Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για το ενδεχόμενο νέου πακέτου μέτρων, πέραν εκείνων του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του μετά τις συσκέψεις που είχε χθες στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς, τόνισε ότι η... η κυβέρνηση "θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος".
Οπως έγινε γνωστόαπό πηγές του οικονομικού επιτελείου, η συζήτηση με τους κοινοτικούς ελεγκτές, που βρίσκονται στην Αθήνα, αφορά τόσο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, όσο και τα πιθανά προβλήματα στην πορεία αυτή.
Εκ προοιμίου η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, κατά τέσσερις μονάδες το 2010, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκράτηση δαπανών, ενώ η συζήτηση γίνεται για αυτά που οι κοινοτικοί ονομάζουν κινδύνους και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι με την πολιτική της έχει πείσει τους εταίρους της.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν ληφθεί με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τη χειροτέρευση αυτών των δεικτών, όπως η ύφεση της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί σε διορθώσεις και νέα μέτρα. Πάντως, οι όποιες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Η Ελλάδα επιζητεί σαφέστατη πολιτική στήριξη στο επόμενο Ecofin, λαμβάνοντας υπόψη της ότι είναι άλλο πράγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο ο χρόνος των αγορών, όπως επισημαίνεται και ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να υπάρχει, με την ελπίδα βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ανοιχτά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή της χώρας για τα στοιχεία, πώς είναι δυνατό να μη γίνει διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης στο εσωτερικό της χώρας.
Βενιζέλος: "Αναγκαία τα μέτρα"
Νωρίτερα, κατά την έξοδό του από το Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση».
Τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια «την οποία θέλουμε να δώσουμε, καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία».
Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι κάθε κόμμα εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. «Η Βουλή αποφασίζει. Είναι γνωστές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών», είπε ο υπουργός Αμυνας.
Και πρόσθεσε: «Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος».
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος, επίσης, εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: