Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας από τη Moody's



ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας ήταν αναμενόμενη από τον οίκο αξιολογήσεων Moody’s, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση των κυβερνητικών ομολόγων, ενώ πια τελούν υπό πιθανή υποβάθμιση οι τράπεζες Eurobank, Alpha, Emporiki, Πειραιώς και Αγροτική...



...Η Εθνική υποβαθμίζεται από Α2/Ρ-1 σε Α3/Ρ-2, με αρνητική προοπτική.

Η αναθεώρηση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

troktiko

Read more...

Λοβέρδος: "Σκοπός η επιβίωσης της χώρας!"



"ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 14 ΜΙΣΘΟ"

Έλεγα, είπε ο Α. Λοβέρδος την αλήθεια όταν έλεγα, ότι δεν υπάρχει σάλιο. Αν συνεχίσουμε να παράγουμε μόνο χρέος είμαστε καταδικασμένοι. Όσο για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι ήδη μόλις είχε βγει από την κλινική διαπραγματεύτηκε...




...υποχωρώντας... αλλά για το μέλλον...

Ενώ ανέφερε ότι του τέθηκε από το ΔΝΤ ο 14ος μισθός, τον οποίο ζήτησαν να κοπεί αλλά ο Λοβέρδος τους απάντησε ότι δεν γίνεται...

Ούτε για τις συλλογικές συμβάσεις δέχτηκε (έτσι ανέφερε) να αλλάξουν, και παρέπεμψε στην Ε.Ε.

Σχετικά με την απελευθέρωση των απολύσεων, το ΔΝΤ δεν έθεσε θέμα, θέμα όμως έθεσε η Ε.Ε, όπου ο υπουργός διαπραγματεύτεται, αλλά δεν είναι υπό θέση ισχύος.
troktiko

Read more...

Από τον “Παράδεισο” ξανά στην “Κόλαση”…

Στα ύψη το spread, πτώση στο Χρηματιστήριο

Από την παράδεισο… επιστρέψαμε ξανά στην κόλαση, σήμερα στο χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση που ήταν για γερά νεύρα και μάλλον για όλους όσοι βάζουν… τις ηλεκτρονικές εντολές.

Ενώ, λοιπόν, η αγορά μετά τις 12 το μεσημέρι σημείωσε άνοδοη οποία έφτασε έως και 4,5% ( με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη έως και 8%), μετά τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου η αγορά άρχισε να περιορίζει τα κέρδη της, για να φθάσει να χάνει πάνω από 1%!

Τελικώς, η αγορά έκλεισε στις 1857 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,15%...
Ανάλογα, ενώ το spread των 10ετών ομολόγων στην διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε έως και τις 490 μονάδες – έναντι των 600, και πλέον, μονάδων που έφτασε χτες – στη συνέχεια αναρριχήθηκε και πάλι πάνω από τις 550 μονάδες.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η περίπτωση της μετοχής της Εθνικής. Οι “καραβιές” του πωλητή στην μετοχή της Εθνικής από το μεσημέρι και μετά δείχνει ότι κάτι γνωρίζει, ειδάλλως δεν εξηγείται τέτοια επιμονή με εντολές που ξεκίνησαν διστακτικά στην αρχή με 25-29 χιλιάδες τεμάχια, και αργότερα έγιναν 100 χιλιάδες.
Η Εθνική έκλεισε τελικώς στα 11,52 ευρώ μένοντας αμετάβλητη.

Κέρδη 6,23% για την Βιοχάλκο η οποία το πρωϊ είχε φθάσει έως 15% άνοδο. Από τις υπόλοιπες τράπεζες με κέρδη έκλεισαν η Alpha Bank με 1,69% και η Τράπεζα Πειραιώς με 1,77%, ενώ η Eurobank έχασε 1,05%.
Υπερδιπλάσιος σήμερα ο τζίρος καθώς έφθασε στα 315 εκατ. ευρώ.
Κερδισμένο της ημέρας το ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε στα επίπεδα των 1,3325 δολαρίων.
protothema.gr
Read more...

Καταστροφή του αρχείου 2001- 05 είχε ζητήσει ο Μ. Χριστοφοράκος

Εξεταστική επιτροπή για τη Siemens

Ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens κατέθεσε για δεύτερη ημέρα η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου.


Σύμφωνα με την κ. Τσακάλου, από τον Αύγουστο του 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα το ομώνυμο σκάνδαλο, ο κ. Χριστοφοράκος έδωσε εντολή στην ιδιαιτέρα του να καταστρέψει το αρχείο της προηγούμενης πενταετίας (2001-05), επικαλούμενος την ύπαρξη φορολογικών στοιχείων, για τα οποία δεν ήταν πλέον υπόχρεη η εταιρεία.

Η κ. Τσακάλου, υποστήριξε μάλιστα ότι οι σχέσεις της με τον κ. Χριστοφοράκο διαταράχθηκαν γιατί δεν εξετέλεσε καθ’ ολοκληρίαν την εντολή του, επικαλούμενη τεράστιο όγκο εγγράφων και φόρτο εργασίας.
Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι δεν της ζήτησε να καταστρέψει τα ημερολόγια, ενώ ερωτηθείσα αν με το ξέσπασμα του σκανδάλου διαισθάνθηκε αγωνία και προπαρασκευαστικές ενέργειες του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να φύγει στο εξωτερικό, υποστήριξε ότι συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Υποστήριξε ακόμη ότι όλα τα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της εκείνη, για δώρα πάσης φύσεως, ή εκπτωτικά τιμολόγια προς πολιτικά πρόσωπα -τα οποία, όπως είπε, δεν ξεπερνούσαν τα είκοσι- τα παρέδωσε στους ανακριτές.

Τέλος, η γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου παραδέχθηκε δε ότι η διαδικασία με τα δώρα ήταν εν γνώσει και με έγκριση του οικονομικού διευθυντή κ. Φίσερ, που προσυπέγραφε τα τιμολόγια..

protothema.gr


Read more...

Διαμαντοπούλου: Τον Ιούνιο το πλαίσιο των αλλαγών στα ΑΕΙ

Με θέμα «Το πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα: Όραμα, Προβλήματα και Προοπτικές», άρχισε το διεθνές συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), παρουσία της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, καθηγητών πανεπιστημίου από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην αρχή του συνεδρίου, αναφέρθηκε στο περιβάλλον της Ευρώπης μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τονίζοντας ότι αυτό το περιβάλλον συνεχώς αλλάζει, αφού πλέον το πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και ανοίγονται οι δυνατότητες τής μεταξύ των ιδρυμάτων συνεργασίας. "Έτσι επιτυγχάνεται η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι" όπως είπε.

Η κ. Διαμαντοπούλου, στην αναλυτική της ομιλία, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στα ΑΕΙ.

Ήδη προωθούνται οι αλλαγές στα συγγράμματα με στόχο το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, οι αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα για την εξέλιξη των εκπαιδευτικών κ.λπ. Αίσθηση προκάλεσε ευχόμενη την «αποϋπουργοποίηση και αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πλήθος των πράξεων που γίνονται από τον υπουργό για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Τέλος, εξέφρασε την ευχή στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Καθηγητών, Νίκος Σταυρακάκης, αναφέρθηκε σε όλες τις εκκρεμότητες αλλά και στη λειτουργία των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι "υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στη ζωή των ιδρυμάτων".

Πρέπει να γίνει αναβάθμιση του πανεπιστημίου, οικονομική αναβάθμιση των καθηγητών, είπε και αναφέρθηκε στο θέμα των κολεγίων. Ζήτησε την απόσυρση του νόμου Στυλιανίδη, που αναφέρεται στη λειτουργία των κολεγίων χαρακτηρίζοντάς τον "αποικιακού τύπου".

Τέλος, είπε ότι αν μετά τις φοιτητικές εκλογές έχουμε κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και συγκρότηση της ΕΦΕΕ, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για τα πανεπιστήμια.
Read more...

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με Ντομινίκ Στρος Καν

Αναχωρεί την Παρασκευή για την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όπου θα παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν.

Η συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά και την ελληνική απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό, θα γίνει την Κυριακή 25 Απριλίου. Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών της Κίνας Xie Xuren.

Το Σάββατο (24/4) ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Alexei Kudrin, με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Guido Mantega και με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Timothy Geithner.
Read more...

«Καυτές» προτάσεις για την Ελλάδα από το ΔΝΤ


Σύμφωνα με το κείμενο "Βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα", που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα).

Στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, προκύπτει ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσιονομικών οικονομικών και οι ενέργειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου.

-Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης άμεσα.

-Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του σχετικού νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές, και

-Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Μεσοπρόθεσμα

Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών και στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

Φορολογική διοίκηση

Στις προτάσεις των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

-Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων, π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

-Πρόγραμμα ελέγχων που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές για τις βαριές μορφές παραβάσεων, π.χ. το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Εξάλλου, για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων, η ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, η ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών, κλπ.

Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: 'ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 9 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ'

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα δανεισμού στις 19 Μαΐου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι την ημερομηνία εκείνη «χωρίς αμφιβολία» θα έχει τα 9 δισ. ευρώ σε δανειακά κεφάλαια που χρειάζεται...

Ο υπουργός τόνισε η απόφαση για προσφυγή ελήφθη μετά τη χθεσινή επίθεση των κερδοσκόπων στα ελληνικά ομόλογα, η οποία εκτόξευσε τα spread πάω από τις 600 μονάδες αλλά και την υποβάθμιση από τη Moody's.
Αναφορικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα κρίνει ότι βρισκόμαστε στην κατάσταση «έσχατης λύσης» (ultima ratio) που περιγράφεται στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης.
Από εκεί και πέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα γνωμοδοτήσει για το εάν όντως συντρέχει λόγος ενεργοποίησης του μηχανισμού. Τη γνωμοδότηση θα λάβει το Eurogroup, το οποίο και θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη επικοινωνία με τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο και ομολόγους του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει «καμία ένδειξη δυσκολίας» για το να περάσει η έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο -ιδίως στη Γερμανία.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει δεν έχει τεθεί θέμα αναδιαπραγμάτευσης, διαχείρισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, και το εάν θα σταλεί επιστολή και σε αυτό, ο υπουργός είπε ότι το Ταμείο πιστεύει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση της στήριξης.
Οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, συμπλήρωσε, είναι «σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο».
Σε ό,τι αφορά στις επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον κ. Στρος-Καν, αλλά και πολλούς ομολόγους στα πλαίσια της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας.

Read more...

ΜΕΡΚΕΛ: 'Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

fimotro
Aπο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πριν ληφθούν αποφάσεις για το μέγεθος της βοήθειας που θα λάβει...

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί «μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του»: «Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει «αυστηρούς όρους» υπό τη μορφή ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, η Μέρκελ έκρινε ότι δεν είναι «δυνατό σήμερα να δώσουμε πληροφορίες για τη φύση ή για το πόσο της βοήθειας» που θα
δοθεί στην Ελλάδα.

«Μια απόφαση θα μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το (οικονομικό) πρόγραμμα», χωρίς αμφιβολία «σε μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

Βέμπερ:«πιθανή η εξάπλωση της κρίσης»

«Ο κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης αυξήθηκε, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Βέμπερ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Βέμπερ στη διάρκεια πρωϊνού γεύματος με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, πριν από τη σύνοδο της G20 στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα», σημείωσε, αναφερόμενος στις εντάσεις που προέκυψαν όσον αφορά το χρέος χωρών, όπως η Πορτογαλία, που η δημοσιονομική τους κατάσταση θεωρείται πολύ εύθραστη στην ευρωζώνη.

Read more...

ΣΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ ΤΑ "ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ"...

fimotro
Στους εννέα μήνες αναμένεται να αυξηθεί η μετατροπή των συμβάσεων έργου («μπλοκάκια») σε αορίστου χρόνου, από εργασία έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη. Αρχικά, προβλεπόταν διάστημα...
τριών μηνών. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, σε άλλη διάταξη ορίζεται 30% επιπλέον αμοιβή για την εργασία την 6η ημέρα της εβδομάδας (στην περίπτωση του πενθήμερου) από 50% προηγουμένως και διπλασιασμό της αμοιβής που αρχικά προβλεπόταν. Από τις επιπλέον αμοιβές εξαιρούνται οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Read more...

ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ!

fimotro
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν επί έξι ώρες την ερχόμενη Τρίτη (27/4) τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ προχωρούν σε στάση εργασίας, λόγω της Γενικής Συνέλευσης των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Φορέων Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής.
Συγκεκριμένα, από τις 11.00 έως τις 17.00 δεν θα εκτελεσθούν τα δρομολόγια σε τρόλεϊ, λεωφορεία, ΗΣΑΠ, Μετρό και τραμ. Κανονικά θα λειτουργήσει ο προαστιακός.
Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ

Read more...

Καρατζαφέρης: "Ήττα της χώρας μας"

"Πικρό δώρο" την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρωθυπουργού και "ήττα" της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων όπως είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση.

Συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση και είπε ότι οι εξαλότητες σε πράξεις ή λόγια τώρα, θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο.

Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είπε ο κ.Καρατζαφέρης και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του πρωθυπουργού «ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του».nooz.gr
Read more...

Η Γερμανία δηλώνει έτοιμη...


Tη διαβεβαίωση πως η γερμανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να δράσει άμεσα» υπέρ της Ελλάδας έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας Μίχαελ Οφερ, σε δηλώσεις του λίγο πριν το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Ο κ. Όφερ πρόσθεσε πως το Βερολίνο επιδεικνύει την αλληλεγγύη του από καθήκον και «για το εθνικό του συμφέρον». Υπενθύμισε πάντως τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.


Read more...

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiBw1WWoRvSuy42ntFF4anggQ29ic8ncRb_GkxZ2wltuXkpriXPGxOt7ySJg_zKa68LfYP1YkIZ8Dko_mcoy_4dczwJOrCAx1VMPudtYnMkja6DTNGnGaFMdBHD7nc_Gc1Id0TaLksQJQ/s1600/DNT.png




ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ


Read more...

Η Μέρκελ πήρε τηλέφωνο τώρα τον Παπανδρέου - Το τηλεφώνημα του..Ιούδα



Η Μέρκελ τηλεφώνησε πριν από λίγο στον Γιώργο Παπανδρέου. Η Μέρκελ τηλεφώνησε και διέκοψαν τον πρωθυπουργό της χώρας οι συνεργάτες του όταν μιλούσε στο Καστελόριζο. Η συνομιλία της ...προδοσίας...




διήρκησε 20 λεπτά. Όλοι παίρνουν να μας ....κλάψουν και να μας συλλυπηθούν

troktiko


Read more...

“Μαστίγιο” στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πιάνει δουλειά το ΔΝΤ και πρώτη γεύση με …

protothema.gr
Σαρωτικούς ελέγχους σε ομάδες "υψηλού κινδύνου" για φοροδιαφυγή, ανασύσταση του εισπρακτικού μηχανισμού και πιο σκληρά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προτείνει το ΔΝΤ, στο πόρισμα που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ταυτόχρονα οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στρώνουν χαλί για μεγάλες ανατροπές στο σύστημα δαπανών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κωδικοποιημένα οι προτάσεις του ΔΝΤ για τη φοροδιαφυγή προβλέπουν:

  • Πρόγραμμα ελέγχων, που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές μορφές παραβάσεων: π.χ., το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. · Πρόγραμμα για την διασφάλιση των εισπράξεων εσόδων από τους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.
  • Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων: π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.
  • Αυστηρό πρόγραμμα για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών στη φορολογία: λεπτομερή σχέδια εφαρμογής, αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου, και επανεξέταση των αποτελεσμάτων για τη διασφάλιση των πολιτικών στόχων.

Όσον αφορά την δημοσιονομική , οι άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης (άμεσα).
  • Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου (άμεσα).
  • Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης, με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το Κράτος, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ (τον Ιούνιο) και με εναρμόνιση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού στο Κράτος, στους ΟΚΑ και στους ΟΤΑ.
  • Μετάφραση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών στόχων σε ανώτατα όρια πιστώσεων ανά Υπουργείο για το 2011 (Ιούνιος).
  • Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του Νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές (Ιούνιος).

Τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην Φορολογική Διοίκηση στην Ελλάδα αφορά:

  • υψηλή φοροδιαφυγή και διαφθορά.
  • διαρθρωτικές αδυναμίες στη διαχείριση της φορολογικής συμμόρφωσης που επιτείνει τα χρόνια προβλήματα και καθιστά άμεση την ανάγκη ανάκτησης του ελέγχου του συστήματος από τη διοίκηση.
  • προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της συλλογής πρέπει να υποστηριχθούν από την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και την αποκατάσταση της συμμόρφωσης.
  • χρειάζεται να γίνει δημόσια γνωστή η στρατηγική για την καταπολέμηση της μόνιμης φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης.
  • χρειάζεται να υπάρξουν νέες δομές διαχείρισης του έργου της μετάβασης σε ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα όπως:
  • δημιουργία ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Υπουργείο Οικονομικών, διοικούμενη και υποστηριζόμενη σε υψηλό επίπεδο.
  • δημιουργία μιας επιτελικής ομάδας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Γενικών Γραμματέων.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης κινδύνου φορολογικής συμμόρφωσης: (i) δημιουργία Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων, (ii) δημιουργία Συμβουλίου Συμμόρφωσης υπό το Υπουργείο Οικονομικών, (iii) ανάπτυξη μιας στρατηγικής βάσει του κινδύνου συμμόρφωσης και (iv) ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων για την υλοποίηση της στρατηγικής συμμόρφωσης.
  • Ουσιαστική βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτροπή φορολογικών παραβάσεων μέσα από ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου.
  • Ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους με τη δημιουργία ειδικής Διεύθυνσης και με την ανάπτυξη στρατηγικής για τις φορολογικές υπηρεσίες.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών και ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής υπηρεσίας σε επίπεδο σχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας.

Read more...

Ανακούφιση στην αγορά φέρνει η προσφυγή

Έπεσε και κάτω από τις 500 μ. το spread

Μπορεί ο αρχικός ενθουσιασμός που ανέβαζε τον γενικό δείκτη έως και κατά 4,5% και έριχνε τo spread στο 10ετές ομόλογο κάτω και από τις 500 μονάδες, ωστόσο στην αγορά το κλίμα ανακούφισης από την απόφαση προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης κυριαρχεί.

Το spread των ομολόγων, το οποίο χτες είχε εκτοξευθεί και πάνω από τις 600 μονάδες, βρίσκεται τώρα στα επίπεδα των 530 μονάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αγορές ξαναβλέπουν με εμπιστοσύνη την Ελλάδα – άλλωστε παραπέμπουν σε δανεισμό με επιτόκιο άνω του 8%...

Ο γενικός δείκτης στην οδό Αθηνών βρίσκεται στις 1.920 μονάδες με κέρδη περί το 3,2%, με τις διαλυμένες τραπεζικές μετοχές να αντιδρούν, αφφού η σηματωρός Εθνική δίνει το έναυασμα με κέρδη 5,5% περίπου και πράξεις κοντά στα 12,20 ευρώ.

Ελαφρά ανάκμαψη και στο ευρώ, έπειτα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο, καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξαναπερνά το όριο των 1,33 δολαρίων.

Read more...

«Καυτές» προτάσεις για την Ελλάδα από το ΔΝΤ

nooz.gr
Πακέτο προτάσεων υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών τα στελέχη του ΔΝΤ, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κείμενο "Βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα", που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως οι μεγάλες υπερβάσεις δαπανών αφορούν κυρίως τη γενική κυβέρνηση (υγεία και ασφαλιστικό σύστημα).

Στις βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις από την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, προκύπτει ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσιονομικών οικονομικών και οι ενέργειες αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Έλεγχο των δαπανών με παρακολούθηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται από τους φορείς του δημοσίου.

-Δημοσιονομικό έλεγχο και κοινοποίηση των στοιχείων σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, περιλαμβάνοντας και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης άμεσα.

-Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου με αναθεώρηση του σχετικού νόμου του 1995 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω αλλαγές, και

-Βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης και παρακολούθησης με την παρουσίαση στο Κοινοβούλιο μιας δημοσιονομικής στρατηγικής με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Μεσοπρόθεσμα

Για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, η μεσοπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλαγών και στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υπεύθυνο και υπόλογο, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει ενισχυμένη εποπτεία και έλεγχο επί του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πρέπει να λειτουργεί και προληπτικά (δημοσιονομικός έλεγχος) και προγραμματικά (δημοσιονομική πολιτική, κατάρτιση προϋπολογισμού και παρακολούθηση).

Φορολογική διοίκηση

Στις προτάσεις των στελεχών του ΔΝΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι άμεσες προτεραιότητες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να διαλυθεί η άκρατη φοροδιαφυγή πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Πρόγραμμα ενίσχυσης των μηχανισμών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες.

-Πρόγραμμα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από τη δήλωση και την πληρωμή φόρων, π.χ. το 30% των οφειλετών ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει δήλωση.

-Πρόγραμμα ελέγχων που να περιλαμβάνει αυστηρές ποινές για τις βαριές μορφές παραβάσεων, π.χ. το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και δικηγόροι) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Εξάλλου, για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης συμμόρφωσης θα πρέπει να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ενίσχυση της ικανότητας στρατηγικής διοίκησης και σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων, η ανάπτυξη και διατήρηση αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, η ουσιαστική ενίσχυση της ικανότητας της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας και Τελωνείων στη διαχείριση των κεντρικών φορολογικών λειτουργιών, κλπ.

Read more...

Πρώτο θέμα διεθνώς η ενεργοποίηση του μηχανισμού


Το Reuters υπό τον τίτλο "Ο έλληνας πρωθυπουργός ζητά ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ", ξεκινά το ρεπορτάζ του λέγοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από το ακριτικό Καστελόριζο την ενεργοποίηση του μηχανισμού την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα εκτός της κρίσης του χρέους. Παραθέτει μέρος της δήλωσης Παπανδρέου: ""είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε".

Οι Financial Times, στη διαδικτυακή τους έκδοση, παραθέτουν ως κεντρικό τους θέμα την είδηση της ενεργοποίησης του μηχανισμού από τη χώρα μας, υπό τον τίτλο: "Η Ελλάδα αναζητεί ενεργοποίηση της βοήθειας ΕΕ/ΔΝΤ".

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg έχει και αυτό ως πρώτη είδηση τις εξελίξεις στη χώρα μας και τίτλο: "Η Ελλάδα ζητάει τη διάσωση από ΕΕ-ΔΝΤ στο μεγαλύτερο τεστ για το ευρώ". Ξεκινά, δε, το κείμενο του σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ύψους τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ σε μία πρωτόγνωρη δοκιμασία για τη σταθερότητα του ευρώ και την πολιτική συνοχή της Ευρώπης.

Το BBC εμφανίζει στην ιστοσελίδα του ως πρώτη είδηση την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό με τον τίτλο: "Η Ελλάδα ενεργοποιεί τα δάνεια ΕΕ- ΔΝΤ". Το ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου σημειώνει ότι "ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια για να βγει η οικονομία της χώρας από την τρέχουσα κρίση". Προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή "ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις με τα μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ σε σχέση με τους όρους του έκτακτου πακέτου διάσωσης".

Στην πρώτη θέση της ιστοσελίδας των New York Times βρίσκεται η είδηση φέροντας τον τίτλο: "Η Ελλάδα ζητεί ενεργοποίηση του οικονομικού πακέτου διάσωσης". "Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως την ενεργοποίηση του διεθνούς οικονομικού πακέτου" σημειώνει το ρεπορτάζ.

Ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει το θέμα ως τρίτη είδηση, καθώς στη Βρετανία κυριαρχεί η εκλογική διαδικασία στη χώρα. Ο τίτλος είναι: "Η Ελλάδα ενεργοποιεί δάνειο 40 δισ. ευρώ από ΕΕ/ΔΝΤ".


Read more...

Ανακοινώθηκε η προσφυγή στο μηχανισμό

Η δήλωση Παπανδρέου
Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με δήλωση από το Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι "είναι εθνική και επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε και επισήμως από τους εταίρους μας στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε". Έδωσε- όπως είπε- την εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. "Σκάφος έτοιμο να βυθιστεί"

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωση του λέγοντας ότι χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009, που "θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση".

"Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί", είπε και πρόσθεσε: "Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας".

"Πήραμε δύσκολα μέτρα"


Η κυβέρνηση- είπε- από την πρώτη μέρα σήκωσε τα μανίκια και κατέστρωσε σχέδιο: "Πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες".

"Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια". τόνισε.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι μετά την παραπάνω εξέλιξη αναμενόταν η "απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική."

"Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν"

Όμως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, διότι "είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία". Και συμπλήρωσε ότι "σήμερα η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας".

"Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε", είπε.

Η ώρα του μηχανισμού


"Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε: "Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες".

"Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά", υπογράμμισε: "Να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα".

"Νέα Οδύσσεια"


"Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατόπιν δήλωσε ότι ο τελικός στόχος και προορισμός είναι η απελευθέρωση της Ελλάδας από επιτηρήσεις και κηδεμονίες. "Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες", είπε.

"Η έμπνευση, η πίστη μας είναι ετούτος εδώ ο τόπος, από το Καστελόριζο, μέχρι την Κέρκυρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, είναι αυτός ο υπέροχος λαός, είναι οι νέοι μας με τις δυνατότητες και τα οράματά τους. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, θα τα καταφέρουμε.
Αρκεί εμείς οι Έλληνες να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, στις αξίες μας, στον ίδιο μας εαυτό", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
nooz.gr
Read more...

ΤΟ 'ΝΑΙ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΟΔΟ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ


Σημάδια εκτόνωσης των πιέσεων στην αγορά ομολόγων παρατηρούνται στο ξεκίνημα της ημέρας, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε οριακά υψηλότερα επίπεδα και το spread να υποχωρεί στις 583 μονάδες βάσης, έναντι 608 χθες. Γι’ αυτό και το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να ανακάμπτει με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,2% στο ξεκίνημα...

Η βελτίωση των συνθηκών αποδίδεται στο ότι η κυβέρνηση είπε τελικά το «ναι» για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης, κάτι που μέχρι τώρα προσπαθούσε να αποφύγει κερδίζοντας χρόνο. Το εάν η ημέρα θα εξελιχθεί όπως ξεκίνησε είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν λεπτό με λεπτό.
Στο χρηματιστήριο της Αθήνας οι πρώτες μετοχές που ανακάμπτουν είναι των τραπεζών, καθώς σταμάτησαν να πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και απαξιώνονταν συνεχώς.
Έτσι, η μετοχή της Εurobank βρίσκεται 4% υψηλότερα από το χθεσινό της κλείσιμο, η Εθνική 3,47% και γενικά ο κλάδος ενισχύεται κατά μέσο όρο 2,83%. Η εικόνα συνολικά της αγοράς είναι καλύτερη με την πλειονότητα των τίτλων να κινούνται θετικά. Δεν λείπουν βέβαια και οι ρευστοποιήσεις σε τίτλους όπως Alapis, ΓΕΚ-Tέρνα, που στο σημειώνουν πτωτική τάση.

Read more...

NΥΣΤΕΡΙ ΣΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

fimotro
Ρεπορτάζ: Ηλίας Π. Γεωργάκης (απο ΤΑ ΝΕΑ)


«Φρένο» στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων, επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας σχέδιο αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας- που επιβαρύνουν με 3,5 δισ. ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία- ειδικά όσον αφορά παραβάσεις γιατρών, φαρμακοποιών, διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών...

Μεταξύ άλλων, καθιερώνονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι υποχρεωτικά θα θεωρούνται, πριν εκτελεστούν, συνταγές άνω των 150 ευρώ τον μήνα ενώ με αποφάσεις των Δ.Σ. των Ταμείων θα καλύπτονται, επίσης, μικρότερα ποσά (από όσα προβλέπουν οι κανονισμοί) για αναλώσιμα υλικά, μοσχεύματα, υλικά επεμβάσεων κ.ά.

Τι προβλέπεται

Σε τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή- από τον υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο- στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, προβλέπονται οι ποινές που θα επιβάλλονται πέραν των ποινικών κυρώσεων:

Στους συμβεβλημένους γιατρούς πρόστιμο από 3.000 ευρώ- 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, καταλογισμός της ζημιάς του Ταμείου από τη συνταγογράφηση με προσαύξηση 50%.

Στους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς πρόστιμο 10%- 50% επί της αξίας των συνταγών, έως και το πενταπλάσιο της αξίας ιδιοσκευασμάτων εφ΄ όσον αποκολλούνται οι ταινίες γνησιότητας, διακοπή για 4- 12 μήνες της σύμβασης με το Ταμείο ή και οριστική καταγγελία και επιπλέον πρόστιμα από 10.000 ευρώ- 50.000 ευρώ για ειδικές παραβιάσεις όπως μη παράδοση φαρμάκου, χρήση πλαστών ταινιών γνησιότητας, παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας και συνταγολογίων, άρνηση έλέγχου κ.ά.

Ποινή διακοπής σύμβασης και αποκλεισμού κάθε μελλοντικής συνεργασίας θα επιβάλλεται και σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές για πράξεις που ζημιώνουν τα Ταμεία.

Για να εκτελούνται οι συνταγές φαρμάκων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ, να έχουν θεωρηθεί εφόσον ξεπερνούν τα 150 ευρώ αθροιστικά τον μήνα (πέραν αυτού του ορίου θεώρηση θα χρειάζεται και κάθε νέα συνταγή από 50 ευρώ και πάνω), ενώ θεώρηση θα απαιτείται και για υψηλού κόστους εξετάσεις.

Ηλεκτρονική καταχώριση
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προωθήσει την ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση άρχισε με τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, ενώ η σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προβλέπεται να αρχίσει την 1/5/2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την on-line καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου.

Τέλος, άρχισαν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Read more...

ΠΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 'ΚΟΥΜΠΙ'


Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητά η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

Read more...

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ



Ρεπορτάζ: Λάμπρος Σταυρόπουλος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Μέσω ΑΣΕΠ θα προσλαμβάνονται τελικώς και οι μερικώς απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την απόσυρση από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο σχετικής διάταξης, η οποία προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση...

Η ΝΔ κατήγγειλε διά του εισηγητή της κ. Ι. Βρούτση ότι με την εν λόγω διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας για την εργασιακή ασφάλεια, δίδεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να προσλαμβάνουν προσωπικό μερικής απασχόλησης (ως 4 ώρες ημερησίως) και για διάστημα 6 μηνών με την επίκληση εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες και εκτός ΑΣΕΠ μετά την παρέλευση του προβλεπομένου 10ημέρου εντός του οποίου οφείλει η ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει τη νομιμότητά τους.

Ο κ. Βρούτσης εγκάλεσε τον υπουργό Εργασίας ότι η ρύθμιση αυτή «συνιστά ευθεία απόκλιση από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για καθολική υπαγωγή του συστήματος προσλήψεων του πάσης φύσεως προσωπικού που χρειάζονται οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ» και ότι «ανοίγει το παράθυρο για αθρόες ανέλεγκτες προσλήψεις προσωπικού μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου με την αόριστη επίκληση δήθεν “εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών”». Κάλεσε δε τον υπουργό να αποσύρει τη ρύθμιση.

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε στις επικρίσεις της ΝΔ λέγοντας ότι η επίμαχη διάταξη υπάρχει από το 1998 και ότι απλώς ύστερα από παρέμβαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής υπήρξε επαναδιατύπωσή της. «Εμείς θα το δούμε, κι αν θεωρείτε ότι βγάζετε “λαβράκι”, την καταργώ και από ρητή διάταξη του 1998» είπε ο υπουργός Εργασίας, ενώ στην προτροπή του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπα να μην παραλείψει τη ρύθμιση του 1998 διότι δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με μερική απασχόληση, ο κ. Λοβέρδος απάντησε ότι «δεν δεχόμαστε ούτε υποψία μομφής» και ότι «αν χρειαστεί, θα καταστρέψουμε έναν θεσμό ολόκληρο, αρκεί να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υποψία». Αργότερα πάντως απέσυρε την επίμαχη φράση σύμφωνα με την οποία «αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή (σ.σ.: των 10 ημερών για τον έλεγχο από το ΑΣΕΠ της νομιμότητας των συγκεκριμένων προσλήψεων), οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται και χωρίς τη γνώμη του ΑΣΕΠ».


Read more...

ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΘΗΛΙΑ ΚΑΙ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...

fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)


Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η Γιούροστατ αναθεώρησε επί τα χείρω το έλλειμμα και το χρέος του 2009, η Moody’s υποβάθμισε την...

ελληνική οικονομία, τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου εξακοντίστηκαν σε επίπεδα μεταξύ 9% και 10%, που παραπέμπουν σε... καταναλωτικά δάνεια, και το χρηματιστήριο έκανε νέα «βουτιά» κατά 3,91%. Κάθε μέρα τα νέα δεδομένα φέρνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στον μηχανισμό διάσωσης, θέμα που απασχόλησε επί πέντε και πλέον ώρες το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Η Γιούροστατ προσδιόρισε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ από 12,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να φθάσει ακόμη και στο 14,1%.
Το χρέος το προσδιόρισε στο 115,1% του ΑΕΠ με προοπτική να φθάσει ακόμη και στο 122%. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ολι Ρεν αλλά και το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει ο φετινός στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά πλέον γίνεται σχεδόν απίθανο να πέσει στο 8,7% όπως επεδίωκε η κυβέρνηση.
Διετία «Γολγοθάς»
Αυτό σημαίνει πως θα είναι πιο δύσκολη η διετία 2011 - 2012, κατά την οποία το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3%, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κερδίζει έδαφος η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής.
Το ενδεχόμενο να πάει το ΠΣΑ ένα χρόνο πίσω άφησε ανοιχτό χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το συστήνουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποβάλει αίτημα επιμήκυνσης έως το 2013.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου και αφού γνωστοποιηθεί η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Το υψηλότερο έλλειμμα και το δυσθεώρητο χρέος προκάλεσαν νέα αναταραχή στις αγορές.
Το χρηματιστήριο γκρεμίστηκε υποχωρώντας κατά 3,91% και τα spreads των 10ετών ομολόγων έφθασαν ακόμη και τις 606 μονάδες βάσης, που παραπέμπουν σε επιτόκιο 8,9% . Στα διετή και τριετή ομόλογα τα επιτόκια ξεπέρασαν και το 10%.
Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η υποβάθμιση από τη Moody’s κατά μία βαθμίδα αλλά και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης ότι δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση με αιτιολογικό πως αυξάνεται το κόστος δανεισμού.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως δεν αλλάζει ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο ΠΣΑ.

Read more...

"Μοιράζουν λεφτά" για να ...αγαπήσουμε τις ΑΠΕ

Φωτοβολταϊκά και στη γεωργική γη

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή από την κα Τίνα Μπιρμπίλη και στις ρυθμίσεις του είναι σαφής η προσπάθεια να καταστεί ελκυστικότερη στους πολίτες η ανάπτυξη των ΑΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της “πράσινης” ανάπτυξης.

Αν και με βάση σχετικές έρευνες οικολογικών οργανώσεων, οι Έλληνες θέλουν τις ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμού, υδροηλεκτρικά έργα, εργοστάσια βιομάζας κλπ) ακόμη και δίπλα στα σπίτια τους, το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα υπέρ των πολιτών που κατοικούν σε δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τέτοια έργα.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7 και σε τροποποίηση του ν.3468/2006 ορίζεται ότι “ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας (σ.σ. η ΔΕΗ και οι “ιδιωτικές” ΔΕΗ) που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια τους οικιακούς καταναλωτές του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ, με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό ποσό οι λογαριασμοί κατανάλωσης των οικιακών καταναλωτών”.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η πίστωση διενεργείται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε δικαιούχου αναλογικά προς την ενέργεια που κατανάλωσε ενώ δίνεται κατά σειρά η ακόλουθη προτεραιότητα:

-μέχρι την χρέωση των πρώτων 800 κιλοβατωρών κάθε δικαιούχου καταναλωτή,

-μέχρι του συνόλου των χρεώσεων κατανάλωσης των νυχτερινών τιμολογίων,

-μέχρι την χρέωση για καταναλώσεις μεταξύ 801 και 1.600 κιλοβατωρών και

-μέχρι το 60% της χρέωσης για καταναλώσεις άνω των 1.601 κιλοβατωρών, πάντα σε τετραμηνιαία βάση.

Επιπλέον διατηρείται, για όσους αποφασίσουν να διαθέσουν μέσα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία ένα ποσό περί τα 35.000 ευρώ, η ιδιαίτερα προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλουν στο δίκτυο ηλεκτρισμού τα φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετούνται στις κατοικίες (στέγες).

Η προσφερόμενη ανά κιλοβατώρα τιμή είναι 4 φορές υψηλότερη από το μέσο κόστος μιας κιλοβατώρας που χρεώνει η ΔΕΗ στους πολίτες. Επιπλέον, οι έχοντες φωτοβολταϊκά στις στέγες απαλλάσσονται από την χρέωση του ειδικού υπέρ των ΑΠΕ τέλους, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στο παιχνίδι, δε, των φωτοβολταϊκών μπαίνουν και οι αγρότες, καθώς επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους και την διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης.


Read more...

Ο Ερντογάν έρχεται Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου

Θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς

Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα φτάνει επίσης στην Αθήνα ο γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής
Read more...

"Δεν φεύγετε με τίποτε από το ευρώ!"

ΔΝΤ: Θα ακολουθήσετε τους κανόνες, αλλά…

Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της ελληνικής οικονομίας κλιμακώνονται, οι αναλυτές των διεθνών οίκων «παίζουν τα ρέστα τους» στο ποντάρισμα της τεχνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι εταίροι μας ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν και πως θα συνδράμουν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης και πρακτικά να διασφαλίσουν ότι το … ευρώ τους δεν θα γίνει έρμαιο στις ορέξεις των traders και η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προστρέξει άμεσα στον περιβόητο μηχανισμό αρωγής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Του ΔΝΤ που «δεν θα μεταχειριστεί την Ελλάδα διαφορετικά σε σχέση με τα άλλα μέλη του», όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής του μεσιέ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος σε λίγες ώρες υποδέχεται τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη Νέα Υόρκη.

Ο οποίος μεσιέ Στρος-Καν, για να μην υπάρχουν και περιθώρια παρερμηνείας των όσων είπε, ξαναδιευκρίνισε πως η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που … πέφτει στην ανάγκη του «θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες». Τους ίδιους κανόνες προφανώς που ακολουθήθηκαν σε Αργεντινή, Ουγγαρία, Ρουμανία, κτλ …

Ο οποίος μεσιέ Στρος-Καν συνέχισε λέγοντας πως αναγνωρίζει ότι «οι προσπάθειες που απαιτούνται από τους Έλληνες είναι επίπονες, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να λυθούν τα τεράστια προβλήματα της χώρας με εύκολο τρόπο»!

Την ίδια ώρα τα ξένα ΜΜΕ ξαναέπαιζαν ένα γνώριμό τους παιχνίδι και φιλοξενούσαν δηλώσεις (Σ.Σ: «διαρροές» το λέμε εσχάτως αυτό), «ανώτερου κυβερνητικού παράγοντα» περί προσφυγής της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο δάνειο πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού από την τρόικα της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Έτσι για να διασφαλίσουν πως τώρα που τα spreads έφτασαν και στις 600 μονάδες (9% επιτόκιο για όποιον δεν κατάλαβε) δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα …

Κι επειδή οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται, να’ σου και ο κύριος Φρανκ Σέφλερ (Frank Schaeffler), βουλευτής του κυβερνώντος Ελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt και ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως η Ελλάδα καλό θα ήταν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ εάν δεν καταφέρει να ελέγξει τα δημοσιονομικά της.

Ο ίδιος μάλιστα «φοβάται» πως δεν θα τα καταφέρουμε ως χώρα να μην χρεοκοπήσουμε γιατί «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί». Άρα να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε. Ποιος είναι ο κύριος Σέφλερ; Μα ο ίδιος που προ μηνός μας είχε «συστήσει» να πουλήσουμε μερικά νησιά για να ξεχρεώσουμε …

Πάντως την απάντησή του την πήρε δια στόματος του κυρίου Τζον Λίπσκι (John Lipsky), του υπ΄αριθμόν 2 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Eυρωζώνη δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και προφανώς δεν εξετάζεται ή δεν τέθηκε από κανέναν.

Read more...

Αλλαγές στο νόμο για τα εργασιακά

Η εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών αποτελεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εφόσον παρέχεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στο ίδιο εργοδότη για εννέα μήνες και όχι για έξι που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα απαντήσει στις 10 στη βουλή σε ερώτηση για το ασφαλιστικό.

Επίσης η εργασία που παρέχεται την 6η μέρα της εβδομάδας, αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30% αντί για 50%. Τις αλλαγές καταδικάζει η ΓΣΕΕ.
.nooz.gr
Read more...

Έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

http://www.parapolitika.gr/files/images/panagiotakopoulos_1.jpgΕπιστολή στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας την προκήρυξη συνεδρίου του κινήματος με στόχο την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του Κινήματος, η οποία θεωρεί ότι θολώνει από το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τάσσεται κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και αντιπροτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που έλαβε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τονίζει ότι αυτή δεν δόθηκε για να την καταχραστούν "οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου" τους οποίους κατηγορεί ότι διασύρουν τη χώρα.

Αναφέρει ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού γεννήθηκαν στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν, παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που κερδοσκοπούν ασύστολα από τα αδιέξοδα της χώρας και "είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους".-
nooz.gr
Read more...

Δύο ταχύτητες για την προσφυγή...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Διαφωνία στην κυβέρνηση για το πότε πρέπει η χώρα να ζητήσει την ευρω-στήριξη...
Βενιζέλος, Παμπούκης, Σαχινίδης, Χρυσοχοΐδης και Ευθυμίου αποχωρούν από το Μαξίμου μετά την άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντικείμενο διαφορετικών προσεγγίσεων ήταν το πότε πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.- ΔΝΤ, καθώς η ανακοίνωση της Γιουροστάτ που αναθεώρησε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6% εκτόξευσε τα σπρεντ δανεισμού κοντά στις 600 μονάδες.
O ίδιος ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο άφησε...
▅σαφώς να εννοηθεί ότι είναι θέμα ημερών η προσφυγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι αποτελεί «ιστορικό χρέος» της κυβέρνησης να αποτρέψει τη χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν μίλησε για την ανάγκη θυσιών από τον ελληνικό λαό, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα, η οποία όπως είπε βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, θα κληθεί να ακολουθήσει τους κανόνες του Ταμείου χωρίς ξεχωριστή μεταχείριση.

Πάντως, διχάστηκε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ της άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης και της προσφυγής μετά την αποσαφήνιση της λειτουργίας του μηχανισμού, με τον Πρωθυπουργό να τάσσεται τελικά υπέρ του να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που βρίσκεται στην Αθήνα και μετά να γίνει η προσφυγή.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη πρότεινε την άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κερδοσκοπικό κύμα κατά της Ελλάδας που κυριαρχεί στις αγορές, αλλά κάποιοι υπουργοί όπως ο Ε. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, υποστήριξαν ότι η χώρα δεν πρέπει να βιαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό πριν να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα πιεστεί για την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2011 και το 2012, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει και νέα, πρόσθετα μέτρα.

Οι υπουργοί Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης και Κατερίνα Μπατζελή ζήτησαν να υπάρξει ανάχωμα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ τόσο για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων όσο και για επέκταση των περικοπών που έχουν υπάρξει στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οπως είπαν, τέτοια μέτρα, μέσα στο κλίμα ύφεσης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, το μόνο που θα επιτύγχαναν θα ήταν να επιτείνουν την ύφεση. Από την πλευρά του ο Α. Λοβέρδος σχολίασε πως όταν ξεκίνησε η επιτήρηση, διάφοροι δημοσιολογούντες - υπαινισσόμενος και υπουργούςέλεγαν όχι στον μηχανισμό στήριξης: «Δεν πρέπει να χαθεί όμως κι αυτή η ευκαιρία, γιατί έπειτα απ΄ αυτό δεν υπάρχει τίποτα».

Η περίπου τετράωρη συζήτηση στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο «χρωματίστηκε» από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας και εμμέσως κατά του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή γενικά την κατάσταση στην οικονομία και ειδικότερα τη νέα αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος για το 2009, που διαμορφώθηκε πλέον στο 13,6%. Οπως τόνισε, «τώρα πρέπει να δούμε πού θα κρυφτούν οι “γνωστοί ύποπτοι”. Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το “φούσκωσε”. Είναι εκείνοι, δηλαδή η Ν.Δ., που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι- επί λέξει- η δική μας κυβέρνηση “παρέλαβε από τη Ν.Δ. κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους”. Σε κάθε περίπτωση- γνωρίζετε καλά ότι πάντα αναγνωρίζω και όλοι μας νομίζω το κάνουμε- οδηγηθήκαμε εδώ ύστερα από δεκαετίες λαθών, παραλείψεων και επανάπαυσης. Ομως αυτό που συνέβη από το 2004 έως το 2009 ήταν για τη χώρα έγκλημα».

«Δίχτυ ασφαλείας»
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα τελεί υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν «οι εγκληματικές πολιτικές για τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια». Χαρακτήρισε τον μηχανισμό «δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως λ.χ, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

Ο Πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε επίσης «ιστορικό χρέος να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Ελληνες», κάλεσε τους υπουργούς να ξεχάσουν τη «διαχείριση» της εξουσίας και να προχωρήσουν ταχύτατα στην υλοποίηση όσων προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

ΜΥΔΡΟΙ ΚΑΤΑ Ν.Δ.

Στην «εγκληματική πενταετία» της Ν.Δ. απέδωσε ο Πρωθυπουργός το αδιέξοδο της οικονομίας


«Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα»

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σημείωσε ότι πλην της μάχης για την οικονομία, η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναστρέψει τη δυσπιστία, την απογοήτευση, την απόσταση που νιώθουν οι πολίτες για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας και συμπλήρωσε:

«Σήμερα, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση σπέρνοντας για μια ακόμη φορά τον φόβο και τον πανικό. Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός. Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί το έργον. Αναλάβαμε την ευθύνη του έργου για τη σωτηρία της χώρας, για το μέλλον των Ελλήνων».

Πάντως, στη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της δυνατότητας που υπάρχει για τη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανεισμού με «λογικό επιτόκιο» από χώρες της ευρωζώνης, ενόψει της αποσαφήνισης της λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης που μπορεί να καθυστερήσει.
TA NEA.nonews-news


Read more...

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Ρεπορτάζ : Μανώλης Σπινθουράκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Οι Βρυξέλλες, δίδοντας χθες στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ κατά το παρελθόν έτος, άφησαν ανοικτά αναφορικά με την...
Ελλάδα- τρία ενδεχόμενα:
* Το πρώτο είναι να αποδειχθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 υπερέβη το 14% του ΑΕΠ.
* Το δεύτερο, ότι το δημόσιο χρέος της ήταν μεγαλύτερο από το 120%.
* Το τρίτο, να δοθεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα ένας επιπλέον χρόνος παράταση- δηλαδή ως το 2013- για να συρρικνώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ της. Η αβεβαιότητα ως προς την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009 οφείλεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς έχουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών της ταμείων, πόσοι και ποιοι είναι οι οργανισμοί που υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και, τέλος, ποιο είναι το εύρος του δημόσιου χρέους που κατά το παρελθόν καλύφθηκε μέσω των- εκτός των τιμών της αγοράς- swaps που το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε με διεθνείς οίκους.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε χθες ότι λαμβανομένης υπόψη της «καλής συνεργασίας» που έχει πλέον με τις ελληνικές Αρχές, έχει κάθε λόγο να ευελπιστεί ότι ως το καλοκαίρι θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα. Τούτου δοθέντος, ανακοίνωσε χθες ότι προσωρινά τοποθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ της και το δημόσιο χρέος της στο 115,1% του ΑΕΠ της, υποσημειώνοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω.
Ειδικότερα ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται τελικώς να σημειώσει αύξηση της τάξεως του 0,3%-0,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος αντίστοιχη αύξηση κατά 5-7 ποσοστιαίες μονάδες.
Με άλλα λόγια κάθε άλλο παρά αποκλείεται να αποδειχθεί τελικώς (και ύστερα από έξι διαδοχικές αναθεωρήσεις) το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 υπέρτερο του 14% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος υπέρτερο του 120%.
Εν πάση περιπτώσει όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε χθες, διά στόματος του εκπροσώπου του αρμοδίου για τα οικονομικά ζητήματα επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ότι όποιο και αν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του 2009, για το 2010 ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η συρρίκνωσή του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι αν τηρηθεί πιστά και απαρέγκλιτα ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2010 δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα κατά το τρέχον έτος, παρά την όποια αναθεώρηση του ελλείμματος του παρελθόντος έτους. Ως προς το αν θα πρέπει να αναμένονται πρόσθετα μέτρα- από αυτά που προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας- για το 2011 και το 2012, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου εμφανίστηκε μάλλον σιβυλλικός.
Πρωτίστως υπενθύμισε ότι εντός των προσεχών εβδομάδων η Ελλάδα θα κληθεί να αποσαφηνίσει στις Βρυξέλλες το τι μεσοπρόθεσμα προτίθεται να πράξει για να επιλύσει το Ασφαλιστικό, να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Στη συνέχεια όμως ανέφερε ότι το Εco/Fin του Ιουνίου αφού λάβει γνώση των ελληνικών προθέσεων, αλλά και των εαρινών εκτιμήσεων της Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του.
Με άλλα λόγια εμμέσως πλην σαφώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Συμβούλιο ότι λαμβανομένου υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί ορθή οικονομική πολιτική και ότι η οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να παραμένει αρνητική, θα πρέπει τελικώς να λάβει η Ελλάδα έναν επιπλέον χρόνο παράταση για τη συρρίκνωση στο 3% του ελλείμματός της. Ητοι ως το 2013.

Read more...