Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Ρεπορτάζ : Μανώλης Σπινθουράκης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Οι Βρυξέλλες, δίδοντας χθες στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ κατά το παρελθόν έτος, άφησαν ανοικτά αναφορικά με την...
Ελλάδα- τρία ενδεχόμενα:
* Το πρώτο είναι να αποδειχθεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 υπερέβη το 14% του ΑΕΠ.
* Το δεύτερο, ότι το δημόσιο χρέος της ήταν μεγαλύτερο από το 120%.
* Το τρίτο, να δοθεί τον Ιούνιο στην Ελλάδα ένας επιπλέον χρόνος παράταση- δηλαδή ως το 2013- για να συρρικνώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ της. Η αβεβαιότητα ως προς την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009 οφείλεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς έχουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών της ταμείων, πόσοι και ποιοι είναι οι οργανισμοί που υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και, τέλος, ποιο είναι το εύρος του δημόσιου χρέους που κατά το παρελθόν καλύφθηκε μέσω των- εκτός των τιμών της αγοράς- swaps που το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε με διεθνείς οίκους.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε χθες ότι λαμβανομένης υπόψη της «καλής συνεργασίας» που έχει πλέον με τις ελληνικές Αρχές, έχει κάθε λόγο να ευελπιστεί ότι ως το καλοκαίρι θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα. Τούτου δοθέντος, ανακοίνωσε χθες ότι προσωρινά τοποθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ της και το δημόσιο χρέος της στο 115,1% του ΑΕΠ της, υποσημειώνοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω.
Ειδικότερα ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται τελικώς να σημειώσει αύξηση της τάξεως του 0,3%-0,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος αντίστοιχη αύξηση κατά 5-7 ποσοστιαίες μονάδες.
Με άλλα λόγια κάθε άλλο παρά αποκλείεται να αποδειχθεί τελικώς (και ύστερα από έξι διαδοχικές αναθεωρήσεις) το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 υπέρτερο του 14% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος υπέρτερο του 120%.
Εν πάση περιπτώσει όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε χθες, διά στόματος του εκπροσώπου του αρμοδίου για τα οικονομικά ζητήματα επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ότι όποιο και αν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του 2009, για το 2010 ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η συρρίκνωσή του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι αν τηρηθεί πιστά και απαρέγκλιτα ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2010 δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα κατά το τρέχον έτος, παρά την όποια αναθεώρηση του ελλείμματος του παρελθόντος έτους. Ως προς το αν θα πρέπει να αναμένονται πρόσθετα μέτρα- από αυτά που προβλέπει το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας- για το 2011 και το 2012, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου εμφανίστηκε μάλλον σιβυλλικός.
Πρωτίστως υπενθύμισε ότι εντός των προσεχών εβδομάδων η Ελλάδα θα κληθεί να αποσαφηνίσει στις Βρυξέλλες το τι μεσοπρόθεσμα προτίθεται να πράξει για να επιλύσει το Ασφαλιστικό, να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Στη συνέχεια όμως ανέφερε ότι το Εco/Fin του Ιουνίου αφού λάβει γνώση των ελληνικών προθέσεων, αλλά και των εαρινών εκτιμήσεων της Επιτροπής για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του.
Με άλλα λόγια εμμέσως πλην σαφώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Συμβούλιο ότι λαμβανομένου υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί ορθή οικονομική πολιτική και ότι η οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να παραμένει αρνητική, θα πρέπει τελικώς να λάβει η Ελλάδα έναν επιπλέον χρόνο παράταση για τη συρρίκνωση στο 3% του ελλείμματός της. Ητοι ως το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: