Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Εκδηλώσεις για την επέτειο στις 19 Μαΐου Μνήμη Γενοκτονίας: Πόντιοι αντάρτες θα αντικταστήσουν του εύζωνες


Μνήμη Γενοκτονίας: Πόντιοι αντάρτες θα αντικταστήσουν του εύζωνες
(φωτ.: pontos-news.gr)  

Αθήνα
Στις 19:00 το βράδυ της Τρίτης, 19 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων θα γίνει όπως κάθε χρόνο η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι με την φορεσιά του πόντιου αντάρτη.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στην Αθήνα:

18:30
 Κεντρική εκδήλωση μνήμης και επιμνημόσυνη δέηση στο περίπτερο της ΠΟΕ.
19:00 Επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με Εύζωνες ντυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.
Χαιρετισμός προέδρου ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων Γεώργιου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμός περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, ομιλία από τον αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.
19:45 Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνου – Εθνικός ύμνος.
20:00 Πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την περσινή αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με εύζωνες ντυμένους με την ποντιακή φορεσιά:





Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ο Τσιπρας, μετά απο τρεις χαμένες μήνες, δηλώνει τώρα έτοιμος να υπογράψει


image
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία. Έχουν στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια» κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι «στους θεσμούς και στην ευρωζώνη έχουν επικρατήσει οι σώφρονες φωνές».
«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους εταίρους» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας».
«Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, έχουμε αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην αύξηση της ενεργούς εσωτερικής ζήτησης, όχι μόνο στις εξαγωγές» είπε ο Πρωθυπουργός.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η εκπρόσωπος της ΕΕ Ανίκα Μπράιτχαρτ στο twitter «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για πρόταση Επιτροπής/Γιούνκερ για την Ελλάδα»


Άγνοια σχετικά με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, περί πρότασης της Επιτροπής για συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής με σημερινό μήνυμα στο twitter.
eeanicka
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιτχαρτ στο μήνυμά της στο twitter αναφέρει: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για πρόταση Επιτροπής/Γιούνκερ για την Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε για καμία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε προς μία συνολική συμφωνία».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου κατά 12% από το Μάιο...



Όπως είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα, σε εφαρμογή τίθεται η μείωση του κόστους προμήθειας της ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμολογίων του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η...
τελική τιμή στα οικιακά τιμολόγια τον Μάιο θα είναι χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με την τιμή Απριλίου,  όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής.

Στα 6,1 λεπτά ανά KWh διαμορφώνεται αυτόν τον μήνα η τιμή του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ.

Και τον προηγούμενο μήνα είχε σημειωθεί μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενδεχομένως υπάρξει νέα μείωση στο τρίτο τρίμηνο του έτους που μπορεί να επηρεάσει και την έναρξη της ερχόμενης χειμερινής περιόδου.


Read more...

ΚΚΕ: Κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων...


ΚΚΕ: Κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων
«Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις λέξεις ‘δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος’, είναι μια τεράστια κοροϊδία σε βάρος των ασφαλισμένων, διότι όσο διατηρείται, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος νέων...
μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή μάλιστα που τα ταμεία αναγκάζονται να καλύψουν τα ελλείμματα είτε με σπάσιμο ομολόγων είτε με δανεισμό από άλλα ταμεία, δηλαδή με μεγάλες απώλειες για τα χρήματα των ασφαλισμένων» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, και συνεχίζει:

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος πρέπει να καταργηθεί αμέσως και όχι μόνο ν’ ανασταλεί ή ν’ αντικατασταθεί από νέο κανονισμό παροχών ή νόμο με τις ίδιες επιπτώσεις. Χρειάζεται να ανατραπούν οι πολιτικές με τις οποίες, είτε με ρήτρα είτε χωρίς ρήτρα, μειώνονται οι επικουρικές και κύριες συντάξεις. Να εξασφαλισθεί η καταβολή των συντάξεων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Καμία ανοχή στις μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις και στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων.

Αποκατάσταση των απωλειών και επαναφορά στα επίπεδα του 2009 με κατάργηση των μνημονιακών εφαρμοστικών νόμων» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Read more...

Βρούτσης: «Ακόμη μία προεκλογική εξαπάτηση στους συνταξιούχους παίρνει τέλος»


vroutsis
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί αλλά να ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
«Η μάσκα του λαϊκισμού έπεσε! Ακόμη μία προεκλογική εξαπάτηση στους συνταξιούχους παίρνει τέλος. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται!», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο κ. Βρούτσης.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αυτή είναι η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν ...


Αυτή είναι η συμφωνία που προτείνει η Κομισιόν για να κλείσει η διαπραγμάτευση - Media
...για να κλείσει η διαπραγμάτευση...
Με πολυσέλιδο κείμενο που έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα, η Κομισιόν επιχειρεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της διαπραγμάτευσης, επιτυγχάνοντας λύση.

Σύμφωνα με...
τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», και το ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη,  στο κείμενο τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Οι δύο προϋποθέσεις για την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ, είναι να περάσουν από τη Βουλή, μέτρα ύψους 5 δις ευρώ για την διετία 2015-16,  ενώ το φθινόπωρο να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με παράλληλες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό – εργασιακά.

Για την τετραετία 2015-2018, το πρόγραμμα προβλέπει αναλυτικά πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 στο 0,75% του ΑΕΠ, για το 2016 στο 2% του ΑΕΠ, ενώ για τα έτη 2017-18 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος  

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Επιφυλάξεις από το ΔΝΤ

Στο κείμενο περιγράφονται και οι επιφυλάξεις από το ΔΝΤ, σύφμωνα με τις οποίες η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο).

Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Read more...

ΕΣΕΕ: Κλείνουν 59 επιχειρήσεις ...


ΕΣΕΕ: Κλείνουν 59 επιχειρήσεις και χάνονται 613 θέσεις εργασίας κάθε μέρα - Media
...και χάνονται 613 θέσεις εργασίας κάθε μέρα...
Κάθε μέρα που περνάει, μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές, χάνονται 22,3 εκ. ευρώ από το Α.Ε.Π. της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας.

Αυτό υπογραμμίζει...
σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και προσθέτει ότι η τελική συμφωνία, "έστω και ως... μέτρια να χαρακτηριστεί ή κατώτερη των προσδοκιών, θεωρείται βέβαιο πως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία, να λειτουργήσει ως ελατήριο, αφού η αγορά θα αφεθεί επιτέλους ελεύθερη να δουλέψει, τους υπόλοιπους μήνες του 2015".

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να την συνεφέρουν και "πλέον θέλει "μετάγγιση αίματος" τουλάχιστον 25 δισ ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015". Μάλιστα υπενθυμίζει ότι την τελευταία πενταετία, σημειώθηκε πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο -26,2%, στο χονδρικό -37,1% και στα αυτοκίνητα -61,9%. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέστη οριακά πλεονασματικό κατά 0,9% του Α.Ε.Π. το 2014, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγαθών να εμφανίζουν άνοδο κατά 4,7%, και 4,9% αντίστοιχα.

Η επίσημη θέση του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι - όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ- να τελειώνουμε με τη τετράμηνη ακινησία της αγοράς από το καθεστώς "No Deal, No Grexit", αντικαθιστώντας το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας "χρήμα για το χρέος και χάρη για τη χώρα" στην οικονομική στρατηγική "χρήμα για την αγορά και ανάπτυξη για τη χώρα".

Η ΕΣΕΕ παραθέτει στην ανακοίνωσή της σειρά στοιχείων που δείχνουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Αναφορικά με τη ρευστότητα στην αγορά, το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται καθημερινά από τις εμπορικές τράπεζες, κατόπιν εντολών και κανόνων της Ε.Κ.Τ. στην Τ.τ.Ε. και πλέον μόνο μία στις 10, μικρομεσαία επιχείρηση ζητά δανειοδότηση από τις συστημικές τράπεζες. Ακόμη, η απορρόφηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επιχειρηματική ρευστότητα δεν υπερβαίνει το 40% και στη χρηματοδότηση του εμπορίου μόλις το 12%.

Ακόμη, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου στα 138 δισ ευρώ, σχεδόν στο 58% του συνόλου των δανείων χορηγήσεων, ύψους 219 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 1/8 των καταθέσεων στις τράπεζες έχει δανειστεί στο Δημόσιο, για την ανανέωση των εντόκων γραμματίων. Οι καταθέσεις που έχουν φύγει, υπολογίζονται από το Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα στα 35 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ τον Απρίλιο. Οι τράπεζες είναι στα όριά τους και τα διαθέσιμα δεν επαρκούν, λόγω των συνεχών αναλήψεων. Η ρευστότητα δεν ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ, ενώ οι καθημερινές ανάγκες των συστημικών τραπεζών καλύπτονται με το σταγονόμετρο από τον ELA. Επιπροσθέτως, καταγράφεται αρνητική πιστωτική επέκταση, επί 52 μήνες, με τα σημερινά επίπεδα στο -2,5%. Από τον περσινό αντίστοιχο Μάρτιο, λιγότερα κατά 639 εκ. ευρώ, δόθηκαν από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Επίσης υπήρξε αύξηση δανείων στο "κόκκινο" τη διετία 2013-14 κατά 32%, ενώ από τα 77 δις ευρώ στο τέλος του 2014, σήμερα ανέρχονται στα 80-82 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 42 δις. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 28 δις. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 12 δις. ευρώ καταναλωτικά. Από τα 23 δις. ευρώ των δανείων σε Μ.μ.Ε., τα 10 δις. ευρώ βρίσκονται στο κόκκινο, με ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής στο 43%.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο προϋπολογισμός εμφανίζει προς έκπληξη όλων, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,16 δις. ευρώ, όταν οι προβλέψεις ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου στα 2 δις ευρώ, κάτω από το στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «εσωτερική στάση πληρωμών», η οποία όμως έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την εγχώρια οικονομία. Ακόμη, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 177,1% του Α.Ε.Π. το 2014 και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,5% του Α.Ε.Π. από 15,6% το 2009. Είχαμε αναθεώρηση της εκτίμησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2015, από 2,5% σε 0,5% ή 0,2% και εκτιμήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 50%, από 2,4 δις. ευρώ το 2014 σε 1,2 δις. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν στα 4,4 δις. ευρώ, με Euro688 εκ. για εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ενώ το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ανήλθε σε 349 εκ. ευρώ το 2015, από πλεόνασμα 798 εκ. ευρώ το 2014. Την περίοδο 2009-2014, η μείωση του Α.Ε.Π. έφτασε το 24,6% και εκτιμάται στα περίπου 179 δις. ευρώ το 2014.

Διαβαστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


Read more...

Στάχτες έγινε το Θέατρο Ρεματιάς...


-Μια ανάσα από τις πολυκατοικίες έφτασε η πυρκαγιά.
-Για «στοχευμένη ενέργεια» και «πόλεμο» μιλά ο δήμαρχος Χαλανδρίου.
 
Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου βγήκαν στους δρόμους και πήραν τις μάνικες, για να κατασβήσουν την πυρκαγια που εφτασε μια ανάσα από τα σπίτια τους.
Το...
Θέατρο Ρεματιάς, στο Πολύδροσο, έγινε στάχτες, ενώ ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στο protothema.gr,  έκανε λόγο για «στοχευμένη ενέργεια» και μίλησε για πόλεμο που -όπως είπε- γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον Δήμο Χαλανδρίου.
«Συνεχίζεται ο πόλεμος που γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον Δήμο Χαλανδρίου και δυστυχώς το τίμημα αυτό το πλήρωσε αυτό το “κόσμημα” που έχουμε στην πόλη μας,το θέατρο Ρεματίας, για το οποίο δίνουμε μια πραγματική μάχη με την αδειοδότησή του, για να πετύχουμε την παραμονή του σε αυτόν τον χώρο που υπάρχει ήδη από το 1981»,είπε και πρόσθεσε: «Αμυνόμαστε λυσσασμένοι απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο που δεχόμαστε, ώστε να μην αδειοδοτηθεί αυτός ο χώρος και να πάψει να υπάρχει. Αυτοί λοιπόν που πήγαν και έκαναν αυτή την αθλιότητα σήμερα να ξέρουν καλά ότι το θέατρο θα υπάρξει και θα ξαναλειτουργήσει καλύτερα από ότι ήταν ποτέ». Στην ερώτηση του protothema.gr αν καταγγέλλει εμπρησμό ο κ. Ρούσσος ανέφερε πως «όποιος βλέπει τον χώρο αυτή τη στιγμή μπορεί να δει πάρα πολύ καλά ότι ήταν στοχευμένη ενέργεια». «Κάηκαν μόνο οι εξέδρες του θεάτρου. Ήταν στοχευμένη ενέργεια ενάντια στο θέατρο και είναι τμήμα του πολέμου που γίνεται εδώ και μήνες προκειμένου να κλείσει αυτό το θέατρο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πληροφορούμε όσου έκαναν αυτή την αθλιότητα ότι το θέατρο θα γίνει καλύτερο από ότι ήταν». Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Δείτε τις φωτογραφίες... 









Read more...

Έχουμε κυβέρνηση «μη αποφάσεων» που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της...


Σαμαράς: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ψέματα κατά ριπάς
 ...λέει ο Σαμαράς...
Για ανευθυνότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς και τόνισε πως «η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη θέση» και σήμερα απαιτούνται...
τρία πράγματα: «Αποφάσεις, ευθύνη και αλήθειες».


Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, είπε πως είναι μία κυβέρνηση «μη αποφάσεων» και προειδοποίησε πως εγκυμονεί ανεξέλεγκτα ατυχήματα.

«Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» εκτίμησε ο  πρόεδρος της ΝΔ, κι επανέλαβε τα περί success story λέγοντας πως η κυβέρνηση έξω από τη χώρα εκθειάζει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ μέσα στη χώρα τα υπονομεύει.

Αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί μία ομολογία πλήρους αδυναμίας.

«Έχουν τάξει στους πάντες τα πάντα και λένε στους δανειστές ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Προαναγγέλουν ένα πιστωτικό γεγονός και δεν θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις» σημείωσε.

Read more...

Καίγεται το Θέατρο Ρεματιάς...


Μεγάλη φωτιά στο Χαλάνδρι - Καίγεται το θέατρο Ρεματιάς
Δεκα οχήματα της Πυροσβεστικής με 20 πυροσβέστες επιχειρούν αυτή την ώρα να σβήσουν την φωτιά στο Πολύδροσο Χαλανδριου. 
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε...
ξερά χόρτα, ενώ το Θέατρο Ρεματιάς εχει παραδοθεί στις φλόγες...

Read more...

Τσίπρας: Η ΕΡΤ ανοίγει την επόμενη Δευτέρα...



Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, και σύμφωνα με τα λεγόμενα του η ΕΡΤ ξεκινάει να εκπέμπει την επόμενη Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε μια...
ΕΡΤ αντικειμενική, όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα βάζει την κυβέρνηση στον πυρήνα της πολιτική κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα.

Ακόμη, ανέφερε ότι η ΕΡΤ ανοίγει την επόμενη Δευτέρα, ενώ σημείωσε ότι πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης θα είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στους κ.κ. Τσακνή και Ταγματάρχη την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει μια προσπάθεια ριζικής επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης έξω από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ζήτησε μια ΕΡΤ «πολυφωνική, ανεξάρτητη, που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κάλεσε τη νέα διοίκηση να αποκαταστήσει τη χαμένη σχέση των πολιτών με την ΕΡΤ που προκάλεσε το μαύρο.

«Το έργο σας θα είναι δύσκολο, η πρόκληση και οι προσδοκίες υψηλές. Σας ζητώ η κυβέρνηση να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Όραμά μας είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αναμένω άμεσα να ετοιμάσετε τη Συμφωνία Αρχών που προβλέπει ο νέος νόμος, συμφωνία που θα σας θωρακίζει από οποιαδήποτε απόπειρα 'εργαλειοποίησης'» είπε.

Καμία αναφορά δεν έκανε ο Πρωθυπουργός για την διαμαρτυρία βουλευτών ως προς την επιλογή του ΔΣ και συγκεκριμένα του Λάμπη Ταγματάρχη.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε το επόμενο ραντεβού στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου στις 11 Ιουνίου, ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ πριν από δύο χρόνια, «για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα».

thepressproject.gr

Read more...

Έδιναν λάθος στοιχεία στο ΔΝΤ...



Τι αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών»...
Σε ψευδή στοιχεία που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους δανειστές, οφείλεται η εμμονή του ΔΝΤ για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποκαλύπτει σήμερα η "Εφημερίδα των Συντακτών". 
Πλαστή και η...
εκτίμηση ότι στην Ελλάδα έχουμε τις ίδιες συντάξεις με τους Γερμανούς, παρά τους χαμηλότερους μισθούς.

Διαστάσεις εξαπάτησης λαμβάνει η θεώρηση των δανειστών μας για το θέμα του ασφαλιστικού, με το ΔΝΤ αυτή τη φορά να δείχνει ότι έχει στρεβλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι δήθεν η Ελλάδα «σκορπά» χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης…

Ούτε λίγο ούτε πολύ από τη θεώρηση του ΔΝΤ που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.»προκύπτει εναργώς πώς χρησιμοποιήθηκαν οι αριθμοί από τους Ελληνες υπουργούς των μνημονιακών κυβερνήσεων προκειμένου να πείσουν τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι το μόνο πρόβλημα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις και έτσι να στρέψουν τις αποφάσεις στην κατεύθυνση της μείωσής τους.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν μειώσεις στις συντάξεις (ακόμη και της κατώτατης των 486 ευρώ!) στηριζόμενοι σε τρεις ψευδείς παραδοχές που δεν μπορεί παρά να τους έχουν μεταφέρει βέβαια συγκεκριμένοι Ελληνες υπουργοί οι οποίοι χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό.

Αναλυτικότερα οι ψευδείς παραδοχές όπου στηρίζεται το ΔΝΤ για να ζητά επιτακτικά τη μείωση των συντάξεων είναι οι εξής:

♦ Πολύ υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες. Σε επίπεδο αριθμών οι Ελληνες μνημονιακοί διαπραγματευτές έχουν πείσει τους δανειστές μας ότι η Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων χορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού το 9% του ΑΕΠ της, ενώ η Γερμανία δίνει μόλις το 3% του ΑΕΠ.

Το αληθές είναι ότι στην Ελλάδα του περίπου 40% της ανασφάλιστης εργασίας, δίδεται για κάλυψη ελλειμμάτων το 4,45% του ΑΕΠ, όταν στη Γερμανία για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος δίδεται το 3%. Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά της Γερμανίας (του περίπου 2% της ανασφάλιστης εργασίας) και της Ελλάδας βρίσκεται στο 1,45%.

Επίσης συνολικά η Ελλάδα πράγματι δαπανά περί το 9% του ΑΕΠ για συνταξιοδοτικές δαπάνες, ωστόσο το 4,55% αποτελεί τη θεσμοθετημένη (άρθρο 22 Ν. 2084/1992 και άρθρο 4 Ν. 3029/2002) τριμερή χρηματοδότηση. Ωστόσο και η Γερμανία χορηγεί το 6,9% του κρατικού προϋπολογισμού προς το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.


Read more...

«Είμαστε έτοιμοι για όλα»...


Σκουρλέτης: Ζητούμενο ο έντιμος και αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός
HXHTIKO...
O έντιμος αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός παραμένει ζητούμενο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, δήλωσε ο υπουργός Eργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.   
Χαρακτήρισε, μιλώντας στο "Κόκκινο", ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις με του δανειστές, την...
θετική αναφορά του διεθνούς γραφείου εργασίας στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που επαναφέρει μεταξύ άλλων τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ακούστε το ηχητικό:


Read more...

Πανελλήνιες: Δείτε το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική Γλώσσα...


Πανελλήνιες: Δείτε το θέμα που έπεσε στη Νεοελληνική ΓλώσσαΠρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα με 105 χιλιάδες υποψηφίους να διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (44.200 στα Πανεπιστήμια και 24.145 στα ΤΕΙ).

Διαβάστε ...
εδώ αναλυτικά το θέμα

  
Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν πάνω σε κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Λαμπρινουδάκη που αφορά στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης και τους ζητήθηκε να γράψουν ομιλία αναφορικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο: «Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».

Συνολικά οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β') θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.  Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους «καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους». Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις «είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται» και ότι «προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους».

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και τα μηχανογραφικά των υποψηφίων θα κατατεθούν μέσα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους.

O συνολικός αριθμός των εισακτέων εφέτος φτάνει τις 68.345 και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 1.960, όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι περισσότερες από πέρυσι κατά 575. Εφέτος 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 33.000 υποψήφιοι.

Τι να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Oι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπει η ΚΕΕ ή ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων, αν πρόκειται για εξέταση μαθήματος σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει οριστεί η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα παραπάνω ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεn συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν.

Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί συνιστούν ψυχραμία καθώς κρίνουν ότι είναι η λέξη «κλειδί» προκειμένου να αποδώσουν οι υποψήφιοι όσο καλύτερα μπορούν.

protothema.gr

Read more...

Συμβασιούχοι ΟΑΕΕ: Θα παλέψουμε όπως οι καθαρίστριες...


Συμβασιούχοι ΟΑΕΕ: Θα παλέψουμε όπως οι καθαρίστριες
Συνεχίζεται για μία ακόμη μέρα η κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ, από πρώην συμβασιούχους οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά σχετικά με την μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

«Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα των καθαριστριών», δηλώνουν στο MEGA, με μόνο στόχο να...
δικαιωθούν και να εκτελεστεί άμεσα η δικαστική απόφαση   και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Από την κατάληψη δεν εμποδίζεται η λειτουργία των υπηρεσιών του Οργανισμού, καθώς οι συμβασιούχοι παραμένουν στο χώρο της αίθουσας συνεδριάσεων του ΔΣ του ΟΑΕΕ.

Read more...

Πλήρη σύνταξη πριν από τα 62...


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ... με λιγότερα από 12.000 ένσημα...
Επτά κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερες από 12.000 ημέρες ασφάλισης, αρκεί να...
μην τους προλάβουν τυχόν αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Και ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58 ή και νωρίτερα με πλήρη σύνταξη.

Στα «βαρέα» μάλιστα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι χαμηλότερα και με λιγότερες ημέρες ασφάλισης. Οι γυναίκες για παράδειγμα που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες μέχρι το 2010, εκ των οποίων οι 3.600 στα «βαρέα», αποχωρούν από το 55ο έτος. Επίσης, για τη συνταξιοδότηση µε 10.500 ένσημα, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα, υπάρχει συγκεκριµένος όρος. Απαιτούνται 1.000 ηµέρες στα βαρέα την τελευταία 13ετία πριν από την αίτηση.

Οσοι ασφαλισµένοι συµπληρώνουν 35ετία µέχρι το τέλος του 2012 κλειδώνουν το δικαίωµα. Ωστόσο για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πρέπει να πιάσουν και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Προσοχή, καθώς τη διετία 2011-2012 το δικαίωµα κλειδώνει µε 10.500 αλλά η έξοδος γίνεται µε 10.800 και 11.100 ηµέρες ασφάλισης αντίστοιχα.

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις, όμως, επανεξετάζονται και είναι βέβαιο ότι θα τροποποιηθούν (ορισμένες θα καταργηθούν και τελείως). Οσοι συμπληρώνουν φέτος την ηλικία συνταξιοδότησης μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς να επηρεαστούν από τις αλλαγές. Δεν είναι όμως βέβαιο αν θα έχουν την ίδια δυνατότητα και όσοι συμπληρώνουν την ηλικία το 2016 ή το 2017.

Μπορεί να αποφασιστεί να δοθεί μεταβατική περίοδος για να μην ανατραπούν τα δικαιώματα συνταξιοδότησης που θεμελιώνουν οι ασφαλισμένοι το 2016 ή και το 2017, αλλά από την άλλη πλευρά θα υπάρξει απώλεια σύνταξης λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού. Οι δρόμοι δηλαδή είναι δύο: Μεταβατική περίοδος για έξοδο χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά με μειώσεις συντάξεων ή αύξηση των ορίων ηλικίας με μικρότερες περικοπές...
Ελεύθερος Τύπος

Read more...