Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

"Μοιράζουν λεφτά" για να ...αγαπήσουμε τις ΑΠΕ

Φωτοβολταϊκά και στη γεωργική γη

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή από την κα Τίνα Μπιρμπίλη και στις ρυθμίσεις του είναι σαφής η προσπάθεια να καταστεί ελκυστικότερη στους πολίτες η ανάπτυξη των ΑΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της “πράσινης” ανάπτυξης.

Αν και με βάση σχετικές έρευνες οικολογικών οργανώσεων, οι Έλληνες θέλουν τις ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμού, υδροηλεκτρικά έργα, εργοστάσια βιομάζας κλπ) ακόμη και δίπλα στα σπίτια τους, το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα υπέρ των πολιτών που κατοικούν σε δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τέτοια έργα.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7 και σε τροποποίηση του ν.3468/2006 ορίζεται ότι “ποσό μέχρι ποσοστού 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ποδίδεται στους κατόχους άδειας προμήθειας (σ.σ. η ΔΕΗ και οι “ιδιωτικές” ΔΕΗ) που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια τους οικιακούς καταναλωτές του Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού στον οποίο είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ, με σκοπό να πιστωθούν έως και κατά το συνολικό ποσό οι λογαριασμοί κατανάλωσης των οικιακών καταναλωτών”.

Επιπλέον αναφέρεται ότι η πίστωση διενεργείται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε δικαιούχου αναλογικά προς την ενέργεια που κατανάλωσε ενώ δίνεται κατά σειρά η ακόλουθη προτεραιότητα:

-μέχρι την χρέωση των πρώτων 800 κιλοβατωρών κάθε δικαιούχου καταναλωτή,

-μέχρι του συνόλου των χρεώσεων κατανάλωσης των νυχτερινών τιμολογίων,

-μέχρι την χρέωση για καταναλώσεις μεταξύ 801 και 1.600 κιλοβατωρών και

-μέχρι το 60% της χρέωσης για καταναλώσεις άνω των 1.601 κιλοβατωρών, πάντα σε τετραμηνιαία βάση.

Επιπλέον διατηρείται, για όσους αποφασίσουν να διαθέσουν μέσα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία ένα ποσό περί τα 35.000 ευρώ, η ιδιαίτερα προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που πωλουν στο δίκτυο ηλεκτρισμού τα φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετούνται στις κατοικίες (στέγες).

Η προσφερόμενη ανά κιλοβατώρα τιμή είναι 4 φορές υψηλότερη από το μέσο κόστος μιας κιλοβατώρας που χρεώνει η ΔΕΗ στους πολίτες. Επιπλέον, οι έχοντες φωτοβολταϊκά στις στέγες απαλλάσσονται από την χρέωση του ειδικού υπέρ των ΑΠΕ τέλους, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στο παιχνίδι, δε, των φωτοβολταϊκών μπαίνουν και οι αγρότες, καθώς επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά βάσει ειδικών διατάξεων για τη μείωση της επίπτωσής τους και την διαφύλαξη του χαρακτήρα της, και με ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής έκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: