Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΧΩΡΙΣ... ΑΠΟΔΟΧΕΣ!


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Αντιμέτωποι με τον έλεγχο και τα πρόστιμα της Εφορίας θα βρεθούν 177.500 μισθωτοί οι οποίοι πέρυσι δεν δήλωσαν καν αποδοχές από 10.000 έως και πάνω από 50.000 ευρώ ή δήλωσαν χαμηλότερες από τις πραγματικές. Πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και...
τώρα έρχεται η σειρά των Εφοριών να επιβάλουν και να εισπράξουν πρόστιμα και διαφυγόντες φόρους.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε μία απλή διασταύρωση. Από τη μία πλευρά έβαλε τα δεδομένα των οριστικών δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των βεβαιώσεων αποδοχών για υπηρεσίες Δημοσίου, στα οποία καταγράφονται τα στοιχεία αποδοχών που κατεβλήθησαν σε ιδιωτικούς και δημοσίους υπάλληλους το 2008. Από την άλλη πλευρά έβαλε τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις που δηλώθηκαν με τις περυσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2008. Τα ευρήματα αναδεικνύουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ακόμα και στους κόλπους των μισθωτών, καθώς:
149.323 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών υπερβαίνει τα 205 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, για περίπου 80.000 φορολογουμένους οι αποκλίσεις μπορούν να χαρακτηριστούν αμελητέες καθώς δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Υπάρχουν όμως και περίπου 30.000 φορολογούμενοι οι οποίοι απέκρυψαν εσκεμμένα ή κατά... λάθος εισοδήματα από 2.000 έως 5.000 ευρώ. 28.177 φορολογούμενοι δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ, οι ίδιοι όμως δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το αντίστοιχο οικονομικό έτος (2009, για τα εισοδήματα του 2008). Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατομμύρια ευρώ.
Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα 611 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν καν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.
Νέα λίστα με γιατρούς και φαρμακοποιούς
Λίστα με ονόματα γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιρειών που πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις παράνομων συνταγογραφήσεων διαβεβαίωσε ότι θα δώσει στις 4 και 5 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας χθες στη Βουλή σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα των δύο φύλων.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία τον Απρίλιο του 2010 είδαμε τη φαρμακευτική δαπάνη στο ΙΚΑ να μειώνεται κατά 1,41%. «Εμείς πανηγυρίζουμε γιατί παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πετύχαμε αυτή τη μείωση» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως αν περιοριστεί δραστικά η δαπάνη στον τομέα αυτό η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να επιστρέψει επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ακόμη ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους Νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας διαπιστώθηκε σημαντική μείωση της δαπάνης που κατά μέσον όρο στους δύο αυτούς νομούς έφτασε το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: