Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Σταμπόγλης

Στο «μικροσκόπιο» του μεικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται από χθες η ελληνική οικονομία, ενώ άλλο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από σήμερα θα «δίνει τα φώτα του» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την έγκαιρη και αποτελεσματική απορρόφηση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα μέλη του...
μεικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συναντήθηκαν ήδη με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ θα επισκεφθούν και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από τις χθεσινές συναντήσεις του μεικτού κλιμακίου με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών ήλθαν διαβασμένοι. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο βέλγος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής κ. Σέρβας Ντερόουζε και ο πορτογάλος αρμόδιος για την Ελλάδα τμηματάρχης κ. Ζοάο Ναγκουέιρα, ενώ το ΔΝΤ εκπροσωπεί ο Ολλανδός κ. Μπομπ Τράα. Κανείς τους δεν θέλησε να συστηθεί και πολύ περισσότερο να μιλήσει στους έλληνες δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Ζανιά έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών για το έλλειμμα, το χρέος, τον ρυθμό ανάπτυξης κτλ. με τις εκτιμήσεις του μεικτού κλιμακίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζονται μάλλον αισιόδοξα.
Με βάση τα στοιχεία που θα αντλήσει συνολικά (συμπεριλαμβανομένου και του Ασφαλιστικού), το μεικτό κλιμάκιο θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα ασχοληθεί με την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη συνεδρίασή της στις 9 Μαρτίου. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών θα διαβιβάσει ως τις 15 Μαρτίου την έκθεσή του για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητά τους. Ενα από τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι το έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να σημειωθεί στα έσοδα του διμήνου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, αφού ο δεύτερος μήνας του τρέχοντος έτους δεν θα είναι τόσο ικανοποιητικός όσο ο πρώτος.
Υπό επιτήρηση όμως τίθενται ουσιαστικά και οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) προς την Ελλάδα. Από σήμερα Τετάρτη και ως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα (εκτός των ελεγκτών των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας) για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχουν συναντήσεις με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτεί το ΕΚΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών για το χρονικό διάστημα 2007-2013 ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ από τα οποία η κοινοτική συμμετοχή μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 4,7 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης- Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πίτερ Σταμπ Γιόργκενσεν είχε βρεθεί στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο και είχε συνεργαστεί με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Αρναουτάκη . Τότε, αν και είχε φύγει από την Ελλάδα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση των έργων, είχε επισημάνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας πόρων εφόσον δεν επιταχυνθούν άμεσα οι δράσεις.
Ο κ. Γιόργκενσεν είχε ζητήσει από τον κ. Αρναουτάκη για κάθε έργο που προκηρύσσεται μέσω του ΕΚΤ να έχει πρώτα εξασφαλίσει την κρατική συμμετοχή, κάτι που, ως γνωστόν, συναντά δυσκολίες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Στις αλλαγές που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνονται: Η ακριβής περιγραφή των έργων, η ανά δίμηνο επιθεώρηση της υλοποίησής τους, η λήψη άμεσων μέτρων επιτάχυνσης των έργων και η καταγραφή του κόστους κάθε μέτρου που θα λαμβάνουν τα ελληνικά υπουργεία, καθώς και η περιγραφή των πηγών χρηματοδότησής τους. Επίσης έχει ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές να ληφθεί μέριμνα για την ακριβέστερη αποτύπωση της ανεργίας και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΑΕΔ, σύσταση με την οποία συμφωνούν τα συναρμόδια υπουργεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: