Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

«Όχι» στο επίμαχο άρθρο Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ την διάταξη για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό


Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ την διάταξη για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Την αντίθεσή τους με τη διάταξη του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Στη συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το επίμαχο άρθρο.
Αντιθέτως, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού.
Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συνεδρίαση στην Ολομέλεια οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε η Χρυσή Αυγή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ενστάσεις για την καταγραφή των χρυσαφικών στο «πόθεν έσχες»


Ενστάσεις για την καταγραφή των χρυσαφικών στο «πόθεν έσχες»
  (Φωτογραφία:  Shutterstock )

Αθήνα
Ασύμβατη με το Σύνταγμα αποτελεί η υποχρέωση δήλωσης κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 30.000 ευρώ στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και στο Διαδίκτυο, αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εντοπίζει περιορισμό ατομικών δικαιωμάτων και έκθεση σε κίνδυνο της περιουσίας και της ζωής όσων υποβάλλουν δηλώσεις.
Αναλυτικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην υπ' αριθμ. 6/2016 γνωμοδότησή της, υπογραμμίζει ότι τα πρόσθετα οικονομικά στοιχεία που ζητούνται στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» (υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των μετρητών που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες, καταγραφή του συνόλου των μετρητών που φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων) είναι συνταγματικά ανεκτή και είναι μέσα στα όρια του δημοσίου συμφέροντος, καθώς «εξυπηρετεί τη διαφάνεια του πολιτικού και δημόσιου βίου».
Οι ενστάσεις
Ωστόσο, η Αρχή αναφέρει ότι η καταγραφή στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» των κινητών μεγάλης αξίας, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, και των κινητών που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες «συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πολύ περισσότερο, όταν για τις δύο αυτές κατηγορίες κινητών υπάρχει ζήτημα αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας».
Προσθέτει, μάλιστα, ως προς το θέμα αυτό ότι η υποχρέωση καταγραφής των κινητών που βρίσκονται σε θυρίδες κ.λ.π., είναι εφικτή μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει αποδεικτικό της αξίας τους (παραστατικό αγοράς, κ.λπ.) και εφόσον δεν πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο.
Τέλος, σύμφωνα με την Αρχή, η ανάρτηση (όπως προβλέπει ο νόμος 4389/2016) στο Διαδίκτυο των αντικειμένων μεγάλης αξίας (άνω των 30.000 ευρώ) και των μετρητών που βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον είναι πάνω από το ποσό των 15.000 ευρώ, των υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή όσων υποβάλλουν δηλώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Γενικό Λογιστήριο Κράτους: Τα έσοδα του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο...


Γενικό Λογιστήριο Κράτους: Τα έσοδα του Ιουλίου υπερβαίνουν τον στόχο - MediaΤα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου, επισημαίνουν πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αφορμή και...
δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο και ανησυχίες από μέρους του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου...

topontiki.gr

Read more...

Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου...


...για αλλαγές στο Ε9 από το 2010 και μετά...
Παράταση ως τις 30 Νοεμβρίου για τις αλλαγές στο Ε9 δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα και αναμένεται να ...
ψηφιστεί εντός της ημέρας από την Ολομέλεια της Βουλής.

 Με την τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης, παρατείνεται έως 30 Νοεμβρίου 2016 η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) του έτους 2010 και των επομένων ετών.

Read more...

Η Σουηδία αρνείται την έκδοση αντιπάλων του Ερντογάν...


Η απόφαση αυτή δημιουργεί διεθνές προηγούμενο και ανακοινώνεται από τη Σουηδία την ημέρα που εκπρόσωποι ευρωπαϊκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκαν με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με...
τις πρακτικές καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον όσων κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Η υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας ανέφερε ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκύρηκα, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, 11 άτομα τουρκικής καταγωγής έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Σουηδία από τις 18 Ιουλίου (η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έγινε στις 15 Ιουλίου). 

Πέρυσι η Σουηδία είχε δεχθεί 253 αιτήσεις ασύλου από την Τουρκία.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι αιτούντες άσυλο με «αξιόπιστες αντιπολιτευτικές δραστηριότητες» περιλαμβάνονται στις λεγόμενες «ομάδες κινδύνου».

«Xρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση στη χώρα» συμπληρώνει η υπηρεσία...

Read more...

Αυστηροποιούνται οι ποινές Έρχονται πρόστιμα και λουκέτα για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων


Έρχονται πρόστιμα και λουκέτα για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Αυστηροποίηση των ποινών για τις «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων με αύξηση των προστίμων, λουκέτα σε επιχειρήσεις και απαγόρευση επαναδραστηριοποίησης στην αγορά του υπεύθυνου της επιχείρησης και των συγγενών του μέχρι δεύτερου βαθμού επί μία δεκαετία προβλέπει τροπολογία των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών που κατατέθηκε στη Βουλή.
«Βασικός στόχος της προτεινόμενης τροπολογίας είναι να αρθούν τα κενά και να τιμωρηθεί ο πραγματικός υπαίτιος των αδικημάτων καταδολίευσης και αλλοίωσης των αντλιών, ώστε να μην μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί στην αγορά εμπορίας και λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών προϊόντων» σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας. «Αυτό θα αφορά πλέον τόσο τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο όσο και τη συμμετοχή του σε νομικά πρόσωπα με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται πλέον και στους συγγενείς του. Παράλληλα, προβλέπεται και η επιβολή μεγαλύτερων διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις αυτές», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Επίσης, στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που προκαλούν παραπλάνηση και επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα.
Αναλυτικά, με την τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τους ελέγχους στη συγκεκριμένη αγορά, Θεοδώρα Τζάκρη, προβλέπονται τα εξής:
  • Όποιος αλλοιώνει τα όργανα μέτρησης, το λογισμικό τους ή τις ενδείξεις των οργάνων μέτρησης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Η ίδια ποινή προβλέπεται αν εντοπισθούν ίχνη αλλοίωσης στα συστήματα μέτρησης, το λογισμικό κ.λπ.
  • Αν εντοπιστούν «πειραγμένες» αντλίες, τα μέσα καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχονται και επιβάλλεται στον λειτουργούντα την εγκατάσταση πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή. Παράλληλα, αφαιρείται υποχρεωτικά και οριστικά η άδεια λειτουργίας. Δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας παρόμοιας επιχείρησης στον παραβάτη φυσικό πρόσωπο ή σε όποιον σχετίζεται με την επιχειρησιακή εκμετάλλευση της επιχείρησης, στην οποία εντοπίζεται η παραβατική συμπεριφορά σε θέση ευθύνης, ή σε σύζυγο ή σε συγγενείς αυτού μέχρι δευτέρου βαθμού ή σε νομικό πρόσωπο, στο οποίο ο παραβάτης ή ο σύζυγός ή συγγενείς αυτού μέχρι δευτέρου βαθμού συμμετέχουν στη διοίκησή του με οποιοδήποτε τρόπο ή στο εταιρικό του κεφάλαιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%, για χρονικό διάστημα δέκα ετών από την αφαίρεση της άδειας.
  • Επιπλέον, αν εντοπισθούν ύστερα από έλεγχο ελλιπείς παραδόσεις επιβάλλονται πρόστιμα που κλιμακώνονται ανάλογα με το βαθμό απόκλισης. Συγκεκριμένα:
1. Για σφάλμα 0,5% έως 1% σε βενζίνες και πετρέλαια και 1-2% στα υγραέρια το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ για κάθε μετρητή.
2. Για σφάλμα 1% έως 1,5% σε βενζίνες και πετρέλαια και 2-3% στα υγραέρια, πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε μετρητή.
3. Για σφάλμα πάνω από 1,5% σε βενζίνες και πετρέλαια και πάνω από 3% στα υγραέρια, πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε μετρητή.
  • Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, αφαιρείται επιπλέον η άδεια λειτουργίας και ισχύουν οι περιορισμοί για την έκδοση νέας σε συγγενείς κ.λπ.
  • Όποιος κατασκευάζει, εμπορεύεται κ.λπ. τα μέσα καταδολίευσης τιμωρείται με κάθειρξη και διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ.
  • Η παρεμπόδιση του ελέγχου τιμωρείται με φυλάκιση.
  • Παραβάσεις κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όχι της Αυστρίας για βίζα στους Τούρκους...


Μετά τον Γερμανό αντικαγκελάριο, κατηγορηματικά εναντίον ενός εκβιασμού της ΕΕ από μέρους της Τουρκίας σε σχέση με τη συμφωνία στο προσφυγικό τάχθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, διαμηνύοντας πως...
«η ΕΕ δεν επιτρέπεται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό από την Άγκυρα».
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας απέρριψε τις απειλές του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στην Τουρκία» και για «απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», ενώ σε σχέση με τις απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν είχε τονίσει πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους πως θα είναι «πιστοί απέναντι στην Αυστρία», προσθέτοντας ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά τη συνύπαρξη».

Ως έμμεση σύστασή του προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, να εγκαταλείψουν την Αυστρία, είχε εκληφθεί η επισήμανσή του ότι «όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας».

Λόγω του «κύματος εκκαθαρίσεων», αλλά και των στοιχείων του υπουργείου του, ότι «οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη κατευθύνονταν άμεσα από την Άγκυρα», ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε καλέσει στο υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστρία, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, «να υπάρξει σαφήνεια σε ποια κατεύθυνση οδεύει η Τουρκία».

Έχει επίσης επαναλάβει τη θέση που είχε εκφράσει εξαρχής, δηλαδή ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην ΕΕ.

Έχει εκφράσει ακόμη την άποψη πως οι χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος – «και που δεν είναι μόνον συμμετέχοντες στην απόπειρα προερχόμενοι από το στρατό, αλλά είναι και πολλοί δικαστές ή υπάλληλοι της διοίκησης» – βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων σε λίστες προγραφών, διότι διαφορετικά ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς έγιναν τόσο γρήγορα οι συλλήψεις.

Read more...

Κοτζιάς: Επιτακτική ανάγκη η αποχώρηση του στρατού κατοχής από την Κύπρο...


Κοτζιάς: Επιτακτική ανάγκη η αποχώρηση του στρατού κατοχής από την ΚύπροΤο πάγιο αίτημα της Ελλαδας για αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής από την Κύπρο επαναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τις...
πληροφορίες για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο»...

protothema.gr

Read more...