Στη συνάντησή τους, η κουβέντα δεν άργησε να πάει στα οικονομικά. «Είχαμε μια γενικευμένη οικονομική κρίση που ήρθε από τη Wall Street και επηρέασε τους πάντες. Μόνο που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μια πολύ κακή διαχείριση του χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Όταν ανέλαβα, οι αγορές και η Ευρωζώνη ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση – ειδικά για την Ελλάδα που είχε πρόβλημα να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές. Οι αγορές μας πίεσαν σε σημείο να κινδυνεύουμε με χρεοκοπία. Χρειαζόμασταν ένα μηχανισμό, όπως είναι τώρα το ESM, αλλά η ΕΕ δεν ήταν ξεκάθαρη και δεν στάθηκε στην Ελλάδα μπροστά στις αγορές. Νόμιζαν πως το πρόβλημα ήταν ελληνικό και όχι συνολικό.Έπρεπε να χρησιμοποιήσω το μηχανισμό και να ζητήσω βοήθεια και οι όροι ήταν οδυνηροί. Διαπραγματευτήκαμε το 2010 και το 2011, αλλά είχα μόνο δύο επιλογές. Είτε να αφήσω τη χώρα να πτωχεύσει ή να ακολουθήσω τους όρους του πακέτου διάσωσης, που ήταν δύσκολο, αλλά θα έφερνε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με τη χρεοκοπία», είπε.
Ερωτηθείς για την τρόικα, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι έκανε λάθος προβλέψεις για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα.
«Με το να παίρνουμε χρήματα για να αποπληρώνουμε τα δάνειά μας δεν ηρέμησε τις αγορές και δεν έκανε τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ασφαλείς. Επιπλέον υπήρχε η αίσθηση ότι παρά τα προγράμματα που ακολουθήσαμε, η Ελλάδα θα έφευγε από το ευρώ και οι τράπεζες θα κατέρρεαν. Οι φήμες κυκλοφορούσαν, οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονταν, οι τράπεζες δεν δάνειζαν και η οικονομική δραστηριότητα σταμάτησε για 2-3 χρόνια», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι εκείνη τη στιγμή η ΕΕ έκανε ‘μέγιστο λάθος’ να μην προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη δήλωση ότι κλείνει τις πόρτες στο Grexit. Ακριβώς για αυτό, υποστήριξε ότι ζήτησε δημοψήφισμα, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση του ελληνικού λαού και προς τις αγορές.
Ειδικά για το δημοψήφισμα, δήλωσε σε αυτοκριτικό τόνο ότι : «Έπρεπε να επιμείνω στο δημοψήφισμα. Ήταν κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο σημείο για τη Δημοκρατία, αλλά και για τον ελληνικό λαό να πάρει στα χέρια του το πρόγραμμα». Υποστήριξε άλλωστε πως αυτό προκάλεσε τον θυμό του λαού, το ότι δεν ήλεγχε το πρόγραμμα και δεν του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που είναι κομμάτι της Δημοκρατίας να ελέγχεις ένα πρόγραμμα. «Η εμπειρία μου στην Ελλάδα ήταν τραυματική και ήταν τραυματική και για την Δημοκρατία. Οι καπιταλιστικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από τις κυβερνήσεις και συνήθως αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις υπό πίεση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αν είχαμε εργαστεί από κοινού και η ΕΕ μας είχε υποστηρίξει. «Θα μπορούσαμε έτσι να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών», είπε.
«Με το δημοψήφισμα ήταν σαν να έλεγα ‘θέλουμε να έχουμε τη δική μας φωνή’, αλλά κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν πως οι αγορές θα τρελαθούν με την ιδέα και τότε είπα στον Σαρκοζί πως πριν από τις αγορές πρέπει να ανακτήσει κανείς την εμπιστοσύνη των λαών», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «αν μας είχε ακούσει η Ευρώπη, θα είχαμε αποτρέψει τους φόβους».
«Ήταν μια ήττα για τη Δημοκρατία. Η Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί σε μια Δημοκρατία με κοινωνικό πρόσωπο, όπως και μια χώρα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Πρέπει να δουλέψουμε από κοινού», επέμεινε.
Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η ρητορική του και οι συνεργασίες που έκανε είναι αντιευρωπαϊκές, αλλά και κατά της λιτότητας. «Έχει συνεργαστεί με ένα κόμμα ξενοφοβικό, αντισημιτικό, ρατσιστικό και λαϊκιστικό. Σκέφτεται με το βασικό ένστικτο που λέει να φύγει η Τρόικα, αλλά δεν βλέπει τα παγκόσμια προβλήματα», είπε, τονίζοντας την ανάγκη μίας μεγάλης ένωσης από δημοκράτες, αριστερούς, Πράσινους και άλλους, έτσι ώστε όλοι μαζί να δουλέψουν από κοινού.
Όσον αφορά στον ίδιο, δε, αναφέρθηκε στην κληρονομιά της οικογένειάς του. «Η κληρονομιά μου είναι να συνεχίσω να παλεύω για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και για το κοινό καλό για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές και να επενδύσουμε στη νέα γενιά. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα και σπουδαίους ανθρώπους, δεν χρειάζεται να ζηλεύουμε κανέναν. Χρειαζόμαστε ομαδική δουλειά και ένα διάφανο, δημοκρατικό και ουσιαστικό σύστημα με συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε να έχουμε μια ανοιχτή δημοκρατία. Για όλα αυτά έχω παλέψει σε όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να το κάνω». Το πώς, το είχε απαντήσει ήδη από πριν με την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, έφτιαξα το νέο κόμμα για να δώσω μια νέα αρχή στους δημοκράτες και τους σοσιαλιστές στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε λάθος δρόμο. «Ακόμα και όταν ήμουν μέσα στο κόμμα ήμουν ένας μεταρρυθμιστής. Όταν έφυγα ήλπιζα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά τελικά κατέρρευσε υπό το βάρος του παλαιού συστήματος», σημείωσε...
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου