Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε μέτρα άμεσης ταμειακής απόδοσης καταλήγει η κυβέρνηση υπό την πίεση των Βρυξελλών και των διεθνών αγορών, και μετά τη διαπίστωση ότι οι πρώτες αξιολογήσεις που κάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας είναι αρνητικές. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα...
από αλλεπάλληλες συσκέψεις με συνεργάτες του και μέλη της κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων αυτού του επιπέδου προκειμένου να αρχίσει να εισρέει στα ταμεία του κράτους ζεστό χρήμα, έτσι ώστε να μειωθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου, που έχει καταλήξει και στο περιεχόμενο των μέτρων (εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ, η επιβολή φόρου πολυτελείας, η περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καύσιμα) προσανατολίζεται να τα ανακοινώσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε κι αναμένεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστήριζαν χθες, μετά το τέλος των αλλεπάλληλων συσκέψεων που είχε τόσο με το οικονομικό επιτελείο (Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδη) όσο και με τους Ε. Βενιζέλο, Χ. Παμπούκη, Γ. Ραγκούση, Π. Μπεγλίτη, Δ. Δρούτσα, ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στις αποφάσεις του μετά τις πρώτες αξιολογήσεις κατά υπουργείο που πραγματοποίησε χθες και προχθές το μεικτό κλιμάκιο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έγινε γνωστό από έγκυρη κυβερνητική πηγή, οι αξιολογήσεις ήταν αρνητικές και- το κυριότερο- «αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα δεν περπατάει».
Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναπροσαρμόζει την κυβερνητική τακτική η οποία πλέον στρέφεται στη λήψη των μέτρων ανεξάρτητα από τον χρόνο της επίσκεψης στην Αθήνα του κοινοτικού επιτρόπου για την Οικονομία Όλι Ρεν. Νωρίτερα πληροφορίες έφεραν την κυβέρνηση να διχάζεται ανάμεσα στο να λάβει μέτρα πριν ή μετά την έλευση του κ. Ρεν στην ελληνική πρωτεύουσα.
Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χτες ότι η Ελλάδα χρειάζεται πέρα από την πολιτική στήριξη των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έγκριση των πρόσθετων μέτρων στο επόμενο ΕCΟFΙΝ (15-16 Μαρτίου) κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει- κατά πάσα πιθανότητα- και η συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης των δανειακών αναγκών προς της Ελλάδας. «Ο μηχανισμός αυτός είναι καλό να υπάρχει ακόμη και να δεν χρησιμοποιηθεί», έλεγε η ίδια πηγή. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης (που προαλείφεται από πολλούς για μόνιμος επιτηρητής της Ελλάδας εκ μέρους της Κομισιόν) είπε- μιλώντας χτες στην τηλεόραση του Αlpha- ότι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στήριξης της Ελλάδας, χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: