Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: 'ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 9 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ'

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα δανεισμού στις 19 Μαΐου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι την ημερομηνία εκείνη «χωρίς αμφιβολία» θα έχει τα 9 δισ. ευρώ σε δανειακά κεφάλαια που χρειάζεται...

Ο υπουργός τόνισε η απόφαση για προσφυγή ελήφθη μετά τη χθεσινή επίθεση των κερδοσκόπων στα ελληνικά ομόλογα, η οποία εκτόξευσε τα spread πάω από τις 600 μονάδες αλλά και την υποβάθμιση από τη Moody's.
Αναφορικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα κρίνει ότι βρισκόμαστε στην κατάσταση «έσχατης λύσης» (ultima ratio) που περιγράφεται στις προϋποθέσεις ενεργοποίησης.
Από εκεί και πέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει και θα γνωμοδοτήσει για το εάν όντως συντρέχει λόγος ενεργοποίησης του μηχανισμού. Τη γνωμοδότηση θα λάβει το Eurogroup, το οποίο και θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη επικοινωνία με τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο και ομολόγους του.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει «καμία ένδειξη δυσκολίας» για το να περάσει η έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο -ιδίως στη Γερμανία.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει δεν έχει τεθεί θέμα αναδιαπραγμάτευσης, διαχείρισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, και το εάν θα σταλεί επιστολή και σε αυτό, ο υπουργός είπε ότι το Ταμείο πιστεύει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση της στήριξης.
Οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, συμπλήρωσε, είναι «σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο».
Σε ό,τι αφορά στις επαφές που θα έχει στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον κ. Στρος-Καν, αλλά και πολλούς ομολόγους στα πλαίσια της συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: