Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Την ώρα που ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να «μαδά τη μαργαρίτα» σε ό,τι αφορά τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, προκαλώντας σύγχυση ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του αλλά και στον κρατικό μηχανισμό, πληθαίνουν και τα προβλήματα που ουσιαστικά θα παίξουν βασικό ρόλο στη λήψη της τελικής του απόφασης, μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο κ. Καραμανλής συνειδητοποιεί ότι παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες που καταβάλλει... ο ίδιος (επισκέψεις στα υπουργεία, δημόσιες παρεμβάσεις, συναντήσεις με υπουργούς κ.λπ.), το πολιτικό κλίμα δεν αντιστρέφεται, ενώ παράλληλα δεν έχει καταφέρει να εξουδετερώσει τις «νάρκες» που κρύβονται στον δρόμο προς τις κάλπες.
Η καθημερινή του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, οι εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις αλλά και οι διαρροές για δημιουργία νέων οργάνων που θα έχουν ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πέφτουν στο κενό, καθώς ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνει να έχει εξαντληθεί.
Τις οριστικές του αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών ο κ. Καραμανλής θα τις λάβει, αφού «μετρήσει» τον αντίκτυπο του ανασχηματισμού στον οποίο θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του μηνός, όπως αναφέρουν τακτικοί συνομιλητές του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε επιλέξει τον εκλογικό αιφνιδιασμό (βλ. φθινόπωρο) είτε εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου και φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, ο κ. Καραμανλής έχει μπροστά του τα εξής κρίσιμα προβλήματα που παρουσιάζονται δίπλα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜέτρα και όχι παροχές
Τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση εν όψει του χειμώνα είναι ιδιαίτερα αρνητικά ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη λήψη άμεσων διαρθρωτικών μέτρων αλλά αντίθετα η κυβέρνηση προχωρεί σε ένα «κύμα» παροχών που αγγίζει συνολικά τα δύο δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός θέλει να εντάξει στις πρώτες -μετά το καλοκαίρι- δημοσκοπήσεις τις εξαγγελίες αυτές και εφόσον διαπιστώσει ότι η «ψαλίδα» που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ μικραίνει, τότε θα πάρει το πολιτικό ρίσκο, θα στήσει «κάλπες» και θα αφήσει για την... επόμενη κυβέρνηση τις δύσκολες αποφάσεις.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιλέξει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, τότε σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.
ΓΚΑΛΟΠΠαραμένει η διαφορά
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρωθυπουργός μέσα από τις εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις, αλλά και μέσα από τις καθημερινές του δημόσιες παρεμβάσεις, η διαφορά που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να «πέφτει» κάτω από το 4%.
Η εικόνα του κ. Καραμανλή δεν ισχυροποιείται, όσο το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε, ενώ παράλληλα η φιλολογία σχετικά με τις πρόωρες εκλογές δείχνει να έχει επηρεάσει ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης που αντιμετωπίζει θετικά πλέον το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.
ΑΝΤΑΡΤΕΣΔιαφωνίες καθημερινά
Οι ουσιαστικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στο εσωτερικό της ΝΔ. Δεν είναι μόνο ο Γ. Μανώλης, ο οποίος και χθες («Πρώτο Θέμα») έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ «υποχρεώθηκε να αθωώσει βουλευτές», αναφερόμενος στους «Βατοπεδινούς» και στον κ. Παυλίδη, αλλά και σειρά άλλων στελεχών που ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές στην κυβέρνηση.
Μόλις τα τελευταία 24ωρα οι κ. Τσιτουρίδης, Δούκας, Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος και Παπακώστα επισήμαναν δημόσια την ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο πολιτικής από τον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Μανώλη πάντως, κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν αργά χθες το απόγευμα ότι «στην εποχή στην οποία αναφέρεται ο βουλευτής Αργολίδας (βλ. υπόθεση Παυλίδη) η θέση του κόμματος ήταν ψήφος κατά συνείδηση και κατά συνέπεια ουδείς θα μπορούσε να τον είχε πιέσει».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: