Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

5.600 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ


Από ΤΑ ΝΕΑ...

Στην πρόσληψη 5.600 ατόμων ως διδακτικό και διοικητικό προσωπικό για την τετραετία 2009-2012 αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Οι σχετικές πιστώσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν ήδη εξασφαλιστεί, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, τους προέδρους των ΤΕΙ και το υπουργείο Παιδείας οι ακαδημαϊκοί- αναπτυξιακοί τετραετείς... προγραμματισμοί όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τον τετραετή προγραμματισμό, ενισχύονται τα ΑΕΙ με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, θα δοθούν πιστώσεις για την πρόσληψη 700 νέων μελών ΔΕΠ, 400 μελών Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΕΔΙΠ), 800 μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και 100 διοικητικών υπαλλήλων. Στα ΤΕΙ αναμένεται να δοθούν πιστώσεις που θα αφορούν την πρόσληψη 800 μελών ΕΠ, 300 μελών ΕΤΠ και 100 διοικητικών υπαλλήλων. Τέλος για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων θα δοθούν πιστώσεις για το 2009 που θα αφορούν 900 προσλήψεις, για το 2010 θα προσληφθούν 750 άτομα, για το 2011 οι προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορούν 500 άτομα και τέλος για το 2012 προβλέπεται να προσληφθούν συνολικά 250 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως η διαμόρφωση τετραετών ακαδημαϊκών- αναπτυξιακών προγραμματισμών υλοποιείται για πρώτη φορά και σε αυτούς περιλαμβάνονται τα έργα υποδομής και εξοπλισμών των ΑΕΙ, οι λειτουργικές τους δαπάνες, καθώς και ο αριθμός του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού που θα προσληφθεί. Για τη διαμόρφωση των τετραετών ακαδημαϊκώναναπτυξιακών προγραμματισμών προηγήθηκε ευρύς διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
fimotro


Read more...

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με την ταυτοποίηση λειψάνων Κυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο


http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/1041188_b.jpgΟ πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την ταυτοποίηση λειψάνων Κυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει.

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της. Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα.




Read more...

Έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα από την αποκάλυψη-σοκ για τον Ατίλλα


Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας τόνιε ότι οι αποκαλύψεις, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία οικογένειας Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας τόνιε ότι οι αποκαλύψεις, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία οικογένειας Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει.

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974. Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της.

» Με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα» κατέληξε.
ΝΕΑ




Read more...

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!

Με μακροπρόθεσμη πολιτική η Τουρκία

Η Αθήνα έχει μόνο... εκνευρισμό!

Η Άγκυρα κοροϊδεύει την Ευρώπη για τους λαθρομετανάστες

Άρωμα εκλογών με φόντο το Αιγαίο

Η μονιμότητα της Τουρκικής επιθετικότητας

Γράμμα από την Ουάσιγκτον

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες πρόωρες κρίσεις

kostasxan

Οι κρίσεις στήνονται για να αγοράζονται όπλα!

Για την τιμή των όπλων



Read more...

Κόβουν το επίδομα από τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς!...


Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή

.
Περικοπή του επιδόματος ευθύνης διοίκησης – διεύθυνσης που χορηγούνταν από δεκαετίας σε χαμηλόβαθμους Αξιωματικούς του Στρατού καταγγέλλουν με Ερώτησή τους 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ζητούν την ανάκληση της σχετικής διαταγής.
Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι Μ. Καρχιμάκης, Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης και Β. Παπανδρέου αναφέρει:

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Θέμα: «Με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α. ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού περικόπτει το επίδομα ευθύνης διοίκησης – διεύθυνσης που χορηγούνταν από δεκαετίας σε χαμηλόβαθμους Αξιωματικούς
»....

Έχοντας υπόψη:
· Ότι το μισθολόγιο των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ρυθμίζεται με τις διατάξεις του Ν. 3205/2003 , που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 297 τ.Α’/23-12-2003.
· Ότι σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο (άρθρο 51) οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των επιδομάτων Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας και
Ευθύνης Διοίκησης-Διεύθυνσης καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων αυτών καθορίζονται με κοινή απόφαση του καθ' ύλη αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
· Ότι με την κοινή Υπουργική Απόφαση με Αρ. Πρωτ. 2/11015/ 0022/2-3-2000/ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών το επίδομα Ευθύνης Διοίκησης-Διεύθυνσης καταβάλλεται στους :
o Στρατιωτικούς από το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και άνω ανεξαρτήτως θέσεως.
o Διοικητές και Διευθυντές Μονάδων-Υπηρεσιών και ανεξάρτητων Υπομονάδων, ανεξαρτήτως βαθμού.
o Επιτελάρχες και Διευθυντές Επιτελικών Γραφείων, Διοικήσεων και Διευθύνσεων των Σχηματισμών, επιπέδου ταξιαρχίας και άνω, ανεξαρτήτως βαθμού.
· Ότι το επίδομα Ευθύνης Διοίκησης-Διεύθυνσης ορίζεται ως εξής:
o Για τους Ανώτατους Αξιωματικούς σε εκατόν σαράντα επτά ευρώ (147€).
o Για τους Συνταγματάρχες ή αντίστοιχους σε εκατόν δεκαοκτώ ευρώ (118€).
o Για τους Αντισυνταγματάρχες και Ταγματάρχες ή αντίστοιχους, σε ογδόντα οκτώ ευρώ (88€).
o Για κατώτερους Αξιωματικούς (Λοχαγούς, Υπολοχαγούς και Ανθυπολοχαγούς ή αντίστοιχους) σε πενήντα εννιά ευρώ (59€).
o Για Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Μόνιμους Στρατιώτες σε τριάντα ευρώ (30€).
· Ότι με Διαταγή της ΓΕΣ/ΔΟΙ/4 με στοιχεία Φ.841.2/29/674595/Σ.3678 της 21ης Μαρτίου 2009, καθορίζεται πως το
επίδομα Ευθύνης Διοίκησης-Διεύθυνσης δεν θα καταβάλλεται “πλέον στις Σχολές και τα Κέντρα Εκπαίδευσης επειδή δεν αποτελούν Σχηματισμούς με τη στενή έννοια του όρου, όπως αυτοί περιγράφονται στον Σ.Κ 20-1, καθόσον δεν αποτελούνται από στοιχεία διαφόρων Ο-Σ και η οργάνωση και λειτουργία τους, δεν προβλέπεται από τον Σ.Κ 20-2 ή ΣΚ 3-12, αλλά από ιδιαίτερους Οργανισμούς και νομοθεσία και επομένως οι Διευθυντές των Γραφείων τους δε δικαιούνται της χορήγησης του Επιδόματος Ευθύνης Διοίκησης - Διεύθυνσης”.
Ερωτάστε:
1. Έχετε γνώση της με στοιχεία Φ.841.2/29/674595/Σ.3678 της 21ης Μαρτίου 2009 Διαταγής της ΓΕΣ/ΔΟΙ/4 που καθορίζει, πως το επίδομα Ευθύνης Διοίκησης-Διεύθυνσης δεν θα καταβάλλεται πλέον στους διευθυντές γραφείων, στα κέντρα εκπαιδεύσεως και στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων;
2. Πιστεύεται πως ο επανακαθορισμός του επιπέδου των Σχολών και των Κέντρων Εκπαίδευσης ως Σχηματισμών συγκεκριμένου επιπέδου που επιχειρείτε πρέπει να ξεκινήσει με την περικοπή επιδομάτων από τους χαμηλόβαθμους Αξιωματικούς;
3. Γνωρίζετε πως η διαταγή της ΓΕΣ/ΔΟΙ πλήττει Αξιωματικούς βαθμού Ταγματάρχη και κάτω καθώς από το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και άνω καταβάλλεται ανεξαρτήτως θέσεως ;
4. Σκοπεύετε να ακυρώσετε την συγκεκριμένη διαταγή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Βασίλης Οικονόμου
Αλέκος Αθανασιάδης
Βάσω Παπανδρέου

press-gr.

Read more...

Πολιτικός καύσων και πυρετός στα κόμματα εν όψει ΔΕΘ

Με τον πολιτικό καύσωνα να εντείνει την πολιτική ρευστότητα, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να δοθεί η καθιερωμένη μάχη των εντυπώσεων.

Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, θα προσπαθήσει να αναστρέψει το κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται αρνητικά για την κυβέρνηση από την περυσινή παρουσία του στη ΔΕΘ. Η αναστροφή του κλίματος, εκτιμούν πολιτικές αναλυτές, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να περάσει μέσα από το οικονομικό πεδίο, διαρθρωτικές παρεμβάσεις κ. ά, και ως εκ τούτου οι όποιες εντυπώσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις, ή κινήσεις εντός του κόμματος, όπως η «θυσία» Παυλίδη και Βατοπαιδινών που διαβάζουμε στο σημερινό φύλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Εκείνο το διάστημα ή ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει και την προαναγγελθείσα παραίτηση του Γιάννη Μανώλη από την βουλευτική του έδρα, ο οποίος συνεχίζει τη ρίψη ολοένα και πιο ηχηρών «βομβών». Ο βουλευτής Αργολίδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», δήλωσε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν την απαλλαγή συναδέλφων τους που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα».

Τα περιθώρια στο οικονομικό πεδίο είναι περιορισμένα. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο φορολογικών μέτρων για το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται, επίσης, σε φορολογικό έλεγχο 600.000 επαγγελματιών για τις ανέλεγκτες χρήσεις της επταετίας 2000-6, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο. Το επιτελείο της Ιπποκράτους επεξεργάζεται στις λεπτομέρειές του το «σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας », το οποίο θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση, θα ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.


Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραδέχεται με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι οι πρόωρες κάλπες είναι θέμα προϋποθέσεων που μπορούν να επιβληθούν εκ των πραγμάτων στο γενικό κλίμα άρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει επίσης αισιόδοξος ότι η ΝΔ μπορεί να επικρατήσει, όποτε στηθούν κάλπες.
nooz.gr

Read more...

ΠΑΣΟΚ : ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Σοκ και δέος» προκαλούν στα στελέχη της Ιπποκράτους τα αρνητικά μεγέθη που αποκαλύπτονται σχετικά με τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της. Κι αυτό καθώς το απώτατο χρονικό όριο για την προσφυγή στις κάλπες και την αναμενόμενη- στο ΠΑΣΟΚ- ανάληψη της διαχείρισής της, δεν ξεπερνά πλέον τους 6-7 μήνες, με απώτατο χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα... αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μια ρεαλιστική εκτίμηση προβλέπει πως το δημόσιο χρέος που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση θα ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ. Ενώ για το έλλειμμα αναλύσεις οικονομικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμμερίζονται προβλέψεις ξένων οίκων, στελεχών της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και ορισμένων γαλάζιων ότι θα φθάσει το 7% του ΑΕΠ. Ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζονται ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο συγκεκριμένων πολιτικών για την τιθάσευση των δημοσιονομικών μεγεθών και την ανάταξη της οικονομίας. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος, υπάρχουν επεξεργασμένες πολιτικές που μπορούν να φέρουν χρήματα για μια νέου τύπου αναδιανεμητική, δίκαιη και αναπτυξιακή διαχείριση της οικονομίας. Αρκεί, τονίζει το ίδιο στέλεχος, να σταματήσουν η σπατάλη, οι ρουσφετολογικές παροχές στους ημετέρους και στους έχοντες αλλά και η διάλυση όλων των μηχανισμών του κράτους που σχετίζονται με τα έσοδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση προσωπικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει συζητήσεις με την ηγεσία της Ε.Ε. (κ. Μπαρόζο και άλλους) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας (κ.κ. Τρισέ και Παπαδήμο), ενώ το «οπλοστάσιό» του έχει ενισχυθεί από τις επανειλημμένες επαφές με νομπελίστες όπως οι κ.κ. Στίγκλιτς και Κρούγκμαν. Στο πλαίσιο αυτό και στην προσπάθεια για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας- που απαιτεί βέβαια ευρεία συναίνεση στην Ε.Ε.- ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει κάνει ήδη βολιδοσκοπήσεις προκειμένου να μην περιλαμβάνονται οι αμυντικές δαπάνες στα υπό στάθμιση μεγέθη- κάτι που θα ευνοήσει, σε σχέση με άλλες χώρες, την Ελλάδα. Επίσης, προκειμένου αντίστοιχες επενδύσεις που αφορούν την «πράσινη ανάπτυξη» και την παιδεία να μην περιλαμβάνονται στο έλλειμμα. Άλλες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν- και ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου από τώρα οικοδομεί συμμαχίες- αφορούν τον υπολογισμό και του κριτηρίου της απασχόλησης στη «δημοσιονομική αξιολόγηση» και όχι μόνο το χρέος και το έλλειμμα. Εν όψει των αναμενόμενων (εκλογικών) εξελίξεων και της ΔΕΘ, στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει δοθεί όριο διακοπών μέχρι τις 17 Αυγούστου. Στις 24 του μηνός ο κ. Γ. Ραγκούσης θα έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις των κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιασθεί, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία βέβαια, στη ΔΕΘ.

fimotro

Read more...

ΝΕΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Φωτιές άναψε εν μέσω θέρους στις ελληνικές δικαστικές αρχές η εισαγγελέας του Μονάχου που χειρίζεται την υπόθεση για τα μαύρα ταμεία της Siemens, με την απόφασή της να ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα επιβολής ποινής για δωροδοκία ελληνικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007 εις βάρος του πάλαι ποτέ διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από την πλευρά δικηγόρων, για πρώτη φορά... και με εισαγγελική βούλα καταγράφεται παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens και την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., όπως με σαφήνεια προκύπτει από την κίνηση της εισαγγελέως του Μονάχου. Διευκρινίζουν βέβαια ότι ούτως ή άλλως ενδεχόμενη δωροδοκία σε προγενέστερο χρόνο παραμένει ατιμώρητη κατά το γερμανικό δίκαιο, το οποίο προβλέπει πενταετή παραγραφή για το συγκεκριμένο αδίκημα που έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα. Ωστόσο, νομικοί επικαλούμενοι τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το αίτημα της εισαγγελέως κ. Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ επισημαίνουν ότι «η γερμανική δικαιοσύνη πρώτη έστρεψε τους προβολείς τής δίωξης προς την πλευρά της δωροδοκίας ελληνικών κομμάτων και μετά το 2004, ενώ οι ελληνικές αρχές, στο “στόχαστρό” των οποίων βρίσκεται η αντίστοιχη περίοδος, δεν έχουν - τουλάχιστον επί του παρόντος- αποτυπώσει σε επίσημο κατηγορητήριο αξιόποινες πράξεις πέραν του έτους 2003». Πλεονέκτημα Χριστοφοράκου Η δημοσιοποίηση της είδησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως λέγεται, ξάφνιασε την ελληνική πλευρά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens θεωρούνταν «ζήτημα χρόνου». Οι τελευταίες εξελίξεις όμως ανέτρεψαν το σκηνικό και επανέφεραν στο προσκήνιο το αγκάθι της έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να λογοδοτήσει για όσα του αποδίδονται σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία την περίοδο της παντοδυναμίας του στην εταιρεία. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο «αιφνιδιασμός Μπόιμλερ-Χεσλ» δίνει πλεονεκτήματα στον Μιχ. Χριστοφοράκο και την υπεράσπισή του, η οποία μπορεί ασκώντας τα ένδικα μέσα του γερμανικού δικαίου να μπλοκάρει έως και έναν χρόνο την παράδοσή του, εφόσον τελικά αυτή «σφραγιστεί» και με δικαστική απόφαση.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
από εισαγγελέα καταγράφεται χρηματοδότηση κομμάτων από τα μαύρα ταμεία της Siemens και την περίοδο διακυβέρνησης Ν.Δ Εσπευσμένα στο Μόναχο ο ανακριτής ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο της Γερμανίας εσπευσμένα αποφασίστηκε να μεταβεί και πάλι το συντομότερο δυνατό στο Μόναχο ο ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, ώστε να ενημερωθεί και επισήμως για όσα συμβαίνουν εκεί και αφορούν τον βασικότερο κρίκο στην αλυσίδα της δικής του έρευνας. Μάλιστα για το θέμα του ταξιδιού του ανακριτή το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση, που περιορίζεται όμως στην τυπική κοινοποίηση της μετάβασης του κ. Ζαγοριανού στο Μόναχο, χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες- όπως φαίνεταιοδηγούν τον δικαστικό λειτουργό ξανά στη Γερμανία. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας, ύστερα από την τηλεφωνική του επικοινωνία χθες το βράδυ (σ.σ. προχθές) με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε σχετικά με την πορεία της παράδοσης του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα- σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές- ενέκρινε τη μετάβαση του ανακριτή της υπόθεσης της Siemens κ. Νικ. Ζαγοριανού στη Γερμανία, με δαπάνες του υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
fimotro.


Read more...

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να «μαδά τη μαργαρίτα» σε ό,τι αφορά τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, προκαλώντας σύγχυση ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του αλλά και στον κρατικό μηχανισμό, πληθαίνουν και τα προβλήματα που ουσιαστικά θα παίξουν βασικό ρόλο στη λήψη της τελικής του απόφασης, μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο κ. Καραμανλής συνειδητοποιεί ότι παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες που καταβάλλει... ο ίδιος (επισκέψεις στα υπουργεία, δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις με υπουργούς κ.λπ.), το πολιτικό κλίμα δεν αντιστρέφεται, ενώ παράλληλα δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τις «νάρκες» που κρύβονται στον δρόμο προς τις κάλπες.
Η καθημερινή του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, οι εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις αλλά και οι διαρροές για δημιουργία νέων οργάνων που θα έχουν ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πέφτουν στο κενό, καθώς ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνει να έχει εξαντληθεί.
Τις οριστικές του αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών ο κ. Καραμανλής θα τις λάβει, αφού «μετρήσει» τον αντίκτυπο του ανασχηματισμού στον οποίο θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του μηνός, όπως αναφέρουν τακτικοί συνομιλητές του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε επιλέξει τον εκλογικό αιφνιδιασμό (βλ. φθινόπωρο) είτε εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου και φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, ο κ. Καραμανλής έχει μπροστά του τα εξής κρίσιμα προβλήματα που παρουσιάζονται δίπλα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜέτρα και όχι παροχές
Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση εν όψει του χειμώνα είναι ιδιαίτερα αρνητικά ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη λήψη άμεσων διαρθρωτικών μέτρων αλλά αντίθετα η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα «κύμα» παροχών που αγγίζει συνολικά τα δύο δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός θέλει να εντάξει στις πρώτες -μετά το καλοκαίρι- δημοσκοπήσεις τις εξαγγελίες αυτές και εφόσον διαπιστώσει ότι η «ψαλίδα» που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ μικραίνει, τότε θα πάρει το πολιτικό ρίσκο, θα στήσει «κάλπες» και θα αφήσει για την... επόμενη κυβέρνηση τις δύσκολες αποφάσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιλέξει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.
ΓΚΑΛΟΠΠαραμένει η διαφορά
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός μέσα από τις εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις, αλλά και μέσα από τις καθημερινές του δημόσιες παρεμβάσεις, η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να «πέφτει» κάτω από το 4%.
Η εικόνα του κ. Καραμανλή δεν ισχυροποιείται, όσο το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε, ενώ παράλληλα η φιλολογία σχετικά με τις πρόωρες εκλογές δείχνει να έχει επηρεάσει ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης που αντιμετωπίζει θετικά πλέον το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.
ΑΝΤΑΡΤΕΣΔιαφωνίες καθημερινά
Οι ουσιαστικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι μόνο ο Γ. Μανώλης, ο οποίος και χθες («Πρώτο Θέμα») έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ «υποχρεώθηκε να αθωώσει βουλευτές», αναφερόμενος στους «Βατοπεδινούς» και στον κ. Παυλίδη, αλλά και σειρά άλλων στελεχών που ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές στην κυβέρνηση.
Μόλις τα τελευταία 24ωρα οι κ. Τσιτουρίδης, Δούκας, Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος και Παπακώστα επισήμαναν δημόσια την ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο πολιτικής από τον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Μανώλη πάντως, κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν αργά χθες το απόγευμα ότι «στην εποχή στην οποία αναφέρεται ο βουλευτής Αργολίδας (βλ. υπόθεση Παυλίδη) η θέση του κόμματος ήταν ψήφος κατά συνείδηση και κατά συνέπεια ουδείς θα μπορούσε να τον είχε πιέσει».

fimotro

Read more...

ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ... ΒΑΤΟΠΕΔΙ


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Σχέδιο απόδρασης από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις, μέσω του αποκλεισμού από τα γαλάζια ψηφοδέλτια των λεγόμενων Βατοπεδινών βουλευτών και του Αριστοτέλη Παυλίδη, εξετάζει ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να εκμεταλλευθεί για την κίνηση αυτήν το βήμα της... ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια να κλείσει τις μεγάλες πληγές που άνοιξαν για τη Ν.Δ. έναν χρόνο νωρίτερα από το ίδιο βήμα, όταν είχε καλύψει όλα τα γαλάζια στελέχη για όλα τα γαλάζια σκάνδαλα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η αποπομπή από τα ψηφοδέλτια όσων βουλευτών αντιμετωπίζονται ως «βαρίδια» για την κυβέρνηση συνδέεται και με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου, καθώς ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε, όπως λένε, να χρησιμοποιήσει και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών που έχουν «προγραφεί» για να δικαιολογήσει την επίσπευση των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την «ηρωική» κίνηση του Πρωθυπουργού, όπως τη χαρακτηρίζουν τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανακόψει τη δημοσκοπική κατρακύλα και να ανατρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον της και για τα θέματα διαφάνειας. «Σκληρή γραμμή» Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παυλίδης αποτελεί ήδη «ξένο σώμα» για τη Ν.Δ. και σημειώνουν ότι, παρά την εικόνα που είχε διαμορφωθεί περί «διάσωσης» των «Βατοπεδινών» μετά την επιστολή αποχώρησης του Θ. Ρουσόπουλου, το θέμα για τον Κων. Καραμανλή παρέμενε ανοικτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δημοσκοπήσεις που επεξεργάζεται ο άτυπος σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι. Λούλης, εξακολουθούν να δείχνουν ότι η βάση της Ν.Δ. είναι οργισμένη από τα γαλάζια σκάνδαλα, με αποκορύφωμα το Βατοπέδι, και προκρίνει τους αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» και να προχωρήσει σε καρατομήσεις βουλευτών, διαχωρίζοντας παράλληλα τη συντεταγμένη Ν.Δ. και τον ίδιο προσωπικά από τη δράση τους. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι «δεν είναι ξεκομμένη» από τους σχεδιασμούς του Μαξίμου η νέα παρέμβαση του γραμματέα της Ν.Δ. Ελ. Ζαγορίτη, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να απομονωθούν» όσα στελέχη «πλήγωσαν την παράταξη». Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου είναι προφανές ότι εκτός από τον κ. Παυλίδη, βρίσκονται και οι κ.κ. Βουλγαράκης, Δούκας, Μπασιάκος και Κοντός. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραδέχονταν χθες ότι το θέμα των αποκλεισμών παραμένει ανοικτό, αλλά «θα κριθεί στην ώρα του». Και άφηναν να εννοηθεί ότι κάθε περίπτωση για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια θα κριθεί ο καθένας ξεχωριστά- στέλνοντας, έτσι, ένα μήνυμα ότι ο κύκλος των καρατομήσεων μπορεί να διευρυνθεί με αντάρτες κ.ά., αλλά και ότι ορισμένοι από τους Βατοπεδινούς μπορεί να διασωθούν. Θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορούν να υπάρξουν διαγραφές βουλευτών, καθώς αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε πτώση της κυβέρνησης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, αυτό που εξετάζεται είναι να προαναγγείλει ο κ. Καραμανλής, άμεσα ή έμμεσα, από το βήμα της ΔΕΘ τους αποκλεισμούς, εξευμενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη γαλάζια βάση και δίνοντας προεκλογικά επιχειρήματα στα κομματικά στελέχη για την «ηθική» του κόμματος. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν ορισμένοι από τους «μελλοθανάτους» βουλευτές να οδηγηθούν μόνοι τους σε παραίτηση, ενώ τόνιζαν ότι οι αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από την πλευρά τους μπορεί να γίνουν όπλα στην φαρέτρα του Πρωθυπουργού για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κυβερνητικοί παράγοντες, την ίδια ώρα, που θεωρούν «ειλημμένη» την απόφαση για αποκλεισμούς, εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο βήμα της ΔΕΘ και να θεωρεί ότι τα φετινά εγκαίνια μπορούν να αποτελέσουν μια «αφετηρία ανάκαμψης». Νέες πιέσεις και εκρήξεις Το σήμα των καρατομήσεων που εκπέμπουν από Μαξίμου και Ρηγίλλης, έχει ως επακόλουθο να φουντώσουν εκ νέου οι φωνές γαλάζιων στελεχών που ζητούν «καθαρά» ψηφοδέλτια. «Έχει δίκιο ο Λευτέρης Ζαγορίτης που το λέει, πρέπει να απομονωθούν, δεν εκφράζουν την παράταξη, δεν εκφράζουν κανέναν μας», βρήκε την ευκαιρία να «ξεσπαθώσει» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, ο οποίος ως γνωστόν εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια (υπόλοιπο Αττικής) με τον κ. Δούκα, δίνοντας και διαστάσεις εσωκομματικού εμφυλίου στην αντιπαράθεση. «Η παράταξη ασφαλώς δεν πρέπει να απολογείται για μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που για διαφόρους λόγους βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και δημιούργησαν προβλήματα», πρόσθεσε (στον Αθήνα 9.84), ενώ υπέρ των αποκλεισμών τάχθηκε εκ νέου και η κ. Κατερίνα Παπακώστα. «Λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του, γνωρίζει ποιες είναι οι απόψεις της κοινωνίας. Θα μετρήσει, θα ζυγίσει και εκείνος τελικά θα εκτιμήσει... Βεβαίως παίζει ρόλο πώς θα είναι διαρθρωμένα τα ψηφοδέλτια, αλλά αυτό την ώρα που πρέπει...», ανέφερε (στο Κανάλι 1) η βουλευτής της Β΄ Αθήνας. Το κλίμα που διαμορφώνεται, εξάλλου, προκαλεί ήδη αντιδράσεις και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ο κ. Δούκας έβαλε, εμμέσως πλην σαφώς, στο στόχαστρο τον κ. Ζαγορίτη, προτείνοντας («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») να μειωθεί σε ένα ή δύο χρόνια η θητεία του γραμματέα της Ν.Δ., ενώ συνεργάτες του λένε ότι θα επανέλθει με ακόμη οξύτερες αντιδράσεις. Άλλοι ενδιαφερόμενοι βουλευτές, επίσης σε κατάσταση συναγερμού, αναμένουν να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι οι αποκλεισμοί «θα στείλουν νερό στον μύλο του Καρατζαφέρη...».
fimotro.


Read more...