Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε αναζήτηση πρόσθετων περικοπών 3- 3,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010 βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με βασικό όπλο την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, από 19% σε 21%. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού...
επιτελείου, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά επιπλέον περίπου 1,5% του ΑΕΠ (3,5 δισ. ευρώ), όπως της ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο τελευταίο ΕCΟFΙΝ, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) δεν είναι εφικτός. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ εκτιμά ότι με τα υφιστάμενα μέτρα του ΠΣΑ το έλλειμμα δεν θα μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά κατά 2,5%- 3% του ΑΕΠ. Επομένως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, για να φτάσει το έλλειμμα πραγματικά στο 8,7% του ΑΕΠ.
Οι πληροφορίες από την ίδια υψηλόβαθμη πηγή αναφέρουν ότι:
1 Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες είναι σίγουρη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, αυτή η αύξηση θα αποδώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα. Παλαιότερα, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 μονάδες θα απέδιδε 2 δισ. ευρώ, αυτό όμως δεν ισχύει πια.
Κυρίως από τους υψηλόμισθους
2 Εξετάζονται διάφορα σενάρια, με συνδυασμούς μέτρων, για την εξεύρεση των υπόλοιπων 1,5 - 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται. Βασικό σενάριο πάντως προβλέπει περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, πέραν του 10% που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής προκρίνεται η λύση να περικοπούν περισσότερο τα επιδόματα των πιο υψηλόμισθων υπαλλήλων και λιγότερο ή καθόλου (πέραν του 10%) των πιο χαμηλόμισθων. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το πλαφόν, καθώς στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται διάφορα σενάρια και η απόφαση παραπέμπεται στον Πρωθυπουργό. Η απόφαση πάντως θα ληφθεί οσονούπω καθώς τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους το 2010 και την περικοπή των επιδομάτων τους κατά το ποσοστό που θα αποφασιστεί. 3 Το τρίτο σίγουρο μέτρο είναι η αύξηση της φορολογίας καυσίμων κατά ποσοστό που δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα εξαρτηθεί από την έκταση της περικοπής των επιδομάτων και τα άλλα μέτρα του νέου πακέτου. Όσο για τη φορολογία στα είδη πολυτελείας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα έχει αξιοσημείωτο οικονομικό αποτέλεσμα και άρα- αν αποφασιστεί- αυτό θα γίνει για λόγους συμβολικούς.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: