Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

40 χρόνια κάθειρξη για τον Κάρατζιτς...


Ράντοβαν Κάρατζιτς
Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έπειτα από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείτο για τα χειρότερα εγκλήματα κατά τη διάρκεια του τετραετούς πολέμου στη...
Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι ένοχος για γενοκτονία. 

Παρότι τα εγκλήματα που σημειώθηκαν κατά την περίοδο 1992-1995 στη Βοσνία προκάλεσαν το θάνατο περίπου 100.000 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους πολλοί Βόσνιοι με Κροατική καταγωγή και Μουσουλμάνοι Βόσνιοι, από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν προκύπτει η ενοχή του για την κατηγορία της γενοκτονίας.

Μπορεί βέβαια να απαλλάχθηκε από την πρώτη κατηγορία για γενοκτονία στις πόλεις της Βοσνίας, όμως, οι δικαστές ανακοίνωσαν πως είναι ένοχος για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι.

Έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, λοιπόν, ο Κάρατζιτς καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση.

'Οπως αναφέρει το Russia Today, σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στο βαλκανικό δίκτυο BIRN, ο Κάρατζιτς είχε απορρίψει οποιαδήποτε κατηγορία για θηριωδίες, επιμένοντας πως ήταν επικεφαλής μίας «διαρκούς μάχης για τη διατήρηση της ειρήνης, της αποτροπής του πολέμου και της ελαχιστοποίησης του πόνου όλων, ανεξαρτήτως θρησκείας».

Όσο για την Σρεμπρένιτσα, υποστήριξε ότι δε μπορεί να αρνηθεί τους ισχυρισμούς, αλλά «αμφισβητώ το εύρος και το πλαίσιο όσων συνέβησαν».


Συνεχίζοντας είχε υποστηρίξει ότι «δεν ήταν μία μονάδα στρατού που είχε αποστολή να διαπράξει αδικήματα. Ήταν ένα είδος συνδυασμού, μία τυχαία συγκέντρωση ανθρώπων που είχαν κληθεί να σκοτώσουν, προς έκπληξη τους, κατά της θέλησής τους, και ήταν τόσο μυστικό που οι δράστες έκρυψαν τα πάντα από τους διοικητές τους».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: