Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Καθιστική διαμαρτυρία με κατσαρόλες στην πλατεία Αριστοτέλους



Καθιστική διαμαρτυρία με μοναδικό εφόδιο... παλιές κατσαρόλες πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους...

Περίπου 30 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα οικονομικά μέτρα.

Οι συγκεντρωμένοι τράβηξαν την προσοχή των περαστικών χτυπώντας τις κατσαρόλες τους με κουτάλια και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Είναι ώρα να πληρώσουν αυτοί που φταιν για όλα, για να 'χουμε και μεις γεμάτη κατσαρόλα».


Read more...

Τι λένε οι αυριανές δημοσκοπήσεις




Αυτά δείχνουν οι αυριανές δημοσκοπήσεις...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Read more...

Γρηγορόσημο «σε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. το 2% του τζίρου της Siemens»

Κόλαφος για τα ελληνικά κόμματα εξουσίας είναι οι έξι απολογίες που έδωσε ο κύριος Siemens στην Εισαγγελία του Μονάχου από τις 30 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2009. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος σ' αυτές εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, τα κόμματα, ως «αντισυμβαλλόμενα» με τη Siemens και ως αποδέκτες των δωρεών από το ετήσιο 2% του τζίρου μέχρι και το 2006.
Ως αντισυμβαλλόμενους με τη Siemens εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ο Μιχ. Χριστοφοράκος. Στις απολογίες του αναφέρει ότι τα δύο κόμματα ήταν οι αποδέκτες των δωρεών, από το 2% του τζίρου της εταιρείας. Επικαλείται μάλιστα τις συναντήσεις του με τον Κ. Γείτονα και τον εκλιπόντα Γ. ΒαρθολομαίοΑπροκάλυπτα ισχυρίζεται ότι οι «χορηγίες» που δίνονταν ήταν ένα πολιτικό γρηγορόσημο για να παραλαμβάνονται έργα από τους υπηρεσιακούς, για να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία, για να ανοίγουν πόρτες και για να αμυνόμαστε.

«Η μεγάλη επιτυχία της Siemens Ελλάδος οφείλεται στη δουλειά των υπαλλήλων. Φυσικά, η ασπίδα προστασίας, την οποία προσέφεραν τα κόμματα, συνέβαλε και αυτή στην επιτυχία, μέσα στο δύσκολο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον», λέει ο Μ. Χριστοφοράκος στην απολογία του (6/7/2009).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μ. Χριστοφοράκος κάνει λόγο για χρηματοδοτήσεις που έλαβαν χώρα και επί προεδρίας Κ. Καραμανλή στη Ν.Δ. και όταν τα ηνία του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου, αφού είχαν προηγηθεί τα εμβάσματα επί Κ. Σημίτη, μέσω του Θ. Τσουκάτου.

«Αντισυμβαλλόμενος»

Ιδού τι είπε ο Μ. Χριστοφοράκος:

* «Η συμφωνία για το 2% με τη μητρική δεν ήταν στον αέρα, υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος, και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία άλλωστε σε τελική ανάλυση προορίζονταν τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση».

* «Στην Ελλάδα κατά το παρελθόν η χρηματοδότηση των κομμάτων λειτουργούσε ως εξής: οι χορηγίες στο κόμμα αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης των κομμάτων. Από κάποιον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων (εννοεί τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο) είχε γίνει σχετική επισήμανση στον Τύπο. Τώρα κάθε άτομο μπορεί να κάνει χορηγίες σε κάθε κόμμα μόνο μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο».

* «Τηλεφωνήματα δεχόμουν, για παράδειγμα, από τα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων και συγκεκριμένα από τον κ. Κώστα Γείτονα του ΠΑΣΟΚ και από τον Ι. Βαρθολομαίο (σ.σ. εκλιπόντα πλέον), τον οικονομικό διευθυντή της Ν.Δ.».

Στη Βουλή και σε σουίτα

Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει το μέρος της απολογίας του Μ. Χριστοφοράκου (10/7/2009) στο οποίο ο ίδιος περιγράφει τις επαφές του με τον Κ. Γείτονα και τον Γ. Βαρθολομαίο, στη Βουλή και στο πολιτικό γραφείο του πρώτου και σε σουίτα στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετάννια» με τον δεύτερο. Ο Κ. Γείτονας έχει αντιδράσει στην αναφορά του ονόματός του από τον Μ. Χριστοφοράκο και έχει προαναγγείλει αγωγή σε βάρος του. Ωστόσο, από εγγραφές στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου με βεβαιότητα πιστοποιούνται επαφές και συναντήσεις των δύο. Ως προς τον Γ. Βαρθολομαίο, που δεν είναι πια στη ζωή, έχει αντιδράσει η οικογένειά του και η Ν.Δ. έχει εξάρει το ήθος του. Ομως ο ίδιος σε προγενέστερο χρόνο και μάλιστα ενόρκως (τον Μάιο του 2002) έχει βεβαιώσει ότι η Ν.Δ. χρηματοδοτήθηκε (παράνομα) από τη Mayo Investments Corporation εγγράφοντας στα βιβλία της εισροές 2.058.000 δολαρίων και 25.000.000 δρχ. την περίοδο 1989-1990.

Το ίδιο έχει παραδεχθεί και ο Θ. Τσουκάτος για το 1 εκατ. μάρκα της Siemens, επιμένοντας ότι το 1999 παρέδωσε το ποσό στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Με τον Γείτονα

Ο Μ. Χριστοφοράκος υποστηρίζει ότι οι επαφές από το 2003 και μετά με τον Κ. Γείτονα και τον Γ. Βαρθολομαίο έγιναν κυρίως για το C4Ι, για τη γρήγορη παραλαβή και την αποπληρωμή του, την οποία εμπόδιζαν οι καθυστερήσεις. Επακριβώς αναφέρει:

«Θυμάμαι ότι για το λόγο αυτό επισκέφθηκα τον κ. Γείτονα. Ο κ. Γείτονας ήταν εκείνος ο οποίος γνώριζε καλά τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε ήταν ακόμα στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θυμάμαι ότι τον επισκέφθηκα μία φορά στο γραφείο του στη Βουλή στην Αθήνα, στο πρώην παλάτι του Otto von Wittelsbach.

Το γραφείο ήταν στον δεύτερο ή τρίτο όροφο και μιλήσαμε μόνοι μας.

Τον επισκέφθηκα όμως και στο κανονικό του γραφείο, στο κέντρο της Αθήνας. Στον κ. Γείτονα είπα καθαρά και ξάστερα (και πάντως τόσο καθαρά και ξάστερα, όπως μιλούν οι Ελληνες μεταξύ τους) ότι η Siemens θα δίδει πάντα χρήματα στα κόμματα για να στηρίξει το σταθερό δικομματικό σύστημα. Την εποχή εκείνη φοβόμουν και ανησυχούσα για τα συμφέροντα της εταιρείας μου. Ιδιαίτερα φοβόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν αποκλεισμοί και σκόπιμες καθυστερήσεις, όσον αφορά την παραλαβή του C4Ι, το οποίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό από την άποψη του κύρους και του γοήτρου. Σκεφτόμουν ότι η Siemens, συνεχίζοντας το σχέδιο της "χορηγίας του 2%", θα μπορούσε να κάνει μια επιπλέον χορηγία στο κόμμα, εφόσον το κόμμα φρόντιζε να παραληφθεί το έργο έγκαιρα. Η χορηγία μας θα ήταν μια προκαταβολή.

«Ο,τι μπορούσε»

Ο κ. Γείτονας μου είπε με γλώσσα πολύ γενική, αλλά για μένα ήταν σαφές, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. Θα έκανε τις ανάλογες συζητήσεις και θα φρόντιζε για το θέμα αυτό. Ετσι για μένα, όπως και για κάθε άλλον που έχει γεννηθεί στη χώρα αυτή και γνωρίζει τις ελληνικές συνήθειες, ήταν σαφές ότι ο κ. Γείτονας θα ασκήσει την απαραίτητη επιρροή στους δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη πλευρά ήταν φυσικά και για κάθε Ελληνα δημόσιο υπάλληλο σαφές, ότι όταν του εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία από κάποιο ανώτερο κομματικό στέλεχος, ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει σύμφωνα με την επιθυμία αυτή. Το μέλος του κόμματος, δηλαδή ο δημόσιος υπάλληλος γνωρίζει ότι αυτό συνήθως συνεπάγεται χορηγία στο κόμμα εκ μέρους της επιχείρησης και ότι με τον τρόπο αυτό προάγει και αυτός τα συμφέροντα του κόμματος. Ετσι, κατά την άποψή μου, είχαν επηρεαστεί επαρκώς οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ».

Με τον Βαρθολομαίο

Ακάθεκτος ο Μ. Χριστοφοράκος περιγράφει και τις επαφές με τη Ν.Δ. λέγοντας στην εισαγγελέα Εφετών Baumler-Hosl:

«Το ίδιο έκανα, με την προσδοκία ότι θα επηρεαστούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι εκείνοι οι οποίοι ανήκαν στη Ν.Δ. Προς το σκοπό αυτό μίλησα με τον κ. Βαρθολομαίο. Οι σχετικές συζητήσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Γείτονα. Συνεχίστηκαν και το 2004, διότι τον Μάρτιο του 2004 έγιναν εκλογές και απ' αυτές νικητής αναδείχθηκε η Ν.Δ.

Με τον κ. Βαρθολομαίο δεν συναντιόμουν στο γραφείο του, μετά από επιθυμία του ιδίου, αλλά στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάννια". Ημασταν οι δυο μας. Προς το σκοπό αυτό νοίκιασε, ειδικά, ένα δωμάτιο, το οποίο πληρωνόταν από τη Siemens. Αυτό έγινε μετά από ειδική επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου. Ηταν σαφές ότι το θέμα που θα συζητείτο, ήταν ένα θέμα που απαιτούσε διακριτικότητα. Είπα και σε αυτόν αυτό που είχα πει στον κ. Γείτονα. Και αυτός με την προοπτική ότι θα έπαιρνε χρήματα για το κόμμα ήταν πρόθυμος να ασκήσει την επιρροή του στα μέλη του κόμματός του.

Τα μέλη αυτά, έπρεπε στις αποφάσεις που θα έπαιρναν, να ασκήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια προς το συμφέρον της Siemens. Θέλαμε λοιπόν να εξαγοράσουμε την εύνοια των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων».

«Πήγαν σ' αυτούς»

Στις 2 Ιουλίου 2009 ο Μ. Χριστοφοράκος δίδει και τη συνέχεια: «Τα χρήματα που μεταφέρθηκαν μέσω της εταιρείας Fairways και τα οποία έφθασαν σε μένα -μαζί με τις πληρωμές του "σχεδίου του 2% της μητρικής εταιρείας" στην Placid Blue -πήγαν το Φθινόπωρο του 2004 στους δύο προαναφερόμενους, δηλαδή στον κ. Βαρθολομαίο, οικονομικό διευθυντή της Ν.Δ., και στον κ. Κ. Γείτονα του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μέσω του κόμματος, είχε επιρροή στις υφιστάμενες Αρχές.

Τα χρήματα αυτά προορίζοντο για τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα: τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)». * .enet.grhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=162449

Read more...

Στο βιβλίο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψε ο Ερντογάν...


Στο βιβλίο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συμβολική τελετή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για το γεγονός ότι, στο βιβλίο που έχετε ανοίξει εδώ, θα μπορέσω να γράψω και εγώ δύο λόγια. Θα βάλω και...
εγώ την υπογραφή μου, με την ευχή για έναν κόσμο, στον οποίο θα επικρατεί, με όλη τη σημασία της λέξης, η ειρήνη», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι «η τελετή αυτή συνεχίζει, αλλά και αναβιώνει την προσπάθεια που κάνουμε, για τη διάδοση της έννοιας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

«Είναι σημαντικό, ιστορικό ελπίζω, το γεγονός ότι υπογράφουμε οι δύο Πρωθυπουργοί, Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ταγίπ, με τον οποίο χθες συμφωνήσαμε σε 21 συμφωνίες, που εμπεδώνουν μια νέα πορεία συνεργασίας και ειρήνης, και εγώ», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

«Στην περίπτωση που κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασφαλώς και θα χρειαστούμε την εμπειρία της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της παρέχοντάς μας την εμπειρία της», επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Προηγήθηκε γεύμα ανάμεσα στα δύο πρωθυπουργικά ζεύγη σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ακολουθεί η υπογραφή στο Βιβλίο Ολυμπιακής Εκεχειρίας:

«R. T. ERDOGAN: (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

Σήμερα, 15 Μαΐου 2010, βρίσκομαι στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του αξιόλογου φίλου μου και συναδέλφου μου, κ. Παπανδρέου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εκεχειρία εδώ, στο Καλλιμάρμαρο, όπου υπάρχει το Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ειρήνη, είναι εκεχειρία, είναι συμφιλίωση, είναι διάλογος και, με όλες αυτές τις αντιλήψεις, υπογράφω.

Με τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω υπογράψει, αλλά θα ξαναϋπογράψω, ως ένα νέο ξεκίνημα».
Naftemporiki.gr

nonews-news


Read more...

"ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ" ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


fimotro
Διογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία που εκφράζεται με φθορά του δικομματισμού, άνοδο της Αριστεράς και εκτόξευση της αποχής ανιχνεύει το Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» στη...

«μετά ΔΝΤ» εποχή. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου, μόλις ένας στους πέντε πολίτες τάσσεται πλέον υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ αντιθέτως το ήμισυ του εκλογικού σώματος επικροτεί είτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε την οικουμενική.
Περαιτέρω, η κυβερνητική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ τίθεται υπό αμφισβήτηση με -9% (22%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (31%), με την μετεκλογική δυναμική να έχει εξαντληθεί.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, με την κυβερνητική της ικανότητα να έχει φθάσει μόλις στο 4% από 6% τον περασμένο μήνα.
Από την αποδυνάμωση του δικομματισμού, αλλά και τις ενισχυμένες τάσεις αποχής του εκλογικού σώματος, ωφελείται η Αριστερά και κυρίως το ΚΚΕ. Όσον αφορά την αποχή, από την αρχή του έτους έχει υπερδιπλασιαστεί.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 53% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 40%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 34%, ο Αλέξης Τσίπρας με 33% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το 49% απαντά ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρα εκλογές ενώ το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Read more...

3.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ...


fimotro
Την έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών προανήγγειλε από την Πάτρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σχετικά με...

τις εφημερίες η M. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «θέλουμε ένα νέο πρότυπο εφημέρευσης που θα μπορέσει να δώσει λύσεις». Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε, η υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο τομέας της υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή τού ενδιαφέροντός της.
Οπως τόνισε, «στόχος είναι να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι, διότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό». Αναφερόμενη δε στην πολιτική του υπουργείου, σημείωσε πως έχουν τεθεί σε θεσμικό επίπεδο τρεις στόχοι-οι προμήθειες και η πολιτική φαρμάκου, η λειτουργία του ΕΣΥ και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Read more...

Το Βιβλίο της Ολυμπιακής εκεχειρίας υπέγραψε ο Τούρκος πρωθυπουργός



Με την έγγραφη υποστήριξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν στο βιβλίο της Ολυμπιακής εκεχειρίας στη διάρκεια σύντομης τελετής στο Καλλιμάραμαρο...


Στο σύντομο μήνυμά του ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι εμπεδώνουν μια νέα πορεία συνεργασίας και ειρήνης σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή εκεχειρία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου, διότι «διατίθεται να προσφέρει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004».

Όπως δήλωσε, «στην περίπτωση που κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασφαλώς και θα χρειαστούμε την εμπειρία της Ελλάδας.

Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί συνέφαγαν με τις συζύγους τους στο ξενοδοχείο, όπου διέμεινε η τουρκική αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια το ζεύγος Ερντογάν μετέβη στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ.Βενιζέλος» για την επιστροφή στην Τουρκία.


Read more...

Το συλλαλητήριο του ΚΚΕ





Δείτε εικόνες απο το μεγάλο σημερινό συλλαλητήριο του ΚΚΕ...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟ










Read more...

Η συνάντηση Ερντογάν-Παπανδρέου με τον Θεοδωράκη




Δείτε φωτογραφίες απο τη χτεσινή συνάντηση του Παπανδρέου και του Ερντογάν με τον Μικη Θεοδωράκη...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ









Read more...

Παρέμβαση Σημίτη μέσω "Θέματος" για την οικονομία

protothema.gr
Με ένα άρθρο που φιλοξενείται αύριο στο «Πρώτο Θέμα» παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. «Αν αποτύχουμε θα επιστρέψουμε στην δραχμή με υποτίμηση τουλάχιστον 30%» υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση από την ΟΝΕ θα προκαλούσε καταστροφικούς κραδασμούς στην χώρα.

Εντύπωση προκαλεί και η προτροπή που κάνει σχετικά με την επιστροφή του 13ου και 14 μισθού στους συνταξιούχους. Ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο – παρέμβαση αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα κυρίως για τους συνταξιούχους – μισθωτούς και πρέπει να αλλάξουν. Πρόκειται για επισημάνσεις που θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις αφού προέρχονται από ένα πολιτικό που γνωρίζει όσο λίγοι τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής
Read more...

Απάντηση Χριστόφια σε δηλώσεις Ερντογάν

nooz.gr
Είναι κοινή η θέση Ελλάδας και Κύπρου για διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν την Παρασκευή.

Σχετικά με τη θέση του Τούρκου πρωθυπουργού στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με ταυτόχρονο άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εμείς», είπε ο κ. Χριστόφιας, «έχουμε κατατεθειμένη ως αφετηρία, την πρόταση για παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις, που διατύπωσε για το κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Επισήμανε πως πρόκειται για «θέσεις αρχής και θέσεις στρογγυλές», από τις οποίες εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η πλήρης ανάπτυξή τους.
Read more...

Συνάντηση Ερντογάν με Ελληνες δημοσιογράφους

.nooz.gr
Ως «ιστορική ημερομηνία» για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός την Παρασκευή, καθώς «η πολιτική μας βούληση οδηγεί δύο γειτονικές χώρες στην αναβάθμιση των σχέσεών τους. Είμαστε τώρα δύο εταίροι».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε το πρωί του Σαββάτου συνάντηση με διευθυντές των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις περί των υπερπτήσεων, προέτρεψε τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;». Σημείωσε, δε, πως θα εξετάσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων.

«Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλο-ενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα εξετάσει το θέμα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά» και τόνισε πως «αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισυ χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς».

Ως προς τις διερευνητικές συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι έχουν γίνει 44 συναντήσεις, σημειώνοντας ότι «η πιο εποικοδομητική εποχή είναι επί θητείας Γ. Παπανδρέου» και πως τώρα «κάνουμε ένα νέο βήμα, γιατί θέλουμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Υπάρχουν φοβίες κι από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστούν όμως. Δώστε λίγο χρόνο σε εμάς και τους συνεργάτες μας».

Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη στάση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, εμείς, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετική με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε με ερώτηση: «Γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;» και πρόσθεσε πως τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό. «Αν οι ηγέτες συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε δεν μας χρειάζονται», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογράμμισε, εξάλλου, πως «όταν ήρθαμε στην εξουσία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας. Τώρα, στην 1η θέση είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, στη 2η οι δαπάνες για την Υγεία και οι αμυντικές δαπάνες είναι στην 4η ή την 5η, κι αυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους Κούρδους, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα «ανοίγματα εκδημοκρατισμού», που προώθησε η κυβέρνησή του, παρατηρώντας ότι το κόμμα του έχει 60 Κούρδους βουλευτές και άρα δεν δέχεται ότι οι Κούρδοι «εκπροσωπούνται» από το κόμμα, που βρίσκεται στην Εθνοσυνέλευση, και το οποίο διαθέτει 20 βουλευτές.

Read more...

Πρόταση Σαμαρά για «υπουργείο Οικογένειας»


Στην ανάγκη ενίσχυσης της οικογένειας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, που διοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού και η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος.
«Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε εξελίξεις που γονατίζουν την οικονομία και την κοινωνία, ύψιστη προτεραιότητα είναι η οικογένεια, γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής και γιατί η οικογένεια σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο», τόνισε.

Επισήμανε ότι οι σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης είναι οι κοινωνικές και ότι στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια είναι ασπίδα και όπλο για την αντιμετώπισή της. Η διάλυση της οικογένειας οδηγεί πάντα σε παρακμιακά φαινόμενα, ανέφερε.

Μιλώντας για την κρίση της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δοκιμάζονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και πλήττεται η οικογένεια γιατί έχει ανελαστικές δαπάνες, κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά.

Τόνισε ότι «αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύστοχη η συγκρότηση παρατηρητηρίου για τον οικογενειακό προϋπολογισμό», που αποφάσισε η ΝΔ, και έχει τρεις στόχους:

-Πρώτον, να δώσει έμφαση στο πώς εξελίσσεται η οικογενειακή δαπάνη ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση για να γνωρίζουν όλοι επακριβώς τον βαθμό πίεσης που ασκείται σε μια οικογένεια και την στήριξη, που χρειάζεται, για να αντέξει.

-Δεύτερον, αντιλαμβανόμαστε τις αδικίες της φορολογικής πολιτικής γιατί αυτή τη στιγμή δεν στηρίζει την οικογένεια και όταν έχουμε αίσθηση της συνολικής επιβάρυνσης ενός νοικοκυριού μπορούμε να αντιληφθούμε ποιές φοροαπαλλαγές έχουν νόημα.

- Τρίτον, αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες της προνοιακής πολιτικής, δηλαδή πόση στήριξη χρειάζονται τα νοικοκυριά με παιδιά. Με τον τρόπο αυτό, είπε ο κ. Σαμαράς, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη της οικογένειας μπορεί να γίνει συγκεκριμένη σαφής και με απόλυτη διαφάνεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στην παλαιότερη πρότασή του για «μελλοντικό υπουργείο Οικογένειας»: Κάποιοι προσπάθησαν να απαξιώσουν την πρόταση αυτή μέχρι που τους θυμήσαμε ότι πολύ σημαντικές και σύγχρονες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, έχουν υπουργεία Οικογένειας.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η πορεία προς τον λαό δεν γίνεται μόνο με αρχηγικές ομιλίες από τα μπαλκόνια, με πολιτικούς διαξιφισμούς στη Βουλή και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μέσα στο λαό και δίπλα του και κοντά στα προβλήματά του και αυτό ακριβώς κάνει η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής της Νέας Δημοκρατίας και το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού. nooz.gr

Read more...

Πανελλαδικό συλλαλητήριο ΚΚΕ


Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την έξοδο από την κρίση ανέπτυξε η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στο Πεδίον του Αρεως, κατά τη διάρκεια του πανελλαδικού συλλαλητηρίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ψεύδεται ασύστολα όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνο τρία το πολύ τέσσερα χρόνια, και μετά θα έλθει η “αναγέννηση” της ελληνικής οικονομίας. Ένα καντάρι ψέματα μας πετάει κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι οι λαϊκές θυσίες θα πιάσουν τόπο».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «εκπονούν βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μια ζωή, είναι πανέτοιμοι να πάρουν και άλλα ακόμα χειρότερα που να ισχύουν για τα παιδιά των εγγονών μας».

«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς ετοιμάζει νέα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, με το παραπλανητικό εκβιαστικό ερώτημα στο λαό, στο ΚΚΕ: Σέβεστε και υπακούετε το σύνταγμα ναι ή όχι;», είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού».

Ακόμη, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι «απαντά στο ερώτημα της διεξόδου στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ». «Κρατά αποστάσεις σε ζητήματα δήθεν τακτικής για να συντηρείται η δικομματική αντιπαράθεση και να συνεχίζεται η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσά τους», επισήμανε.

Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «στο άθλιο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται κατά του εργαζόμενου λαού υπάρχουν και οι βοηθοί, οι δευτεροαγωνιστές, με κορυφαίο σήμερα βαστάζο το ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα με διπλή γλώσσα απέναντι στο λαό, ένα κόμμα που στάζει δηλητήριο όταν βλέπει το σπέρμα της χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, που αδίστακτα αλλάζει τα συνθήματα και την προπαγάνδα του ποντάροντας στην εκτροπή της λαϊκής συνείδησης. Αναδεικνύεται σε μέντορα της αντιΚΚΕ και αντιλαϊκής προβοκάτσιας, σε μέντορα του ρατσισμού και του εθνικισμού».

Παράλληλα, απάντησε και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενότητα στην Αριστερά, χαρακτηρίζοντάς την «βερμπαλιστική». «Συνιστά ένα είδος φρένου στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της «ενότητας της αριστεράς» έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση», πρόσθεσε.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε ότι για την Ελλάδα «όλα δείχνουν ότι η κρίση θα κρατήσει, η ανάκαμψη θα είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ αναιμική, το κρατικό χρέος θα μεγαλώσει, επομένως θα υπάρξει αλυσίδα αντεργατικών μέτρων. Ενώ πιο γρήγορα ίσως από κάθε άλλη φορά θα ξεσπάσει νέος κύκλος οικονομικής κρίσης».

«Ακριβώς γιατί υπάρχει πρόβλεψη ότι θα οξυνθούν όλες οι κοινωνικές αντιθέσεις με κορυφαία την βασική αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ακριβώς γι αυτό γίνεται προσπάθεια να αναδιαμορφωθεί και να μακιγιαριστεί το πολιτικό σκηνικό, μέχρι και να υπάρξουν νέα κόμματα στη θέση των παλιών, με τον ίδιο βεβαίως ρόλο και την αποστολή των παλιών», τόνισε και σημείωσε: «Ακόμα, να επιλεγεί νέο άφθαρτο δήθεν πολιτικό προσωπικό που θα κάνει την ίδια βρώμικη και ακόμα πιο βρώμικη δουλειά. Δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν και τα καλύτερα και πιο πιστά παιδιά τους προκειμένου να αλλάξει ο Μανωλιός. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά».

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε όι η εργατική τάξης και ο εργαζόμενος λαός «δεν αξίζει να περιμένει τι θα αλλάξει από τα πάνω, χωρίς αυτόν, και κυρίως ενάντια σ΄αυτόν».

Εκίτμησε ότι υπάρχουν «οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας όπου έχει βασικό χαρακτηριστικό της την απόφαση του λαού να μετατρέψει την ιδιοκτησία των μονοπωλίων σε κοινωνική λαϊκή». «Όμως υπολείπεται σε δύναμη και οργάνωση ο υποκειμενικός λαϊκός κοινωνικοπολιτικός παράγοντας που θα δρομολογήσει αυτήν την εξέλιξη, στην κατάλληλη στιγμή, όταν το αστικό πολιτικό σύστημα θα έχει υποστεί τέτοια και τόσα πλήγματα που δεν θα μπορεί να κυριαρχεί, να εξουσιάζει όπως σήμερα», ανέφερε.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από τη κρίση, όπως την παρουσίασε η Αλ. Παπαρήγα, στην ομιλία της, έχει ως εξής:

«Γίνεται κοινωνική λαϊκή περιουσία ο κλάδος επεξεργασίας πρώτων υλών, οι κλάδοι της μεταποίησης, η παραγωγή μηχανημάτων, η Ενέργεια, οι μαζικές Μεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες, το συγκεντρωμένο εμπόριο με στόχο όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη οικονομία, μειώνοντας την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο και τις συναλλαγές με τις καπιταλιστικές οικονομίες, τους διεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους σε τέτοιους κρίσιμους τομείς.

Κοινωνικοποιείται η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, διαμορφώνονται κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων ως πρώτων υλών ή άμεσα καταναλώσιμων.

Δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής δημιουργείται ο παραγωγικός συνεταιρισμός για την μικρή εμπορευματική παραγωγή στην πόλη και ο παραγωγικός συνεταιρισμός των μικρών και μεσαίων αγροτών. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες συμμετέχουν με βάση την κατανομή στη γη και τις ζωικές μονάδες, με την οποία εντάχθηκαν στο συνεταιρισμό.

Αξιοποιούνται τα νέα επιτεύγματα των τεχνολογιών και της επιστήμης, με στόχο τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, τη διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου, ώστε να επιτυγχάνεται η ανύψωση του πολιτιστικού - μορφωτικού επιπέδου, να κατακτάται η ικανότητα ουσιαστικής συμμετοχής στον έλεγχο της διοίκησης, στους θεσμούς της εξουσίας.

Καταργείται κάθε είδους ιδιωτική - επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός.

Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής παρέχει την μοναδική δυνατότητα να διαμορφωθεί κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση και κατανομή όλου του ανθρώπινου δυναμικού, για να εκμηδενισθεί η ανεργία.

Αυτόν τον σχεδιασμό και αυτήν την κατανομή δεν την κατοχυρώνει ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, αφού το κάθε μονοπώλιο μπορεί να προγραμματίσει κοντοπρόθεσμα, το πολύ μεσοπρόθεσμα, τον ατομικό του προγραμματισμό με κριτήριο το κέρδος σε συνθήκες γενικότερης καπιταλιστικής αναρχίας.

O κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας που αφορούν τις ανθρώπινες ανάγκες, χωρίς ανισομέρειες και μακριά από κάθε περιορισμό που προκύπτει από την διαπλοκή της ελληνικής οικονομίας από την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τους διάφορους μηχανισμούς τύπου τρόικας. Εξειδικεύεται κατά κλάδο, και διακλαδώνεται κατά περιφέρεια της χώρας και κατά κατηγορία.

Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί συνδέονται με τον Κεντρικό Σχεδιασμό με πλάνα παραγωγής και κατανομής, πλάνα κατανάλωσης πρώτων υλών, ενέργειας, νέων μηχανημάτων και υπηρεσιών.

Οργανώνεται από κρατικούς οργανισμούς - ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ινστιτούτα κλπ - η επιστημονική έρευνα, η οποία υπηρετεί τον Κεντρικό Σχεδιασμό, τη διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με γνώμονα την ανάπτυξη της κοινωνικής ευημερίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ισότιμα, με βάση τις ανάγκες τους, ισότιμες υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν, Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης, αναψυχής, προστασίας των παιδιών και υπερηλίκων, πολύ φτηνές υπηρεσίες (και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν) μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και ύδρευσης για λαϊκή κατανάλωση κ.λπ.

Διαμορφώνονται κρατικές κοινωνικές υποδομές που παρέχουν υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών που σήμερα αντιμετωπίζονται από το ατομικό και οικογενειακό νοικοκυριό (π.χ. εστιατόρια σε τόπους δουλειάς, σε σχολεία).

Παρέχεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν γενική δωδεκάχρονη εκπαίδευση για όλους μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή, πρόγραμμα, διοίκηση και λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή, ενιαία εκπαιδευμένο εξειδικευμένο προσωπικό. Εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση μετά τη γενική υποχρεωτική εκπαίδευση. Εξασφαλίζεται εγγυημένη δουλειά με βάση το επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο για όλους και όλες, πριν ακόμα πάρουν το πτυχίο τους.

Διαμορφώνεται αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

H λαϊκή οικονομία δεν είναι συμβατή με τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η EE και το NATO. H λαϊκή εξουσία ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τον περίγυρο της χώρας, θα επιδιώξει να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις, με αμοιβαίο όφελος, ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

Η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει κάθε ρωγμή αντίθεσης και ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τη διαφύλαξη και ενίσχυση της λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η λαϊκή εξουσία θα στηριχθεί σε λαϊκούς θεσμούς που θα γεννήσει η πάλη και η πρωτοβουλία του εργατικού λαϊκού κινήματος, θα αναδειχθούν, κατά συνέπεια, νέοι θεσμοί.

Βάση της λαϊκής εξουσίας θα είναι οι παραγωγικές μονάδες, οι τόποι εργασίας, στους οποίους θα ασκείται και ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος της διεύθυνσης. Mέσα από τις παραγωγικές κοινότητες, θα εκλέγονται και θα ανακαλούνται όταν πρέπει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα όργανα εξουσίας.

Οι συνεταιρισμένοι μικροί εμπορευματοπαραγωγοί και αγρότες κατοχυρώνονται ως σύμμαχοι της εργατικής τάξης, εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους από τα κάτω προς τα πάνω με αντίστοιχα σώματα.

Οι νέοι και οι νέες που δεν βρίσκονται στην εργασία, δηλαδή σπουδαστές, φοιτητές, θα εκλέγουν τους αντιπροσώπους μέσα από τις εκπαιδευτικές μονάδες, ενώ θα αξιοποιούνται με ειδικό τρόπο οι μαζικές οργανώσεις και ειδικές υπηρεσίες, ώστε να αντιπροσωπεύονται οι μη εργαζόμενοι για ειδικούς λόγους και οι συνταξιούχοι.

Η λαϊκή εξουσία θεσμοθετεί και παίρνει πρακτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η άσκηση του εργατικού και γενικότερα κοινωνικού ελέγχου, η ανεμπόδιστη άσκηση κριτικής σε αποφάσεις και χειρισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ζωτική ανάγκη να καταγγέλλονται πάσης φύσεως και προέλευσης αυθαιρεσίες, γραφειοκρατίας ή άλλα αρνητικά φαινόμενα.

Εκλέγεται από τα κάτω προς τα πάνω το ανώτατο όργανο εξουσίας με μη μόνιμους και ανακλητούς εκπροσώπους, που δεν πρέπει να ξεκόβονται από την παραγωγή. Όπου χρειάζεται γίνεται απόσπαση κατά την διάρκεια της θητείας τους ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Οι αντιπρόσωποι, όπως λένε σήμερα, «βουλευτές» δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο οικονομικό προνόμιο από τη συμμετοχή τους στα όργανα εξουσίας. Από το ανώτατο όργανο ορίζονται η κυβέρνηση, οι επικεφαλής των διαφόρων εκτελεστικής αρμοδιότητας τομέων (υπουργεία, διευθύνσεις, επιτροπές κ.λπ.).

Διαμορφώνεται αντίστοιχο σύνταγμα, εργατικό δίκαιο και οικογενειακό δίκαιο που κατοχυρώνει τις νέες σχέσεις. Tο Δικαστικό Σώμα συγκροτείται από αιρετούς και ανακλητούς λαϊκούς δικαστές, καθώς και από μόνιμο δικαστικό προσωπικό, υπόλογους στους θεσμούς της εργατικής εξουσίας».

Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, η πρόταση «απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

Υπό αυτό το πρίσμα η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «κατά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και λόγω του Καλλικράτη, είναι ευκαιρία να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος, να εκφραστεί και με την ψήφο η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, οι διεργασίες συνείδησης, που συντελούνται στο λαό και στη νεολαία».

Ακόμη, ανέφερε ότι «τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη δυναμική των εξελίξεων, η συνεργασία με το ΚΚΕ, η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται τη φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση».

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ Λαών Ισπανίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ έστειλαν 48 κομμουνιστικά και εργατικά Κόμματα.nooz.gr

Read more...

ΤΡΙΣΕ: 'Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ'


fimotro
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη βρέθηκε «στη χειρότερη κατάσταση μετά τον Δεύτερο, ίσως και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...

«Όταν μια χώρα εντάσσεται στη νομισματική ένωση, έχει κοινή μοίρα με τα υπόλοιπα κράτη», τονίζει ο Τρισέ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της επιτήρησης των οικονομικών πολιτικών εντός της Ε.Ε. «Χρειαζόμαστε βελτιωμένους μηχανισμούς για να προλαμβάνουμε και να τιμωρούμε τις παραβάσεις. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική εφαρμογή του αμοιβαίου ελέγχου, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Τρισέ διατυπώνει την άποψη ότι το ευρώ δεν δέχεται επίθεση και αποδίδει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την ευθύνη για την παρούσα αστάθεια του κοινού νομίσματος. «Η πτώση του ευρώ δεν έχει να κάνει με επίθεση εναντίον του. Έχει να κάνει με το δημόσιο τομέα και άρα με την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη», λέει και περιγράφει με μελανά χρώματα τη συγκυρία: «Χωρίς αμφιβολία, από τον Σεπτέμβριο του 2008 βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και από τον Πρώτο. Βιώσαμε και βιώνουμε αληθινά δραματικές στιγμές».
Ερωτηθείς, τέλος, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθοδήγησαν την ΕΚΤ στην απόφαση να αγοράζει τα υποτιμημένα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, υποσκάπτοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «ανοησίες» αυτές τις εκτιμήσεις. «Λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με πλήρη ανεξαρτησία και έχουμε πολλές φορές αντιταχθεί στις κυβερνήσεις», τονίζει.

Read more...

Τι έδωσε και τι πήρε ο γείτονας



Σε νέα βάση ετέθη χθες η ελληνοτουρκική συνεργασία με την πολιτική διακήρυξη του Γιώργου Παπανδρέου και του Ταγίπ Ερντογάν που θεσμοθετεί το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο υπουργών- δύο φορές τον χρόνο- και με το κοινό ανακοινωθέν 21 συμφωνιών, για τη λαθρομετανάστευση, την οικονομία, το...



εμπόριο και τις τράπεζες, την ενέργεια, την παιδεία και το περιβάλλον. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση και στην επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών. Ωστόσο, όπως φάνηκε τόσο κατά τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών όσο και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, τα «αγκάθια» για το Αιγαίο, το Κυπριακό και τα μειονοτικά παραμένουν.

Σε κάθε περίπτωση, από χθες το απόγευμα είναι γεγονός οι 21 συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορούν ένα μεγάλο εύρος συνεργασίας. Από τις συνθήκες διαβίωσης των διπλωματών στις δύο χώρες έως τη λαθρομετανάστευση. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής αφορούν την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, αλλά αρνείται έως τώρα να εφαρμόσει, για τουλάχιστον 1.000 λαθρομετανάστες τον χρόνο και να ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης των ακτών της.

Συμφωνίες υπογράφηκαν επίσης για τη συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, για τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας (δύο από τα βασικά θέματα στη συζήτηση των υπουργών ήταν η απάλειψη εχθρικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια των δύο κρατών χωρίς ωραιοποιήσεις της Ιστορίας, αλλά και το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης), για τη συνεργασία μεταξύ των συνδέσμων τραπεζών και των οργανισμών προώθησης επενδύσεων των δύο χωρών. Υπογράφηκαν επίσης μνημόνια κατανόησης για τη δασοπροστασία, τη διαχείριση υδάτων και την αντιμετώπιση των πλημμυρών (Εβρος), για την ενέργεια (αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στα δύο υπουργεία για τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τόσο τον αγωγό ΤGΙ όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Συμφωνίες υπογράφηκαν και ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού για την προώθηση τουριστών στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ενώ η Ελλάδα ανταποκρίθηκε εν μέρει στο τουρκικό αίτημα για άρση των προξενικών θεωρήσεων, καταργώντας σε πρώτη φάση τη βίζα για τα τουρκικά υπηρεσιακά διαβατήρια (αφορά 600.000 τούρκους πολίτες).

tanea


Read more...

Παρέμβαση βόμβα του Κ.Σημίτη για το πρόγραμμα σταθεροποίησης



"ΑΝ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ 30% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ"

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ

Άρθρο φωτιά έχει γράψει στο "Πρώτο Θέμα" ο Κώστας Σημίτης και αναφέρει ότι είναι κοινωνικά άδικο να κόβεται η 13-14η σύνταξη και ζητάει να επιστραφεί πίσω! Μάλιστα αναφέρει ότι αν η Ελλάδα γυρίσει στην δραχμή θα πέσει στην εξαθλίωση και ο κόσμος θα χάσει από την ...


περιουσία του το 30%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό που λέει ο Κ.Σημίτης! Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην μπούμε στην δραχμή. Σε 3 σελίδες τα λέει όλα. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε το χεράκι του για να προχωρήσει η χώρα μας στην χρεοκοπία!

Μάλιστα κρίνει ως ανεπαρκές το πρόγραμμα σταθεροποίησης! Χαμός θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ...
Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Έφοδος ΣΔΟΕ στον Βουλγαράκη



Ψάχνουν τις εταιρείες τις φορολογικές δηλώσεις και τις καταθέσεις του. Ακολουθούν Ρουσόπουλος, Άρης, Λιάπης, Δούκας,Μπασιάκος, Αλογοσκούφης και Σπήλιως Σπηλιωτόπουλος.



Read more...

Μήνυση κατά Καραμανλή για τα χρέη των νοσοκομείων

Από πρώην στέλεχος της ΝΔ...

«Κοροϊδέψατε την Eurostat». Αυτό ουσιαστικά κατηγορεί το πρώην στέλεχος της ΝΔ και προμηθευτής φαρμακευτικού υλικού Θέμης Καζαντζίδης τους κύριους Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου και Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατά των οποίων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Θέμης Καζαντζίδης κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο πρώην υπουργούς ότι εξαπάτησαν την Eurostat στέλνοντας ψεύτικα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων, ενώ γνώριζαν τα πραγματικά!

Για την ακρίβεια, αναφέρει ότι ενώ ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου είχε δηλώσει ότι τα χρέη ήταν 5,225 δισ. από το 2005 έως το 2008, για το ίδιο διάστημα η Εθνικη Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωνε τη Eurostat ότι τα χρέη ήταν μόλις 2,2 δισ. ευρώ!

Read more...

Μέρκελ: Σύγκλιση οικονομικών πολιτικών

.nooz.gr
Η σταθερότητα της ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας, η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματά της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, στη συνέντευξή της στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung".

Αρνήθηκε κατηγορίες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και σχολιαστών εκτός της χώρας, πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πιο ακριβό απ΄ό,τι ήταν απαραίτητο με το περιμένει τόσο πολύ, προκειμένου να υποστηρίξει ένα πακέτο διάσωσης.

Η Αγγελα Μέρκελ ανέφερε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση.

«Μιλάμε για την ευθύνη στην Ευρώπη όσον αφορά το ευρώ, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεμελίωσης της ευημερίας μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έχει αντιμετωπίσει το σκεπτικισμό του γερμανικού κοινού, ακόμη και στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, για την υποστήριξή της στην ελληνική βοήθεια.

«Αυτός είναι ο λόγος, γιατί τώρα όταν η σταθερότητα του ευρώ απειλείται, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας», επισήμανε.

Ακόμη, η κ. Μέρκελ είπε πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την Ελλάδα σχεδιάστηκαν με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η Γερμανία καθιστά διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για φορολογικές περικοπές.

«Αυτό είναι εξαγωγή λάθους συμπεράσματος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «με το πακέτο εγγυήσεών μας από ολόκληρη την ευρωζώνη για την Ελλάδα διασφαλίζουμε τώρα πως το κοινό νόμισμά παραμένει σταθερό».

«Υπάρχουν αυστηρές οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις για αυτό. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστατέψουμε τα χρήματα του κόσμου», ανέφερε.

Ακόμη, επισήμανε ότι τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού στην Ευρώπη έπειτα από την οικονομική κρίση, είναι αιτία ανησυχίας για πολλούς Γερμανούς πολίτες. «Υπάρχει η πλήρως κατανοητή ανησυχία (μεταξύ του λαού στη Γερμανία) για το ευρώ -- ιδιαίτερα εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έχουν συσσωρευθεί στην Ευρώπη διαμέσου της μάχης κατά της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της και πάλι σε τάξη στα επόμενα χρόνια και να μειώσει το χρέος», διεμήνυσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε τις επικρίσεις ότι καθυστέρησε να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Γερμανία: «Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά είναι εκτός θέματος. Έλαβα αποφάσεις που θεώρησα πως ήταν σωστές από νομική και οικονομική άποψη. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος -- τα μεγάλα ελλείμματα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο με το θέμα αυτό. «Θα κάνω ακριβώς το ίδιο με κάθε μελλοντική απόφαση», τόνισε και επανέλαβε επίσης πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το ξέρουμε όλοι: αν αποτύχει το ευρώ, τότε πολλά περισσότερα θα αποτύχουν. Μακροπρόθεσμα, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ μόνο αν υπάρξει μία σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη», επισήμανε η Αγγελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις αγορές ότι δεν αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, με τις οποίες αμφισβητούσε τη φερεγγυότητα της.

Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει τους συμπατριώτες της ότι έρχονται δύσκολοι καιροί καθώς το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος του.
Read more...

Οι κυπριακές εφημερίδες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

nooz.gr
Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, είναι ένα από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» κάνει λόγο για «νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας» με τη σύσταση του «Ελληνοτουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου». Η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για το κυπριακό και τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου για την «εθνική ντροπή», που αισθάνεται, για την αγορά οπλικών συστημάτων.

Η εφημερίδα «Μάχη» με τίτλο «Βλέπει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου» υποστηρίζει ότι ο κ. Ερντογάν έκανε «ένα νέο επικοινωνιακό τρικ» στην Αθήνα και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση του κυπριακού έως το τέλος του χρόνου.

Η «Σημερινή» προβάλλει τη δήλωση Ερντογάν για λύση του κυπριακού ως το τέλος του 2010 και τη δήλωση Παπανδρέου ότι οι εγγυήσεις διαίρεσαν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και γι αυτό είναι αχρείαστες μετά τη λύση του κυπριακού.

Ο «Πολίτης» γράφει ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν εμφανίζονται έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους όσα χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ιδιαίτερης σημασίας» κρίνεται η πρόθεση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο, για περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών και η ετοιμότητα των δύο πρωθυπουργών να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού. Επίσης, προβάλλεται η δήλωση Ερντογάν για το παρασκήνιο στο Μπούργκενστοκ το 2004 σε σχέση με το σχέδιο Ανάν για το κυπριακό.

Ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι οι δύο πρωθυπουργοί προσβλέπουν σε στενότερη συνεργασία και ότι «πρόταξαν αισιοδοξία παρά διαφωνίες». Επίσης, προβάλλεται η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι με την κατοχή (στην Κύπρο) δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση και του κ. Θ. Πάγκαλου για «κατασκευασμένους και φανταστικούς κινδύνους στο Αιγαίο».

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ» γράφει ότι ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας στο κυπριακό. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κυπριακό και Αιγαίο «μονοπώλησαν» τη συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών.

Read more...

Συναντήσεις Σαμαρά με Αλ. Παπαρήγα τη Δευτέρα και Αλ. Τσίπρα την Τρίτη

nooz.gr
Συναντήσεις με την γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα θα έχει Δευτέρα και Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.

Η συνάντηση με την κ. Παπαρήγα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα θα έχει συζητήσεις και με τον κ. Τσίπρα την επόμενη ημέρα.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Σαμαρά, ο οποίος όπως είχε επισημάνει μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον διάλογο που ξεκινά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η Αριστερά.
Read more...

Αυτοί που μένουν και αυτοί που φεύγουν...


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Τ’ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ...

Φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση προχωρώντας σε μια σειρά τομών με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την ταυτόχρονη ικανοποίηση του αιτήματος που προβάλλει η κοινή γνώμη για κάθαρση και αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Το σκεπτικό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι...

απλό: αφού η κυβέρνηση ζητάει από τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν θυσίες για να πάει μπροστά η χώρα, η κυβέρνηση πρέπει να εμπνεύσει το λαό και να αποδείξει ότι η προσπάθεια δεν είναι μονομερής…

Τα νέα πρόσωπα

Η πολιτική αποδίδει, η αντιπολίτευση πελαγοδρομεί, αλλά η ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου είναι επείγουσα. Για το λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, μπορεί να έβγαλε μια τεράστια δουλειά, αλλά οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες που απαιτούν περισσότερη. Για το λόγο αυτόν έχουν επανέλθει στο προσκήνιο ονόματα έμπειρων στελεχών για να αναλάβουν ειδικές αποστολές. Του Α. Παπαδόπουλου, του Γ. Φλωρίδη, του Χρ. Πρωτόπαπα, του Κ. Καρτάλη κ.ά.

Προς αναβάθμιση

Υψηλά είναι οι μετοχές της Α. Διαμαντοπούλου, του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Ευ. Βενιζέλου. Τα τρία στελέχη έκαναν με απόλυτη επιτυχία τις δουλειές που τους ανέθεσε ο πρωθυπουργός, και δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Η στάση τους έχει εκτιμηθεί πολύ από τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, που σκέφτονται να τους εμπλέξουν στις κεντρικές αποστολές της νέας περιόδου: την οικονομική πολιτική και την ανάπτυξη. Γιατί το συμμάζεμα των εξόδων και η αύξηση των εσόδων θα πρέπει να συνδυαστούν με επενδύσεις…

Αδύναμοι κρίκοι

Πολλά πυρά συγκεντρώνουν υπουργοί όπως η Λ. Κατσέλη, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η Τ. Μπιρμπίλη και ο Δ. Ρέππας. Ειδικά για τον τελευταίο, δεδομένης της πολιτικής του δεινότητας, η μόνη εξήγηση που δίνουν πολιτικοί παρατηρητές είναι ότι μάλλον προτιμά κάποιο πιο πολιτικό πόστο. Μαζί τους είναι και ο γρίφος του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών έπιασε την καυτή πατάτα και γι’ αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να μετατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, θέση για την οποία ενδιαφέρεται και ο Χ. Παμπούκης...
ΚΑΡΦΙ

nonews-news


Read more...

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΧΩΡΙΣ... ΑΠΟΔΟΧΕΣ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αντιμέτωποι με τον έλεγχο και τα πρόστιμα της Εφορίας θα βρεθούν 177.500 μισθωτοί οι οποίοι πέρυσι δεν δήλωσαν καν αποδοχές από 10.000 έως και πάνω από 50.000 ευρώ ή δήλωσαν χαμηλότερες από τις πραγματικές. Πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και...
τώρα έρχεται η σειρά των Εφοριών να επιβάλουν και να εισπράξουν πρόστιμα και διαφυγόντες φόρους.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε μία απλή διασταύρωση. Από τη μία πλευρά έβαλε τα δεδομένα των οριστικών δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των βεβαιώσεων αποδοχών για υπηρεσίες Δημοσίου, στα οποία καταγράφονται τα στοιχεία αποδοχών που κατεβλήθησαν σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπάλληλους το 2008. Από την άλλη πλευρά έβαλε τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που δηλώθηκαν με τις περυσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2008. Τα ευρήματα αναδεικνύουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ακόμα και στους κόλπους των μισθωτών, καθώς:
149.323 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών υπερβαίνει τα 205 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, για περίπου 80.000 φορολογουμένους οι αποκλίσεις μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέες καθώς δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Υπάρχουν όμως και περίπου 30.000 φορολογούμενοι οι οποίοι απέκρυψαν εσκεμμένα ή κατά... λάθος εισοδήματα από 2.000 έως 5.000 ευρώ. 28.177 φορολογούμενοι δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ, οι ίδιοι όμως δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο οικονομικό έτος (2009, για τα εισοδήματα του 2008). Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατομμύρια ευρώ.
Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα 611 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν καν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.
Νέα λίστα με γιατρούς και φαρμακοποιούς
Λίστα με ονόματα γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιρειών που πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις παράνομων συνταγογραφήσεων διαβεβαίωσε ότι θα δώσει στις 4 και 5 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας χθες στη Βουλή σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα των δύο φύλων.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία τον Απρίλιο του 2010 είδαμε τη φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ να μειώνεται κατά 1,41%. «Εμείς πανηγυρίζουμε γιατί παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πετύχαμε αυτή τη μείωση» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως αν περιοριστεί δραστικά η δαπάνη στον τομέα αυτό η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιστρέψει επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ακόμη ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους Νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της δαπάνης που κατά μέσον όρο στους δύο αυτούς νομούς έφτασε το 15%.
Read more...

ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σειρά νομοθετημάτων και δράσεων για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κατά τα πρότυπα που λειτουργούσε το κράτος τη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, προετοιμάζει το νομικό επιτελείο του...
Πρωθυπουργού. Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έχει ήδη προωθήσει τις διαδικασίες για τη γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρήσεων- το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή. Επίσης η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη απλοποιεί τις διαδικασίες για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εντός του 2010, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, θα εκτελούνται σταδιακά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για δημόσιους διαγωνισμούς, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για τις δημόσιες προμήθειες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνουν πιο διαφανείς.
Και άλλα υπουργεία όμως ζητούν να λειτουργήσουν με διαφορετικούς ρυθμούς από τους συνήθεις του Δημοσίου. Οι περισσότεροι υπουργοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να αποκτήσει διαδικασίες οι οποίες να προσιδιάζουν στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματος χάριν, το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει να προωθήσει διαγωνισμούς για δημόσια έργα μέσα στο καλοκαίρι και ζητεί τόσο για τα παλαιά όσο και για τα καινούργια έργα να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα ώστε να περιοριστούν οι απαιτήσεις των ιδιωτών στις απαλλοτριώσεις αλλά και να ολοκληρωθούν συντομότερα οι διαδικασίες.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα συνδράμει, όπως του ζήτησε ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, με τις νομικές του γνώσεις αλλά και με την πείρα του από την περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας, καθώς ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης τού είχε αναθέσει τον συντονισμό της προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης. Στελέχη που συμμετείχαν εκείνο το διάστημα στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων επισημαίνουν ότι η ολυμπιακή νομοθεσία είναι εν ισχύι, απλώς έχει ξεχαστεί και δεν αξιοποιείται.
Η νομοθεσία αυτή, η οποία έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, μπορεί να εφαρμοστεί σε απαλλοτριώσεις, σε ανακλήσεις παραχωρήσεων και σε περιπτώσεις αποβολής παράνομων χρηστών. Για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται μόνο μια προσθήκη στον νέο νόμο για το ΕΣΠΑ ότι οι παραπάνω διαδικασίες θα γίνονται βάσει αυτής. Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να προχωρούν πιο γρήγορα τα πράγματα στα μεγάλα έργα, είχε μεταφερθεί η αρμοδιότητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών από τους κατά τόπους δήμους στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενας σημαντικός σταθμός στην προετοιμασία ήταν και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου είχε δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων ενισχυμένη με 10 δικαστές επιπλέον.
Συντονιστικό από υπουργούς
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή για να προωθηθούν ταχύτερα τα έργα για την ανάπτυξη της χώρας, η οποία αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης. Υπουργοί επισημαίνουν ότι αυτό το νέο πλαίσιο συντονισμού δεν θα είναι αποτελεσματικό αν λειτουργεί σε άτυπη μορφή με συγκυριακή σύνθεση. Θυμίζουν μάλιστα ότι στη διάρκεια της ολυμπιακής προετοιμασίας λειτουργούσε η ΔΕΣΟΠ, ένα συντονιστικό υπουργικό όργανο το οποίο συστάθηκε με απόφαση του κ. Κ. Σημίτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ώστε να περιβληθεί με κύρος αλλά και να αποκτήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες σε ζητήματα καθημερινής επίλυσης προβλημάτων.
Read more...

ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ




Ρεπορτάζ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Πολιτικές πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας αναλαμβάνει σύντομα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη μέχρι σήμερα μονοθεματικού χαρακτήρα λειτουργία της, που είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης... Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, εντάσσεται η ανασύνθεση της κυβέρνησης ώστε το κυβερνητικό σχήμα με την εμπειρία των 7 μηνών διαχείρισης να φρεσκαριστεί, να γίνει πιο ευέλικτο και να αποκτήσει αποτελεσματικότητα. «Ο Πρωθυπουργός δείχνει να έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του», ανέφερε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αποφεύγοντας συστηματικά να εξηγήσει αν οι αποφάσεις αυτές αφορούν μόνο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Κατά τον ίδιο υπουργό, ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται «πιο ήρεμος, και αποφασιστικός», ύστερα προφανώς από μια μακρά περίοδο έντασης μέχρι να επιτευχθεί λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας.

Οι πληροφορίες, που είναι πάντως αρκετά φειδωλές ως προς την ανασύνθεση της κυβέρνησης, δίνουν διπλή διάσταση στο εγχείρημα του Πρωθυπουργού:

εκτός της κλασικής αλλαγής υπουργών σε συγκεκριμένα τμήματα του κυβερνητικού σχήματος, που αποδεδειγμένα πλέον υπολειτουργούν ή είναι αναποτελεσματικά, αναδιάρθρωση του Υπουργικού Συμβουλίου με νέες συνενώσεις υπουργείων ώστε το κυβερνητικό σχήμα να γίνει αφενός αποτελεσματικότερο και αφετέρου πιο ολιγομελές.

Συγχώνευση. Ειδικά για την αναδιάρθρωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρουν διάφορες εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, «ήταν λάθος ο διαχωρισμός τους, και πρέπει να επανενωθούν κάτω από έναν υπουργό».

Εξηγούν δε ότι το μεν Οικονομίας δεν κατάφερε να καταστεί η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας, το δε Οικονομικών, παρ΄ ότι έχει την ευθύνη για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν έχει ούτε πολιτικά ούτε κι επί της ουσίας την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι στην κρισιμότερη φάση που διέρχεται τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική οικονομία να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα της ανάπτυξης.

Η απουσία κοινής πολιτικής γραμ μής, από την αρχή μάλιστα της συγκρότησης της κυβέρνησης, συνοδεύθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, σε σημείο που σήμερα κάθε συζήτηση σε πλαίσιο πολιτικού οργάνου (από Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι κυβερνητικές συσκέψεις) να χαρακτηρίζεται από κόντρες των δυο υπουργών.

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό είναι η σκληρή αντιπαράθεση των δυο υπουργών στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο: Η κ. Λούκα Κατσέλη άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών, ότι οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ ευθύνονται άμεσα για την εκτόξευση του πληθωρισμού. Και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου άσκησε κριτική στην κ. Κατσέλη για το περιεχόμενο του αναπτυξιακού νόμου και για καθυστερήσεις στη θέσπιση της νομοθεσίας που θα ολοκληρώσει το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη.

Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν σχετικά ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες της κ. Κατσέλη και να εφαρμόσει για τις μεγάλες επενδύσεις το μοντέλο της Διυπουργικής Επιτροπής, που λειτούργησε για την επιτάχυνση των ολυμπιακών έργων επί κυβερνήσεως Σημίτη, αποτελεί μια απόδειξη ότι τον απασχολεί σοβαρά πλέον το αν το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να υφίσταται ως αυτόνομο υπουργείο ή αν πρέπει να συνενωθεί με το υπουργείο Οικονομικών.


Οι εισηγήσεις για τις εφεδρείες του παρελθόντος

Το υπουργείο Οικονομίας είναι μόνο μια πτυχή της υπόθεσης ανασχηματισμός, στον οποίο προφανώς υπάρχουν πολλές παράμετροι ακόμη, όπως για παράδειγμα, το τι θα γίνει με τα λεγόμενα έμπειρα στελέχη. Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να χρησιμοποιήσει ορισμένα από αυτά σε τομείς του κυβερνητικού έργου, όπου, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις, λ.χ. στα δημόσια έργα, στα δίκτυα, στην αγροτική πολιτική, στον πολιτισμό, στην υγεία κ.λπ.

Ο ίδιος όμως φαίνεται πως δεν είναι αυτής της άποψης: «Ο Παπανδρέου δεν γυρίζει πίσω», σημειώνει με νόημα ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Και προσθέτει:

«Μπορεί όντως τα πρόσωπα αυτά να έχουν σημαντική πολιτική εμπειρία, όπως και εμπειρία από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αλλά τι νόημα έχει η χρησιμοποίησή τους σ΄ αυτή τη συγκυρία, όταν τώρα που μιλάμε ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να περπατήσουν ελεύθερα στον δρόμο, χωρίς τον κίνδυνο να αποδοκιμαστούν ή και να προπηλακιστούν;».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός αυτό που ενδέχεται να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει ένα δυο στελέχη αυτής της κατηγορίας, πρώην υπουργούς δηλαδή των κυβερνήσεων Σημίτη (αναφέρονται π.χ. τα ονόματα των Γ. Φλωρίδη και Β. Παπανδρέου), και από εκεί και πέρα να δοκιμάσει νέα άφθαρτα στελέχη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κάτι τέτοιο άλλωστε τού εισηγούνται και οι «παλιές καραβάνες» του κόμματος (Θεόδωρος Πάγκαλος, Φίλιππος Πετσάλνικος. Νίκος Αθανασάκης κ.ά.), που θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών στην Κ.Ο., που θεωρούν ότι έχουν πλέον διακοσμητικό ρόλο και εκφράζουν ζωηρά παράπονα για τα περισσότερα στελέχη της παρούσας κυβέρνησης. Να αποδοθούν ευθύνες. Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, πρέπει να αναμένεται μέσα στον Ιούνιο η συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, δεδομένου ότι, όπως λέει στους συνεργάτες του, «δεν είναι μόνο δέσμευσή μας στους εταίρους μας να αποδώσουμε ευθύνες για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Είναι πρώτα και κύρια απάντηση στο λαϊκό αίτημα να αποδοθούν ευθύνες γι΄ αυτή την κατάσταση, και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο όνομα καμιάς σκοπιμότητας. Κάποιοι έφταιξαν και πρέπει να πληρώσουν».

Εκείνοι που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εξεταστική είναι ίσως και η μόνη για την οποία οι ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και κάνουν λόγο για το διάστημα 2007-2009, το οποίο χαρακτηρίζουν «ως την πιο καταστροφική περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή». Υποστηρίζουν ακόμη ότι οι ευθύνες «είναι αυταπόδεικτες» και σημειώνουν ότι «ενδέχεται να προκύψουν σεισμικές εξελίξεις» από την πρόοδο των ερευνών.

Πάντως, επί του παρόντος, το μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η παρά τις (αναγκαίες) διαψεύσεις διαφαινόμενη παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Ζίμενς 7 τουλάχιστον πολιτικών προσώπων- 4 από τη Νέα Δημοκρατία και 3 από το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να αναμειχθεί στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει προκειμένου να στρέψει την έρευνα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Οπως τονίστηκε μάλιστα από μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, «εμείς έχουμε πάντα στον νου μας τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, ότι αν χρειαστεί να ματώσουμε, θα ματώσουμε για τη διαφάνεια και την κάθαρση στον δημόσιο βίο. Με την έννοια αυτή, ό,τι υπάρχει θα έρθει στο φως».

Read more...