Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Πάγκαλος : "Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν."



Ο Πάγκαλος επέκρινε την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί", είπε.

"Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν 'ευχαριστώ", είπε. "Και δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές".

Την οργή των Ελλήνων πολιτικών έχει προκαλέσει η στάση κάποιων γερμανικών μέσω ενημέρωσης, όπως στο εξώφυλλο του περιοδικού Focus, όπου εμφανίζεται άγαλμα, που αναπαριστά την Αφροδίτη της Μήλου σε απρεπή χειρονομία, με τον τίτλο "Απατεώνες στην ευρωζώνη".



Read more...

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων.



H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη ανάκτηση κεφαλαίων που σχηματίστηκαν υπέρ εκατοντάδων επιχειρήσεων μέσω των εταιρικών αφορολόγητων αποθεματικών, ανέφερε η Κομισιόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με σχετικό νόμο, χορηγήθηκαν φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της μεταποίησης, της εξόρυξης και της αλιείας, αλλά η Κομισιόν απεφάνθη ότι τα περίπου 200 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων είναι μη συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν ανέφερε ότι η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει αν οι φοροελαφρύνσεις προς τις εταιρίες ανακτήθηκαν και ότι θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

"Η ανάκτηση της παράνομης βοήθειας έχει να κάνει με την αποκατάσταση ενός παιχνιδιού επί ίσοις όροις στην ενιαία αγορά", ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ανταγωνιστικότητας Joaquin Almunia, σε ανακοίνωση.

"Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους", πρόσθεσε.



Read more...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ




sosialismos.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/2/10


Η πατρίδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο των τελευταίων 35 χρόνων.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της καταστροφικής πολιτικής της Ν.Δ που οδήγησε τον λαό σε εξαθλίωση δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ στην ετήσια εκδήλωσή της που θα γίνει τη Πέμπτη 25/02/10, στο κέντρο “ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ” και ώρα 9:00 μ.μ., σας καλεί να ακούσετε το ΒΑΣΣΟ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ που με τη νεανική του ορμή θα μας οπλίσει με θάρρος και γενναιότητα για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες μάχες που έρχονται.
Για μας η αντίσταση είναι μνήμη και χαρά για να αγωνιστούμε σθεναρά και αποτελεσματικά.




Read more...

Αφ' υψηλού ο Μόσιαλος...


Θέμα δημιουργήθηκε στη Βουλή από τον απαξιωτικό
τρόπο που μίλησε για τους συναδέλφους του

Από τον Γιάννη Δαίδαλο

Άσχημη εντύπωση έκανε, πριν από λίγο στη Βουλή, η συμπεριφορά του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (και πρωτοεκλεγέντος) Ηλία Μόσιαλου. Συνεδρίαζε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και όταν ο βουλευτής συμπλήρωσε τον χρόνο των τριών λεπτών που είχε στη διάθεσή του για την παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός του ζήτησε να συντομεύσει. Εκείνος όμως αντέδρασε πολύ ενοχλημένος και...

διαμαρτυρήθηκε με ένα πνεύμα αφ' υψηλού και απαξιωτικό για τους προηγούμενους βουλευτές που, όπως είπε, είχαν αφεθεί να μιλήσουν περισσότερο χωρίς να λένε σημαντικά πράγματα όπως ο ίδιος...
Κι αυτή η στάση του κ. Μόσιαλου αποτέλεσε αντικείμενο πολλών αρνητικών σχολίων και μειδιαμάτων στην αίθουσα...




Read more...

ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ 35.000 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Pεπορτάζ: Δημήτρης Νικολακόπουλος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Με το «λουκέτο» που θα μπει σε περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις και θα έχει άμεσο επακόλουθο να απολυθούν περίπου 35.000 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούν με συμβάσεις έργου, ξεκινά η μείωση του κράτους, για το οποίο, εκτός των άλλων, έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νομοθετική ρύθμιση για τον «Καλλικράτη», την οποία καταρτίζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης και θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο ως τα μέσα Μαΐου 2010...


Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Ραγκούσης να μειωθούν από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 2.000, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Παράλληλα, συμπεριελήφθη και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εco/Fin για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Από την κατάργηση των 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σ΄ αυτές θα απολυθεί. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι εν όψει της διαδικασίας κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων φορέων και οργανισμών οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς μπορούν να βγουν στον δρόμο ή να μεταταγούν. Η μονιμότητά τους μάλιστα, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αρθεί, καθώς δεν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα. Παρά ταύτα, στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπηρετούν σήμερα στις δημοτικές επιχειρήσεις, να μεταταγούν στις θέσεις των υπό σύσταση δήμων του «Καλλικράτη», στις οποίες θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες των υπό κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων. Η πλειονότητά τους όμως, που εργάζεται με συμβάσεις έργου, θα απολυθεί.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 1.800
δημοτικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500 εκατ. ευρώ στις οποίες εργάζονται περίπου 35.000 άτομα, ενώ στον αριθμό αυτόν θα πρέπει να προστεθούν και περισσότερα από 10.000 άτομα, αιρετά ή μη, που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια. Μόνο την τελευταία τριετία οι ζημιές των δημοτικών επιχειρήσεων, που επιχορηγούνται κατά κύριο λόγο από το κράτος, αυξήθηκαν κατά 65%. Μ΄ άλλα λόγια, στην πλειονότητά τους οι δημοτικές επιχειρήσεις που δεν είναι ανενεργές είναι ζημιογόνες. Παράλληλα, έχουν συγκεντρώσει το... ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς αποτελούν τους φορείς στους οποίους καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα διαφθοράς, κακοδιοίκησης και ρουσφετολογικών προσλήψεων, κυρίως συμβασιούχων, με την παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήμο με περίπου 2.500 κατοίκους στην περιοχή της Μαγνησίας είχαν συσταθεί 25 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα, στις οποίες ο δήμαρχος είχε διορίσει τους πάντες. Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν από το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και των περίπου 2.500 Νομικών Προσώπων που υπάρχουν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 9.000 σχολικές επιτροπές που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση ως το Πάσχα θα έχει δώσει στη δημοσιότητα το νέο Χωροταξικό των δήμων, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και τα οικονομικά. Με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών περιφερειών και κυρίως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η διαχείριση του ΕΣΠΑ, τα δημόσια έργα, οι συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο θα μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες. Στις αιρετές περιφέρειες θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες των υφισταμένων νομαρχιών, με εξαίρεση ορισμένες αρμοδιότητες, όπως ο ΟΣΚ, οι άδειες των μικρών επιχειρήσεων κ.λπ., τις οποίες θα αναλάβουν οι δήμοι.
/fimotro.


Read more...

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης καταλήγει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Βρυξελλών και των διεθνών αγορών, και μετά τη διαπίστωση ότι οι πρώτες αξιολογήσεις που κάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας είναι αρνητικές. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα...
από αλλεπάλληλες συσκέψεις με συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων αυτού του επιπέδου προκειμένου να αρχίσει να εισρέει στα ταμεία του κράτους ζεστό χρήμα, έτσι ώστε να μειωθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου, που έχει καταλήξει και στο περιεχόμενο των μέτρων (εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καύσιμα) προσανατολίζεται να τα ανακοινώσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε κι αναμένεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστήριζαν χθες, μετά το τέλος των αλλεπάλληλων συσκέψεων που είχε τόσο με το οικονομικό επιτελείο (Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη) όσο και με τους Ε. Βενιζέλο, Χ. Παμπούκη, Γ. Ραγκούση, Π. Μπεγλίτη, Δ. Δρούτσα, ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στις αποφάσεις του μετά τις πρώτες αξιολογήσεις κατά υπουργείο που πραγματοποίησε χθες και προχθές το μεικτό κλιμάκιο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι αξιολογήσεις ήταν αρνητικές και- το κυριότερο- «αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα δεν περπατάει».
Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναπροσαρμόζει την κυβερνητική τακτική η οποία πλέον στρέφεται στη λήψη των μέτρων ανεξάρτητα από τον χρόνο της επίσκεψης στην Αθήνα του κοινοτικού επιτρόπου για την Οικονομία Όλι Ρεν. Νωρίτερα πληροφορίες έφεραν την κυβέρνηση να διχάζεται ανάμεσα στο να λάβει μέτρα πριν ή μετά την έλευση του κ. Ρεν στην ελληνική πρωτεύουσα.
Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χτες ότι η Ελλάδα χρειάζεται πέρα από την πολιτική στήριξη των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκριση των πρόσθετων μέτρων στο επόμενο ΕCΟFΙΝ (15-16 Μαρτίου) κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει- κατά πάσα πιθανότητα- και η συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης των δανειακών αναγκών προς της Ελλάδας. «Ο μηχανισμός αυτός είναι καλό να υπάρχει ακόμη και να δεν χρησιμοποιηθεί», έλεγε η ίδια πηγή. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης (που προαλείφεται από πολλούς για μόνιμος επιτηρητής της Ελλάδας εκ μέρους της Κομισιόν) είπε- μιλώντας χτες στην τηλεόραση του Αlpha- ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στήριξης της Ελλάδας, χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

fimotro.

Read more...

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ "ΜΠΛΟΚΟ" ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ


Στην άρνηση του εισαγγελέα Εφετών, Παν. Ματζούνη, να συνδράμει στο άνοιγμα των λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, προσκρούουν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση. Ο Π. Μαντζούνης, προκειμένου να τεκμηριώσει την άρνησή του, επικαλείται άρθρα του Κανονισμού της Βουλής, ενώ παραθέτει και νομική επιχειρηματολογία. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι... στον Κανονισμό της Βουλής αναφέρεται πως «δεν προκύπτει δυνατότητα παροχής εξουσιοδοτήσεως υπό της εξεταστικής επιτροπής στον εισαγγελέα εφετών προς εκτέλεση της δικαστικής πράξεως».
Βουλευτές, μέλη της εξεταστικής, χαρακτήριζαν ως τουλάχιστον «περίεργη» την άρνηση του κ. Ματζούνη, καθώς η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι είχε προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών με τη συνδρομή του εισαγγελέα εφετών, Κυρ. Καρούζου.

fimotro

Read more...

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, όμως, ακόμη εκκρεμεί.!!!




Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία... είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη...

"Μίλαν Κούντερα"

vathiprasino

Read more...

Γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι χάσαμε την εθνική κυριαρχία μας; Μετά την Κύπρο, ...Αιγαίο, Θράκη; Είμαστε υπό κατοχή;



ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΕΓΙΝΕ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 35 ΕΤΩΝ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ. ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΙΣΒΟΛΗ...
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT
«Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τζέϊμς Τζέφρι, συμφωνά με την οποία η Τουρκία είναι μια ειρηνική χώρα και δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικά της κράτη, ενώ υποστήριξε ότι η Άγκυρα “έχει ανησυχίες ασφαλείας στην Κύπρο και στο βόρειο Ιράκ”, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κρόουλι συμφώνησε με τον κ. Τζέφρι, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον “κοιτάζει εμπρός και όχι πίσω”.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για έναν “πολύ εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τον οποίο υποβοηθούν τα Ην. Έθνη”. Εξέφρασε, δε, ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ “διαδραματίζουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλοντας στην αναζήτηση δίκαιας λύσης. Και δεν νομίζουμε ότι έχει αξία να πηγαίνει κανείς πίσω στην ιστορία των τελευταίων 35 ετών».
ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΑΠΕ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT:
QUESTION: I have a question on Cyprus and Turkey. Your ambassador in Turkey said that Turkey is a peaceful country. It doesn't invade its neighbors. It has security concerns in Cyprus and not Iraq. Do you agree with this statement?
MR. CROWLEY: Who made that statement?
Q Your ambassador in Turkey.
MR. CROWLEY: Of course I agree with that statement.
Q You agree that Turkey didn't invade Cyprus? You changed USA's policy-(Cross talk.)
MR. CROWLEY: Look, we are -- we are -- we are focused forward; we're not focused backward. There is a very constructive dialogue going on between, you know, Turkey and Greece, between the Turkish Cypriot community and the Greek Cypriot community, aided by the U.N. We are pleased to be -- to play a role in that. We're focused on trying to bring, you know, this to a just conclusion. And I don't think there's any value in working back on the history of the last 35 years.

Δηλώσεις που έγιναν μόλις αναχώρησε και επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο κ. Δρούτσας…
Η κυβέρνηση δεν έχει καλέσει ακόμη τον αμερικανό πρέσβη για επίσημο διάβημα…
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πάρει θέση για τις απαράδεκτες επίσημες –πλέον- θέσεις του γερακιού Ομπάμα…
Τι συμβαίνει;
Θα σκύψουμε το κεφάλι;
«Σύμμαχοι», ιδού το προτεκτοράτο σας;
Τώρα ο ελεύθερος δημοκράτης πολίτης δικαιούται ν’ αναρωτηθεί: ΚΑΤΟΧΗ & ΥΠΟΤΑΓΗ ή ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ;



Read more...

Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις δαπανών και ΦΠΑ

"Μέτρα ακούνε και μέτρα δεν βλέπουν" οι ελεγκτές

Την ερχόμενη Δευτέρα -ημέρα έλευσης στην Αθήνα του επιτρόπου Όλι Ρεν- ή και νωρίτερα ενδέχεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα πρόσθετα νέα μέτρα που θα λάβει.

Μετά το μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να λάβει μόνη της τα μέτρα που προτιμά, πριν λήξει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών (στις 15 Μαρτίου) και της … επιβληθούν άλλα «έξωθεν». Ενδεχομένως μάλιστα να ανακοινωθούν από την 1η Μαρτίου από τον υπουργό Οικονομικών που, σε τέτοια περίπτωση, θα έχει στο πλευρό του και τον ευρωπαίο Επίτροπο για να στείλει πιο ηχηρό μήνυμα στις αγορές.
Το «παζάρι» πάντως στο παρασκήνιο είναι «καυτό». Ήδη το κλιμάκιο των ξένων ελεγκτών που βρίσκεται στην Αθήνα έδειξε κατάπληκτο όταν ενημερώθηκε ότι τα μέτρα τα οποία τους παρουσίαζε προ μηνός η κυβέρνηση, δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί και εφαρμοστεί.

Ως ανταπάντηση της κυβέρνησης, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τους … καθησύχασε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος (πιθανότατα την Πέμπτη) θα ανακοινωθεί η νέα εισοδηματική πολιτική και έτσι θα ξεκαθαρίσει τελικά και για ποιους παγώνουν οι μισθοί, από ποιο ύψος κόβονται τα επιδόματα και εάν τελικά οι περικοπές θα φθάσουν μέχρι τον 14ο μισθό.
http://img.protothema.gr
«Μαύρες Προβλέψεις»

Οι ελεγκτές της Κομισιόν αμφισβητούν ως υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις για ύφεση μόλις 0,3% φέτος και δεν αρκούνται στα εισπρακτικά μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Θέλουν να ακούσουν περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών, που θεωρούν ως τον … ασφαλέστερο για να μείνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία.
Σε αυτό συνηγορούν και οι «μαύρες προβλέψεις» που θα περιλαμβάνει η ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ύφεση μέχρι και -2% και φέτος.

Κρίσιμη θεωρείται όμως και η 8η Μαρτίου, καθώς συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων με αντικείμενο την ελληνική οικονομία και θα καταθέσει εισήγηση για την πρόοδο των μέτρων στο συμβούλιο Eurogroup και Ecofin, μια εβδομάδα αργότερα.



Read more...

10ΕΤΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΝΤ


Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία για 10 - 20 χρόνια θα χρειαστούν χώρες όπως η Ελλάδα, για να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμα και το χρέος τους εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη, περιλαμβάνοντας και μείωση μισθών. Στην κατεύθυνση αυτή θα κινούνται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και αφού... θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο των στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, απαιτούνται επιπλέον μέτρα της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η κλιμακωτή περικοπή των επιδομάτων (από 10% για τα χαμηλά έως 20% για τα υψηλότερα) αντί της ενιαίας μείωσης κατά 10% που είχε εξαγγελθεί, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Από την άλλη, η κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερη εξειδίκευση του σχεδίου διάσωσης, ώστε να υποχωρήσουν οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση με τον επίτροπο Ολι Ρεν, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

fimotro.

Read more...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Παπαδής
(από το Βήμα)

Πέντε αλλαγές- επί τα χείρω- ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο αρχικό σχέδιό της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η ολική επαναφορά του νόμου Πετραλιά από την 1.1.2011, η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου, η προσθήκη ορίου ηλικίας για την έξοδο με 37 έτη ασφάλισης και οι περιορισμοί στους δικαιούχους της «βασικής- προνοιακής σύνταξης» συνθέτουν τη...
νέα κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πλαίσιο των αλλαγών που αναμένονται εντός του επομένου μηνός.
Το παζλ του νέου ασφαλιστικού τοπίου άρχισε να διαμορφώνεται μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου, αλλά και από τις προτάσεις των εκπροσώπων του υπουργείου που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό. Η κεντρική φιλοσοφία του νέου συστήματος επικεντρώνεται στη λογική «περισσότερα έτη ασφάλισηςπροκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος μια αξιοπρεπή σύνταξη». Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τη δραματική μείωση του ποσού της σύνταξης, γεγονός που θα εξαναγκάζει τους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά και τις συζητήσεις στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι πέντε αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:
Η βασική σύνταξη θα δίνεται από το 65ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου ανεξαρτήτως του πότε έλαβε την ανταποδοτική σύνταξη. Δηλαδή, κάποιος που συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος θα λάβει τη σύνταξη που αναλογεί στα ένσημα που έχει πληρώσει. Στη συνέχεια και μετά το 65ο έτος της ηλικίας θα αρχίσει να καταβάλλεται το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στη βασική. Η βασική σύνταξη δεν θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά θα αφορά μόνο όσους θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη έως 600 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018, ενώ το ποσό θα είναι σταθερό- με τα σημερινά δεδομένα θα φθάνει στα 360 ευρώκαι θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό.
Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Το ύψος της θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις αμοιβές του ασφαλισμένου. Η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι μετά τη συμπλήρωση 32 ετών ασφάλισης. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής έχει προταθεί οι συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης να κυμαίνονται ως εξής: για τις ηλικίες 18 έως 52 να υπολογίζονται με συντελεστή 1,5%, για τις ηλικίες από 53 έως 62 ετών με συντελεστή 1,9% και για τις ηλικίες από 63 έως 68 ετών με συντελεστή 4,5%. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.2018. Ωστόσο προτείνεται να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή, έτσι ώστε αρχικά να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές της τελευταίας δεκαπενταετίας και σταδιακά να «περάσουμε» στο σύνολο του εργασιακού βίου. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μέτρο αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση έως και 20% των σημερινών συντάξεων. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει καταγράψει τις μειώσεις που υπέστησαν οι συντάξεις σε άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκε. Στη Γερμανία υπήρξε μείωση 7%, στην Αυστρία, στην Ιταλία και στη Φινλανδία 18% και στην Πολωνία 20%. Οι μειώσεις των συντάξεων στην Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά υψηλές λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ του κατώτατου προς τον ανώτατο μισθό που λαμβάνει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
Υπό αμφισβήτηση τίθεται και η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 37 έτη ασφάλισης. Το ποσοστό αναπλήρωσης στις περιπτώσεις αυτές δεν πρόκειται να θιγεί, αλλά θεωρείται πιθανό να τεθεί όριο ηλικίας προκειμένου να εξέλθει ο ασφαλισμένος στη σύνταξη.
Παγώνουν οι βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης- δηλαδή για όσους έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι τελικές συντάξεις είναι χαμηλότερες έως και 30% από όσους έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις και ασφαλίστηκαν μόνο σε ένα Ταμείο. Ωστόσο χθες ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για να διορθωθεί η συγκεκριμένη αδικία». Θα το ξαναδούμε το 2011, αναλόγως με την πορεία των οικονομικών της χώρας, είπε χαρακτηριστικά.
Επανέρχεται από 1.1.2011 ο νόμος Πετραλιά, μέτρο που θίγει άμεσα τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Ο νόμος είχε «παγώσει» για το έτος 2010, ενώ ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε χθες ότι θα ισχύσει κανονικά από το 2011. Αμεσα θα θιγούν οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ με την προσθήκη ενός έτους, κάθε χρόνο, έως τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Επίσης οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά Ταμεία μισθωτών και τα Ταμεία Τύπου από το 2013 θα υποστούν αυξήσεις ορίων ηλικίας ένα έτος κάθε χρόνο ώσπου το όριο να ανέβει σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη. Αύξηση θα επέλθει από το 2013 και σε όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία στην ηλικία των 58 ετών, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τα 60 έτη.

fimotro

Read more...

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε δύο δόσεις, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και με την απονομή νέου τύπου συντάξεων από το 2018, μιας βασικής για όλους που θα χορηγείται στα 65 και της ανταποδοτικής σύνταξης με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης, η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση εντός του Μαρτίου το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό (από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ) συζητήθηκαν εισηγήσεις σχετικά με το νέο μοντέλο υπολογισμού των συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, από το 2018. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι δεν υπάρχουν...
οριστικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες του νέου μοντέλου υπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, θα ζητήσει η επόμενη συνάντηση να είναι και η τελευταία της Επιτροπής- αντί η προτελευταία κανονικά- και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν το πόρισμα και το σχετικό νομοσχέδιο. Στις 2 Μαρτίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα παρευρεθεί και η υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, όπου μαζί με τον κ. Λοβέρδο θα ανακοινώσουν τις προθέσεις για τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας. Στην ίδια συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος η ενοποίηση των Ταμείων Αύξηση των ορίων ηλικίας
Η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013 θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και αυτό θα αφορά όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή δεν το θεμελιώνουν (συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση) έως τις 31/12/2012. Από την 1/1/2013 θα αυξηθούν π.χ. τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός 6μήνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 ώς το 2016) και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το ΄92, που «πάγωσε» για 1 χρόνο το υπουργείο Εργασίας και για όλες από το 2013). Επίσης από την 1/1/2013 θα αρχίσει η διαδικασία αύξησης των ορίων στο Δημόσιο (+5 έως 17 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης για όσες δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθιέρωση ορίου 50-56 ετών για τις τρίτεκνες που σήμερα συνταξιοδοτούνται με 20 έτη χωρίς όριο ηλικίας).
Νέος τρόπος υπολογισμού
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει από το 2018 ή το 2020 οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία να μην υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη- ως προς το ύψος του βασικού μισθού- διετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Προβλέπεται ο διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Η βασική σύνταξη θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό, το οποίο καταβάλλεται σε κάθε συνταξιούχο και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πλούτου. Η βασική σύνταξη είναι ενιαία για όλα τα Ταμεία και καταβάλλεται στο σύνολό της για 35 χρόνια διαμονής στη χώρα.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας, στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΣΕΕ θα επέλθει μείωση στις συντάξεις με το νέο σύστημα έως και 25%. «Δεν έχουμε προσδιορίσει το ποσό», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, «τονίζοντας πως είναι αδύνατον να υπολογιστεί από σήμερα καθώς θα εφαρμοστεί από το 2018. Ο ίδιος χαρακτήρισε «μαξιλάρι» τη θέσπιση βασικής σύνταξης που προωθεί το υπουργείο στις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος.

fimotro

Read more...

ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε αναζήτηση πρόσθετων περικοπών 3- 3,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010 βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με βασικό όπλο την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, από 19% σε 21%. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού...
επιτελείου, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά επιπλέον περίπου 1,5% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ), όπως της ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τελευταίο ΕCΟFΙΝ, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) δεν είναι εφικτός. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ εκτιμά ότι με τα υφιστάμενα μέτρα του ΠΣΑ το έλλειμμα δεν θα μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά κατά 2,5%- 3% του ΑΕΠ. Επομένως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, για να φτάσει το έλλειμμα πραγματικά στο 8,7% του ΑΕΠ.
Οι πληροφορίες από την ίδια υψηλόβαθμη πηγή αναφέρουν ότι:
1 Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες είναι σίγουρη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, αυτή η αύξηση θα αποδώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. Παλαιότερα, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες θα απέδιδε 2 δισ. ευρώ, αυτό όμως δεν ισχύει πια.
Κυρίως από τους υψηλόμισθους
2 Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με συνδυασμούς μέτρων, για την εξεύρεση των υπόλοιπων 1,5 - 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται. Βασικό σενάριο πάντως προβλέπει περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, πέραν του 10% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής προκρίνεται η λύση να περικοπούν περισσότερο τα επιδόματα των πιο υψηλόμισθων υπαλλήλων και λιγότερο ή καθόλου (πέραν του 10%) των πιο χαμηλόμισθων. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πλαφόν, καθώς στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται διάφορα σενάρια και η απόφαση παραπέμπεται στον Πρωθυπουργό. Η απόφαση πάντως θα ληφθεί οσονούπω καθώς τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους το 2010 και την περικοπή των επιδομάτων τους κατά το ποσοστό που θα αποφασιστεί. 3 Το τρίτο σίγουρο μέτρο είναι η αύξηση της φορολογίας καυσίμων κατά ποσοστό που δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξαρτηθεί από την έκταση της περικοπής των επιδομάτων και τα άλλα μέτρα του νέου πακέτου. Όσο για τη φορολογία στα είδη πολυτελείας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα έχει αξιοσημείωτο οικονομικό αποτέλεσμα και άρα- αν αποφασιστεί- αυτό θα γίνει για λόγους συμβολικούς.

fimotro

Read more...

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

Και κατάργηση του πλαφόν στις απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση της νομοθετικής απελευθέρωσης των απολύσεων, περιλαμβάνει το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητεί η Κομισιόν από την Ελλάδα να υιοθετήσει και να εφαρμόσει εντός του 2010. Το επιχείρημα των Βρυξελλών είναι πως ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει την απασχόληση και θα διευκολύνει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με άλλα μέτρα «ευελιξίας» όπως η κατάργηση των...
εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αποσύνδεση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η διασύνδεση αμοιβών και παραγωγικότητας και ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους- που επίσης εισηγείται η Κομισιόν- θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα.
Κοινοτικές πηγές, ωστόσο, αναγνώριζαν ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει στη νομοθετική κατάργηση του πλαφόν στις απολύσεις (σ.σ.: αυτή τη στιγμή είναι 2% μηνιαίως), δεδομένης της παράδοσης που έχει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα αλλά και της ισχύος- συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη- των συνδικάτων και των κομμάτων της Αριστεράς. Παραδέχονταν, επίσης, ότι έπειτα από τα συνεχόμενα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα που έχουν ανακοινωθεί θα ήταν δύσκολο για τον κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει μέτρα που έχουν χαρακτηριστεί «νεοφιλελεύθερα»- και τα οποία δεν έχουν περάσει ούτε σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Από την άλλη πλευρά, πηγές του οικονομικού επιτελείου επεσήμαιναν πως όλες οι υποδείξεις της Κομισιόν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν αποτελούν απαράβατες εντολές- κυρίως όταν πρόκειται για τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, όπου η ενιαία πολιτική στην Ένωση έχει προχωρήσει ελάχιστα και μόλις τώρα αρχίζει να προωθείται.
Η Κομισιόν συνδέει τις ελεύθερες απολύσεις και τα άλλα μέτρα «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία θεωρεί απαράβατο όρο για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της χώρας. Ως αφετηρία οποιασδήποτε τέτοιας μεταρρύθμισης θεωρεί την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, την αυτόματη διασύνδεση της αύξησης στα όρια συνταξιοδότησης με τα δημογραφικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την αύξηση των δύο ετών, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και τα αυστηρότερα κριτήρια για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

fimotro.

Read more...

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για το ενδεχόμενο νέου πακέτου μέτρων, πέραν εκείνων του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του μετά τις συσκέψεις που είχε χθες στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς, τόνισε ότι η... η κυβέρνηση "θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος".
Οπως έγινε γνωστόαπό πηγές του οικονομικού επιτελείου, η συζήτηση με τους κοινοτικούς ελεγκτές, που βρίσκονται στην Αθήνα, αφορά τόσο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, όσο και τα πιθανά προβλήματα στην πορεία αυτή.
Εκ προοιμίου η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, κατά τέσσερις μονάδες το 2010, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκράτηση δαπανών, ενώ η συζήτηση γίνεται για αυτά που οι κοινοτικοί ονομάζουν κινδύνους και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι με την πολιτική της έχει πείσει τους εταίρους της.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν ληφθεί με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τη χειροτέρευση αυτών των δεικτών, όπως η ύφεση της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί σε διορθώσεις και νέα μέτρα. Πάντως, οι όποιες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Η Ελλάδα επιζητεί σαφέστατη πολιτική στήριξη στο επόμενο Ecofin, λαμβάνοντας υπόψη της ότι είναι άλλο πράγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο ο χρόνος των αγορών, όπως επισημαίνεται και ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να υπάρχει, με την ελπίδα βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ανοιχτά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή της χώρας για τα στοιχεία, πώς είναι δυνατό να μη γίνει διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης στο εσωτερικό της χώρας.
Βενιζέλος: "Αναγκαία τα μέτρα"
Νωρίτερα, κατά την έξοδό του από το Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση».
Τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια «την οποία θέλουμε να δώσουμε, καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία».
Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι κάθε κόμμα εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. «Η Βουλή αποφασίζει. Είναι γνωστές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών», είπε ο υπουργός Αμυνας.
Και πρόσθεσε: «Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος».
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος, επίσης, εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα.
fimotro.


Read more...

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Σταμπόγλης

Στο «μικροσκόπιο» του μεικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται από χθες η ελληνική οικονομία, ενώ άλλο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από σήμερα θα «δίνει τα φώτα του» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα μέλη του...
μεικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συναντήθηκαν ήδη με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ θα επισκεφθούν και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από τις χθεσινές συναντήσεις του μεικτού κλιμακίου με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών ήλθαν διαβασμένοι. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο βέλγος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής κ. Σέρβας Ντερόουζε και ο πορτογάλος αρμόδιος για την Ελλάδα τμηματάρχης κ. Ζοάο Ναγκουέιρα, ενώ το ΔΝΤ εκπροσωπεί ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα. Κανείς τους δεν θέλησε να συστηθεί και πολύ περισσότερο να μιλήσει στους έλληνες δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ζανιά έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για το έλλειμμα, το χρέος, τον ρυθμό ανάπτυξης κτλ. με τις εκτιμήσεις του μεικτού κλιμακίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζονται μάλλον αισιόδοξα.
Με βάση τα στοιχεία που θα αντλήσει συνολικά (συμπεριλαμβανομένου και του Ασφαλιστικού), το μεικτό κλιμάκιο θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη συνεδρίασή της στις 9 Μαρτίου. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάσει ως τις 15 Μαρτίου την έκθεσή του για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητά τους. Ενα από τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι το έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να σημειωθεί στα έσοδα του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, αφού ο δεύτερος μήνας του τρέχοντος έτους δεν θα είναι τόσο ικανοποιητικός όσο ο πρώτος.
Υπό επιτήρηση όμως τίθενται ουσιαστικά και οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) προς την Ελλάδα. Από σήμερα Τετάρτη και ως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα (εκτός των ελεγκτών των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας) για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχουν συναντήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτεί το ΕΚΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών για το χρονικό διάστημα 2007-2013 ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ από τα οποία η κοινοτική συμμετοχή μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 4,7 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης- Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πίτερ Σταμπ Γιόργκενσεν είχε βρεθεί στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο και είχε συνεργαστεί με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Αρναουτάκη . Τότε, αν και είχε φύγει από την Ελλάδα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση των έργων, είχε επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας πόρων εφόσον δεν επιταχυνθούν άμεσα οι δράσεις.
Ο κ. Γιόργκενσεν είχε ζητήσει από τον κ. Αρναουτάκη για κάθε έργο που προκηρύσσεται μέσω του ΕΚΤ να έχει πρώτα εξασφαλίσει την κρατική συμμετοχή, κάτι που, ως γνωστόν, συναντά δυσκολίες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Στις αλλαγές που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνονται: Η ακριβής περιγραφή των έργων, η ανά δίμηνο επιθεώρηση της υλοποίησής τους, η λήψη άμεσων μέτρων επιτάχυνσης των έργων και η καταγραφή του κόστους κάθε μέτρου που θα λαμβάνουν τα ελληνικά υπουργεία, καθώς και η περιγραφή των πηγών χρηματοδότησής τους. Επίσης έχει ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές να ληφθεί μέριμνα για την ακριβέστερη αποτύπωση της ανεργίας και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΑΕΔ, σύσταση με την οποία συμφωνούν τα συναρμόδια υπουργεία.



Read more...

"ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ... ΜΕΤΡΩΝ"...


«Λουκέτο» για 24 ώρες βάζουν στη χώρα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μία κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και υπό το βλέμμα των ξένων «ελεγκτών», που βρίσκονται στην Αθήνα από τις αρχές της εβδομάδας. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της οικονομικής πολιτικής, εντός των συνόρων, από την οποία κρίνονται εν πολλοίς οι αντοχές κυβέρνησης και πολιτών... απέναντι στα σκληρά μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες. Με πολλά προβλήματα θα διεξαχθούν οι συγκοινωνίες, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα. Αναλυτικά:
• Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν μετρό, τρόλεϊ, τραμ και προαστιακός σιδηρόδρομος
• Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα κινούνται μόνο για το διάστημα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.
• Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.
• Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ΤΑΞΙ, ωστόσο οι οδηγοί τους έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
• Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
• Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.
• Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια.
Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ.
Οι δήμοι και οι νομαρχίες δεν θα εξυπηρετούν τους πολίτες, ενώ μετ' εμποδίων θα γίνουν οι συναλλαγές σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες, ενώ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι διπλωματούχοι μηχανικοί.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπολειτουργούν, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν μόνο τα ΚΕΠ του Συντάγματος, των Αμπελοκήπων, του Κερατσινίου και της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.
Σε απεργία κατεβαίνουν και οι δημοσιογράφοι. Έτσι, καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.
Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί
"Κόκκινο πανί" για τους εργαζόμενους αποτελούν οι σκέψεις για την περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων τους και ιδιαίτερα για την κατάργηση του 14ου μισθού, αλλά και οι προωθούμενες, ευρύτατες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Κύριο αίτημα είναι να μην πληρώσουν την κρίση οι "συνήθεις ύποπτοι" μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη και ισορροπία έναντι των "θέλω" και των εκβιασμών των αγορών, προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να μην πέσει η οικονομία σε ύφεση. Όσον αφορά στην περικοπή επιδομάτων και στο πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ υποστήριξε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της πιο άδικης πολιτικής, βρίσκονται στο στόχαστρο και εμφανίζονται ως βασικοί υπεύθυνοι για τα ελλείμματα και το χρέος.
Την ίδια, όμως, στιγμή, έκδηλη είναι η ανησυχία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία και το ισχύον αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθεί η χώρα και ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη αποτυχία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

fimotro.

Read more...