Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Ξεκινά διάλογος για μικρότερο κράτος


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας γνωστοποίησε επίσης ότι την ερχόμενη Τετάρτη έχει καλέσει στο υπουργείο του τους συναρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητήσουν την αλλαγή των δημοσίων οργανισμών, με στόχο την μείωση των δομών τους κατά 30%.

Με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

Σε αυτοδίκαιη αργία τίθεται πλέον ο υπάλληλος που:

  • Διώκεται ποινικά για αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία (πχ δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία),
  • Στερήθηκε την προσωρινή του ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης και
  • Του επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των 6 μηνών μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση.
Σε δυνητική αργία, τίθεται επίσης ο υπάλληλος που:

  • Διώκεται πειθαρχικά για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις,
  • Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εναντίον του για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή και
  • Εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με προσωρινούς όρους
Επίσης, αυξάνονται τα χρονικά όρια παραγραφής για τα παραπτώματα ενώ συντομεύονται οι προθεσμίες ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκδοσης πειθαρχικής απόφασης και γίνονται 2 μήνες από την κλήση σε απολογία ή 4 μήνες από την παραπομπή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου.

Προβλέπεται ακόμα:

  • Η συμμετοχή 2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο
  • Αυξάνεται ο χρόνος διαγραφής της πειθαρχικής ποινής του προστίμου ενώ
  • Δεν διαγράφονται ποτέ οι πειθαρχικές ποινές της (οριστικής και) προσωρινής παύσης, καθώς και του υποβιβασμού.
  • Η καταδικαστική πειθαρχική απόφαση παράγει για τον υπάλληλο που δεν υπηρετεί πλέον, σοβαρές δυσμενείς συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο αφού κάθε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου μετατρέπεται, ανάλογα με τη βαρύτητα, σε ποινή προστίμου αποδοχών έως 12 μηνών με δυνατότητα επιβολής και διοικητικής κύρωσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Πρόστιμα 14,7 εκατ. από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για αδήλωτη εργασία το 2011

Ενημέρωση στη Βουλή


Τα οικονομικά στοιχεία για τη μαύρη εργασία ζήτησε με ερώτησή του ο Θανάσης Πλεύρης του ΛΑΟΣ
Τα οικονομικά στοιχεία για τη μαύρη εργασία ζήτησε με ερώτησή του ο Θανάσης Πλεύρης του ΛΑΟΣ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδόσεις των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε με έγγραφό του στη Βουλή ότι το 2011 οι υπηρεσίες ελέγχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επέβαλαν σε εργοδότες πρόστιμα συνολικού ύψους 14, 7 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης, «πρωταρχικός στόχος της διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ είναι ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας και για την επίτευξη του στόχου αυτού οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών και για το έτος 2012 θα είναι διαρκείς και επίμονες».

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει ότι εντός του 2011, εκτός της γενικής απογραφής του συνόλου των συνταξιούχων και επιδοματούχων του ΟΓΑ, έγινε επίσης έλεγχος των ομογενών από την Αλβανία που λαμβάνουν τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκε η υποβολή δικαιολογητικών από περίπου 21.000 δικαιούχου. Αποφασίστηκε οριστική διακοπή της συνταξιοδότησης σε 3.000 περιπτώσεις και αναστολή της συνταξιοδότησης, λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών, σε 2.500 δικαιούχους.

Σχετικά με την αύξηση εσόδων του ΟΓΑ από ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη το έτος 2012, ο υπουργός σημειώνει ότι, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης από μετατάσσονται υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 στις επόμενες κατηγορίες και μέχρι την 5η ασφαλιστική κατηγορία.

Αυτό εκτιμάται ότι αφορά περίπου 600.000 ασφαλισμένους.

Από την υποχρεωτική αυτή μετάταξη εκτιμάται ότι τα έσοδα του Κλάδου θα αυξηθούν φέτος στα 20 εκατ. ευρώ. Αύξηση προβλέπεται και από την ένταξη 30.000 περίπου οφειλετών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (εξόφληση μέχρι 20 τριμηνιαίες δόσεις με μικρότερο ποσό δόσης 150 ευρώ). Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι η αύξηση των εσόδων για το 2011 θα είναι 15 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία για τις αποδόσεις των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είχε ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το 2011 ήταν μηδενική η εξοικονόμηση από τον έλεγχο των δικαιούχων κύριας σύνταξης και από την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-εισφοροδιαφυγής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Οι καθηγητές έκαναν μήνυση στην Άννα Διαμαντοπούλου!



Οι καθηγητές έκαναν μήνυση στην Άννα Διαμαντοπούλου!
Μήνυση κατά της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου κατέθεσε η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την περιστολή της συνδικαλιστικής άδειας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.


Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για φωτογραφική εγκύκλιο, που αφορά μόνο τους συνδικαλιστές καθηγητές των δημοτικών σχολείων με στόχο την αναστολή λειτουργίας της Ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Καλέσαμε ΑΜΕΣΑ την κα Υπουργό, με επανειλημμένα έγγραφά μας στις 12-01-2012 και 17-1-2012, και με την από 24-1-2012 εξώδικη πρόσκληση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να αναμορφώσει το σχετικό έγγραφό της, ώστε να συνάδει με τις διατάξεις του ν.2336/1995, με την 424/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και με την υπ΄αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.59/114/οικ.2149/28-1-2009 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών που παρέχουν τη διευκόλυνση αυτή ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα δευτεροβάθμια σωματεία χωρίς να εξαρτώνται από τη διοίκηση.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επισημάνσεις μας, η κα Υπουργός κωφεύει και μας εμπαίζει, θέτοντας τον εαυτό της υπεράνω του νόμου, τορπιλίζοντας τους θεσμούς της δημοκρατίας. Εάν η κ. Υπουργός πιστεύει ότι κάποιοι από τους ισχύοντες νόμους χρήζουν τροποποίησης, τότε ας το πράξει.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα δεν είναι ανεξάρτητα από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, η οποία μεθοδεύει την περιστολή τόσο των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και την αποδόμηση της παιδείας εν συνόλω. Οι σαρωτικές αλλαγές που ήδη τίθενται σε εφαρμογή καταδεικνύουν ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποδομήσει, εκτός των άλλων και όλο το σύστημα της παιδείας.

Δεδομένου ότι τα συνδικαλιστικά όργανα συνιστούν σε κάθε περίπτωση φραγμό στις αυθαίρετες μεθοδεύσεις της Διοίκησης, για άμετρη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, η κα Υπουργός, με τη σε βάρος μας περιστολή άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, μεθοδεύει τη φίμωση της ΟΚΠΕ.
Επειδή θεωρούμε ότι η κα Υπουργός αυθαιρετεί κατάφωρα και επειδή παραβιάζει το Νόμο, αναγκαστήκαμε ως έσχατο μέσο πίεσης να καταφύγουμε στη δικαστική οδό και να ζητήσουμε - μεταξύ άλλων- την ποινική δίωξη της κας Υπουργού Παιδείας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι καμία μεθόδευση της κας Υπουργού δε θα μας φιμώσει, αλλά θα συνεχίζουμε να μαχόμαστε για:

Την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία

Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο

Διεύρυνση του προγράμματος του ΕΑΕΠ σε όλα τα 12/θέσια σχολεία

Σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες που εργάζονται στα σχολεία με ΕΑΕΠ

Ενιαίο πίνακα μεταθέσεων-αποσπάσεων των καθηγητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης».


Πηγή: athina984
http://newpost.gr

Read more...

Απώλειες 10 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων

«Βουτιά» στα 11 δισ. ευρώ


(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Σε ποσοστό 53,5% θα απομειωθεί το ονομαστικό κεφάλαιο των ελληνικών κρατικων ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως είναι γνωστό δεν εξαιρούνται από το PSI, με τις απώλειες να υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων, βρίσκονται κρατικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά το «κούρεμα» θα υπολογίζεται στα 11 δισ.

Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου 2 η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Κρατικά ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ορίστηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο ΠαΣοΚ...



Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου, ενώ οι πολίτες θα καταβάλουν το ποσό των 2 ευρώ...
Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΠαΣοΚ έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου, από ...
τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ οι πολίτες που θα προσέλθουν θα καταβάλουν το ποσό των 2 ευρώ.

Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων και η επιλογή των χώρων των Εκλογικών Κέντρων αποτελεί ευθύνη των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Με ευθύνη των Νομαρχιακών Επιτροπών συγκροτούνται ανά εκλογικό κέντρο επταμελείς Εφορευτικές Επιτροπές, οι οποίες αποτελούνται η κάθε μια από έξι μέλη των ΣΕ των ΤΟ του Δήμου.

Τα Μητρώα Μελών και Φίλων πιστοποιούνται και κλείνουν την 5η Μαρτίου και θα ανοίξουν κατά τις ώρες ψηφοφορίας.

Η εγγραφή νέων Μελών και Φίλων γίνεται με τη συμπλήρωση αίτησης εγγραφής επί της οποίας θα αποτυπώνεται η φράση: «Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Καταστατικού τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν συμμετέχουν σε άλλο πολιτικό κόμμα και αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος».

Η εκλογική διαδικασία θα υποστηριχθεί:

* με χειρόγραφο σύστημα πιστοποιημένων εντύπων της Ε.ΚΑ.Π.

* με δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά Νομό ή Περιφέρεια ή Δήμο Μητροπολιτικών Συγκροτημάτων ή Περιφερειών.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν: οι Έλληνες πολίτες με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο, οι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ με το διαβατήριο και οι μετανάστες με την άδεια παραμονής.

Στην εισηγήσή του ο κ. Κασρχιμάκης υπογράμισε ότι «όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, οφείλουμε να προστατεύσουμε με ευθύνη και δημοκρατική συμπεριφορά τις διαδικασίες εκλογής προέδρου».

Η κινητοποίηση όλων, ακόμα και εκείνων που για διάφορους λόγους έχουν μειωμένη συμμετοχή στις δραστηριότητες της Οργάνωσης, είναι βασική υποχρέωσή μας, κατέληξε...
BHMA.



Read more...

Πω, πω ψεύτης!...



Και θέλει να γίνει και αρχηγός.
Δεν παίζεται το ψέμα του.
Τ' αμολάει έτσι στα ίσια και στη ψύχρα.
Του΄πε το πρωί ο Παπαδάκης πως , οι βουλευτές παίρνουν δυο συντάξεις , κι απάντησε -Θεέ μου, τι θράσος! -"θα το ερευνήσω"!!!
Έκανε δε την...πάπια όταν ο Παπαδάκης του είπε ότι θα πάρει 3 συντάξεις (μια ως δικηγόρος, μια ως καθηγητής Πανεπιστημίου, και μια ως βουλευτής).
"Πάντως πληρώνω εισφορές σε δυο ταμεία", είπε (το τρίτο των βουλευτών, καλά θα το ερευνήσει) χωρίς να απαρνηθεί τα δικαιώματά του.
Ψευταράς και πολιτικάντης...



Read more...

Καμία εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου στην "Κίνηση ΓΑΠ"



Αναστάτωση προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η μαζική αποστολή ενός e-mail μέσω του επίσημου λογαριασμού του κόμματος με το οποίο καλούνται τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να υπογράψουν υπέρ μιας υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου.

Κύκλοι του Γιώργου Παπανδρέου συνομιλώντας ...
με την Παραπολιτική διαψεύδουν...



....κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή του Παπανδρεϊκού περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Εκτιμούν μάλιστα ότι είναι πιθανό κάποιος να παραβίασε τους κωδικούς του ηλεκτρονικού συστήματος, οι οποίοι όμως δεν αποκλείεται και να έχουν διαρρεύσει παντού, μετά την οργανωτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.Κάποιοι πιο καχύποπτοι κάνουν λόγο για "προβοκάτσια" με στόχο τη συκοφάντηση του μηχανισμού της Ιπποκράτους ο οποίος και θα κληθεί να στηρίξει την εκλογή από τη βάση.

Όπως και να έχει, είναι μάλλον φθηνό να χρεώνει κανείς στον Γιώργο Παπανδρέου προθέσεις που δεν έχει και μάλιστα σε μια εποχή αποχής του από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αλίμονο σε εκείνους που χτυπούν κάποιον όταν έχει πέσει κάτω...

Υ.Γ Για λίγες ώρες πάντως ξύπνησαν στους Βενιζελικούς οι εφιάλτες του 2007. Τσίτα τα νεύρα...

parapolitiki.com



Read more...

Για «λουκέτο» διαρκείας αποφασίζουν τη Δευτέρα οι φαρμακοποιοί

Κρίσιμη συνεδρίαση

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νόμο που προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και ο οποίος υπερψηφίστηκε από τη Βουλή
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νόμο που προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και ο οποίος υπερψηφίστηκε από τη Βουλή (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε απεργία διαρκείας από αύριο, Τρίτη, χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι συνεδριάζουν εντός της ημέρας για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο νόμο που προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και ο οποίος υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

Για τη στάση που θα κρατήσουν συνεδριάζουν στις 5 το απόγευμα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ.Λουράντος δήλωσε αγανακτισμένος από τη στάση των πολιτικών στο χώρο της Υγείας. «Οι βουλευτές δυστυχώς ψηφίζουν χωρίς να διαβάζουν, χωρίς να ξέρουν το αντικείμενο. Το 'ναι' σε όλα που άκουσα από το 80% της Βουλής με εκνεύρισε τρομερά» έχει πει στον Βήμα 99,5.

Οι φαρμακοποιοί Αθήνας, Πειραιά και Αχαΐας έχουν σταματήσει ήδη από την 1η Μαρτίου την πίστωση φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπλάκ χιούμορ...



Έχουμε πολλά περιθώρια ακόμα να γίνουμε σαν την Εσθονία...
Μα επιτρέπετε ο υπουργός Οικομικών να κάνει πλάκα , μαύρη πλάκα μάλιστα, με τα χάλια μας?
Όταν, ο... Παπαδάκης του είπε "δεν ξέρω αν με τα παραδείγματα που μας φέρατε θέλετε να γίνουμε Γαλλία η Γερμανία, αλλά Εσθονία τα καταφέραμε. Γίναμε".
Ο Βενιζέλος έβαλε τα γέλια , κι απάντησε: "Α, μη το λέτε, έχουμε πολλά περιθώρια ακόμη για να γίνουμε Εσθονία. Είναι πολύ πίσω ακόμη από εμάς"...
Πλήρης αναισθησία....



Read more...

Απελευθερώνονται πλήρως όλα τα επαγγέλματα...



«Μπλοκάροντας» ως μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρούσε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή, το ΣτΕ δέχθηκε ότι από 2-7-11 έχουν πλέον αρθεί όλοι οι περιορισμοί που είναι αντίθετοι στον ν. 3919/11
Σε τροχιά πλήρους απελευθέρωσης έχουν μπει όλα τα επαγγέλματα, που άνοιξαν με...
τον νόμο 3919/11, καθώς σύμφωνα με γνωμοδότηση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν παύσει να ισχύουν από τον περασμένο Ιούλιο όλοι οι νομοθετικοί περιορισμοί για τον αριθμό των εισερχομένων σε κάθε κλάδο, τις κατώτατες αμοιβές. τις γεωγραφικές απαγορεύσεις κ.λπ., που προέβλεπε κάθε επάγγελμα.

«Μπλοκάροντας» ως μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρούσε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή, το ΣτΕ δέχθηκε ότι από 2-7-11 (οπότε όφειλαν να έχουν εκδοθεί όλα τα διατάγματα για εξαιρέσεις από το «άνοιγμα» του ν. 3919) έχουν πλέον αρθεί όλοι οι περιορισμοί που είναι αντίθετοι στον ν. 3919.

Και αφού έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία (2-7-11), μέσα στην οποία μπορούσαν να διατηρηθούν μέσω ΠΔ κάποια ειδικά καθεστώτα και εξαιρέσεις (έστω με ηπιότερη μορφή) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνει με ΠΔ και η έκδοση ενός τέτοιου ΠΔ δεν είναι νόμιμη.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα επαγγέλματα, πλην εκείνων που ρυθμίστηκαν με το ν. 3919/11 (δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων κ.λπ.), έχουν χάσει πλέον το τρένο για να μπορέσουν να «μπλοκάρουν» το άνοιγμά τους ως προς τον αριθμό των εισερχομένων, τα κατώτερα όρια αμοιβών - τιμής υπηρεσιών και διάφορες άλλες απαγορεύσεις που σχετίζονται με την άσκηση επαγγέλματος σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων, τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους, τη δυνατότητα της διοίκησης να αρνείται την άδεια άσκησης επαγγέλματος εφόσον εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχετική ανάγκη κ.λπ.

Αντίθετα, η πολιτεία μπορεί και πρέπει να εκδώσει ταχύτατα διατάγματα, με τα οποία να ρυθμίζει διάφορα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο άσκησης κάποιων επαγγελμάτων (κάτι που μπορεί να γίνει και με νόμο), για να μην υπάρχει νομοθετικό κενό ή ανασφάλεια δικαίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ορκωτών εκτιμητών.

Παράνομο
Το σχέδιο ΠΔ για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και την αναδιοργάνωση του ΣΟΕ (Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών) κρίθηκε παράνομο, γιατί δεν μπορούσε πλέον να ασχοληθεί με εξαιρέσεις από περιορισμούς (για τον αριθμό των προσώπων, τις κατώτατες αμοιβές κ.λπ.), αλλά και επειδή μετέθετε ανεπίτρεπτα για αργότερα το «άνοιγμα» (όταν θα εκδιδόταν Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΣΟΕ) και δεν προσαρμοζόταν προς την άρση των περιορισμών που έχει ήδη επέλθει με το ν. 3919/11.

Στη γνωμοδότηση - βόμβα (27/12) του ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις για την οικονομική - επαγγελματική ελευθερία σε συνδυασμό με το ν. 3919, υπογραμμίζει ότι «μετά την εκπνοή της 4μηνης προθεσμίας (σ.σ.: για την έκδοση ΠΔ μέχρι τις 2-7-11) δεν είναι πλέον ανεκτή από τον νομοθέτη η διατήρηση των περιορισμών που αναφέρονται στον νόμο (άρθρο 2 παρ. 2, περιπτώσεις α' έως ι') και στους οποίους συγκαταλέγονται εκείνοι που αφορούν τον περιορισμένο αριθμό ασκούντων το επάγγελμα και την υποχρεωτική (ελάχιστη) τιμή για τον προϊόν ή την υπηρεσία, για την οποία πρόκειται».

Επομένως -συμπεραίνει το ΣτΕ- «διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν παρόμοιους περιορισμούς σε επαγγελματικές δραστηριότητες, αν και δεν καταργούνται ρητά με το ν. 3919/11, παύουν να ισχύουν βάσει του νόμου αυτού, που αναφέρεται σε όλα τα επαγγέλματα».

Ασκηση επαγγέλματος
Οι ορκωτοί εκτιμητές

Για τους ορκωτούς εκτιμητές το ΣτΕ παρατηρεί ότι επιχειρήθηκε παλαιότερα να προωθηθεί ΠΔ που θα διατηρούσε κατ' εξαίρεση σχετικούς περιορισμούς, αλλά τελικά δεν εκδόθηκε και δεν είναι πλέον δυνατό να εκδοθεί τώρα, αφού έχει εκπνεύσει η αποκλειστική προθεσμία (μέχρι 2-7-11). Ετσι, εξακολουθούν να ισχύουν τα νομοθετήματα που αφορούν το επάγγελμα (ΠΔ 279/79, νόμοι 820/78, 1041/80 κ.λπ.) μόνο, όμως, κατά το μέρος που δεν προβλέπουν περιορισμούς, τους οποίους κατάργησε ο ν. 3919.

Συνεπώς, κατά το ΣτΕ, εξακολουθεί να ισχύει ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος η εγγραφή στο μητρώο κάθε νομικού προσώπου (όπως του ΣΟΕ) που διασφαλίζει την άσκησή του υπό συνθήκες που εγγυώνται την επίτευξη σκοπών δημόσιου συμφέροντος. Δεν ισχύουν, όμως, περιορισμοί αντίθετοι προς τον ν. 3919, όπως ο ορισμός συγκεκριμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εγγραφούν στο νομικό πρόσωπο και να ασκούν το επάγγελμα.

Με το επίμαχο σχέδιο ΠΔ -τονίζει το ΣτΕ- δεν προσαρμόζεται η νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος προς την άρση των περιορισμών πρόσβασης σ' αυτό, η οποία έχει ήδη γίνει με τον ν. 3919.

Επίσης προβλέπεται ανεπίτρεπτα εξουσιοδότηση για ολοκλήρωση των νομοθετικών μεταβολών στο μέλλον, αφού οι εξετάσεις για διορισμό των ενδιαφερομένων θα γίνουν μετά την ισχύ Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, που μπορεί να θεσπιστεί αφού συγκροτηθεί η γενική συνέλευση του σώματος για να συγκληθεί 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του ΠΔ. Συνεπώς το σχέδιο ΠΔ δεν είναι νόμιμο.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ.



Read more...

Πάλι ξανασώζει την χώρα...



...σφάζοντας τους κατοίκους της...
Το ίδιο ξανά παραμύθι.
Πληρώστε και ξαναπληρώστε, για να σωθεί η χώρα.
Αλλά που να βρει ο εξαθλιωμένος κόσμος τα λεφτά για να πληρώσει,έτσι όπως τον έχουν καταντήσει, δεν φαίνεται να απασχολεί τον μέγιστο Υπουργό Οικονομικών Μπενίτο.
Κι όχι μόνο αυτό.
Τι... να την κάνει τη σωτηρία ο πολίτης, όταν προς χάριν της ,τον έχουν σκοτώσει...



Read more...

"Ο φαύλος κύκλος πρέπει να είναι... ενάρετος"...



Κάγκελο ο Παπαδάκης...
Δηλαδή, μη μου τους κύκλους τάραττε.
Ο φαύλος Μπενίτο ανακάτεψε τον φαύλο κύκλο με τον ενάρετο, κι άφησε άναυδο το ακροατήριό του.
Τα αμόλαγε δε όλα μαζεμένα, σε ... τρόπο που ο συνομιλητής του να μη μπορεί να βγάλει άκρη.
Αμέσως μετά τους φαύλους κύκλους, πέταξε πάνω στο τραπέζι της κουβέντας με τον Παπαδάκη ,το φοβερό απόφθεγμα: Αν δεν είσαι πρωθυπυργός η υπουργός Οικονομικών, και δεν έχεις πάει στο Eurogroup, δεν έχει εικόνα για το το πραγματικά συμβαίνει .
Ο εστιν μεθερμηνευόμενον, πριν γίνω υπουργός Οικονομικών δεν ήξερα τίποτα, και δεν ευθύνομαι για τίποτα.
Ο Γιωργάκης!...



Read more...

Διαμαντοπούλου: Αντέδρασα εν θερμώ με τους μαθητές που μούντζωσαν, λάθος!



Διαμαντοπούλου: Αντέδρασα εν θερμώ με τους μαθητές που μούντζωσαν, λάθος!
«Με οργή, θυμό, αλλά πέρα από τους κανόνες συμπεριφοράς της κοινωνίας μας, εκφράστηκαν οι μαθητές στα Γιάννενα, προσφάτως, στην παρέλαση. Εν θερμώ αντέδρασα και εγώ απέναντι στο γεγονός ως υπουργός Παιδείας. Λάθος!», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά μετο πρόσφατο περιστατικό στα Γιάννενα, όπου κατά την παρέλαση, μαθητές μούντζωσαν προς την εξέδρα των επισήμων.

Η κ. Διαμαντοπούλου ευρισκόμενη στην εκδήλωση της Ελληνικής Μαθητικής Εταιρείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δύσκολες ώρες που περνούν οι νέοι και έσπευσε εμμέσως να δικαιολογήσει το περιστατικό στα Γιάννενα.

«Σε μια εποχή, που η ζωή σε κάθε οικογένεια αλλάζει δραματικά και τα νέα παιδιά δεν βλέπουν ελπίδα και προοπτική, είναι κατανοητό να υπάρχει οργή και θυμός».

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Φεβρουαρίου, η υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωσή της είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο το φαινόμενο», το οποίο όπως πρόσθεσε «λύπησε βαθιά όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες»।
http://newpost.gr
Read more...

Στο ΠΑΣΟΚ οργανώνονται για την εκλογή προέδρου

Στελέχη του κόμματος καθορίζουν τις διαδικασίες της 18ης Μαρτίου



Τα οργανωτικά θέματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Μαρτίου, καθορίζονται σήμερα σε συσκέψεις κομματικών στελεχών στην Ιπποκράτους. Ο ελάχιστος χρόνος, που απομένει, καθώς και η οικονομική δυσπραγία του Κινήματος έχουν θορυβήσει την κομματική ηγεσία, η οποία πρέπει να οργανώσει και την εθνική συνδιάσκεψη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Τις ακριβείς διαδικασίες θα τις εξετάζει πλέον η επιτροπή εκλογικού αγώνα, που συγκροτήθηκε με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου και την αποτελούν οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Κώστας Ασκούνης, Μαριλένα Κοππά, Νίκος Ανδρουλάκης, Έφη Χαλάτση, Γιάννης Μίχας, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρυσάνθη Κισκήρα, Γιώργος Ανωμερίτης, Τόνια Αντωνίου και Βασίλης Έξαρχος.

Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και οι υπογραφές βουλευτών και μελών του εθνικού συμβουλίου, για την υποστήριξη των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένεται να ταχθούν περί τους 90 με 95 βουλευτές, καθώς έως την Κυριακή είχαν υπογράψει σχεδόν 80. Ανάμεσα στους βουλευτές που είχαν υπογράψει από την πρώτη στιγμή υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Βενιζέλου είναι και στελέχη, που τον είχαν υποστηρίξει με σθένος και το 2007, όπως η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Βασίλης Γερανίδης, ο Νάσος Αλευράς, ο Τάκης Ρήγας, η Ελπίδα Τσουρή, η Τόνια Αντωνίου, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Δημήτρης Λιντζέρης και άλλοι.

Επικρίσεις Παναγιωτακόπουλου

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος με δήλωσή του, που έχει τίτλο «τα ωραία λόγια της πλήρους υποταγής» επικρίνει τον κ. Λουκά Παπαδήμο με την εξής επισήμανση: «Σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση προσανατολισμού και σε μια κοινωνία, που τρομοκρατημένη παρακολουθεί την πορεία της προς την απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση, μόνο πικρά χαμόγελα θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δηλώσεις του δοτού Πρωθυπουργού για τα «ωραία λόγια» που άκουσε – δήθεν – η χώρα μας από τους Ευρωπαίους δυνάστες μας.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον περιχαρή δοτό Πρωθυπουργό-διαπραγματευτή της εθνικής μας μιζέριας ότι όσοι μετατρέπονται σε πειθήνια όργανα της βούλησης των ισχυρών, όσοι υπογράφουν και δίνουν τα πάντα στους δανειστές και εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους, όσοι μετατρέπουν μία ολόκληρη χώρα και έναν περήφανο λαό σε υποζύγιο, των Γάλλων και των Γερμανών, για τις επόμενες τουλάχιστον δεκαετίες, όσοι υποστέλλουν τη σημαία της Εθνικής Ανεξαρτησίας, θα ακούν «καλά» και «ωραία» λόγια»।
protothema.gr

Read more...

Ανοιχτό αφήνει ο Ευ.Βενιζέλος το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ

«Οι πολίτες θα αποφασίσουν»


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να μείνει ευρωπαϊκή και να σωθεί»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να μείνει ευρωπαϊκή και να σωθεί» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ανοιχτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, εάν μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και όλοι μας έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε η χώρα να οδηγηθεί εκεί που πρέπει με ασφάλεια και με μία ειλικρινή σχέση με τους πολίτες. Ο πολίτης θα μας πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στον Antenna.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «εκλογές σημαίνει πως ο λόγος δίδεται στον πολίτη» και ότι «το αποφασιστικό δικαίωμα το έχει ο πολίτης».

«Την ημέρα των γενικών βουλευτικών εκλογών ο πολίτης με την ψήφο του και τελικά ο ελληνικός λαός ως ένα σύνολο θα μας πει πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα. Από τα αποτελέσματα των εκλογών, από τον συσχετισμό των δυνάμεων στο εκλογικό σώμα και στην επόμενη Βουλή θα εξαρτηθεί το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η χώρα πρέπει να μείνει ευρωπαϊκή και να σωθεί» και «όλα τα άλλα είναι περιπέτειες με απρόβλεπτες και δραματικές επιπτώσεις». «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις» συνέχισε «που διατυπώνουν μία υπεύθυνη πρόταση, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα, μία λύση για τον τόπο η οποία είναι επώδυνη, αλλά είναι συγκεκριμένη, εφικτή και ασφαλής, και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν κάνουν πολιτική, αλλά κάνουμε έναν πολιτικό ψευτοσυνδικαλισμό. Εκ του ασφαλούς λένε διάφορα αόριστα ή ευχάριστα πράγματα, όπως 'ναι στο ευρώ', αλλά 'όχι στο πρόγραμμα'».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ «θα κριθεί με νέους όρους, με τη νέα του ηγεσία, με το νέο του πολιτικό λόγο και θα κριθεί με βάση την ειλικρίνεια των προθέσεών του και κοιτώντας τον λαό κατάματα».

«Έχω πλήρη συνείδηση των δημοσκοπήσεων, αλλά οι εκλογές γίνονται γιατί έχουμε δημοκρατία των πολιτών και όχι δημοκρατία των δημοσκόπων» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε όσους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά μόλις δημοσιευθεί η διοίκηση της ΔΕΗ θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα «βαρύ, αλλά δίκαιο μέτρο, που καταλαμβάνει τους πάντες, με έναν αναλογικό τρόπο», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες σε ποσοστό 82% συμμορφώθηκαν στην καταβολή του ειδικού τέλους».

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «πρέπει να χρησιμοποιούμε παράπλευρους μηχανισμούς για να εισπράττουμε τα δημόσια έσοδα», αφού «αν αφεθούμε μόνο στον μηχανισμό των εφοριών δεν θα καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε για να σώσουμε μια χώρα σε βαθιά κρίση».

«Έχει σημασία να διασώσουμε τη χώρα για να διασώσουμε τις περιουσίες των πολιτών» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας πως οι περιουσίες των Ελλήνων σε ακίνητα ξεπερνούν το 400% του ΑΕΠ. «Ο μηχανισμός της ΔΕΗ, ως συμπληρωματικός μηχανισμός, μας βοήθησε και μας βοηθά γιατί μας επιτρέπει να έχουμε σημαντικά έσοδα από αυτό το ειδικό τέλος» τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ προέρχονται από 6.000 επιχειρήσεις και από περίπου 5.000 φυσικά πρόσωπα.

«Τώρα που δώσαμε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των μεγαλο-οφειλετών βλέπουμε ότι πίσω από αυτούς υπάρχει μία 'φούσκα'», καθώς κάποιοι «είναι ήδη στη φυλακή, έχουν πτωχεύσει, είναι υπέργηροι». Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι για αυτό ευθύνονται «η φορολογική διοίκηση, η δημόσια διοίκηση, το κράτος και η αδράνειά του». Ανέφερε, επίσης, ότι σταδιακά θα φανεί το αποτέλεσμα της πολιτικής για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα των καταθέσεων που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες, λέγοντας πως τόσο από δηλώσεις πολιτικών όσο και από δημοσιεύματα εντός και εκτός Ελλάδας δημιουργήθηκε μία «εικόνα πανικού».

Ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα τα χρήματα που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες φτάνουν τα 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο για τα 16 δισ. ευρώ έχει διαπιστωθεί πως έχουν βγει με εμβάσματα στο εξωτερικό.

«Πολλά δισεκατομμύρια είναι στα σπίτια, βεβαίως κάποια άλλα έχουν ξοδευτεί για φόρους, για να ζήσουν οικογένειες, για να ζήσουν επιχειρήσεις» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα λεφτά εάν υπήρχαν στις τράπεζες θα επέτρεπαν να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις, να κινηθεί η οικονομία, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

«Έχει μεγάλη σημασία να ενθαρρύνουμε το κίνημα για την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε να βοηθηθούν η ανάπτυξη και οι επιχειρήσεις» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι τώρα, μέσω του PSI, «το τραπεζικό σύστημα γίνεται ισχυρό και υγιές».




Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο σκαμνί ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Αυτά συμβαίνουν στους “ψαράδες”, όχι στους πολιτισμένους λαούς


Σε δίκη οδηγείται σήμερα ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, ο επιφανέστερος πολιτικός της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας που καλείται να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη κατηγορούμενος για πράξεις και παραλείψεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του!

Ο κύριος Χάαρντε, οδηγείται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της χώρας, κατηγορούμενος ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.

Ο κύριος Χάαρντε είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Τώρα κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος κυρίως γιατί δεν απέτρεψε τις κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζών Kaupthing, Landsbanki και Glitnir, τραπεζών με τεράστια – αναλογικά του μεγέθους τους – έκθεση στα subprime δάνεια και γενικότερα στη δευτερογενή αγορά αξιών, κάτι που κόστισε αρχικώς την κατάρρευση των συγκεκριμένων τραπεζών, στη συνέχεια την χρεοκοπία της Ισλανδίας και σε βάθος χρόνου σε ζημιές για ένα σύνολο διεθνών πιστωτών και τρίτων χωρών. Είναι ενδεικτικό πως τα συνολικές χρέη των τριών τραπεζών υπερέβαιναν σε μέγεθος 10 φορές το ΑΕΠ της Ισλανδίας!!!

Εάν κριθεί ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Στην δίκη που ξεκινά στο Ρέικιαβικ, αναμένεται να εξετασθούν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων των πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα είναι ήδη προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση, και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας.
Η δίκη πάντως έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς το ισλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πέρυσι το Σεπτέμβριο να μην ασκηθούν κατηγορίες σε τρεις υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης।
protothema.gr

Read more...

«Όχι» σε κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ λέει ο Χρ.Παπουτσής

«Υπάρχουν διακριτές πολιτικές»

«Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει την αίσθηση ότι έχει υποστεί μετάλλαξη» δήλωσε ο Χρ.Παπουτσής
«Το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει την αίσθηση ότι έχει υποστεί μετάλλαξη» δήλωσε ο Χρ.Παπουτσής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την αντίθεσή του με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν ότι μετά τις εκλογές θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Χρήστος Παπουτσής.

«Πιστεύω στην επιστροφή στις ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ και αντιμάχομαι εκείνους που επιχειρούν το ξερίζωμα του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ζωή του τόπου» δήλωσε στον Realfm, σημειώνοντας ότι «υπάρχει διακριτική πολιτική γραμμή από τη ΝΔ».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή όλους τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πηγαίνουμε στον κόσμο και να ζητούμε την ψήφο του για να κάνουμε τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα πολιτικής και διαφορετική έκφραση, διαφορετική επιλογή για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις εκφράζει ο καθένας. Εδώ δεν μιλούμε για μια εκλογική διαδικασία όπου εμφανίζεται ένα νέο πολιτικό μόρφωμα ή ένα εν δυνάμει νέο πολιτικό μόρφωμα ΠΑΣΟΚΟΝΔ. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με τις συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές αρχές, υπάρχει η ΝΔ με τις θέσεις και τις απόψεις της» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «καταγράφουν τάσεις και καταγράφουν τη δυσαρέσκεια που υπάρχει από τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να διασωθεί η χώρα», αλλά «αυτό δεν σημαίνει πολιτική τοποθέτηση και επιλογή ψήφου».

Είπε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει την αίσθηση ότι έχει υποστεί «μετάλλαξη». «Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μετάλλαξη ή τουλάχιστον έχει δώσει την αίσθηση ότι έχει υποστεί μετάλλαξη και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει κρατήσει τον κόσμο μακριά, επιφυλακτικό και με κάθε τρόπο αγωνιά για το μέλλον του κινήματος» υποστήριξε.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στη ΔΟΥ θα απευθύνονται όσοι αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων

Αρμόδιοι οι έφοροι


Αρμόδιος είναι ο έφορος, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών
Αρμόδιος είναι ο έφορος, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Στην οικεία ΔΟΥ θα απευθύνονται οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων, προκειμένου να διεκδικήσουν, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι, να αυξηθούν οι δόσεις ή και να μειωθεί το λεγόμενο «χαράτσι».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που απεστάλη στις εφορίες ο προϊστάμενος κάθε εφορίας θα μπορεί να αποφασίσει -εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος- «είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά».

Δεν θα συμβεί το ίδιο με όσους έχουν τη δυνατότητα, άλλα δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης αλλά κριθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Την Παρασκευή η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την επιβολή του τέλους ακινήτων αλλά αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι ούτε έχει κοπεί αλλά ούτε και πρόκειται να κοπεί το ρεύμα επειδή δεν έχει καταβληθεί το τέλος ακινήτων, αλλά κόβεται μόνο εάν υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί του ρεύματος πάνω από δυο δίμηνα. Επισημαίνει παράλληλα ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα διακανονισμού για τους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...