Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Μεγάλο Σάββατο: Δεύτε λάβετε φως

http://toblogtonkirion.gr/admin/wp-content/uploads/2011/04/agio.jpg

Το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος και το βράδυ γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το «Δεύτε λάβετε φως» και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη και δίνει φως στους εκκλησιαζόμενους.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το «Χριστός Ανέστη…» Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.


Read more...

Ριζικές αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων


Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων, σύμφωνα με το σχέδιο αναμόρφωσης που καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μπει τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων κρατικών λειτουργών.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου πειθαρχικού κώδικα θα είναι η απομάκρυνση, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, κάτι το οποίο θα εξαλείψει τα γνωστά φαινόμενα «συναδελφικής αλληλεγγύης» στην εξέταση υποθέσεων διαφθοράς και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, όπως είχε μεταδώσει και πριν πέντε ημέρες το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή, θα είναι ο χρόνος περαίωσης των ΕΔΕ, καθώς αυτός μειώνεται στον ένα μήνα, ενώ οι υπάλληλοι που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης και ταυτόχρονα χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν στο μέλλον θέση προϊσταμένου.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, για πρώτη φορά με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο θα προβλέπεται επιπλέον ότι η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στο «Διαύγεια» θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός των άλλων θα στερείται και του δικαιώματος προαγωγής.

Αυστηρότερες θα είναι με το νέο καθεστώς και οι πειθαρχικές ποινές, καθώς θα υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις, το πρόστιμο επεκτείνεται σε 12 μήνες από τους τρεις που προβλέπονται σήμερα, όπως και η προσωρινή παύση με πλήρη στέρηση αποδοχών, που επεκτείνεται στους 12 μήνες από τους έξι, ενώ παράλληλα θεσπίζεται και ο υποβιβασμός έως δύο βαθμούς από έναν που ισχύει μέχρι σήμερα.

Εν κατακλείδι, με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «βάζει τέλος σε έναν κομματικοποιημένο, ευνοιοκρατικό, στην πραγματικότητα ανύπαρκτο, πειθαρχικό έλεγχο αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο και απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης για να εκπληρωθεί επιτέλους η αξίωση των πολιτών για ένα κράτος που δουλεύει μόνο στην υπηρεσία τους»।

newpost.gr

Read more...

Άγριες αποδοκιμασίες στον Βουλευτή και πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη στα Τρίκαλα...




Επεισοδιακή ήταν η τελετή της συγκέντρωσης των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, καθώς Τρικαλινοί μόλις αντίκρισαν τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη ξέσπασαν σε βρισιές και άγριες αποδοκιμασίες.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε στο ύψος του ταχυδρομείου, όπου ο... κ. Χατζηγάκης εμφανίστηκε πρώτος από τους πολιτικούς «πληρώνοντας» την οργή του κόσμου για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Δεν ντρέπεσαι, κατέστρεψες την χώρα και τολμάς και έρχεσαι και στον Επιτάφιο» μία από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν τα άτομα που έβαλαν στο «στόχαστρο» τον κ. Χατζηγάκη.

Οι παρευρισκόμενοι επίσημοι έδειξαν να τα χάνουν, παρόλο που από το πρωί υπήρξαν ανάλογες αποδοκιμασίες και στην οδό Ασκληπιού και γενικότερα κλίμα εχθρικό για τους Βουλευτές.

Οι πολιτικοί που ήταν παρόντες στην φραστική επίθεση που δέχθηκε ο κ. Χατζηγάκης, εξέφρασαν τους φόβους τους για την κατάσταση που επικρατεί, μη κρύβοντας την ανησυχία τους ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρότερα επεισόδια.
trikalanews.gr



Read more...

Αλαβάνος: Χρειαζόμαστε ένα ΕΑΜ της εποχής μας

Nα παραμείνουν οι πολίτες στο Σύνταγμα μέχρι «να φύγει η κυβέρνηση» προτείνει ο Αλέκος Αλαβάνος με συνέντευξή του.

O επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής σημειώνει ότι "ζούμε σε μια εποχή πολιτικής εγκυμοσύνης και χρειαζόμαστε ένα ΕΑΜ της εποχής μας» δήλωσε στη Real News.

Προτείνει ενιαίο ψηφοδέλτιο της Αριστεράς και χαρακτηρίζει «λαϊκή υποχρέωση» τις διαμαρτυρίες πολιτών σε συγκεντρώσεις μελών της κυβέρνησης।

newpost.gr

Read more...

Οι τράπεζες “κόβουν” το 30% οφειλών σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες...



«Κουρεύουν» το 30% των οφειλών σε καθυστερούμενα καταναλωτικά δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να εισπράξουν τις δόσεις από τα καταναλωτικά δάνεια που δεν πληρώνονται στην ώρα τους προχωρούν σε «κούρεμα» της οφειλής μέχρι και 30%.

Με τις καθυστερήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία να έχουν ήδη ξεπεράσει το...20% (στο 20,5% έκλεισαν το 2010) και ενώ αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος φέτος στα «κόκκινα» δάνεια με κορύφωση το πρώτο εξάμηνο του 2012, οι τράπεζες εφαρμόζουν την πολιική του haircut στα χρέη των πελατών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Για παράδειγμα ένας καταναλωτής που χρωστάει καταναλωτικό δάνειο 8.000 ευρώ και λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν καταβάλλει τις δόσεις, μπορεί ύστερα από συμφωνία με την τράπεζα να προχωρήσει στην εξής ρύθμιση:

Πληρώνει το 30% της οφειλής, δηλαδή 2.400 ευρώ. Η τράπεζα αυτομάτως διαγράφει άλλα 2.400 ευρώ από το δάνειό του. Το υπόλοιπο της οφειλής του διαμορφώνεται στα 3.600 ευρώ, τα οποία μπορεί να εξοφλήσει σε βάθος χρόνου με μικρή μηνιαία δόση της τάξης των 35 με 40 ευρώ.

Η τακτική του «κουρέματος» εφαρμόζεται από πολλές ελληνικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αύξηση των κόκκινων οφειλών.

Μέρα με τη μέρα οι καταναλωτές που πληρώνουν -με συνέπεια- τις δόσεις τους μειώνονται. Πλέον οι περισσότεροι εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους με καθυστέρηση, που στην καλύτερη περίπτωση είναι 10 μέρες.

Τα τραπεζικά στελέχη παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των καθυστερήσεων μήνα με μήνα. Και κατά πόσο αυξάνεται το πλήθος εκείνων που πληρώνουν με καθυστέρηση από 1 βδομάδα μέχρι 2 μήνες.

Οι τηλεφωνικές υπενθυμίσεις είναι συνεχείς. Πλέον οι καταναλωτές ενημερώνονται πριν από τη λήξη της πληρωμής για το ποσό οφειλής και ερωτώνται αν θα πληρώσουν εγκαίρως ή όχι.

Παράλληλα, σε αδιέξοδο βρίσκονται όσοι δανειολήπτες έχουν διάσπαρτες οφειλές από δάνεια και πιστωτικές κάρτες και θέλουν να τα συγκεντρώσουν σε ένα προϊόν μεγάλης διάρκειας για να πληρώνουν χαμηλή δόση.

Εκεί η πολιτική των τραπεζών είναι επίσης κοινή: Λένε ΟΧΙ στις μεταφορές.

Και εφαρμόζουν το εξής: Υποστηρίζουν ότι η τράπεζα στην οποία ο δανειολήπτης έχει τη μεγαλύτερη οφειλή θα πρέπει να συγκεντρώσει και τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους» πελάτης μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας με οφειλή από καταναλωτικό δάνειο ύψους 20.000 ευρώ ζήτησε ρύθμιση. Και συγκεκριμένα «πάγωμα» δόσεων για έξι μήνες. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο του δανείου του σήμερα είναι 10%.

Ομως η απάντηση δεν ήταν η αναμενόμενη και σύμφωνη με το αίτημα του πελάτη. Η «ρύθμιση» ήταν μία νέα σύμβαση με δυσμενέστερους όρους αφού το επιτόκιο αυξάνεται στο 17%. Οπερ και σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πληρώσει τελικά διπλάσιο ποσό αν συναινέσει στη ρύθμιση, σε σχέση με το συνολικό ποσό που θα πλήρωνε χωρίς να ζητήσει «βοήθεια» από την τράπεζα.

Φέτος υπολογίζεται ότι θα ρυθμιστούν περί τα 2 εκατομμύρια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και το ύψος των οφειλών που θα ρυθμιστούν θα υπερβεί τα 50 δισ. ευρώ (σε σύνολο οφειλών 256 δισ. ευρώ).
newscode



Read more...

Παυλόπουλος: Το παρόν δικαιώνει τον Καραμανλή



Για αυτοσχεδιασμό, ανετοιμότητα, προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός κ Πρ. Παυλόπουλος σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ενώ προειδοποιεί «όταν το ΠΑΣΟΚ οδήγησε την οικονομία σε αδιέξοδο , ποιός υπουργός θα βάλει υπογραφή για αποκρατικοποίηση , δίχως να υπολογίσει τη διαφορά μεταξύ πραγματικής και χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών κάθε ΔΕΚΟ, όταν επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη του εγκλήματος της απιστίας».

Μιλώντας στη REAL NEWS δηλώνει ότι όποιος αμφισβητεί το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ «ρίχνει νερό στο μύλο της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ» ενώ σε ερώτηση για το πότε θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σημειώνει « θα μιλήσει όταν εκείνος το κρίνει, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Είναι οπαδός του στίχου του Αισχύλου «σιγάν θ’ όπου δει και λέγειν τα καίρια». Αν κάποιοι βιάζονται, λίγη υπομονή. Ως τότε, ας αναλογισθούν τους λόγους της ανησυχίας και της αδημονίας τους». Θεωρεί , δε, πως «το παρόν επιβεβαιώνει και δικαιώνει τον Καραμανλή».

Απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές κάνοντας λόγο για πολιτικές δυνάμεις που στερούνται παντελώς πολιτικού στίγματος, ή που το όποιο «πολιτικό πρόγραμμά τους» συνιστά ουρά της σημερινής καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου

newpost.gr

Read more...

Λοβέρδος: Περίεργες συμμαχίες μεθοδεύουν την ανατροπή μου


O πολιτικός λόγος που θα συνοδεύει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να είναι έντονος, αποφασιστικός και ομόφωνος υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας κ Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Επισημαίνει πως τα δυο προγράμματα αποτελούν σημείο επανεκκίνησης και σημειώνει ότι «μπορεί να αποδειχτεί ότι δεν αρκούν όσα έχουν διατυπωθεί έως τώρα» και προσθέτει: «δεν κάνουμε πολιτική κλειστών βεβαιοτήτων. Η χώρα έχει τόσα πολλά προβλήματα που θα ήταν ψέμα, ανακρίβεια ή μόνο φλυαρίες, μπρος στο φόβο του πολιτικού κόστους να πούμε ότι αυτά ήταν τα θέματα και κλείσαμε».

Αναγνωρίζει ότι η χώρα έχασε τρεις μήνες με τις φήμες περί ανασχηματισμού και εκλογών και επιμένει ότι «οι εκλογές δεν είναι λύση». Ξεκαθαρίζει ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν χωρούν διαφοροποιήσεις λέγοντας «αυτός που έχει την ευθύνη των εξελίξεων πρέπει να είναι ομόφωνος, ορκισμένος θα έλεγα … Γιατί όταν δεν συντάσσεσαι ομόφωνα, όταν έχεις αναστολές, τότε δεν πρέπει να μένεις στην κυβέρνηση».

Αποκαλύπτει πως σε ότι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο πρότεινε να εφαρμοστεί ο κανόνας 0 προς 5 σε αντίθεση με το 1 προς 5 εξαιρουμένων των προσλήψεων στην Αστυνομία , την Παιδεία και την Υγεία.

Τονίζει ότι δεν βοηθάει η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους αν και δηλώνει ότι «τον Κώστα Σημίτη θα τον εκτιμώ ισοβίως. Είμαι ένας άνθρωπος που μπήκε στην πολιτική λόγω του Κώστα Σημίτη, τον διαβάζω, τον παρακολουθώ. Είμαι, ωστόσο, υπουργός της κυβέρνησης και λέω αυτό που πιστεύω».

Υποστηρίζει ότι λόγω των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία που προωθεί, «περίεργες συμμαχίες μεθοδεύουν την ανατροπή μου»। Δηλώνει ότι θα ζητηθεί «παρέμβαση εισαγγελέα για παρανομίες προμηθευτών και συνταγογράφων» και σημειώνει: «με κατηγορούν για ιδιωτικοποίηση της Υγείας τη στιγμή που προσπαθώ να κρατήσω όρθια 139 δημόσια νοσοκομεία».

newpost.gr

Read more...

Στις 2,1 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Σε κρίση ο δικομματισμός

Το 47% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Γ.Παπανδρέου θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου
Το 47% των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Γ.Παπανδρέου θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα

Προβάδισμα 2,1 μονάδων διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Alco που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε πως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, η ΝΔ 19,4%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, ενώ Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά δεν πιάνουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Συγκεκριμένα το κόμμα της κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 1,7% και του κ. Κουβέλη 2,3%.

Αξιοσημείωτο είναι για άλλη μι αφορά το μικρό ποσοστό που συγκεντρώνουν μαζί τα δύο κόμματα εξουσίας, που φτάνει το 40,9%, γεγονός που καταδεικνύει την απαξίωση του δικομματισμού.

Φθορές παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να τις καρπωθεί.

Η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ μόλις που ξεπερνά το 51%, ενώ δείχνει να χάνει ψηφοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις. Στη ΝΔ η συσπείρωση φτάνει το 61,3% με περιορισμένες απώλειες προς ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία.

Σε ερώτηση εάν συμφωνούν με τα φαινόμενα βίαιης αποδοκιμασίας προς τα πρόσωπα πολιτικών το 56% απαντά ότι διαφωνεί, ενώ το 40% απαντά ότι συμφωνεί.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σεναρίων συνέχεια για την αναδιάρθρωση

Τι λένε επενδυτικοί οίκοι, νομικοί και διεθνή ΜΜΕ


http://img.protothema.gr/4CA13AFD72B5A31C99A2B086E32BBC2D.jpg
Στο e-mail που φέρεται να κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το Λονδίνο περί άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η κομβική ημερομηνία που θα γινόταν αυτό ήταν –κατά τον ευφάνταστο συντάκτη – το τρέχον Σαββατοκύριακο. Άγιο Πάσχα και για μας και για τους Καθολικούς αλλά φαίνεται πως κάποιες φορές τέτοιες λεπτομέρειες περιττεύουν…!

Αλλά ακόμα κι αν αυτό το σενάριο «κάηκε» νωρίς, οι ανά τον κόσμο επενδυτές, διαχειριστές, αναλυτές και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές έχουν άλλα, πολλά …

Και μπορεί προχθές να ήταν η JPMorgan, η Goldman Sachs, η ίδια η Citigroup που κυκλοφόρησαν σενάρια και εκτιμήσεις για το πότε, το πώς και το πόσο θα «διευθετηθεί» το ελληνικό χρέος, χθες μπορεί να έπιασε το νήμα ο Economist, τώρα όμως ήρθε η σειρά της Nomura International να ασχοληθεί με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η προσέγγιση της Nomura έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ΔΕΝ αρνείται την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης, εκτιμά πως ακόμα κι αν συμβεί ΔΕΝ θα είναι πανάκεια για την ελληνική οικονομία και τα προβλήματά της και κυρίως οριοθετεί ως ΚΟΜΒΙΚΟ σημείο για τις μετέπειτα εξελίξεις την επόμενη τριμηνιαία αξιολόγηση της οικονομίας μας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που θα ξεκινήσει το Μάιο και το αποτέλεσμά της θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Ιουνίου. Κι όπως λένε οι αναλυτές του οίκου το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστεί «μια πιο αποφασιστική παρέμβαση ώστε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να ενισχυθεί, πριν βγει η Ελλάδα για απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές στο α’ τρίμηνο του 2012»!

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει προσελκύσει ακόμα και «ειδικούς» επί του θέματος. Όπως για παράδειγμα μεγάλα, διεθνή δικηγορικά γραφεία που στο παρελθόν έχουν εκπροσωπήσει χώρες (της Λατινικής Αμερικής, αλλά και πιο πρόσφατα την Ισλανδία) στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους για μια αναδιάρθρωση του χρέους τους. Και για να είναι όλοι έτοιμοι «για τις διαφαινόμενες big business που τους ανοίγονται οι αποκαλούμενοι από το πρακτορείο Bloomberg «νονοί των Ομολόγων» δικηγόροι φέρονται να έχουν συντάξει ακόμα και μελέτες (!) για το ελληνικό χρέος και τους τρόπους … «διευθέτησής του»…

Read more...

Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

«Η ελπίδα της σωτηρίας»

«Η Ανάσταση του Χριστού είναι το γεγονός το οποίο στη σημερινή συγκυρία εμφανίζεται ως η ελπίδα του φωτός, η ελπίδα της σωτηρίας και η ελπίδα της ανάστασης του έθνους μας», είπε ο κ. Θεόφιλος
«Η Ανάσταση του Χριστού είναι το γεγονός το οποίο στη σημερινή συγκυρία εμφανίζεται ως η ελπίδα του φωτός, η ελπίδα της σωτηρίας και η ελπίδα της ανάστασης του έθνους μας», είπε ο κ. Θεόφιλος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, μέσα σε ζητωκραυγές πλήθους πιστών ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' έφερε, όπως κάθε χρόνο, το αναστάσιμο φως σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο, μέσα από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων.

Νωρίτερα, ο τάφος είχε σφραγιστεί με κερί, ενώ εκπρόσωποι των δογμάτων αλλά και η αστυνομία είχαν ελέγξει προσεκτικά το χώρο για να αποκλείσουν την ύπαρξη εστίας φωτιάς.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο Πατριάρχης στάθηκε μπροστά στο ιερό κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, διάκονοι του έβγαλαν τα άμφια και εισήλθε εντός φορώντας ένα λευκό στιχάρι.

Λίγα λεπτά αργότερα το πλήθος των προσκυνητών δεν συγκράτησε τον ενθουσιασμό του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Όταν βγήκε ο Πατριάρχης από το Ναό του Τάφου με τις δάδες των 33 κεριών, όλοι έσπευσαν να πάρουν το φως από τα χέρια του, μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Θεόφιλος παραδίδοντας το Άγιο Φως στην ελληνική αντιπροσωπεία αλλά και στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας τόνισε ότι «αυτό το Φως, το Φως του Χριστού που ελάβαμε πάντα να αγιάζει, να φωτίζει, και να ενισχύει το νου και να θερμαίνει την καρδιά των κυβερνώντων».

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τις θερμές πασχάλιες ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο της, τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη και επισήμανε ότι «η Ανάσταση του Χριστού είναι το γεγονός το οποίο στη σημερινή συγκυρία της απογοήτευσης, της σύγχυσης και της απελπισίας εμφανίζεται ως η ελπίδα του φωτός, η ελπίδα της σωτηρίας και η ελπίδα της ανάστασης του έθνους μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Δόλλης στην αντιφώνησή του είπε ότι «για άλλη μία φορά εφέτος στον Πανάγιο αυτό χώρο η πίστη όλων των χριστιανών ανταμείφθηκε και πάλι με την ευλογία του Κυρίου» και πρόσθεσε ότι «με την μέριμνα της Ελλάδας το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε πάμπολλες εστίες Χριστιανών Ορθοδόξων φέροντας το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας».

Το Άγιο Φως μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου αρχιμανδρίτης Δαμιανός Θάνου και εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Τιμές αρχηγού κράτους θα αποδοθούν κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γύρω στις 7 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Μαθήματα πολιτικής ηθικής

Δύο διαφορετικά lifestyle για να πας στη σύνοδο του ΔΝΤ


http://img.protothema.gr/5F571154B2C90238273301DEF1A5C3FA.jpg
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσε το πολυτελές ταξίδι του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με το προεδρικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον σε καιρό κρίσης, το οποίο έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις. Την ίδια ώρα που ο Ελληνας υπουργός αναχωρούσε με το κυβερνητικό lear jet από την Ουάσινγκτον μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ο πανίσχυρος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ έφευγε από την αμερικανική πρωτεύουσα με την πτήση της γραμμής, λέγοντας στο «ΘΕΜΑ» ότι αυτός είναι ο τρόπος που ταξιδεύει πάντα.

Παρά την κοινωνική οργή που δημιούργησε η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για τη VIP υπερατλαντική πτήση των 150.000 ευρώ και το βαρύ κλίμα που πυροδότησε προς το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο ίδιος δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει. Με την απάντηση «δεν σας αφορά αν θα παίρνει μαζί του ο υπουργός μέλη της οικογένειάς του. Για τη διευκόλυνσή του θα μπορούσε να παίρνει το τζετ από το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και όχι από την Ελευσίνα αλλά δεν το κάνει», το επικοινωνιακό επιτελείο του υπουργού Οικονομικών ρίχνει λάδι στη φωτιά όταν οι πολίτες αυτής της χώρας δίνουν καθημερινό αγώνα οικονομικής επιβίωσης.

Τον υπουργό Οικονομικών εκθέτει και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει από καιρό καταργήσει τις πολυτελείς πτήσεις με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και κάνει δραστικές περικοπές στα έξοδα για τα ταξίδια του. Το υπουργικό ταξίδι στην Ουάσινγκτον αποκτά και κοινοβουλευτικές διαστάσεις ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.
Οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, φρόντισαν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό μέσω του προγράμματος Διαύγεια ότι το ταξίδι του υπουργού και των συνεργατών του έγινε με… πτήσεις της γραμμής, σε μια γραπτή αποθέωση συσκότισης ή έστω ασυνεννοησίας…
Read more...