Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Προαναγγελία Σκουρλέτη Προς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες της ΔΕΗ


Προς ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες της ΔΕΗ
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σκουρλέτης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Σε σύντομο χρόνο, η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να βελτιώσει την πολιτική διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σημερινές ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας πιο ευέλικτους τρόπους αποπληρωμής των οφειλών τους, προανήγγειλε από την Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
Όπως ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Πάνος Σκουρλέτης, εξετάζεται μαζί με την διοίκηση της επιχείρησης, να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές αυτούς, να πληρώνουν ένα μικρότερο ποσό, εξηγώντας: «Διότι είναι ορθό και οι άνθρωποι αυτοί να μην αποστερούνται το αγαθό του ρεύματος και η ΔΕΗ να μπορεί να εισπράττει με πιο χαλαρούς ρυθμούς».
«Έχουν γίνει βήματα και χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την πολιτική μας και σε αυτό τον τομέα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρθηκε και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων επενδύσεων ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που αποβαίνει εις βάρος της ΔΕΗ «όπως ήταν το σχέδιο για την μικρή ΔΕΗ».
Όπως ανέφερε, μάλιστα, για να απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να έρθει εκ νέου τέτοιο σχέδιο, αυτό ουσιαστικά έδινε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της. «Δεν ξέρω πόσο αναπτυξιακό αυτό και με βάση ποια αντίληψη εκινείτο αυτή η πρόταση» προσέθεσε και ξεκαθάρισε «και βέβαια, η πρόταση για την μικρή ΔΕΗ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι έξω από τους σχεδιασμούς μας».
Όπως επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι είναι έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ -με την πώληση του 66%, που είχε δρομολογηθεί- σχολιάζοντας πως «το να είχαμε δίκτυο μεταφοράς της υψηλής τάσης στα χέρια ιδιωτών, θα ήταν από τις λίγες ευρωπαϊκές εξαιρέσεις».
«Αυτό δεν το επιβάλλει καμία αντίληψη ανταγωνισμού και καμία αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» τόνισε, ενημερώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, σε συμφωνία με τους εταίρους, ένα σχέδιο, το οποίο εξασφαλίζει και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων υψηλής τάσης από της ΔΕΗ, τα επενδυτικά πλάνα και την αποζημίωση της ίδιας της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, απαντώντας σε ερωτήματα των βουλευτών όλων των πτερύγων, μίλησε για την πολιτική εμπιστοσύνης προς τους καταναλωτές που ακολουθεί η επιχείρηση και ενημέρωσε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι οφειλέτες κατά 400.000 (από 2,5 εκατ. που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στα 2,1 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, όπως είπε, είναι πολλοί ακόμη οι οφειλέτες, οι οποίοι ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, δεν το κάνουν.
Ανάμεσα σε αυτούς, ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης συμπεριέλαβε διάφορες ΔΕΔΥΑ, μέσω των οποίων -όπως είπε- «οι δήμοι κάνουν πολιτική» και δεν πληρώνουν φέροντας ως παράδειγμα την ΔΕΔΥΑ Ζακύνθου που χρωστάει στην ΔΕΗ 6,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ενημέρωσε ότι σήμερα οι οφειλές προς την ΔΕΗ φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Αγκυρα δεν δίνει έγκριση Η Τουρκία δεν επιτρέπει στα ΝΑΤΟϊκά πλοία να μπουν στα χωρικά ύδατά της


Η Τουρκία δεν επιτρέπει στα ΝΑΤΟϊκά πλοία να μπουν στα χωρικά ύδατά της
  (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βρυξέλλες
Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα, διότι η Αγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερο διπλωμάτη.
«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.
Οι τουρκικές Αρχές «ζήτησαν από τον γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Αγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων» πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις γερμάνων και ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Τουρκία προκαλεί...


Δεν επέτρεψε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη...

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, καθώς δεν επέτρεψε την έλευση του αεροσκάφους της Γερμανίας υπουργού Άμυνας από το νησί της Μυτιλήνης.

Το...
πρόγραμμα της Ούρσουλας Φον ντερ Λάινεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη...

Read more...

Eurostat: Στο 24,6% η ανεργία στην Ελλάδα...


Eurostat: Στο 24,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015 - Media

Στο 24,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2015, έναντι 24,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που...
δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ευρωζώνη η ανεργία τον Ιανουάριο του 2016 διαμορφώθηκε στο 10,3% (έναντι 10,4% το Δεκέμβριο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,9% (έναντι 9% το Δεκέμβριο) καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.

Ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2015, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,3% και στην ΕΕ 9,8%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016.

Συνολικά τον Ιανουάριο καταγράφονται 21,78 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,64 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,6% το Νοέμβριο) και στην Ισπανία (20,5%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία και στην Τσεχία (4,5%), στη Μάλτα και στη Μ. Βρετανία (5,1%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 1,18 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,8% και στις γυναίκες στο 29,3%.

Εξάλλου, μείωση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 48,3% τον Οκτώβριο σε 48% το Νοέμβριο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (48%), στην Ισπανία (45%), στην Κροατία (44,1%) και στην Ιταλία (39,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στη Δανία και στην Τσεχία (11%).

Τον Ιανουάριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22% και στην ΕΕ στο 19,7%.

Read more...

Αυτές οι αποδείξεις «χτίζουν» το αφορολόγητο...


Αυτές είναι οι αποδείξεις που «χτίζουν» το αφορολόγητο - Media

Αλλαγές αναμένονται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου καθώς όπως όλα δείχνουν θα μετράνε σχεδόν όλες οι...
αποδείξεις στην εφορία.

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για το αφορολόγητο και θα πρέπει να υποβάλλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2016.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις παρακάτω αποδείξεις:
1) Εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έξοδα ταξί, εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και τρένων
2) Λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
3) Δόσεις δανείων
4) Ενοίκια
5) Ιατρικές δαπάνες που δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα
6) Φαρμακευτικές δαπάνες


topontiki.gr

Read more...

Έρχονται προσλήψεις έκτακτου προσωπικού...


Έρχονται προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για hotspots και νησιά

Την πρόσληψη έκτακτου και εποχικού προσωπικού, εκτός των ποσοστώσεων που προβλέπει το Μνημόνιο, εξετάζει η κυβέρνηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών λόγω του...
προσφυγικού.

Οι προσλήψεις ​θα καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια αλλά και μέσω της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και θα αφορούν ειδικότητες όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,τεχνικούς,φύλακες κλπ σε hotspots , κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης σε νησιά αλλά και σε χώρους υποδοχής και διαμονής προσφύγων που στήνονται σε όλη τη χώρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό του αναγκαίου έκτακτου και εποχικού προσωπικού αλλά και οι αποδοχές τους οι οποίες θα κυμαίνονται από 450 έως 620 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ηλικία των υπαλλήλων(αν είναι άνω η κάτω των 25 ετών).

newpost.gr

Read more...

Προς έγκριση στην Κομισιόν Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα -τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι επί της ουσίας κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες-, η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φιλοξενία 100.000 προσφύγων στη χώρα.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, πόρων που θα «περνούν» μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας πρόκειται να συζητηθεί σχέδιο για την παράκαμψη της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Σελίμ Γενέλ δήλωσε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.

Το σχέδιο Μουζάλα

Την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει δύο βασικούς πυλώνες: τη δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και τη φιλοξενία άλλων 50.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον μεγάλων αστικών κέντρων. 
Ειδικότερα, για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προβλέπονται τεράστιες προμήθειες σε σκηνές, κοντέινερ, δεξαμενές νερού, θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά, χημικές τουαλέτες, γεννήτριες, φορητές ντουζιέρες, κρεβάτια, στρώματα, αυτοκίνητα, μίνι βαν, ασθενοφόρα, συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και επαρκούς υγειονομικού υλικού.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού 8.200 ατόμων, εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται κονδύλι άνω των 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τη σίτιση των προσφύγων.
Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, αναζητούνται νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε απόσταση της τάξης των 15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:
  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα
«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο» δήλωσε στο Mega, o υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε «είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα». Εκτίμησε, δε, πως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα και συμπλήρωσε: «Αν γίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες μια δίκαιη κατανομή, τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει».
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Αθήνας έχει σταλεί και εξετάζεται από την Κομισιόν. Έχει κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ, πόρους τους οποίους η Ελλάδα ζητά από ευρωπαϊκά κονδύλια και τον ΟΗΕ.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισίον πρόκειται να εγκρίνει την Τετάρτη έκτακτη βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, από πόρους που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Οι πόροι ωστόσο, δεν θα εκταμιευθούν προς την κυβέρνηση, αλλά θα διατεθούν απευθείας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η Υπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ασχολούνται επί του εδάφους με τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση σχεδίου για το προσφυγικό ήταν αίτημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση της 17ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η Κομισιόν εκτιμά ότι έως το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν έως 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία εγγύηση προς το παρόν για το αν, πώς και πότε θα αναχωρήσουν από τη χώρα.
Σχέδιο παράκαμψης της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, το σχέδιο παράκαμψης της Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, σε δηλώσεις του ο κ. Γενέλ διαπιστώνει την ανάγκη να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει περίπου 270.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς και 2,4 εκατ. διάσπαρτους στη χώρα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η μείωση των διελεύσεων προς την Ελλάδα μέσω Τουρκίας βάσει του Σχεδίου ΕΕ - Τουρκίας, σχετίζεται άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας επανεγκαταστάσεων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
«Αν οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι μπορούν να μετακινηθούν προς την ΕΕ σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα» σημειώνει.
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Σπασμένο τηλέφωνο»...



...παίζουν ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα...

Στον αέρα βρίσκεται και επισήμως από χθες η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όπως διαπιστώθηκε και από την σύνοδο της ομάδας εργασίας της...
Ευρωζώνης με την ΕΕ να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και την Αθήνα να βρίσκεται στην μέση έχοντας να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Το μέγεθος του προβλήματος φάνηκε από το γεγονός ότι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία συμμετείχε χθες στην συνεδρίαση εκ μέρους του Ταμείου δεν εξήγησε ούτε καν στους ευρωπαίους τεχνοκράτες την διαφορά εκτιμήσεων του Ταμείου από αυτές της ΕΕ. 

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό υπάρχουν τρεις εκτιμήσεις Η Ελλάδα παραδέχεται μια τρύπα της τάξης των 600 -700 εκ. ευρώ λόγω διαφορών από τις εκτιμήσεις των εσόδων από τον ΟΠΑΠ και καθυστερήσεις σε αποφάσεις που θα μείωναν τις αμυντικές δαπάνες κατά 500 εκ. ευρώ . Η ΕΕ ανεβάζει το κενό στο 1,8 δισ. ευρώ ενθέτοντας στην εκτιμήσεις εκτός από τα παραπάνω περίπου 500 εκ. ευρώ από άλλες πηγές εσόδων (κυρίως τον ΦΠΑ) που δεν θα έρθουν και άλλα 500 εκ. ευρώ από την διαφορά στις εκτιμήσεις για εξοικονομήσεις μέσα από την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό .

Το ΔΝΤ επιμένει σε ένα κενό διπλάσιο το οποίο αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ) εκτιμώντας ακόμη λιγότερα πρόσθετα έσοδα από τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Επιπλέον θεωρεί ότι κάποια από τα μέτρα θα έχουν ακόμη μικρότερο αποτέλεσμα ακόμη και από το 2015 γιατί πολλά μέτρα (ιδίως αυτά που αφορούν αυξήσεις εισφορών ή φόρων) θα τροφοδοτήσουν την παραοικονομία .

Σε ότι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 η ΕΕ δέχεται το πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ που εμφανίζει η Κυβέρνηση ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο περασμένος χρόνος έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ .

Στο ασφαλιστικό, ΕΕ και ΔΝΤ επιμένουν σε περικοπές συντάξεων. Η Ευρωπαϊκή τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) μπορεί να συζητήσει την αύξηση των εισφορών και μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής του αλλά απαιτεί μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης μαζί με την εθνική σύνταξη. Το ΔΝΤ ζητά περικοπές και μάλιστα σημαντικές για τις κύριες συντάξεις, απορρίπτει την ιδέα της αύξησης των εισφορών ζητά εισοδηματικά κριτήρια για την απονομή εθνικής σύνταξης και συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης που δεν θα ξεπερνά το 50%.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο οι δανειστές έχουν την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση ζητώντας την εφαρμογή του μνημονίου στα σημεία που θέλουν την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και (το ΔΝΤ την μείωση του αριθμού των δικαιούχων του αφορολόγητου των 9.950 ευρώ. 

Στα κόκκινα δάνεια, η Κυβέρνηση ζητά εξαίρεση για τρία χρόνια από την αγορά δανείων των στεγαστικών για την πρώτη κατοικία , των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΕ μπορεί να συζητήσει μια πολύ μικρή περίοδο εξαίρεσης το πολύ έξι μηνών και το ΔΝΤ επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

Τέλος, στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η ΕΕ πιέζει ώστε να είναι λειτουργικό πριν καταβάλει την δόση των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται από την συμφωνία του καλοκαιριού . Το ΔΝΤ δεν πολυπιστεύει ότι το ταμείο θα έχει καλύτερες επιδόσεις από το ΤΑΙΠΕΔ. Γι αυτό και πιέζει για μέτρα άμεσου χαρακτήρα για την μείωση του δημοσίου χρέους.

real.gr

Read more...

Παραιτήθηκε ο Θεοχάρης...


από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού...

Την παραίτησή του από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού υπέβαλε ο Χάρης Θεοχάρης με επιστολή του στον...
επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη.
Στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης εκφράζει την απογοήτευσή για το γεγονός ότι στο συνέδριο του κόμματος δεν πάρθηκαν «αποφάσεις για την ουσιαστική αναγέννηση και επανίδρυση του Ποταμιού», σημειώνοντας ότι ο ίδιος εξέθεσε «με καθαρότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα» τις ενστάσεις του για την στρατηγική αλλά και την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος.
«Με δεδομένες τις σημαντικές διαφοροποιήσεις μου, θεωρώ εντιμότερη στάση, να παραιτηθώ από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ώστε να σου επιτρέψω να επιλέξεις κάποιον με απόψεις που απηχούν τις δικές σου θέσεις», τονίζει ο κ. Θεοχάρης και απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη προσθέτει:
«Ελπίζω πάντα πως, με την ανανεωμένη σου εντολή, θα πάρεις τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αλλάξεις την μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά. Με την ελπίδα αυτή, αλλά και την πίστη για την αναγκαιότητα του Ποταμιού παραμένω βουλευτής του».

Read more...

Κουρουμπλής: Η Ελλάδα σηκώνει ένα παγκόσμιο βάρος...


Κουρουμπλής: Η Ελλάδα σηκώνει ένα παγκόσμιο βάρος για το οποίο δεν έχει ευθύνη - ΒΙΝΤΕΟ

ΒΙΝΤΕΟ...

«Είναι δύσκολος μήνας, όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά συνδέεται και με την αξιολόγηση. Άρα είναι ένας...
μήνας δύσκολος», σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ.Κουρουμπλής, μιλώντας στο mega, είπε: «Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία, μα καμία ευθύνη, σε ότι αφορά την παραγωγή του προβλήματος».

«Η ΕΕ εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη κρίση», πρόσθεσε ο υπουργός.


Read more...