Σάββατο 15 Μαΐου 2010

"ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ" ΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


fimotro
Διογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία που εκφράζεται με φθορά του δικομματισμού, άνοδο της Αριστεράς και εκτόξευση της αποχής ανιχνεύει το Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» στη...

«μετά ΔΝΤ» εποχή. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρόμετρου, μόλις ένας στους πέντε πολίτες τάσσεται πλέον υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ αντιθέτως το ήμισυ του εκλογικού σώματος επικροτεί είτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε την οικουμενική.
Περαιτέρω, η κυβερνητική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ τίθεται υπό αμφισβήτηση με -9% (22%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (31%), με την μετεκλογική δυναμική να έχει εξαντληθεί.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, με την κυβερνητική της ικανότητα να έχει φθάσει μόλις στο 4% από 6% τον περασμένο μήνα.
Από την αποδυνάμωση του δικομματισμού, αλλά και τις ενισχυμένες τάσεις αποχής του εκλογικού σώματος, ωφελείται η Αριστερά και κυρίως το ΚΚΕ. Όσον αφορά την αποχή, από την αρχή του έτους έχει υπερδιπλασιαστεί.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 53% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 40%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 34%, ο Αλέξης Τσίπρας με 33% και η Αλέκα Παπαρήγα με 28%. Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το 49% απαντά ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρα εκλογές ενώ το 36% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: