καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Επίσης υπολογίζει το κόστος επαναφοράς της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, (κοστίζει 600 εκατ. ευρώ) και τη διατήρηση των σημερινών συνθηκών και για την παροχή σε συνταξιούχους του ΕΚΑΣ (κοστίζει 82 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, δηλαδή η δημοσιονομική επίπτωση των παραπάνω τριών παρεμβάσεων -που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων που προέβλεπε το μνημόνιο- είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

1,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

Πλέον η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά το 2015 από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, 700 εκατ. λιγότερα από το στόχο των 2,2 δισ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο προϋπολογισμό. Τα βασικά σχέδια που αναμένεται να προχωρήσουν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένων Πειραιώς (ΟΛΠ), τον ΟΔΙΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η αγοραστική αξία του 67% των μετοχών του ΟΛΠ εκτιμάται στα 180 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το macropolis.

Αναφορικά με τον ΟΔΙΕ, η μεγαλύτερη προσφορά είναι εκείνη του ΟΠΑΠ, ύψους 40,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να προχωρήσει τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Σχετικά με τους διαγωνισμούς για 40ετή παραχώρηση της χρήσης, λειτουργίας και διοίκησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε τον Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής, έχοντας καταθέσει προσφορά που ανήλθε σε 1,234 δισ. ευρώ εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα.

Αντί να επιδιώξει την πώληση περιουσιακών στοιχείων- φωτιά, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέξει τις συμφωνίες εκείνες που αφήνουν στο κράτος αρκετά μεγάλο ποσοστό και εξασφαλίζουν ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα προστατευθούν, σχολιάζει το macropolis.

Διαρθρωτικά μέτρα
Stop σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θέλει να καταθέσει οκτώ νομοσχέδια που περιλαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα στους εξής τομείς:

1. Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της απελευθέρωσης της από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των πιστωτών της Ελλάδας.

2. Μπλόκο στις πρώιμες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3. Εκσυγχρονισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4. Εισαγωγή συστήματος συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών κράτους και ιδιωτών.

5. Νόμος για τον προϋπολογισμό που θα βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6. Εξωδικαστικός διακανονισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7. Υιοθέτηση νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας που θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και θα εγκαινιάζει σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

8. Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεδομένων των παραπάνω, το διεθνές πρακτορείο εκτιμά ότι η Αθήνα έχει δείξει την προθυμία της να συμφωνήσει σε σειρά μέτρων που απομένουν από τις προηγούμενες αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος, όπως αυτά που αφορούν τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, τον οργανικό νόμο για τον προϋπολογισμό, τη δικαστική μεταρρύθμιση, τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων (εκτός από τη ρύθμιση της αγοράς για το φυσικό αέριο) και την αξιοπιστία των στατιστικών.

Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν τομείς που η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει πορεία. Η συγκυβέρνηση, σημειώνει, δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις με εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Δεν σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα τουρισμού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Αθήνα, προστίθεται, πιστεύει ότι η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα ήταν επιζήμια και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της μη δηλωμένης εργασίας.

Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, αλλά δεν συναινεί σε ξαφνική μείωση μισθών για 70.000 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού με την κατάργηση του επιδόματος που δόθηκε για να μειωθεί το πλήγμα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών.

Επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους

Με τις προτάσεις που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα καθοδηγείται από τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.

Με το βλέμμα στο τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, οπότε η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές λήγει, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διενέργεια νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει.

Η Αθήνα προτείνει ακόμα τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Προτείνεται ακόμη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός καταλόγου έξυπνων ανταλλαγών (swaps) που περιλαμβάνουν ομόλογα συνδεδεμένα με το ονομαστικό ΑΕΠ με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι αποπληρωμές θα είναι πιο διαχειρίσιμες στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας να επεκτείνεται.

Κόκκινα δάνεια

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τα NPLs μέσω της δημιουργίας bad bank με τη χρήση των ομολόγων 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα η λίστα, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Αργυρώ Τσατσούλη, Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αμφισβητούν κάποια μέτρα οι θεσμοί «Παράθυρο» από το ΥΠΟΙΚ για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ


«Παράθυρο» από το ΥΠΟΙΚ για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinisi )

Αθήνα
Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, έως ότου σχεδιασθεί νέος φόρος ακινήτων, αλλά και χρονική μετάθεση της αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου.

Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι η σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών είναι μακροπρόθεσμος στόχος.

Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως δεν έχει προταθεί από την κυβέρνηση «fat tax», δηλαδή φόρος στα λιπαρά και ζαχαρούχα προϊόντα και ότι αυτό το πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες.

Αποσαφήνισε ακόμη πως θα πληρωθεί κανονικά η δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Όπως τόνισε, ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση στους θεσμούς κυμαίνεται μεταξύ 3,2 δισ. ευρώ - 4 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους η ελληνικά λίστα προβλέπει:

  • Έσοδα 725 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση καταθέσεων εξωτερικού.
  • Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.
  • Έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τους δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης.
  • Έσοδα 600 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
  • Έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
  • Έσοδα 270 εκατ. ευρώ από τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων.
  • Εσοδα 250 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και του λαθρεμπορίου καπνού.
  • Έσοδα 200 εκατ. ευρώ από τις νέες άδειες για τα διαδικτυακά παίγνια.
  • Έσοδα 225 εκατ. ευρώ από την σύσφιγξη του μηχανισμού είσπραξης εσόδων.
«Πως είναι δυνατόν με διπλασιασμό τουρισμού στην Μύκονο, για παράδειγμα, να έχουμε μείωση στα έσοδα από ΦΠΑ 30%. Δεν σκεφτόμαστε αύξηση ΦΠΑ, αλλά την είσπραξη», τόνισε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη σύσφιγξη του μηχανισμού είσπραξης εσόδων.

Αμφισβητούν οι θεσμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr από τις 12 σήμερα το μεσημέρι τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εξετάζουν με τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «μέτρο, μέτρο» τις συνολικά 22 φορολογικές παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνικά πλευρά στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων.

Η επεξεργασία κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχει εξετασθεί μόλις το 1/4 των μέτρων με τους εκπρόσωπους των θεσμών να αμφισβητούν ήδη το εισπρακτικό αποτέλεσμα κάποιων παρεμβάσεων.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Open Democracy « Έπρεπε να επιμείνω στο δημοψήφισμα»


Για την οικονομική κρίση, την τρόικα, το δημοψήφισμα και τον …Σαρκοζί, μίλησε στο Open Democracy και τον Άνταμ Ράμσεϊ σε οδοιπορικό του τελευταίου λίγο μετά τις εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
gap
Στη συνάντησή τους, η κουβέντα δεν άργησε να πάει στα οικονομικά. «Είχαμε μια γενικευμένη οικονομική κρίση που ήρθε από τη Wall Street και επηρέασε τους πάντες. Μόνο που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μια πολύ κακή διαχείριση του χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Όταν ανέλαβα, οι αγορές και η Ευρωζώνη ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση – ειδικά για την Ελλάδα που είχε πρόβλημα να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Οι αγορές μας πίεσαν σε σημείο να κινδυνεύουμε με χρεοκοπία. Χρειαζόμασταν ένα μηχανισμό, όπως είναι τώρα το ESM, αλλά η ΕΕ δεν ήταν ξεκάθαρη και δεν στάθηκε στην Ελλάδα μπροστά στις αγορές. Νόμιζαν πως το πρόβλημα ήταν ελληνικό και όχι συνολικό.Έπρεπε να χρησιμοποιήσω το μηχανισμό και να ζητήσω βοήθεια και οι όροι ήταν οδυνηροί. Διαπραγματευτήκαμε το 2010 και το 2011, αλλά είχα μόνο δύο επιλογές. Είτε να αφήσω τη χώρα να πτωχεύσει ή να ακολουθήσω τους όρους του πακέτου διάσωσης, που ήταν δύσκολο, αλλά θα έφερνε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με τη χρεοκοπία», είπε.
Ερωτηθείς για την τρόικα, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι έκανε λάθος προβλέψεις για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα.
«Με το να παίρνουμε χρήματα για να αποπληρώνουμε τα δάνειά μας δεν ηρέμησε τις αγορές και δεν έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ασφαλείς. Επιπλέον υπήρχε η αίσθηση ότι παρά τα προγράμματα που ακολουθήσαμε, η Ελλάδα θα έφευγε από το ευρώ και οι τράπεζες θα κατέρρεαν. Οι φήμες κυκλοφορούσαν, οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονταν, οι τράπεζες δεν δάνειζαν και η οικονομική δραστηριότητα σταμάτησε για 2-3 χρόνια», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι εκείνη τη στιγμή η ΕΕ έκανε ‘μέγιστο λάθος’ να μην προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη δήλωση ότι κλείνει τις πόρτες στο Grexit. Ακριβώς για αυτό, υποστήριξε ότι ζήτησε δημοψήφισμα, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση του ελληνικού λαού και προς τις αγορές.
Ειδικά για το δημοψήφισμα, δήλωσε σε αυτοκριτικό τόνο ότι : «Έπρεπε να επιμείνω στο δημοψήφισμα. Ήταν κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο σημείο για τη Δημοκρατία, αλλά και για τον ελληνικό λαό να πάρει στα χέρια του το πρόγραμμα». Υποστήριξε άλλωστε πως αυτό προκάλεσε τον θυμό του λαού, το ότι δεν ήλεγχε το πρόγραμμα και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που είναι κομμάτι της Δημοκρατίας να ελέγχεις ένα πρόγραμμα. «Η εμπειρία μου στην Ελλάδα ήταν τραυματική και ήταν τραυματική και για την Δημοκρατία. Οι καπιταλιστικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από τις κυβερνήσεις και συνήθως αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις υπό πίεση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αν είχαμε εργαστεί από κοινού και η ΕΕ μας είχε υποστηρίξει. «Θα μπορούσαμε έτσι να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών», είπε.
«Με το δημοψήφισμα ήταν σαν να έλεγα ‘θέλουμε να έχουμε τη δική μας φωνή’, αλλά κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν πως οι αγορές θα τρελαθούν με την ιδέα και τότε είπα στον Σαρκοζί πως πριν από τις αγορές πρέπει να ανακτήσει κανείς την εμπιστοσύνη των λαών», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «αν μας είχε ακούσει η Ευρώπη, θα είχαμε αποτρέψει τους φόβους».
«Ήταν μια ήττα για τη Δημοκρατία. Η Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί σε μια Δημοκρατία με κοινωνικό πρόσωπο, όπως και μια χώρα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού», επέμεινε.
Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η ρητορική του και οι συνεργασίες που έκανε είναι αντιευρωπαϊκές, αλλά και κατά της λιτότητας. «Έχει συνεργαστεί με ένα κόμμα ξενοφοβικό, αντισημιτικό, ρατσιστικό και λαϊκιστικό. Σκέφτεται με το βασικό ένστικτο που λέει να φύγει η Τρόικα, αλλά δεν βλέπει τα παγκόσμια προβλήματα», είπε, τονίζοντας την ανάγκη μίας μεγάλης ένωσης από δημοκράτες, αριστερούς, Πράσινους και άλλους, έτσι ώστε όλοι μαζί να δουλέψουν από κοινού.
Όσον αφορά στον ίδιο, δε, αναφέρθηκε στην κληρονομιά της οικογένειάς του. «Η κληρονομιά μου είναι να συνεχίσω να παλεύω για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και για το κοινό καλό για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα και σπουδαίους ανθρώπους, δεν χρειάζεται να ζηλεύουμε κανέναν. Χρειαζόμαστε ομαδική δουλειά και ένα διάφανο, δημοκρατικό και ουσιαστικό σύστημα με συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να έχουμε μια ανοιχτή δημοκρατία. Για όλα αυτά έχω παλέψει σε όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να το κάνω». Το πώς, το είχε απαντήσει ήδη από πριν με την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έφτιαξα το νέο κόμμα για να δώσω μια νέα αρχή στους δημοκράτες και τους σοσιαλιστές στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε λάθος δρόμο. «Ακόμα και όταν ήμουν μέσα στο κόμμα ήμουν ένας μεταρρυθμιστής. Όταν έφυγα ήλπιζα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά τελικά κατέρρευσε υπό το βάρος του παλαιού συστήματος», σημείωσε...
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Το πλωτό γεωτρύπανο ‘πιάνει δουλειά’ στην Καβάλα


kavala
Πλώρη για τον κόλπο της Καβάλας βάζει αυτήν την εβδομάδα το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο «Energean Force», από το Πέραμα όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετασκευής του, προκειμένου να ξεκινήσει πρόγραμμα γεωτρήσεων που έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής από τα 2.000 βαρέλια στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών ημερησίως.
Τα εγκαίνια του πλωτού γεωτρύπανου προγραμματίζονται για την ερχόμενη Πέμπτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου βρίσκεται από τα τέλη του προηγούμενου έτους για εργασίες ανακαίνισης στις οποίες απασχολήθηκαν περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι. Αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KCA Deutag και πριν μεταφερθεί στο Πέραμα λειτουργούσε στη Δυτική Αφρική.
Το «Energean Force» μπορεί να λειτουργήσει σε θαλάσσια βάθη από 13 έως 220 μ., το μέγιστο βάθος γεώτρησης είναι 6.700 μ. και έχει ανυψωτική δύναμη 450 τόνων. Μπορεί να φιλοξενήσει 116 άτομα προσωπικό και έχει δυνατότητα λειτουργίας με κύματα 2,5 μέτρων ανά 11” και με ταχύτητα ανέμου 40 κόμβους.
Το Energean Force, αποτελεί τον βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 165 εκατ. ευρώ, της Energean Oil&Gas που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της Καβάλας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 γεωτρήσεις την επόμενη διετία με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Καβάλα για άλλα 15 χρόνια παρά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που μειώνει τα έσοδα της εκμετάλλευσης.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβούλου ERC Equipose, τα πιστοποιημένα απολήψιμα αποθέματα στον Κόλπο της Καβάλας υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ενώ ήδη η περιοχή έχει παραγάγει 115 εκατ. βαρέλια.
Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο νέες εξέδρες στα κοιτάσματα Β. Πρίνος και Έψιλον (για πρώτη φορά μετά το 1977), δύο νέους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου, από το Έψιλον στον Βόρειο Πρίνο και από τον Βόρειο Πρίνο στον Πρίνο και προβλέπει τη δημιουργία δεκάδων νέων θέσεων εργασίας.
Δίμηνη παράταση στην υποβολή προσφορών για Ιόνιο και Κρήτη
Δίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης αποφάσισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Έτσι, οι προσφορές θα υποβληθούν στις 14 Ιουλίου αντί για τις 14 Μαΐου που προέβλεπε η διακήρυξη που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ η παράταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και της ΕΔΕΥ (Διαχειριστική Υδρογονανθράκων), με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και πιο ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών.
Στην κατεύθυνση αυτή θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σε διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάστατων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της Ελλάδας.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Το Bloomberg δημοσιοποιεί την ελληνική λίστα μέτρων ύψους 3,7 δις ευρώ (αναλυτικά τα μέτρα)


no-money-thumb-large
Συνολικά μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ, αλλά και παροχές ύψους 1 δισ. ευρώ φέρεται να περιλαμβάνει η λίστα των μεταρρυθμίσεων που βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 
Στο 1,5 δισ. ευρώ κατεβαίνει ο πήχης των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, στο1,2% του ΑΕΠ τοποθετείται το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015.
Το βασικό σενάριο για το 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, ενώ τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των ελέγχων στις λίστες με τις offshore και τα τραπεζικά εμβάσματα, το σχέδιο για τον ΦΠΑ, νέους διαγωνισμούς για το e-gaming, δημοπρασίες για τις άδειες τηλεόρασης, βελτιωμένες ρυθμίσεις για τα χρέη, εξορθολογισμό του ΚΒΣ, συγχώνευση οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Αναλυτικότερα:
Δημοσιονομική πολιτική
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με πηγές του, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να υπερβεί το 1,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και να φτάσει ακόμη και στο 1,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων με καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 3,7 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκώμενων εσόδων αναμένεται να προέλθει από τους ελέγχους τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω ΦΠΑ (350 εκατ.), τους διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες (350 εκατ.) και τη ρύθμιση των εκπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Άλλες παρεμβάσεις αποτελούν η βελτιστοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (300 εκατ.), η λοταρία αποδείξεων (270 εκατ.), η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα (250 εκατ.), μείωση κόστους φοροεισπράξεων (225 εκατ.) και νέοι διαγωνισμοί για τα διαδικτυακά  τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. έναντι 500 εκατ. ευρώ προηγούμενου στόχου).
Η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση των 3,7 δισ. ευρώ στηρίζεται επίσης στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (δαπάνη 326 εκατ.), θα επαναφέρει την 13η σύνταξη για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (δαπάνη 600 εκατ.) και θα διατηρήσει το ίδιο καθεστώς για συνταξιούχους που λαμβάνουν το επίδομα ΕΚΑΣ (δαπάνη 82 εκατ.). Η συνολική αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ιδιωτικοποιήσεις
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναθεωρήθηκαν στα 1,5 δις. ευρώ για το 2015, 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα τον στόχο των 2,2 δις. ευρώ που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα βασικά έργα τα οποία αναμένεται να προχωρήσουν ή να ολοκληρωθούν περιλαμβάνουν το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, το Ιπποδρομικό Στοίχημα και τα περιφερειακά αεροδρόμια. 
Η αγοραστική αξία για το 67% του ΟΛΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και είναι προς πώληση ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. 
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ, ο γίγαντας στοιχημάτων ΟΠΑΠ κατέθεσε την μεγαλύτερη προσφορά ύψους 40,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου ότι σκοπεύει να καλέσει τον ΟΠΑ να εκτελέσει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την 40ετή παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης, λειτουργίας και διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι η κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης με μία προκαταβολική αμοιβή ύψους 1,23 δισ. ευρώ και ετήσια πληρωμή ύψους 22,9 εκατ. ευρώ για τη διάρκεια της παραχώρησης. 
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αντί να επιδιώξουν αυτό που θεωρείται «ξεπούλημα» περιουσιακών στοιχείων, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέγει συμφωνίες στις οποίες το κράτος διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και μπορεί να διασφαλίσει ότι τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει ακόμη να υποβάλλει οκτώ νομοσχέδια που να εισάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους επόμενους τομείς:
1.Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ελευθερώνοντάς την από παρεμβάσεις, κάτι που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα από τους δανειστές της Ελλάδας.
2.Αρση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3.Εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4.Εισαγωγή συστήματος συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών κράτους και ιδιωτών.
5.Εφαρμογή του οργανικού Νόμου του προϋπολογισμού που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6.Να επιτρέπει η εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
7.Εφαρμογή ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθαρρύνοντας την μεγαλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και εισάγοντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
8.Βελτίωση της αξιοπιστίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Χρέος
Μέσω των προτάσεων που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επίσης επιχειρεί να εγείρει εκ νέου το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και το πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στην ανάπτυξη η οποία οδηγείται τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και την σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.
Με το βλέμμα στο τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν η τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές λήγει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διενέργεια μιας νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να καθοριστούν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα που η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει.
Η Αθήνα επίσης, προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης θέλει να αντιμετωπίσει τα NPLs μέσω της δημιουργίας μίας bad bank με τη χρήση των ομολόγων 10,9 δισ. ευρώ του EFSF που επιστράφηκαν στον ESM τον προηγούμενο μήνα.
Προτείνεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός καταλόγου έξυπνων ανταλλαγών (swaps) που περιλαμβάνουν ομόλογα συνδεδεμένα με το ονομαστικό ΑΕΠ με στόχο τη δημιουργία εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι αποπληρωμές θα είναι πιο διαχειρίσιμες στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν ότι η Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα επεκτείνεται.
http://lykavitos.gr/

Read more...