Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην αρχή του συνεδρίου, αναφέρθηκε στο περιβάλλον της Ευρώπης μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τονίζοντας ότι αυτό το περιβάλλον συνεχώς αλλάζει, αφού πλέον το πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και ανοίγονται οι δυνατότητες τής μεταξύ των ιδρυμάτων συνεργασίας. "Έτσι επιτυγχάνεται η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι" όπως είπε.
Η κ. Διαμαντοπούλου, στην αναλυτική της ομιλία, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στα ΑΕΙ.
Ήδη προωθούνται οι αλλαγές στα συγγράμματα με στόχο το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, οι αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα για την εξέλιξη των εκπαιδευτικών κ.λπ. Αίσθηση προκάλεσε ευχόμενη την «αποϋπουργοποίηση και αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πλήθος των πράξεων που γίνονται από τον υπουργό για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Τέλος, εξέφρασε την ευχή στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ και η ΕΣΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Καθηγητών, Νίκος Σταυρακάκης, αναφέρθηκε σε όλες τις εκκρεμότητες αλλά και στη λειτουργία των πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι "υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στη ζωή των ιδρυμάτων".
Πρέπει να γίνει αναβάθμιση του πανεπιστημίου, οικονομική αναβάθμιση των καθηγητών, είπε και αναφέρθηκε στο θέμα των κολεγίων. Ζήτησε την απόσυρση του νόμου Στυλιανίδη, που αναφέρεται στη λειτουργία των κολεγίων χαρακτηρίζοντάς τον "αποικιακού τύπου".
Τέλος, είπε ότι αν μετά τις φοιτητικές εκλογές έχουμε κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και συγκρότηση της ΕΦΕΕ, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για τα πανεπιστήμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου