(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε δύο δόσεις, με αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και με την απονομή νέου τύπου συντάξεων από το 2018, μιας βασικής για όλους που θα χορηγείται στα 65 και της ανταποδοτικής σύνταξης με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης, η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση εντός του Μαρτίου το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής σοφών για το Ασφαλιστικό (από το οποίο έχουν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ) συζητήθηκαν εισηγήσεις σχετικά με το νέο μοντέλο υπολογισμού των συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, από το 2018. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι δεν υπάρχουν... οριστικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες του νέου μοντέλου υπολογισμού των συντάξεων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, θα ζητήσει η επόμενη συνάντηση να είναι και η τελευταία της Επιτροπής- αντί η προτελευταία κανονικά- και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν το πόρισμα και το σχετικό νομοσχέδιο. Στις 2 Μαρτίου, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα παρευρεθεί και η υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, όπου μαζί με τον κ. Λοβέρδο θα ανακοινώσουν τις προθέσεις για τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας. Στην ίδια συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος η ενοποίηση των Ταμείων Αύξηση των ορίων ηλικίας
Η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013 θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και αυτό θα αφορά όσους και όσες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή δεν το θεμελιώνουν (συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση) έως τις 31/12/2012. Από την 1/1/2013 θα αυξηθούν π.χ. τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός 6μήνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 ώς το 2016) και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το ΄92, που «πάγωσε» για 1 χρόνο το υπουργείο Εργασίας και για όλες από το 2013). Επίσης από την 1/1/2013 θα αρχίσει η διαδικασία αύξησης των ορίων στο Δημόσιο (+5 έως 17 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης για όσες δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καθιέρωση ορίου 50-56 ετών για τις τρίτεκνες που σήμερα συνταξιοδοτούνται με 20 έτη χωρίς όριο ηλικίας).
Νέος τρόπος υπολογισμού
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει από το 2018 ή το 2020 οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία να μην υπολογίζονται με βάση την καλύτερη πενταετία ή την προσφορότερη- ως προς το ύψος του βασικού μισθού- διετία, αλλά με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Προβλέπεται ο διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Η βασική σύνταξη θα αποτελεί το ελάχιστο ποσό, το οποίο καταβάλλεται σε κάθε συνταξιούχο και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πλούτου. Η βασική σύνταξη είναι ενιαία για όλα τα Ταμεία και καταβάλλεται στο σύνολό της για 35 χρόνια διαμονής στη χώρα.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, σε συνδυασμό με την άρση των υποχρεωτικών ηλικιακών ορίων αποχώρησης (58ο σήμερα και μέχρι το 2013 ή 60ό από το 2015 για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν και 35ετία) θα οδηγήσει προοπτικά σε επιμήκυνση της ηλικίας, στην οποία θα δύναται ο ασφαλισμένος να εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο σύνταξης. Ενδεχομένως το όριο αυτό να είναι η 40ετία και το ποσοστό αναπλήρωσης να μην υπερβαίνει το 70% του βασικού μισθού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΣΕΕ θα επέλθει μείωση στις συντάξεις με το νέο σύστημα έως και 25%. «Δεν έχουμε προσδιορίσει το ποσό», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, «τονίζοντας πως είναι αδύνατον να υπολογιστεί από σήμερα καθώς θα εφαρμοστεί από το 2018. Ο ίδιος χαρακτήρισε «μαξιλάρι» τη θέσπιση βασικής σύνταξης που προωθεί το υπουργείο στις δομικές αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος.
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου