Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Δεν θα απαιτηθούν νέα προαπαιτούμενα ΕΕ: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές


ΕΕ: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές
  (Φωτογραφία:  AP )

Αθήνα
Από σήμερα Δευτέρα ξεκίνησαν οι συζητήσεις των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESΜ και ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα σύμφωνα με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα ανέφερε πως γίνεται πρόοδος βήμα προς βήμα για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα η εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι «ομάδες των δανειστών είναι ήδη στην Αθήνα, και η δουλειά ξεκινά άμεσα, καθώς μιλάμε. Η δουλειά ξεκίνησε, που σημαίνει ότι οι θεσμοί μιλούν με τις ελληνικές αρχές».
Δεδομένου ότι οι πληροφορίες ήθελαν τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν αύριο, Τρίτη, η κυρία Αντρέεβα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για να επαναλάβει ότι οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει ήδη από σήμερα, Δευτέρα.
Η ίδια ανέφερε πως όλοι οι επικεφαλής των θεσμών θα είναι ως την Τετάρτη στην Αθήνα, κρατώντας μικρή επιφύλαξη για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ (Ντέλια Βελκουλέσκου).
Ερωτηθείσα για το εάν θα απαιτηθεί τρίτη δέσμη μέτρων (προαπαιτούμενων) προκειμένου να προχωρήσει η Ελλάδα στη συνομολόγηση του νέου δανείου από τον ESM η κυρία Αντρέεβα επικαλέστηκε το κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ευρώ, το οποίο έκανε αναφορά μόνο στα προαπαιτούμενα της 16ης και 22ας Ιουλίου.  
Όπως πάντως ξεκαθάρισε θα απαιτηθεί να θεσμοθετηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον ESM.
Σύγχυση σχετικά με τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων
Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τουλάχιστον οι σκληροπυρηνικοί της ευρωζώνης ζητούν και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων από την Αθήνα πριν την έγκριση της συμφωνίας με τον ESM για νέο δάνειο, προκειμένου να έχουν περισσότερα όπλα στη φαρέτρα τους όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε σχετικό αίτημα από τους δανειστές.
Για το ίδιο θέμα το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί προαπαιτούμενων (prior actions) σημειώνεται ότι ούτε στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12/07/2015), ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων».
Να απομακρύνει από το τραπέζι οποιαδήποτε συζήτηση για υιοθέτηση τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων από την Ελλάδα επιχειρεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνίες του με ξένους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι τρίτη μη προγραμματισμένη ψηφοφορία μπορεί να σταθεί η αφορμή για τον κλονισμό βουλευτών που μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει θετικά και να προκαλέσει νέες απώλειες, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων χωρίς καν να έχει επικυρωθεί η συμφωνία.
Τους προβληματισμούς αυτούς του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να κατανοεί και να μοιράζεται ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που συνομίλησε με τον έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα και δεσμεύτηκε να μιλήσει προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να της εξηγήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτές οι εκτός προγράμματος αξιώσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κερέ: «Δεν εξετάζουμε το εάν θα γίνει αναδιάρθωση του χρέους, αλλά το πως»...


Κερέ: «Δεν εξετάζουμε το εάν θα γίνει αναδιάρθωση του χρέους αλλά το πως»Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύεται σήμερα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανάφερε πως οι χώρες της ευρωζώνης δεν εξετάζουν πλέον εάν θα αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, αλλά μάλλον ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό. 
  «Στην πραγματικότητα, το...
ερώτημα δεν είναι εάν θα αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος, αλλά μάλλον πώς θα γίνει αυτό ούτως ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για την οικονομία της χώρας», δήλωσε.  
 Ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ακόμη πως οι χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν«οικονομική αλληλεγγύη» υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδίδει καρπούς, αλλά είναι πρόωρο να ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε θα τερματιστεί

Read more...

Ακούστε τι είπε ο Βαρουφάκης στα hedge funds, για το «plan B»...


Alert! Ακούστε τι είπε ο Βαρουφάκης στα hedge funds για το «plan B» με την υποκλοπή ΑΦΜ
 To ηχητικό δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ...
Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με hedge funds, για το οποίο η «Καθημερινή» έγραψε την Κυριακή ότι αποκαλύπτει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και...
δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δραχμή, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF, με την άδεια του  Βαρουφάκη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.


Είναι δύσκολο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο έξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή.


Aκουστε το ηχητικό, ΕΔΩ


πηγη protothema.gr

Read more...

Reuters: Στα 127,5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις τράπεζες...


ΛΕΦΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣOι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν στα 127,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταδίδει το Reuters.

Toν Mάιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν... διαμορφωθεί στα 135,7 δισ. ευρώ. Η μείωση είναι της τάξεως των 8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Read more...

Φωτίου: Στόχος η διεύρυνση των δικαιούχων της Κάρτας Αλληλεγγύης...


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη διεύρυνση των δικαιούχων της Κάρτας Αλληλεγγύης, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί για 146.000 οικογένειες, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
 «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι...
αντί να χρηματοδοτούν σακούλες προϊόντων, όπως είναι το ΤΕΒΑ, καλά θα ήταν να χρηματοδοτήσουν τις κάρτες ώστε να διευρύνουμε τις οικογένειες που μπορούν να πάρουν την κάρτα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.  Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι ένα από τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα επιχειρήσει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση με τους εταίρους. 
  Η Κάρτα Αλληλεγγύης, με την οποία μπορούν να γίνονται αγορές από καταστήματα τροφίμων ποσού ύψους 70 έως 220 ευρώ, εντάσσεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία έχουν ισχύ εννέα μηνών. Η Θ. Φωτίου τόνισε ότι στόχος είναι τα μέτρα αυτά να ανανεωθούν και να επεκταθούν. 
  Για την κάρτα μετακίνησης διευκρίνισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει διευθετηθεί και το θέμα αυτό.  

Read more...

Οργώνουν τα νησιά για τη πάταξη της φοροδιαφυγής...


Πάνω από το 50% η φοροδιαφυγή στα νησιά
Σαρωτικοί έλεγχοι, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, βρίσκονται σε εξέλιξη από το περασμένο Σαββατοκύριακο με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν...
υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Ξενοδοχεία, εστίαση και μπαρ συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής που συντελείται κυρίως με την μη έκδοση αποδείξεων. 

Ενδεικτικό είναι ότι σε 63 ελέγχους που διενεργήθηκαν τις ημέρες αυτές στο Ηράκλειο Κρήτης εντοπίστηκαν 33 παραβάσεις και 39 παραβάτες. Ποσοστό παραβατικότητας που υπερβαίνει το 50%.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από συνεργεία εφοριακών υπαλλήλων από τις κατά τόπους ΔΟΥ ενώ αναμένεται να προσλάβουν μαζικότερο χαρακτήρα τις επόμενες ημέρες. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ετοιμάζει υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπονται οι διαδικασίες και ο τρόπος των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και για όλο το διάστημα του καλοκαιριού με στόχο τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ.

Στελέχη που συμμετέχουν στους ελέγχους αναφέρουν ότι τα ποσοστά παραβατικότητας παραμένουν υψηλά ενώ αξιοποιούνται καινούριες μέθοδοι για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι το «νέο κόλπο» των φοροφυγάδων είναι η επέμβαση στη φορολογική ταμειακή μηχανή με τέτοιο τρόπο που να εμφανίζει μειωμένο το τελικό ποσό του ημερήσιου τζίρου, ενώ το κατάστημα έχει κόψει κανονικά όλες τις αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό αποδίδει λιγότερο ΦΠΑ, ενώ κατά τον έλεγχο εμφανίζεται να κόβει αποδείξεις.


Read more...

Ρωμανιάς: «Διορθώσεις στο νόμο για τις συντάξεις...


Ρωμανιάς: «Διορθώσεις στο νόμο για τις συντάξεις ζητούν οι θεσμοί με επιστολή τους»
... ζητούν οι θεσμοί με επιστολή τους»...
Στην αποκάλυψη ότι οι θεσμοί απηύθυναν επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητούν να τροποποιηθούν διατάξεις του ν.4334/2015 που...
ψηφίσθηκε στις 16 Ιουλίου από τη Βουλή, προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας στη τηλεόραση του MEGA.



Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε πως με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των συντακτών του νόμου περιλήφθηκαν σε αυτό διατάξεις για το συνταξιοδοτικό πολύ πιο αυστηρές από αυτές που ζητούσαν οι δανειστές.

«Αυτό το νόμο τον έγραψε η ελληνική πλευρά στο πόδι. Και ήταν χειρότερος από αυτό που ζητούσαν. Με πολλά λάθη! Τώρα ζητούν διορθώσεις», είπε ο κ. Ρωμανιάς.

Όπως εξήγησε για τα επικουρικά ταμεία ο νόμος λέει ότι 1/1/2015 ενοποιούνται όλα, μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑ.

«Εδώ έχει γίνει λάθος. Το γράμμα που μας ήρθε τώρα μας λέει όχι, να τα αλλάξετε. Θα δώσετε προθεσμία μέχρι 31/12/2015 για να ενοποιηθούν και θα τους δίνετε τη δυνατότητα να επιλέξουν ή να γίνουν επαγγελματικά ταμεία ή να υπαχθούν στο ΕΤΕΑ. Κάτι που το είχαμε με τον παλιό νόμο του 2014», σημείωσε.

Read more...

Ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του 2015...


Τα φορολογικά έσοδα το 2ο εξάμηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στο πρώτο εξάμηνο ήταν λιγότερα από...
17 δισ. ευρώ:
Ιούλιος:
• Θα πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μόνο όσοι έκαναν δήλωση μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια από το σύνολο των έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων. Οι υπόλοιποι θα πάνε για τον Αύγουστο, καθώς ήδη η προθεσμία των δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 27 Αυγούστου.
• Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων λιγότερες από 100.000 επιχειρήσεις (σε σύνολο 250.000) καθώς η προθεσμία μετατέθηκε για τις 20 Αυγούστου. Η 1η δόση πληρώνεται παράλληλα με την υποβολή της δήλωσης.
• Ουδείς θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ καθώς δεν θα έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής του Ε9 μέσω του οποίου γίνονται γνωστές οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία. Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα κληθούμε να την πληρώσουμε από τον Οκτώβριο (σ.σ. ο νόμος προβλέπει πληρωμή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση). Βεβαίωση δεν πρόκειται να γίνει παρά τον Σεπτέμβριο, καθώς χωρίς τα στοιχεία του φόρου εισοδήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν οι απαλλαγές, ενώ χωρίς τα Ε9 δεν είναι γνωστή η ακριβής περιουσιακή κατάσταση του καθενός. Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι και τον Ιούλιο θα υπάρξει τεράστια υστέρηση εσόδων, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι υπό τον φόβο του «κουρέματος» καταθέσεων έσπευσαν να προπληρώσουν υποχρεώσεις καταβάλλοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ετσι, όλη η προσπάθεια για την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα γίνει από τον Αύγουστο, με τον λογαριασμό να διαμορφώνεται ως εξής:
Αύγουστος:
• Τουλάχιστον τρία εκατ. φυσικά πρόσωπα πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την 1η ή τη 2η δόση αντίστοιχα (σ.σ. όσες κάνουν δήλωση έως 20 Αυγούστου θα πληρώσουν την πρώτη δόση και οι υπόλοιπες τη 2η). Οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλουν για πρώτη φορά τη δήλωση με τον αυξημένο ΦΠΑ που ισχύει από τις 20 Ιουλίου, ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για το τέλος επιτηδεύματος του 2013 που πληρώνεται από 150.000 εταιρείες με δύο χρόνια καθυστέρηση. Περίπου 850.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία από μόνη της ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα στον Αύγουστο θα σταλούν και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης σε έχοντες σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων, σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αλλά και σε κατόχους ακινήτων με πισίνα.
Σεπτέμβριος:
• Θα είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι πάντες: και τα έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, αλλά και όλες οι επιχειρήσεις. Θα συνεχιστούν, βέβαια, η αποπληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, το τέλος επιτηδεύματος του 2013 και ο ΦΠΑ των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οκτώβριος:
• Το σύνολο των επαγγελματιών θα πρέπει να καταβάλει τον αυξημένο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου, ενώ θα κάνει «ντεμπούτο» ο ΕΝΦΙΑ. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την καταβολή του φόρου νομικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος.
Νοέμβριος:
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα αποδίδουν στο Δημόσιο τη 2η δόση του αυξημένου ΦΠΑ.
Δεκέμβριος:
Καινούργιο στοιχείο, πέραν του ΕΝΦΙΑ, της ρύθμισης των 100 δόσεων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για περισσότερους από πέντε εκατομμύρια οδηγούς αυτοκινήτων...
Πληροφορίες από dikaiologitika.gr

Read more...

Οι αλλαγές στα capital controls για τις επιχειρήσεις...


ΟΥΡΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΜ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙΑλλαγές στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα capital controls που...
εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Από τις 29 Ιουνίου που ξεκίνησε η τραπεζική αργία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μέχρι και σήμερα σχεδόν έναν μήνα μετά, υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για το μέγεθος της καταστροφής στην οικονομία, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες.

Στο καλό σενάριο, ότι η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 4%. Στα σενάρια τρόμου αγγίζει το 10%, ισοπεδώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απογειώνοντας την ανεργία πάνω από το 30% και προκαλώντας ένα κύμα δευτερογενών επιπτώσεων το μέγεθος του οποίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το Reuters τα capital controls ίσως διαρκέσουν για αρκετούς μήνες.

«Η αποκατάσταση των ελληνικών τραπεζών θέτει ένα δύσκολο ερώτημα: Μπορεί η ευρωζώνη να ζητήσει από τους ομολογιούχους ή τους μεγαλοκαταθέτες να επωμιστούν τις απώλειες ή θα πρέπει ο λογαριασμός για την αποκατάσταση των τραπεζών να προστεθεί στο ελληνικό χρέος;», διερωτάται το πρακτορείο.

Η απάντηση θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο οι δανειστές θέλουν να έχουν ολοκληρώσει τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι όσο «τραβάει» η όλη διαδικασία, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση στις τράπεζες, από τις οποίες το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ έχει προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία και την δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους.

«Οι τράπεζες είναι "στην κατάψυξη" και η οικονομία ολοένα και αποδυναμώνεται», δήλωσε αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αυξάνονται τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται.

Αυτό το «πάγωμα» είναι απίθανο να αρθεί σύντομα, αν και τα capital controls χαλάρωσαν λίγο μετά την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικών Υποεπιτροπών, ανά Πιστωτικό Ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για την έγκριση συναλλαγών για τις επιχειρήσεις.

Η Ειδική Υποεπιτροπή απαρτίζεται, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τον/την Πρόεδρο και από τουλάχιστον δύο ακόμα μέλη. Ο Πρόεδρος της Ειδικής Υποεπιτροπής κατέχει θέση κατ’ ελάχιστο Βοηθού ή Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ενώ δύο από τα μέλη της κατέχουν κατ’ ελάχιστον θέση Διευθυντή. Ο Πρόεδρος της Ειδικής Υποεπιτροπής δύναται να καλεί στις συνεδριάσεις της Υποεπιτροπής εκπροσώπους άλλων υπηρεσιακών μονάδων του Πιστωτικό Ίδρυμα ή άλλων φορέων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Για την εξέταση και αξιολόγηση αιτημάτων πελατών νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών, οι οποίοι αιτούνται:

- Εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.),

- άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή, και

- έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, το ημερήσιο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών για κάθε Π.Ι. ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

- Από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μια ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές), και

- εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την Επιτροπή σε κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα ξεχωριστά.

Οι ως άνω συναλλαγές περιλαμβάνονται στο αναλυτικό αρχείο με τα αιτήματα που διαχειρίζεται το Πιστωτικό Ίδρυμα και προσμετρώνται στο ημερήσιο συνολικό εγκριτικό όριο του εκάστοτε Πιστωτικό Ίδρυμα.

Το μηνιαίο εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα  δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων και πρώτων και βοηθητικών υλών κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω του συγκεκριμένου Πιστωτικό Ίδρυμα.

Τα αιτήματα που αφορούν νέες ενέγγυες πιστώσεις, πιστώσεις σε αναμονή και εγγυητικές επιστολές θα υποβάλλεται κατά το άνοιγμα ή έκδοση στην Υποεπιτροπή του Πιστωτικού Ιδρύματος ή στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ανάλογα με το ύψος της συναλλαγής και θα καλύπτουν όλες τις παρεπόμενες με την συναλλαγή πράξεις (τροποποίηση, εκτέλεση, πληρωμή) εφόσον δεν αλλάζει το ύψος της συναλλαγής.

Για την εξυπηρέτηση πελατών φυσικών προσώπων, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή αναλήψεις μετρητών, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση ικανοποίηση των αιτημάτων α) πασχόντων από σοβαρά προβλήματα υγείας και β) για εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο Π.Ι. από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων.

Το μηνιαίο όριο διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές).

Οι προτεραιότητες για τις συναλλαγές που εγκρίνονται

Πρώτη προτεραιότητα

Φάρμακα

Καύσιμα, Ενέργεια

Τρόφιμα, Ευπαθή προϊόντα

Πρώτες ύλες για παρασκευή βασικών τροφίμων

Υλικά Συσκευασίας για όλα τα αγαθά της κατηγορίας προτεραιοποίησης

Δεύτερη προτεραιότητα

Πρώτες ύλες για παρασκευή κατεργασμένων προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή

Προϊόντα ή υλικά – μηχανήματα για τη δημιουργία ή παρασκευή προϊόντων ή υποδομών που αποσκοπούν στη δημόσια υγεία, ασφάλεια και κοινωνική πρόνοια

Είδη που συνδέονται άμεσα με την λειτουργία και ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού

Εποχιακά είδη που αποσκοπούν στη διαφύλαξη του κοινωνικού συμφέροντος όπως, ενδεικτικά, σχολικά είδη

Τρίτη προτεραιότητα

Είδη μέσης αναγκαιότητας για τη καθημερινή διαβίωση (ένδυση, υπόδηση, κ.λπ). Είδη που προάγουν το βιοτικό επίπεδο (ψυχαγωγία, διασκέδαση, κλπ). Λοιπά είδη (είδη πολυτελείας μη απαραίτητα για κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, κλπ.). Πληρωμή τιμολογίων παροχής υπηρεσιών νομικών, οικονομοτεχνικών συμβούλων, κλπ...
newsbeast.gr

Read more...