Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

"ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ... ΜΕΤΡΩΝ"...


«Λουκέτο» για 24 ώρες βάζουν στη χώρα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μία κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία και υπό το βλέμμα των ξένων «ελεγκτών», που βρίσκονται στην Αθήνα από τις αρχές της εβδομάδας. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της οικονομικής πολιτικής, εντός των συνόρων, από την οποία κρίνονται εν πολλοίς οι αντοχές κυβέρνησης και πολιτών... απέναντι στα σκληρά μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες. Με πολλά προβλήματα θα διεξαχθούν οι συγκοινωνίες, δεδομένου ότι τα περισσότερα μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα. Αναλυτικά:
• Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν μετρό, τρόλεϊ, τραμ και προαστιακός σιδηρόδρομος
• Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου θα κινούνται μόνο για το διάστημα από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.
• Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.
• Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ΤΑΞΙ, ωστόσο οι οδηγοί τους έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
• Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο, λόγω της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
• Ακινητοποιημένες θα παραμείνουν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.
• Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια.
Υπηρεσίες του δημοσίου τομέα
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ.
Οι δήμοι και οι νομαρχίες δεν θα εξυπηρετούν τους πολίτες, ενώ μετ' εμποδίων θα γίνουν οι συναλλαγές σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Κλειστές θα παραμείνουν οι εφορίες, ενώ στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι διπλωματούχοι μηχανικοί.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπολειτουργούν, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν μόνο τα ΚΕΠ του Συντάγματος, των Αμπελοκήπων, του Κερατσινίου και της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.
Σε απεργία κατεβαίνουν και οι δημοσιογράφοι. Έτσι, καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.
Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί
"Κόκκινο πανί" για τους εργαζόμενους αποτελούν οι σκέψεις για την περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων τους και ιδιαίτερα για την κατάργηση του 14ου μισθού, αλλά και οι προωθούμενες, ευρύτατες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Κύριο αίτημα είναι να μην πληρώσουν την κρίση οι "συνήθεις ύποπτοι" μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη να επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη και ισορροπία έναντι των "θέλω" και των εκβιασμών των αγορών, προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να μην πέσει η οικονομία σε ύφεση. Όσον αφορά στην περικοπή επιδομάτων και στο πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ υποστήριξε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της πιο άδικης πολιτικής, βρίσκονται στο στόχαστρο και εμφανίζονται ως βασικοί υπεύθυνοι για τα ελλείμματα και το χρέος.
Την ίδια, όμως, στιγμή, έκδηλη είναι η ανησυχία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία και το ισχύον αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθεί η χώρα και ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη αποτυχία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: