Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη βρέθηκε «στη χειρότερη κατάσταση μετά τον Δεύτερο, ίσως και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
«Όταν μια χώρα εντάσσεται στη νομισματική ένωση, έχει κοινή μοίρα με τα υπόλοιπα κράτη», τονίζει ο Τρισέ σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ενώ απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της επιτήρησης των οικονομικών πολιτικών εντός της Ε.Ε. «Χρειαζόμαστε βελτιωμένους μηχανισμούς για να προλαμβάνουμε και να τιμωρούμε τις παραβάσεις. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική εφαρμογή του αμοιβαίου ελέγχου, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Τρισέ διατυπώνει την άποψη ότι το ευρώ δεν δέχεται επίθεση και αποδίδει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την ευθύνη για την παρούσα αστάθεια του κοινού νομίσματος. «Η πτώση του ευρώ δεν έχει να κάνει με επίθεση εναντίον του. Έχει να κάνει με το δημόσιο τομέα και άρα με την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη», λέει και περιγράφει με μελανά χρώματα τη συγκυρία: «Χωρίς αμφιβολία, από τον Σεπτέμβριο του 2008 βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ίσως και από τον Πρώτο. Βιώσαμε και βιώνουμε αληθινά δραματικές στιγμές».
Ερωτηθείς, τέλος, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθοδήγησαν την ΕΚΤ στην απόφαση να αγοράζει τα υποτιμημένα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, υποσκάπτοντας έτσι την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «ανοησίες» αυτές τις εκτιμήσεις. «Λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με πλήρη ανεξαρτησία και έχουμε πολλές φορές αντιταχθεί στις κυβερνήσεις», τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου