Την προσεχή Τετάρτη η κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Εξάλλου από τις αρχές της εβδομάδας εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη με ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και διάθεση μέσων μεταφοράς για την μετακίνησή τους στις δομές που μπορούν να φιλοξενηθούν.
Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σε ότι αφορά την Συμφωνία, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της.
Αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη κατατίθεται στην Βουλή σχέδιο νόμου για την διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.
Προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές.
Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Επίσης η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο για προσλήψεις πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.
Σε ότι αφορά την Συμφωνία είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για την διαδικασία επανεισδοχής.
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία εντός 20 ημερών 30.000 θέσεων φιλοξενίας πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν. Επιπλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό γίνεται άμεσα η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτήν την στιγμή σε δομές φιλοξενίας.
Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται.
Ο Λεβέντης αναπτύσσει αλαζονικά σύνδρομα... Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, που μετά από 30 χρόνια προσπάθειας κατάφερε να μπει στη Βουλή και αναπτύσσει τώρα… αλαζονικά σύνδρομα. Ο... κ.Λεβέντης αναφερόμενος στις ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αποκάλυψε ότι συναντήθηκε προ μηνός με την Φώφη Γεννηματά και τον σύζυγό της και πως δέχθηκε πρόταση για διατήρηση σφραγίδων και χρηματοδοτήσεων στα κόμματα,αλλά εκλογική συνένωσή τους. «Συμφωνίες με βάση χρηματοδοτήσεις και σφραγίδες δεν κάνω», είπε, αποδίδοντας σε αυτή του την απάντηση την μη αποστολή επιστολής-προσκλητηρίου από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι το κόμμα του μπήκε στη Βουλήμε εντολή της νεολαίας να τα αλλάξει όλα και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί ναενωθεί με ‘κανέναν από αυτούς’, κάνοντας λόγο για «ερείπια του παλιού ΠΑΣΟΚ»… Neo - matrix24.gr
Για ένατη φορά θα ενεργοποιηθεί η κάρτα αλληλεγγύης, μέσω της οποίας θα καταβληθούν 17,3 εκατ. ευρώ σε 148.000 δικαιούχους, ανακοίνωσε το... υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γίνεται, μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 70–220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει.
Από την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά, στο Taxisnet, τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015. Η προθεσμία για την... υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, όμως θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου. Τι πρέπει να προσέξετε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις: 1 Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)! 2 Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. 3 Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση. 4 Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. 5 Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. 6 Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση. 7 Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια ΔΟΥ. 8 Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει, μέσω του διαδικτύου, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό που έχει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ιστοσελίδα της ΔΗΛΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή φόρου 9 Η ΔΗΛΕΔ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα τα κοινοποιήσει σ’ αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. 10 Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
Μία ώρα ύπνου θα χάσουμε με την εφαρμογή της θερινής ώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να... πάνε μια ώρα μπροστά, στις 3:00 θα πρέπει να δείχνουν 4:00.
...τις συντάξεις Απριλίου... Με ολιγοήμερο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ θα πληρωθούν οι συντάξεις Απριλίου στο ΙΚΑ, καθώς παρά τη... βελτίωση της εικόνας των εσόδων τον Φεβρουάριο, τα προβλήματα ρευστότητας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν. 'Ηδη για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων η «λύση» που βρέθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να καταβάλλεται το μέρισμα στους 284.000 δικαιούχους του ανά τρίμηνο, ενώ με την ρευστότητα περιουσίας πορεύεται μέχρι και την ψήφιση του ασφαλιστικού το ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ. Πάντως τον Φεβρουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ εκτιμώνται αυξημένα κατά περίπου 10% με 11% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015, γεγονός που καθησύχασε λίγο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Μηδενικές είναι οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο, κάτι που πιθανώς να οφείλεται στους... θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Παρόλα αυτά, στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμένοι 1.766 πρόσφυγες, που περιμένουν να αναχωρήσουν προς την Αθήνα. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει στη Λέσβο, σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί, ήταν 1383. Αναχωρούν δε τμηματικά από το νησί με τα πλοία της γραμμής με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί τις προηγούμενες μέρες. Στη Χίο έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται πλέον μόλις 44 άτομα. Τέλος στη Σάμο βρίσκονται 339 άτομα. Μέσα στα hotspots βρίσκονται υπό περιορισμό μετανάστες και πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή 20 Μαρτίου πρώτη μέρα εφαρμογής της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Συγκεκριμένα, στη Μόρια βρίσκονται 1340 άτομα, στη Χίο 1245 και στη Σάμο 111. Με την ελπίδα να ανοίξουν κάποια στιγμή τα σύνορα με την πΓΔΜ, στην Ειδομένη παραμένουν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Στρατόπεδο Μαζαράκη διαμένουν περίπου 3.863 πρόσφυγες ενώ άλλοι 3.515 φιλοξενούνται στο Πολύκαστρο Νέας Καβάλας. Δραματική παραμένει η κατάσταση στον Πειραιά, όπου παραμένουν 4.770 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά, στην Αττική έχουν εγκλωβιστεί 13.364 άνθρωποι.
Η συριακή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στην Παλμύρα, καθώς ο στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την... πόλη από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στρατιώτες έφθασαν στην "καρδιά" της Παλμύρας, ανέφερε το δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι Ikhbariya, το οποίο μετέδωσε πλάνα ακριβώς έξω από την ιστορική πόλη η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού κράτους από τον Μάιο του 2015. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διέταξε περίπου 15.000 αμάχους που βρίσκονται ακόμη στην Παλμύρα να φύγουν από την πόλη την οποία προσπαθούν να ανακαταλάβουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Οι τζιχαντιστές κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους αμάχους να φύγουν επειδή οι μάχες έφθασαν στα προάστια της πόλης", ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις προωθούνται σε πολλά μέτωπα στη δυτική πλευρά. Η προώθησή τους επιβραδύνεται, ωστόσο, από εκρηκτικούς μηχανισμούς που αφήνει το ΙΚ στους αγρούς γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Συριακή πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε χθες πως ο στρατός, που έχει φθάσει στις πύλες της Παλμύρας, ετοιμάζεται "να αρχίσει τη μάχη της απελευθέρωσης της πόλης" η οποία καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές τον Μάιο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, στην Παλμύρα παραμένουν περίπου 15.000 από τους 70.000 κατοίκους αυτής της πόλης στην κεντρική Συρία, που αποκαλείται το "Μαργαριτάρι της Ερήμου". "Μόνον οι πιο φτωχοί δεν μπόρεσαν να φύγουν νωρίτερα", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν. Ο στρατός και οι προσκείμενες στο καθεστώς πολιτοφυλακές, που ανακατέλαβαν τους λόφους στα προάστια της πόλης, βρίσκονταν σήμερα αντιμέτωποι με τους τζιχαντιστές στα όρια της συνοικίας Χάι αλ-Γκαρφ νοτιοδυτικά της Παλμύρας, ενώ η συριακή και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στον τομέα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. "Οι ένοπλες δυνάμεις (...) συνεχίζουν να προωθούνται στην Παλμύρα και έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο του λόφου Αλ-Ταρ δυτικά της πόλης", μετέδωσε από την πλευρά της η συριακή δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη στρατιωτική πηγή. Μετά την κατάληψη της Παλμύρας, το ΙΚ κατέστρεψε πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς αυτής της αρχαίας πόλης που ανήκει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η ανακατάληψή της θα επιτρέψει στο καθεστώς να προωθηθεί περαιτέρω στα ανατολικά στη συριακή έρημο προς τη μεθόριο με το Ιράκ, που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, στους οποίους δεν εφαρμόζεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία που κηρύχθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έπειτα από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Κάρατζιτς κατηγορείτο για τα χειρότερα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του τετραετούς πολέμου στη... Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι ένοχος για γενοκτονία. Παρότι τα εγκλήματα που σημειώθηκαν κατά την περίοδο 1992-1995 στη Βοσνία προκάλεσαν το θάνατο περίπου 100.000 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους πολλοί Βόσνιοι με Κροατική καταγωγή και Μουσουλμάνοι Βόσνιοι, από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν προκύπτει η ενοχή του για την κατηγορία της γενοκτονίας. Μπορεί βέβαια να απαλλάχθηκε από την πρώτη κατηγορία για γενοκτονία στις πόλεις της Βοσνίας, όμως, οι δικαστές ανακοίνωσαν πως είναι ένοχος για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι. Έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, λοιπόν, ο Κάρατζιτς καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση. 'Οπως αναφέρει το Russia Today, σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στο βαλκανικό δίκτυο BIRN, ο Κάρατζιτς είχε απορρίψει οποιαδήποτε κατηγορία για θηριωδίες, επιμένοντας πως ήταν επικεφαλής μίας «διαρκούς μάχης για τη διατήρηση της ειρήνης, της αποτροπής του πολέμου και της ελαχιστοποίησης του πόνου όλων, ανεξαρτήτως θρησκείας». Όσο για την Σρεμπρένιτσα, υποστήριξε ότι δε μπορεί να αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αλλά «αμφισβητώ το εύρος και το πλαίσιο όσων συνέβησαν».
Συνεχίζοντας είχε υποστηρίξει ότι «δεν ήταν μία μονάδα στρατού που είχε αποστολή να διαπράξει αδικήματα. Ήταν ένα είδος συνδυασμού, μία τυχαία συγκέντρωση ανθρώπων που είχαν κληθεί να σκοτώσουν, προς έκπληξη τους, κατά της θέλησής τους, και ήταν τόσο μυστικό που οι δράστες έκρυψαν τα πάντα από τους διοικητές τους». protothema.gr
Μπορεί να ακούγεται «κλισέ», ζώντας στην εποχή της απόλυτης υπερβολής, ωστόσο, το να χαρακτηρίσει κανείς τον Γιόχαν Κρόιφ ως τον άνθρωπο που άλλαξε το ποδόσφαιρο, δεν είναι ψέμα. Ο Ολλανδός «Νουρέγιεφ» της μπάλας, όπως τον αποκάλεσε ο κόσμος των γηπέδων ήταν μια ιδιοφυΐα του αθλήματος και ξεχώριζε τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων με αυτά που έκανε, αλλά και αυτά που συνήθιζε να λέει.
Ενώ όλοι οι άλλοι διάλεγαν νούμερο φανέλας ανάλογα με τη θέση που αγωνίζονταν (άμυνα, κέντρο, επίθεση), ξαφνικά εκείνος «ακύρωσε» τις προπονητικές συνήθειες φορώντας επάνω του τον αριθμό «14», χωρίς κανένας «κανόνας» να μπορεί να εξηγήσει την επιλογή του.
Η ισχυρή προσωπικότητά του αποτυπώθηκε στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, γράφοντας «χρυσές σελίδες» με τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας, του Άγιαξ και της Μπαρτσελόνα.
Ο Κρόιφ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του γνωστού «Total football» ή αλλιώς του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» που επινοήθηκε στην Ολλανδία και το οποίο ανέτρεπε τα στερεότυπα της εποχής. Ένα «ρευστό» στυλ παιχνιδιού, που επικεντρώθηκε στην κατοχή της μπάλας και την ταχύτητα, και με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας ταυτόχρονα σε άμυνα και επίθεση.
Δεν ήταν τυχαίο πως τη δεκαετία του 1970, βοήθησε τον Άγιαξ να κατακτήσει τρία Ευρωπαϊκά τρόπαια στη σειρά 1971-73, και αναδείχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη το 1971, 1973 και 1974.
Όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Άγιαξ για τη Μπαρτσελόνα, «έσπασε» το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής με τα 2 εκατ. δολάρια που ξόδεψαν οι Καταλανοί για να τον κάνουν «δικό» τους.
Αν και μανιώδης καπνιστής, είχε βρει έναν σχεδόν… μαγικό τρόπο, ώστε το βλαβερό τσιγάρο να μην επηρεάζει την αθλητική του απόδοση, έστω και αν τελικά υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς το 1991.
Παράλληλα, ο Κρόιφ είχε μια σπάνια ικανότητα να εμπνέεται και να φιλοσοφεί γύρω από το ποδόσφαιρο, κυρίως όταν έγινε προπονητής, αλλά και από την εποχή που αγωνιζόταν.
Ξεστόμισε εκατοντάδες ατάκες που έμειναν στην Ιστορία και ίσως η παρακάτω «14άδα» (σ.σ. συμβολικά με τον αριθμό της φανέλας του) να κάνει ακόμη πιο κατανοητή τη διαφορετικότητά του…
#1. «Τεχνική δεν είναι να κάνεις 1.000 γκελ με τη μπάλα. Ο καθένας θα μπορούσε να το πετύχει με προπόνηση. Και τότε θα μπορούσε να δουλέψει σε ένα τσίρκο».
#2. «Επέλεξε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή για κάθε θέση μιας 11άδας και τότε δεν θα έχεις την καλύτερη 11άδα, αλλά τα 11 πιο δυνατά ‘εγώ’».
#3. «Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως θρήσκο. Στην Ισπανία και οι 22 ποδοσφαιριστές κάνουν τον σταυρό τους πριν βγουν στο γήπεδο. Αν αυτό τους βοηθούσε, τότε όλα τα ματς θα έπρεπε να λήγουν ισόπαλα. Κοινώς δεν υπάρχει Θεός στο ποδόσφαιρο».
#4. «Ποιος λέει ότι πάντα πρέπει να κερδίζει η πιο πλούσια ομάδα; Εγώ δεν είδα ποτέ μια τσάντα με λεφτά να σκοράρει».
#5. «Στατιστικά σε κάθε αγώνα οι ποδοσφαιριστές έχουν τη μπάλα στα πόδια τους για περίπου 3 λεπτά ο καθένας. Άρα πιο σημαντικό είναι τι θα κάνεις τα υπόλοιπα 87 λεπτά χωρίς τη μπάλα».
#6. «Θεωρητικά το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίζεις απλά είναι το πιο δύσκολο».
#7. «Βρίσκω φρικτό να απορρίπτονται ποδοσφαιριστές λόγω στατιστικών μετρήσεων από κομπιούτερ. Ίσως κι εμένα ο Αγιαξ βασιζόμενος σε εργομετρικές μελέτες να έπρεπε να με απορρίψει. Όμως, η ποιότητα της τεχνικής μου και το όραμα δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν από υπολογιστές».
#8. «Το ποδόσφαιρο παίζεται αρχικά με τα πόδια και στη συνέχεια με το μυαλό. Όταν η ηλικία δεν σου επιτρέπει να κάνεις πολλά με τα πόδια, τότε αναλαμβάνει το μυαλό».
#9. «Οι Ιταλοί δεν μπορούν να μας κερδίσουν, αλλά εμείς σίγουρα μπορούμε να χάσουμε από αυτούς».
#10. «Οι Ισπανοί παίκτες είναι ιδανικοί για να δουλέψεις μαζί τους. Αντίθετα, οι Ολλανδοί, μόλις ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, έχουν ήδη προλάβει να απαντήσουν: Ναι, αλλά…».
#11. «Όταν προηγείσαι 5-0, τότε δεν έχει νόημα να ψάξεις ένα έκτο γκολ. Πολύ πιο θεαματικό για την κερκίδα, είναι να προσπαθήσεις να σημαδέψεις το δοκάρι».
#12. «Ξέρεις αν ένας παίκτης χτυπάει σωστά τη μπάλα, όχι βλέποντάς τον, αλλά ακούγοντας τον ήχο που κάνει το παπούτσι του στην επαφή με τη μπάλα».
#13. «Πάντα πίστευα ότι κάθε παίκτης πρέπει να μπορεί να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις του γηπέδου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ακούνε όλοι τις ομιλίες περί τακτικής. Το αριστερό εξτρέμ δεν επιτρέπεται να κοιμάται όταν μιλάω για το δεξί μπακ».
#14. «Είμαι πρώην παίκτης, πρώην προπονητής, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην επίτιμος πρόεδρος. Μία καλή λίστα που δείχνει ότι όλα φτάνουν στο τέλος».
Κάποιες από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του
29 φωτογραφίες
Ορισμένες από τις ημερομηνίες σταθμούς της ζωής του…
25/04/1947: Γεννήθηκε στο Άμστερνταμ
08/07/1957: Εντάχθηκε στις ακαδημίες του Άγιαξ
15/11/1964: Έκανε το ντεμπούτο του με τον Άγιαξ
07/09/1966: Έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική Ολλανδίας
30/10/1970: Φόρεσε το νούμερο «14» κόντρα στον κανόνα του «1-11»
14/08/1973: Πήρε μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα
22/12/1973: Απέκτησε το προσωνύμιο «Ιπτάμενος Ολλανδός»
(για ένα πανέμορφο γκολ κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης).
23/05/1978: Πήρε μεταγραφή στους Λος Αντζελες Αζτεκς
06/12/1981: Επέστρεψε στον Άγιαξ
13/05/1984: Αποχώρησε από την ενεργό δράση
06/06/1985: Έγινε προπονητής του Άγιαξ
04/05/1988: Έγινε προπονητής στη Μπαρτσελόνα
10/03/ 1999: Μπήκε στο «Hall of Fame» της Μπαρτσελόνα σε ειδική τελετή στο «Καμπ Νου»
26/03/2010: Ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα