Τι λένε επενδυτικοί οίκοι, νομικοί και διεθνή ΜΜΕ
Αλλά ακόμα κι αν αυτό το σενάριο «κάηκε» νωρίς, οι ανά τον κόσμο επενδυτές, διαχειριστές, αναλυτές και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές έχουν άλλα, πολλά …
Και μπορεί προχθές να ήταν η JPMorgan, η Goldman Sachs, η ίδια η Citigroup που κυκλοφόρησαν σενάρια και εκτιμήσεις για το πότε, το πώς και το πόσο θα «διευθετηθεί» το ελληνικό χρέος, χθες μπορεί να έπιασε το νήμα ο Economist, τώρα όμως ήρθε η σειρά της Nomura International να ασχοληθεί με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η προσέγγιση της Nomura έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ΔΕΝ αρνείται την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης, εκτιμά πως ακόμα κι αν συμβεί ΔΕΝ θα είναι πανάκεια για την ελληνική οικονομία και τα προβλήματά της και κυρίως οριοθετεί ως ΚΟΜΒΙΚΟ σημείο για τις μετέπειτα εξελίξεις την επόμενη τριμηνιαία αξιολόγηση της οικονομίας μας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που θα ξεκινήσει το Μάιο και το αποτέλεσμά της θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Ιουνίου. Κι όπως λένε οι αναλυτές του οίκου το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κρίνει τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστεί «μια πιο αποφασιστική παρέμβαση ώστε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να ενισχυθεί, πριν βγει η Ελλάδα για απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές στο α’ τρίμηνο του 2012»!
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει προσελκύσει ακόμα και «ειδικούς» επί του θέματος. Όπως για παράδειγμα μεγάλα, διεθνή δικηγορικά γραφεία που στο παρελθόν έχουν εκπροσωπήσει χώρες (της Λατινικής Αμερικής, αλλά και πιο πρόσφατα την Ισλανδία) στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές τους για μια αναδιάρθρωση του χρέους τους. Και για να είναι όλοι έτοιμοι «για τις διαφαινόμενες big business που τους ανοίγονται οι αποκαλούμενοι από το πρακτορείο Bloomberg «νονοί των Ομολόγων» δικηγόροι φέρονται να έχουν συντάξει ακόμα και μελέτες (!) για το ελληνικό χρέος και τους τρόπους … «διευθέτησής του»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου