Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΜΕΡΚΕΛ: 'Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ

fimotro
Aπο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πριν ληφθούν αποφάσεις για το μέγεθος της βοήθειας που θα λάβει...

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα ενεργοποιηθεί «μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του»: «Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει «αυστηρούς όρους» υπό τη μορφή ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, η Μέρκελ έκρινε ότι δεν είναι «δυνατό σήμερα να δώσουμε πληροφορίες για τη φύση ή για το πόσο της βοήθειας» που θα
δοθεί στην Ελλάδα.

«Μια απόφαση θα μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το (οικονομικό) πρόγραμμα», χωρίς αμφιβολία «σε μερικές ημέρες», πρόσθεσε.

Βέμπερ:«πιθανή η εξάπλωση της κρίσης»

«Ο κίνδυνος μετάδοσης» της κρίσης αυξήθηκε, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες «εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Βέμπερ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά το αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Βέμπερ στη διάρκεια πρωϊνού γεύματος με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, πριν από τη σύνοδο της G20 στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα», σημείωσε, αναφερόμενος στις εντάσεις που προέκυψαν όσον αφορά το χρέος χωρών, όπως η Πορτογαλία, που η δημοσιονομική τους κατάσταση θεωρείται πολύ εύθραστη στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: