Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις δαπανών και ΦΠΑ

"Μέτρα ακούνε και μέτρα δεν βλέπουν" οι ελεγκτές

Την ερχόμενη Δευτέρα -ημέρα έλευσης στην Αθήνα του επιτρόπου Όλι Ρεν- ή και νωρίτερα ενδέχεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα πρόσθετα νέα μέτρα που θα λάβει.

Μετά το μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση καταλήγει στην απόφαση να λάβει μόνη της τα μέτρα που προτιμά, πριν λήξει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών (στις 15 Μαρτίου) και της … επιβληθούν άλλα «έξωθεν». Ενδεχομένως μάλιστα να ανακοινωθούν από την 1η Μαρτίου από τον υπουργό Οικονομικών που, σε τέτοια περίπτωση, θα έχει στο πλευρό του και τον ευρωπαίο Επίτροπο για να στείλει πιο ηχηρό μήνυμα στις αγορές.
Το «παζάρι» πάντως στο παρασκήνιο είναι «καυτό». Ήδη το κλιμάκιο των ξένων ελεγκτών που βρίσκεται στην Αθήνα έδειξε κατάπληκτο όταν ενημερώθηκε ότι τα μέτρα τα οποία τους παρουσίαζε προ μηνός η κυβέρνηση, δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί και εφαρμοστεί.

Ως ανταπάντηση της κυβέρνησης, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τους … καθησύχασε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος (πιθανότατα την Πέμπτη) θα ανακοινωθεί η νέα εισοδηματική πολιτική και έτσι θα ξεκαθαρίσει τελικά και για ποιους παγώνουν οι μισθοί, από ποιο ύψος κόβονται τα επιδόματα και εάν τελικά οι περικοπές θα φθάσουν μέχρι τον 14ο μισθό.
http://img.protothema.gr
«Μαύρες Προβλέψεις»

Οι ελεγκτές της Κομισιόν αμφισβητούν ως υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις για ύφεση μόλις 0,3% φέτος και δεν αρκούνται στα εισπρακτικά μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Θέλουν να ακούσουν περικοπές δαπανών και μειώσεις μισθών, που θεωρούν ως τον … ασφαλέστερο για να μείνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία.
Σε αυτό συνηγορούν και οι «μαύρες προβλέψεις» που θα περιλαμβάνει η ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει ύφεση μέχρι και -2% και φέτος.

Κρίσιμη θεωρείται όμως και η 8η Μαρτίου, καθώς συνεδριάζει το Κολέγιο των Επιτρόπων με αντικείμενο την ελληνική οικονομία και θα καταθέσει εισήγηση για την πρόοδο των μέτρων στο συμβούλιο Eurogroup και Ecofin, μια εβδομάδα αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: