Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πρόστιμα 14,7 εκατ. από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για αδήλωτη εργασία το 2011

Ενημέρωση στη Βουλή


Τα οικονομικά στοιχεία για τη μαύρη εργασία ζήτησε με ερώτησή του ο Θανάσης Πλεύρης του ΛΑΟΣ
Τα οικονομικά στοιχεία για τη μαύρη εργασία ζήτησε με ερώτησή του ο Θανάσης Πλεύρης του ΛΑΟΣ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδόσεις των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε με έγγραφό του στη Βουλή ότι το 2011 οι υπηρεσίες ελέγχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επέβαλαν σε εργοδότες πρόστιμα συνολικού ύψους 14, 7 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης, «πρωταρχικός στόχος της διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ είναι ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας και για την επίτευξη του στόχου αυτού οι προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών και για το έτος 2012 θα είναι διαρκείς και επίμονες».

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει ότι εντός του 2011, εκτός της γενικής απογραφής του συνόλου των συνταξιούχων και επιδοματούχων του ΟΓΑ, έγινε επίσης έλεγχος των ομογενών από την Αλβανία που λαμβάνουν τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκε η υποβολή δικαιολογητικών από περίπου 21.000 δικαιούχου. Αποφασίστηκε οριστική διακοπή της συνταξιοδότησης σε 3.000 περιπτώσεις και αναστολή της συνταξιοδότησης, λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών, σε 2.500 δικαιούχους.

Σχετικά με την αύξηση εσόδων του ΟΓΑ από ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη το έτος 2012, ο υπουργός σημειώνει ότι, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης από μετατάσσονται υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 στις επόμενες κατηγορίες και μέχρι την 5η ασφαλιστική κατηγορία.

Αυτό εκτιμάται ότι αφορά περίπου 600.000 ασφαλισμένους.

Από την υποχρεωτική αυτή μετάταξη εκτιμάται ότι τα έσοδα του Κλάδου θα αυξηθούν φέτος στα 20 εκατ. ευρώ. Αύξηση προβλέπεται και από την ένταξη 30.000 περίπου οφειλετών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 (εξόφληση μέχρι 20 τριμηνιαίες δόσεις με μικρότερο ποσό δόσης 150 ευρώ). Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι η αύξηση των εσόδων για το 2011 θα είναι 15 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία για τις αποδόσεις των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είχε ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης, επικαλούμενος δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το 2011 ήταν μηδενική η εξοικονόμηση από τον έλεγχο των δικαιούχων κύριας σύνταξης και από την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-εισφοροδιαφυγής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: