Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

"Δεν φεύγετε με τίποτε από το ευρώ!"

ΔΝΤ: Θα ακολουθήσετε τους κανόνες, αλλά…

Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της ελληνικής οικονομίας κλιμακώνονται, οι αναλυτές των διεθνών οίκων «παίζουν τα ρέστα τους» στο ποντάρισμα της τεχνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι εταίροι μας ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν και πως θα συνδράμουν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης και πρακτικά να διασφαλίσουν ότι το … ευρώ τους δεν θα γίνει έρμαιο στις ορέξεις των traders και η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προστρέξει άμεσα στον περιβόητο μηχανισμό αρωγής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Του ΔΝΤ που «δεν θα μεταχειριστεί την Ελλάδα διαφορετικά σε σχέση με τα άλλα μέλη του», όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής του μεσιέ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος σε λίγες ώρες υποδέχεται τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη Νέα Υόρκη.

Ο οποίος μεσιέ Στρος-Καν, για να μην υπάρχουν και περιθώρια παρερμηνείας των όσων είπε, ξαναδιευκρίνισε πως η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα που … πέφτει στην ανάγκη του «θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες». Τους ίδιους κανόνες προφανώς που ακολουθήθηκαν σε Αργεντινή, Ουγγαρία, Ρουμανία, κτλ …

Ο οποίος μεσιέ Στρος-Καν συνέχισε λέγοντας πως αναγνωρίζει ότι «οι προσπάθειες που απαιτούνται από τους Έλληνες είναι επίπονες, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να λυθούν τα τεράστια προβλήματα της χώρας με εύκολο τρόπο»!

Την ίδια ώρα τα ξένα ΜΜΕ ξαναέπαιζαν ένα γνώριμό τους παιχνίδι και φιλοξενούσαν δηλώσεις (Σ.Σ: «διαρροές» το λέμε εσχάτως αυτό), «ανώτερου κυβερνητικού παράγοντα» περί προσφυγής της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο δάνειο πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού από την τρόικα της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Έτσι για να διασφαλίσουν πως τώρα που τα spreads έφτασαν και στις 600 μονάδες (9% επιτόκιο για όποιον δεν κατάλαβε) δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα …

Κι επειδή οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται, να’ σου και ο κύριος Φρανκ Σέφλερ (Frank Schaeffler), βουλευτής του κυβερνώντος Ελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt και ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως η Ελλάδα καλό θα ήταν να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ εάν δεν καταφέρει να ελέγξει τα δημοσιονομικά της.

Ο ίδιος μάλιστα «φοβάται» πως δεν θα τα καταφέρουμε ως χώρα να μην χρεοκοπήσουμε γιατί «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί». Άρα να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε. Ποιος είναι ο κύριος Σέφλερ; Μα ο ίδιος που προ μηνός μας είχε «συστήσει» να πουλήσουμε μερικά νησιά για να ξεχρεώσουμε …

Πάντως την απάντησή του την πήρε δια στόματος του κυρίου Τζον Λίπσκι (John Lipsky), του υπ΄αριθμόν 2 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Eυρωζώνη δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και προφανώς δεν εξετάζεται ή δεν τέθηκε από κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: