O κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μια νέα πολιτική κίνηση, στην οποία θα επιδιώξουν τη συναίνεση «όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου» θα προσπαθήσουν να συνθέσουν ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής με τους καθηγητές Αλέξη Μητρόπουλο, Νότη Μαριά και Νίκο Κοτζιά καθώς και τους Νίνα Κασιμάτη και Αντώνη Κοτσακά.
Το απόγευμα σε ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ιδρυτική διακήρυξη της νέας υπό σύσταση πολιτικής κίνησης, όπου εκτός από τα μέλη του προεδρείου μίλησαν και εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και η 14σέλιδη διακήρυξη.
"Ποτέ δεν έγινε στη ΝΔ πρόταση για τον Παπαδήμο - αν γινόταν, ο Σαμαράς θα το δεχόταν", αποκάλυψε στο protothema.gr ο κ. Γιάννης Μιχελάκης. Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της ΝΔ άλλαξε τα δεδομένα. Κι ενώ στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου θεωρούσαν ότι η υποψηφιότητα του κ. Πετσάλνικου είχε κλειδώσει, η δημόσια τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε τα δεδομένα. Στελέχη της ΝΔ εξηγούσαν ότι μόνο ένα πρόσωπο απέρριψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανένα πρόβλημα με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά και επισημαίνουν ότι με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καν συζήτηση για το ενδεχόμενο τοποθέτησης του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη θέση του πρωθυπουργού.
"Η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος", επισήμανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι η αξιωματική ατιπολίτευση είναι βαθιά προσηλωμένη στο Σύνταγμα. "Την πρωτοβουλία την έχει η κυβερνητικη πλειοψηφία", συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ καλώντας τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ορισμό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε επίσης : "Το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα. Εμένα το πρόβλημά μου είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους η έκτη δόση, η δανειακή σύμβαση να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση ιδιαίτερα σε αυτή την ώρα των διεθνών κρίσιμων στιγμών και των αναταράξεων που περνούν οι διεθνείς αγορές ώστε να φτάσουμε σε αυτό που είναι το ποθούμενο όλων των ελλήνων και δικό μας οι εκλογές που θα μπορέσει επιτέλους να μιλήσει ο μόνος που δικαιούται να μιλήσει ο ελληνικός λαός".
Μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι "δεν έχω κανένα πρόβλημα με πρόσωπα, πάω αύριο ανοικτός να δεχθώ όποιο πρόσωπο μου προτείνουν". Πρόσθεσε ότι "δεν αναμειγνύομαι στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ". Για το περιστατικό στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι ενώ είμασταν στον προθάλαμο και συζητούσαν περί άλλων με τον κ. Παπανδρέου η γραμματέας του Προέδρου της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης αποχωρησε. Δημοσιογράφος παρενέβη και είπε στον κ. Σαμαρά ότι το είχε προαναγγείλει δύο ώρες πριν στο Τηλε Άστυ. Ο κ. Σαμαράς απάντησε "φαινόταν".
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Λουκάς Παπαδήμος και Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ να φέρεται να έχει θέσει τρεις όρους για να αναλάβει την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης, οι οποίοι έγιναν δεκτοί.
Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμέυσεις από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως και ο χρόνος ζωής της νέας κυβέρνησης να μην περιοριστεί αυστηρά μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος δεν έθεσε θέμα οικονομικού επιτελείου.
Οι όροι έγιναν δεκτοί από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και του Γιώργου Παπανδρέου,
Read more...
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που αντιλήφθηκε πως η πρότασή του για τον Φίλιππο Πετσάλνικο δεν περνά. Μετά το φιάσκο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επέστρεψε στο γραφείο του στη Βουλή, απ’ όπου τηλεφώνησε και έθεσε την πρόταση για να τον διαδεχθεί στον Λουκά Παπαδήμο. Ο τελευταίος επανέλαβε πως επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη της ΝΔ και ζήτησε να μην είναι αυστηρό το χρονικό όριο που θα τεθεί για τις εκλογές, ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή που θα αναλάβει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου επιφυλάχθηκε και σε κάθε περίπτωση ζήτησε να ανακοινώσει ο ίδιος τη θέση του.
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με όλους τους υπουργούς. Τους ενημέρωσε για το που κόλλησε η υποψηφιότητα του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, απέδωσε την ευθύνη στον Αντώνη Σαμαρά, και ζήτησε τη γνώμη τους. Τους προσέφερε, μάλιστα, και τη δυνατότητα άτυπου υπουργικού λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώστε να ληφθεί συλλογική απόφαση. Οι υπουργοί, όμως, είπαν ότι δε χρειάζεται. Όλοι του επισήμαναν την ανάγκη το θέμα να κλείσει άμεσα.
Την ίδια ώρα στη Βουλή δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές, ακόμη και παπανδρεϊκοί, που επισήμαιναν την ανάγκη να υπάρχει έτοιμη πολιτική λύση. Τα στελέχη δε δίσταζαν να αναφέρουν και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια στελέχη είχαν πρωταγωνιστήσει λίγες ώρες νωρίτερα στις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει πίσω την επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Την πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου σε σύσκεψη για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού ήταν το βράδυ της Τρίτης. Παρότι η σύσκεψη τελείωσε ξημερώματα Τετάρτης και το όνομα απορρίφθηκε, ο πρωθυπουργός τον φωτογράφησε λίγες ώρες αργότερα. Το ΠΑΣΟΚ χωρίστηκε. Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδης μαζί με αρκετούς βουλευτές συναντήθηκαν στην αντιπροεδρία. Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης συγκεντρώθηκαν με τους επιτελείς τους. Το βράδυ στην «παρέα» προστέθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Παπανδρεϊκοί βουλευτές συγκεντρώθηκαν στη Βουλή. Κοινός τόπος ήταν η φράση: "Γιώργο δεν περνά"! Το κλίμα έφθασε στο Προεδρικό, όπου είχε πάει ο πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπουργοί απείλησαν με άρνηση συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση και βουλευτές με καταψήφιση! Αποτέλεσμα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου να φύγει άπραχτος από το Προεδρικό…
Read more...
Σε όλα τα ξένα media αναμεταδίδονται εδώ και ημέρες λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στη χώρα μας και οι δηλώσεις των ελλήνων πολιτικών.
Ωστόσο, σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αποφασίζει να δώσει τον λόγο στους έλληνες πολίτες, αυτούς δηλαδή που υφίστανται τις τραγικές συνέπειες του πολιτικού χάους στην Ελλάδα. Μάλιστα το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν έχει ίχνος ειρωνείας για τη χώρα μας, αντίθετα περιγράφει μία κατάσταση με θύματα τους πολίτες και θύτες τους ηγέτες της χώρας.
Την ώρα λοιπόν που οι πολιτικοί στην Ελλάδα ερίζουν για το ποιος θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι Έλληνες νιώθουν αηδιασμένοι από εκείνους νιώθοντας ότι έχουν χάσει εδώ και καιρό την επαφή τους με τον πολίτη και τις καθημερινές του μάχες για επιβίωση.
Όπως περιγράφεται, έπειτα από τρεις ημέρες πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι διαθέσεις του λαού κυμαίνονται από οργή μέχρι και πλήρη αδιαφορία.
«Νιώθω αηδία. Μας κοροϊδεύουν και τους έχουμε βαρεθεί» δήλωσε στο Reuters η 32χρονη υπάλληλος γραφείου Μαίρη Μελενίκου. «Δεν λένε την αλήθεια και δεν ενδιαφέρονται για εμάς. Ο λόγος που δεν συμφωνούν είναι ότι φοβούνται να πάρουν τις ευθύνες των πράξεων τους».
Οι Έλληνες -επισημαίνεται- παρακολουθούν σαστισμένοι τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να τσακώνονται λίγες ημέρες πριν αδειάσουν τα ταμεία της χώρας.
Πολλοί επιλέγουν να μην ασχολούνται καν. «Έφτασα τα όρια μου. Δεν με νοιάζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός πια» δηλώνει στο Reuters ο 34χρονος γραφίστας Κώστας Πολάτογλου, δήλωση που εκφράζει πολλούς συμπολίτες του που θεωρούν ότι οι πολιτικοί δεν τους εκφράζουν πλέον. Και συνεχίζει: «Δεν τους εμπιστεύομαι. Ελπίζω απλώς ότι αν πιάσουμε πάτο θα αρχίσουμε να σηκωνόμαστε ξανά».
Η 57χρονη συνταξιούχος Λένη Παπαδοπούλου δηλώνει από την πλευρά της: «Αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν παιδιά. Αρκετά πια! Πρέπει να συμφωνήσουν σε κάτι για το καλό της Ελλάδας, για να αρχίσουμε πάλι να ζούμε!».
Μία φοιτήτρια η Χριστίνα Δημητρακοπούλου δηλώνει ότι όλες οι πράξεις των πολιτικών μέχρι στιγμής ήταν λανθασμένες: «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν. Εκπλήσσομαι που κάποιοι πολιτικοί ζητούν εκλογές. Θέλουν να κυβερνήσουν στα ερείπια ή τους νοιάζει μόνο η καρέκλα;»
Τέλος ο φοιτητής Βαγγέλης Παναγιωτάκος διατυπώνει στο πρακτορείο τον μεγαλύτερο φόβο του: «Με ή χωρίς κυβέρνηση, για μας δεν αλλάζει τίποτε. Το μόνο που φοβάμαι είναι μήπως χειροτερέψουν τα πράγματα και δούμε εξεγέρσεις και ανθρώπους να σκοτώνονται στον δρόμο. Φριχτές καταστάσεις»…
Read more...
Την πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου σε σύσκεψη για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού ήταν το βράδυ της Τρίτης. Παρότι η σύσκεψη τελείωσε ξημερώματα Τετάρτης και το όνομα απορρίφθηκε, ο πρωθυπουργός τον φωτογράφησε λίγες ώρες αργότερα. Το ΠΑΣΟΚ χωρίστηκε. Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδης μαζί με αρκετούς βουλευτές συναντήθηκαν στην αντιπροεδρία. Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης συγκεντρώθηκαν με τους επιτελείς τους. Παπανδρεϊκοί βουλευτές συγκεντρώθηκαν στη Βουλή. Κοινός τόπος ήταν η φράση: "Γιώργο δεν περνά"! Το κλίμα έφθασε στο Προεδρικό, όπου είχε πάει ο πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπουργοί απείλησαν με άρνηση συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση και βουλευτές με καταψήφιση!
Νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα συγκληθεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Είναι άγνωστο αν ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα συμφωνήσει να συμμετάσχει, παρά το γεγονός ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας αποδίδει το επεισόδιο που οδήγησε στην αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ από το Προεδρικό Μέγαρο σε παρεξήγηση.
Σύμφωνα με συνομιλητές και στενούς κύκλους από το περιβάλλον του κ. Λουκά Παπαδήμου, ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είναι διατεθειμένος ακόμη και τώρα -αν του ζητήσουν να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού στην μεταβατική κυβέρνηση - να δεχτεί.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι στο τηλεφώνημα που του έγινε από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προτάθηκε να αναλάβει την θέση του υπουργού των Εξωτερικών. Ο κ. Παπαδήμος απάντησε ότι κλήθηκε στην Ελλάδα για να αναλάβει πρωθυπουργός και όχι υπουργός των Εξωτερικών.
Θα δεχτώ αν είναι για το καλό της χώρας, λέει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας
Read more...
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Το μπαλάκι στον κ. Γιώργο Παπανδρέου πετά ο Αντώνης Σαμαράς για το την επιλογή του προσώπου του νέου πρωθυπουργού, επιχειρώντας να βγάλει τον ίδιο και την Νέα Δημοκρατία από την εικόνα εμπλοκής στις σχετικές διεργασίες.
«Πολλοί φαίνεται ότι θα το ήθελαν, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος» δήλωσε από τα γραφεία του κόμματος ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:
«Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έχω πρόβλημα με τα πρόσωπα».
«Το θέμα είναι να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η δανειακή σύμβαση και να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση» συμπλήρωσε η Νέα Δημοκρατία.
O πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ.Μιχελάκη (Φωτογραφία: Icon )
Αθήνα
Για τις 10 πρωί της Πέμπτης αναβλήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αφού κατά τα φαινόμενα υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είχε προηγηθεί η αιφνίδια αποχώρηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη από το Προεδρικό Μέγαρο, καταγγέλλοντας παιχνίδια τακτικής από τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.
«Λυπάμαι εξαιρετικά που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να παίζονται παιχνίδια τακτικής από τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε στον έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Καρατζαφέρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ενόχλησή του προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ο ίδιος να κληθεί, ενώ βρισκόταν ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πριν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα αναλάμβανε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.
Την εικόνα αυτή ενίσχυσε η αναφορά του Γ.Παπανδρέου, κατά το μήνυμά του, ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι «επιλογή ιδιαίτερα θεσμική» και «πρόσωπο που μας ενώνει».
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι τρικομματική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με τη συμμετοχή τριών στελεχών της ΝΔ και δύο από το ΛΑΟΣ.
Την ίδια ώρα, όμως, βουλευτές από τη ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την φημολογούμενη επιλογή του κ. Πετσάλνικου για τη θέση του νέου πρωθυπουργού.
Πολύ από αυτούς, απειλώντας ακόμα και να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, σημείωναν ότι ο κ. Πετσάλνικος ήταν εκ των εμπνευστών της ιδέας του δημοψηφίσματος.
Μετά την αναβολή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται άλλο -πολιτικό- πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να αποκλείεται και πάλι η επιλογή του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου...
Επιστρέφοντας στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, είτε με τον Λουκά Παπαδήμο, είτε με τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Πάω αύριο ανοιχτός σε ό,τι μου προτείνουν».
Λίγο νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε: «Στη ΝΔ δεν έγινε ποτέ πρόταση για το πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου. Αν τον πρότειναν η ΝΔ δεν θα έλεγε όχι».
Σημειώνεται ότι σύσκεψη δεν μετέχουν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς να παρασύρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επικοινωνιακές πρακτικές. Λυπάμαι παργματικά επανέλαβε δισ. ο κ. Καρατζαφέρης και αποχώρησε οργισμένος από το Προεδρικό Μέγαρο.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τον λόγο της αποχώρησηής του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με έντονό ύφος απάντησε «Ας το ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν θέλει»
Αυτή την ώρα παραμένουν στο Προεδρικό οι κκ Παπανδρέου και Σαμαράς. Νωρίτερα η γγ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μετέχουν στη σύσκεψη των αρχηγών.
Ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του και την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης ώστε να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Read more...
Διάγγελμα Παπανδρέου 2 by amaliakΤην παραίτησή του στο τελευταίο του διάγγελμα έκανε γνωστή ο απερχόμενος πλέον πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χωρίς να κάνει γνωστό το όνομα του νέου πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Φανερά συγκινημένος ο Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε λίγο πριν τις 18.00, το απόγευμα της Τετάρτης, "σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο, με μία μκυβέρνηση εθνικής ενότητας".
Και συνέχισε: "Από την πρώτη στιγμή φάνηκε το πρόβλημα της κρίσης. Αν τώρα δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία, πότε θα την είχαμε;".
"Από την αρχή επιθυμούσα τη συστράτευση και την πολιτική συναίνεση. Τώρα την έχουμε. Είναι υπαρκτές οι πολιτικές διαφορές μας, ωστόσο πλέον αναλαμβανει κυβέρνηση, μία ομάδα που υπερβαίνει τα κόμματα" και συμπλήρωσε: "Σήμερα, αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις μας, τις αντιπαραθέσεις μας και τις προσωπικές προκαταλήψεις μας και κοιτάμε μπροστά".
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση "πολλών δυνάμεων" θα παρέχει στη χώρα μας ασφάλεια.
"Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε όλοι μαζί και μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια. Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι θεσμική και ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς", τόνισε ο ίδιος, ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
'Οσον αφορά σε φήμες για την επιθυμία να παραμείνει στη θέση του, ο Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι "ποτέ δεν θα μπορούσε το αξίωμά μου να σταθεί εμπόδιο σε μία διαδικασία εθνικής συνεννόησης. Όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε να χτίσουμε μία διαφορετική Ελλάδα" .
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος θα κάνει ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο για το μέλλον της χώρας.
Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης
Όσον αφορά τη νέα μεταβατική κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να θέσει επί τάπητος τους στόχους και τις προτεραιότητες της, σημειώνοντας ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα ενωθούν στην κατεύθυνση της παραμονής της χώρας στο ευρώ".
Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι: "Σήμερα ενώνουμε τις πολιτκές δυνάμεις μας όχι μόνο για να μείνει η χώρα στο ευρώ, αλλά και για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Είναι απόλυτη προτεραιότητα να φυλάξουμε σαν κόρη οφλθαλμού τη νέα αυτή προοπτική, για να μην βουλιάξει η χώρα".
Και συμπλήρωσε ότι: "Η νεά κυβέρνηση θα πορευτεί με ένα νέο οδικό χάρτη. Και θα συνεχίσει το δρόμο των μεγάλων αλλαγών. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, δεν θα τελειώσουν όλα τα προβλήματα της χώρας μεμιάς, αλλά η διαδρομή μας θα γίνει πιο ελπιδοφόρα".
Στην ομιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε ότι "παράλληλα, η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα και την αντίληψη της ιδιοτέλειας και της φοροδιαφυγής, ενώ θα προσανατολιστεί στην εκταμίευση των περαιτέρω 130 δις ευρώ".
Ο κ. Παπανδρέοου ολοκληρώνοντας, είπε "Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους τους Έλληνες. Και μπορεί να μην τελειώνουν τα προβλήματά μας εδώ, ωστόσο από αύριο θα είμαστε περισσότερο ασφαλείς".
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε την επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι "αυτά τα δύο χρόνια, ακόμα και με αστοχίες, αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Και είμαι υπερήφανος που παρά τις αστοχίες, καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια τη χώρα μας. Και πετύχαμε πολλά, όπως το να πάρουμε ευνοϊκότερους όρους δανεισμού για τη χώρα μας και τις συμφωνίες του Ιουλίου και του Οκτωβρίου".
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε όλους τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και τον ελληνικό λαό για την αντοχή και την υπομονή του. Και κυρίως για το "χρόνο που αφιέρωσαν και κατάφερε να πείσει τους εταίρους".
"Χάρη στις δικές σας προσπάθειες, η Ελλάδα ελπίζει", είπε, ολοκληρώνοντας ο Γιώργος Παπανδρέου και συνεχάρη τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το επίπονο έργο της εξόδου της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο.
Διάγγελμα - Απολογισμός... Ο Παπανδρέου στο διάγγελμά του είπε πως αυτή η Κυβέρνηση υπερβαίνει κομματικές αντιλήψεις. Και στόχο έχει να προστατέψει την ιστορική συμφωνία της 26-27 Οκτωβρίου. Δεν είπε το όνομα του Πετσάλνικου, αλλά τον φωτογράφισε λέγοντας πως... είναι θεσμική επιλογή. Μίλησε σε προσωπικό τόνο ("πήρα την απόφαση"), κι έκανε ένα απολογισμό των 2 χρόνων, σε ένα τόνο κάπως συγκινησιακό...
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νλικος Σηφουνάκης ανακοίνωσε ότι η εξόφληση των προστίμων ορίζεται σε 36 μήνες, κάνοντας δεκτή σχετική τροποποίηση. Κατά το Νόμο 4014/2011 η εξόφληση των προστίμων στις αυθαίρετες κατοικίες είχε οριστεί στους 30 μήνες και στους 36 μήνες για τα κτίρια άλλης χρήσης. Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ:
Το 2004 μου είχε καταλογισθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης 2100 ευρώ, το οποίο κατεβλήθη εφάπαξ με έκπτωση 50%, δηλαδή πληρώθηκε το ποσό των 1050 ευρώ. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση του ν. 4014/11 ποιο ποσό θα συμψηφιστεί ; Το ποσό των 1050, που καταβλήθηκε. Στην κατηγορία υπέρβασης δόμησης (5) του 'Φύλλου καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής'» σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής 1500 τ.μ., με επιτρεπόμενη δόμηση 200 τ.μ. το πρόστιμο υπολογίζεται κλιμακωτά ή επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο συντελεστή (5δ=1,9) ; Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο συντελεστή που αναλογεί στη συνολική υπέρβαση δόμησης ανά αυτοτελή λειτουργικά ιδιοκτησία. Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό των επιβαρυντικών συντελεστών αθροίζεται το σύνολο των υπερβάσεων ανά κατηγορία αυθαιρέτων. Σε χώρους που έχουν τακτοποιηθεί με το ν. 4014/2011 μπορεί να εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας; Στην παρ. 17, του άρθρου 24 του νόμου ορίζεται ότι «Στις περιπτώσεις κατασκευών οι οποίες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του... μπορεί να επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής που αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση και τη συνήθη συντήρησή τους, ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. Για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών υποβάλλονται στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες δικαιολογητικά που καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.». Επίκειται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Η παρ. 21, του άρθρου 24, του ν. 4014/11 κατισχύει των οριζομένων στην παρ. 3 του άρθρου 23 του νόμου; Ναι, διότι πρόκειται για ειδική διάταξη. Σε περίπτωση που υπάρχει αυθαίρετο τμήμα κτιρίου, που μπορεί και έχει επιλεγεί από τον ιδιοκτήτη να νομιμοποιηθεί με αναθεώρηση της ισχύουσας άδειας (αρθ. 26, παρ. 2) και αυθαίρετο τμήμα, που μπορεί να δηλωθεί με το άρθρο 24, του ν. 4014. Θα υποβληθούν δύο δηλώσεις με 2 παράβολα ή μία δήλωση με 1 παράβολο, στην οποία θα διαχωρίζονται τα τμήματα που νομιμοποιούνται από τα τμήματα που είναι αυθαίρετα; Για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στη ρύθμιση του ν. 4014/11 απαιτείται μία αίτηση ανά αυτοτελή λειτουργικά ιδιοκτησία και παράβολο που αντιστοιχεί στο σύνολο της επιφάνειας των αυθαιρέτων κατασκευών, σύμφωνα με την παρ. 2γ, του άρθρου 24, του νόμου. Στη συνέχεια υπολογίζεται το πρόστιμο του τμήματος που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται εκ των προτέρων η δυνατότητα υπαγωγής της αυθαίρετης κατασκευής στις διατάξεις του άρθρου 22, του ν. 1577/85. Σε περίπτωση κτιρίου με βάση οικοδομική άδεια, που όμως αντί της λιθοδομής πάχους πλέον ή ίσου των 0,50 μέτρων, η οποία δεν προσμετρά στο σ.δ. σύμφωνα με το άρθρο 7, του ΓΟΚ ’85 κατασκευάστηκε με απλή εξωτερική τοιχοποιία, ποια είναι η αυθαιρεσία, πώς υπολογίζεται το πρόστιμο και ποιοι συντελεστές το επιβαρύνουν; Αυθαίρετη είναι η επιφάνεια καθ' υπέρβαση του σ.δ. της οικοδομικής άδειας και ελέγχεται η υποχρέωση επιβολής των συντελεστών των πεδίων που παραβιάζονται (π.χ. συντελεστή δόμησης, κάλυψης, απόστασης από τα όρια κλπ) Έχει υποχρέωση και κυρώσεις ο μηχανικός να ελέγχει θέματα κυριότητας για τις αυθαίρετες κατασκευές που ρυθμίζονται με το ν. 4014/11 ; Όχι, ακέραια την ευθύνη έχει ο φερόμενος ιδιοκτήτης σε ό,τι αφορά τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα. Πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση, όπου το πρόστιμο βγαίνει μικρότερο από το παράβολο; Πληρώνεται το παράβολο και του επιστρέφεται το υπόλοιπο μετά τον έλεγχο; Πληρώνει μικρότερο παράβολο; Πληρώνει το παράβολο που προβλέπεται στην παρ. 2γ, του άρθρου 24, του ν. 4014/11 χωρίς επιστροφή της διαφοράς. Για αυθαίρετη κατασκευή έχει ήδη καταβληθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης συνολικού ποσού 1.012 ευρώ. Με την υπαγωγή της στο ν. 4014/11 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβληθεί τοις μετρητοίς (με 20% έκπτωση). Με ποιο τρόπο θα αφαιρεθούν αυτά τα 1.012 ευρώ από το πρόστιμο, όταν θα πληρωθεί μετρητοίς; Σε περίπτωση εφ' άπαξ καταβολής υπολογίζεται το ενιαίο ειδικό πρόστιμο με έκπτωση 20% και μετά αφαιρούνται τα καταβληθέντα πρόστιμα.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και του νέου κυβερνητικού σχήματος, με νέα ονόματα να έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες.
Μέχρι χθες το απόγευμα η ... επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, θεωρούνταν σίγουρη, ωστόσο υπήρξε εμπλοκή και μέχρι στιγμής τα σενάρια για το όνομα του νέου πρωθυπουργού συνεχώς αλλάζουν.
Μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν ήταν του νυν προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ωστόσο διέψευσε ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. Σε ερώτηση για το εάν θα είναι αυτός η εναλλακτική λύση σε περίπτωση ναυαγίου στη συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε δηκτικά: «Τι είμαι εγώ; Εξωφυλαρούχα;». Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε ότι του έγινε πρόταση και σημείωσε «ελπίζω το νέο πρόσωπο που θα επιλεγεί και μάλλον σύντομα θα ανακοινωθεί να είναι εξοπλισμένο με τέτοια στελέχωση της κυβέρνησή του».
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το όνομα και του Βασίλη Σκουρή, προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ αναφέρθηκε και ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντάται τελικά στις 6 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στις πέντε το απόγευμα, προκείμενου να ανακοινώσει στον κ. Παπούλια το όνομα του νέου πρωθυπουργού και την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησης.
Στη συνεχεία αναμένεται να συγκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκείμενου να διαπιστωθεί ποιοι στηρίζουν το νέο πρόσωπο και αν έχει τη δεδηλωμένη.
Αμέσως μετά ο νέος πρωθυπουργός θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα ανακοινώσει τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν.
Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και οι προγραμματικές δηλώσεις* που θα καταλήξουν με ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Έντονες οι αντιδράσεις για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης
Έκκληση για άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τήρησης των αποφάσεων της συνόδου κορυφής απευθύνει με δήλωσή του στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωθυπουργό μαριονέττα, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου. «Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε», επεσήμανε στη δήλωσή του.
«Η χώρα χρειάζεται Πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και με βαθιά γνώση των οικονομικών» αναφέρει σε επιστολή της η Άννα Διαμαντοπούλου φωτογραφίζοντας εμμέσως τον Λουκά Παπαδήμο.
«Η χώρα έχει ανάγκη ο νέος Πρωθυπουργός να είναι υψηλών πολιτικών προδιαγραφών και όχι κοινού χαμηλού μέσου όρου μεταξύ των κομμάτων, πόσω μάλλον εντός των κομμάτων», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, σε δηλώσεις του στο Mega.
«Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου. Δε νοείται άλλη καθυστέρηση. Επιτέλους ας τελειώνουμε» τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.
Οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς εξακολουθούν να κινούνται «στον αστερισμό της παράνοιας», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Λυπάμαι δυστυχώς για την Ελλάδα», σημείωσε.
Η χώρα χρειάζεται ισχυρό πρωθυπουργό που θα μπορέσει να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της. Κομματικά και προσωπικά παιχνίδια εντός των κομμάτων είναι απαράδεκτα. Σημείωσε πως ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να έχει κύρος στο εσωτερικό και αναγνώριση στο εξωτερικό. Είναι άχρηστος για την Ελλάδα αν τα κόμματα θέλουν άνθρωπο – μαριονέτα, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Πέρα από την αγωνία και την αβεβαιότητα, κάθε ώρα που περνάει καταγράφει αρνητικά μεγέθη στην ελληνική οικονομική και κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, επεσήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Η υπόθεση με τον Λουκά Παπαδήμο χάλασε διότι ο Ευ. Βενιζέλος προέβαλε αντιρρήσεις» εκτίμησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της Δράσης Στέφανος Μάνος... skai.gr
«Τελειώσαμε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Για τις 5 το απόγευμα είναι το ραντεβού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναχωρώντας λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας είπε στους δημοσιογράφους που περίμεναν απ' έξω: «τελειώσαμε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά και τους ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Παπανδρέου θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του. Ακολούθως, θα συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Κάρολο Παπούλια, όπου θα συζητηθεί το άτομο που θα αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού και θα δηλωθεί η στήριξη των κομμάτων στο πρόσωπό του.
Κατά πληροφορίες που το Mega μετέδωσε με κάθε επιφύλαξη, το τελευταίο όνομα που ακούγεται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι αυτό του Φίλιππου Πετσάλνικου.
Αναφορικά με το θρίλερ που έχει εκτυλιχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα για το όνομα του πρωθυπουργού, με δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αποκάλυψε πως χθες, Τρίτη, είχε συμφωνήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά να αναλάβει αυτός τη θέση του πρωθυπουργού.
Ωστόσο, και αυτή η λύση δεν προχώρησε. Ακολούθως ακούστηκε και το όνομα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή.
Αναφορικά με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, η απομάκρυνση του ενδεχόμενου να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από υπουργούς που με δηλώσεις τους τον φωτογραφίζουν ως τον πλέον κατάλληλο, όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος διαψεύδει πως είχε ανάμειξη στην εμπλοκή που προκλήθηκε.
Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν αφ' ενός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε βέτο για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, αφ' ετέρου ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει δεχθεί κάποια επίσημη πρόταση.
Από την άλλη, τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι ένα πρόσωπο υψηλού κύρους και όχι από τον χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων.
Η καθυστέρηση στην κατάληξη του ονόματος του πρωθυπουργού οδήγησε και στην παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης.
Στη σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην ΠΓΔΜ. Κατά του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Καβάλα, εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε αξιόποινες πράξεις, όπως εκβίαση, απάτες, δωροδοκίες και αλλοιώσεις αποτελεσμάτων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και «στημένα» παιχνίδια.
Ο Ψωμιάδης συνελήφθη, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ από την ελληνική Αστυνομία, την ώρα που έβγαινε από καφετέρια. Μάλιστα, φέρεται να έχει κόψει το μουστάκι για να μην αναγνωρίζεται και φορούσε ένα καφέ δερμάτινο μπουφάν και τζην παντελόνι. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:
«Συνελήφθη, σήμερα (09.11.2011) το μεσημέρι, στα Σκόπια, 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιάσεις, απάτες, δωροδοκίες και αλλοιώσεις αγώνων ποδοσφαίρου – «στημένα παιχνίδια»
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από τις Αρχές Ασφάλειας των Σκοπίων ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές (Ελληνική Αστυνομία – Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών)».
Το όνομα του νυν αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένεται να ανακοινωθεί από το «λευκό καπνό» της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 5 το απόγευμα για την πρωθυπουργία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr.
Στις 5 το απόγευμα θα βρίσκεται εκεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που αναχώρησε πριν από λίγο για την οικία του, αλλά και ο ίδιος ο μέχρι για λίγη ώρα ακόμη πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Από εκεί και πέρα, ο Γ. Παπανδρέου θα υποβάλει την παραίτηση τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών του, για να ακολουθήσει στη συνέχεια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα περαιτέρω.
Στους διαδρόμους της Βουλής, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις, ακόμα και σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως το όλο πρόβλημα στη χώρα αλλά και διεθνώς έχει τη σφραγίδα του δίδυμου Παπανδρέου-Βενιζέλου, και για αυτό το λόγο δε θα μπορέσει το σκοπό της η νέα κυβέρνηση.
Πάντως, να σημειωθεί ότι -όπως είχε υπογραμμίσει και από την αρχή η aftodioikisi.gr- το σενάριο κυβέρνησης Βενιζέλου-ΠΑΣΟΚ δεν είχε εγκαταλειφθεί στην ουσία ποτέ, αλλά απλώς παρέμενε στο παρασκήνιο.
ΝΔ: Ας τελειώνουμε
Ενδεικτική, άλλωστε, είναι και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος υπογράμμιζε, σχετικά με την παράταση που παρατηρείται στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος: «Η λύση είναι στα χέρια του κ. Παπανδρέου, δεν νοείται καμία άλλη καθυστέρηση, επιτέλους ας τελειώνουμε».
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική και η επιμονή της ΝΔ να λέει πως στη νέα κυβέρνηση δε θα μετέχει ως αντιπρόεδρος κανένα στέλεχός της αλλά και ούτε κανένα άλλο κοινοβουλευτικό μέλος της.
Βενιζέλος: Δεν «έφαγα» τον Παπαδήμο
Την ίδια ώρα, με αφορμή την έντονη φημολογία ότι η λύση Παπαδήμουπροσέκρουσε στο βέτοΒενιζέλου, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών το διέψευδε κατηγορηματικά:
«Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική "φούσκα" των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής:
»Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος»।
Σε αντίθεση με όσα μπορεί να πει κανείς για τον τρόπο που κυβέρνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου και παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να υπάρχουν και ως προς τις επιλογές του σε θέματα διεθνούς πολιτικής τοποθέτησης της Ελλάδας, ουδείς αμφισβήτησε ότι υπήρξε ένας από τους πιο διορατικούς έλληνες πολιτικούς, ειδικά στα διεθνή δρώμενα. Ισως, ο λόγος του πατρός του, που δημοσιεύεται εδώ αυτούσιος, τον βοηθήσει να καταλάβει κάτι περισσότερο και, έστω και την τελευταία στιγμή, πράγμα λίαν αμφίβολο φυσικά, να πράξει ανάλογα.. 28 Ιουλίου 1992. Ανδρέας Γ. Παπανδρέου:
«Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη; Ηδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου. Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας. Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες».
Πήραμε από τα πρακτικά της Βουλής ολόκληρη την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου......
Βουλή των Ελλήνων, 28 Ιουλίου 1992. Ανδρέας Γ. Παπανδρέου: Κυρίες και κύριοι, ως γνωστό, δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει για την κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Όμως το .........ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πει στο Λαό μόνο τα αναμενόμενα οφέλη, ούτε να ωραιοποιήσει την εικόνα. Αντίθετα πρέπει να τονίσει με ειλικρίνεια το κόστος αυτής της προσαρμογής. Θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας. Με την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ άλλαξε πράγματι η παγκόσμιος ισορροπία. Και είναι κοινός τόπος, ότι υπάρχει μόνο μία στρατιωτική υπερδύναμη, οι ΗΠΑ. Είναι όμως ταυτόχρονα γνωστό, ότι από οικονομικής πλευράς δεν είναι η μόνη υπερδύναμη. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις. Αυτή η ίδια, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη – Γερμανία, η Γερμανία – Ευρώπη, αυτό θα κριθεί στην πορεία, και τρίτον η Ιαπωνία με Νοτιοανατολική Ασία. Το σημαντικό για μας είναι, ότι οι ΗΠΑ είναι σε στάση μάχης, τόσο απέναντι στην Ιαπωνία όσο και απέναντι στην Ευρώπη, στην ΕΟΚ. Η σύγκρουση ΗΠΑ – ΕΟΚ είναι μια σύγκρουση που, πού και πού, φανερώνεται, άλλες φορές γίνεται στα κρυφά, αλλά αφορά τρεις τουλάχιστον τομείς. Πρώτον, την συμφωνία GATT. Φυσικά αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, υπάρχουν διαφορές απόψεων οξύτατες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ιδιαίτερα Γαλλίας, θα πρέπει να αναμένουμε έναν εμπορικό πόλεμο άνευ προηγουμένου με συνακόλουθο την ύφεση και ανεργία σε μεγάλη κλίμακα. Υπάρχει επίσης διαφωνία σημαντική σε ό,τι αφορά το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης, αν θα είναι ευρωπαϊκό ή αν θα είναι στην ουσία ατλαντικό. Υπάρχει το θέμα και δεν έχει κλείσει, αν και ουσιαστικά νομίζω κινείται προς ένα μείγμα ευρωπαϊκού-ατλαντικού, ίσως σε σχήμα διαφορετικό, θεσμικά διαφορετικό, αλλά στην ουσία ανάλογο με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν. Και υπάρχει επίσης η προσπάθεια των ΗΠΑ να προχωρήσει η διεύρυνση το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε τελικά με τη διεύρυνση να δυναμιτιστεί η προσπάθεια της ένωσης πολιτικής και οικονομικής της Ευρώπης και να μετατραπούμε ξανά, αν θέλετε, σε ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Τις θέσεις των ΗΠΑ ενστερνίζεται οπωσδήποτε η Αγγλία και σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης και μπαίνει και βγαίνει από τη Νομισματική Ένωση, δεν είναι σαφές και στον κοινωνικό τομέα έχει πάρει θέση αρνητική αλλά ταυτόχρονα και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στηρίζει την ατλαντική περίπτωση, εκδοχή σαφώς όπως και οι ΗΠΑ. Η Γερμανία προωθεί ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση αλλά και την διεύρυνση και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Υπήρχε μία εποχή που ο Υπουργός Εξωτερικών Γκένσερ, γυρνούσε στην Ευρώπη και έδινε υποσχέσεις σε όλες τις χώρες ότι θα ενταχθούν στην ΕΟΚ. Είναι επίσης η Γερμανία που έχει ξεχωριστή πολιτική να αναπτύξει την πολιτική της παρουσία ισοδύναμα με την οικονομική της, τόσο στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και γενικότερα τις Παραδουνάβιες Χώρες. Και αυτό, στα πλαίσια ενός αγώνα με τη δημιουργία σφαιρών επιρροής, που μας πάνε πίσω περίπου έναν ολόκληρο αιώνα. Παραμένει, βέβαια, πάντα το ερώτημα, σε όλη αυτή την πορεία, εάν πορευόμαστε προς μία ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μία γερμανική Ευρώπη. Πρόσφατα η Γερμανία αύξησε το επιτόκιο, την ώρα που όλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική ζητούσαν να μην το κάνουν, διότι η πορεία προς την ύφεση είναι σαφής. Και όμως το έκαναν. Και διερωτάται κανείς σε ποιο μέτρο μπορεί να στηρίζεται η Ευρώπη στην γερμανική αλληλεγγύη. Ο στόχος της Γαλλίας είναι η ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση της Γερμανίας στην ενωμένη Ευρώπη και αυτό για λόγους μακροπρόθεσμης ισορροπίας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Στα πλαίσια της ΕΟΚ σωβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες, όχι μόνο ανάμεσα σε κράτη – μέλη, αλλά και σε περιοχές, οι οποίες είναι καθυστερημένες και περιοχές που είναι προχωρημένες. Αυτό είναι η τύχη μιας ενιαίας αγοράς πάντοτε. Εάν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα, κάποιες παρεμβάσεις θα οξύνει τις αποστάσεις ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές περιφέρειες. Αναφέρομαι σε όλα αυτά, σε αυτές τις αποκλίσεις συμφερόντων και στρατηγικών, για να τονίσω τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πορεία προς τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης, μιας πραγματικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Αλλά και να τονίσω ταυτόχρονα πως κάθε κράτος – μέλος διεκδικεί τα δικά του συμφέροντα, έχει τη δική του εθνική στρατηγική και αυτή η εθνική στρατηγική λείπει στην Ελλάδα, δεν διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση ποτέ. Όσο καιρό βρίσκεται στην εξουσία δεν διαμόρφωσε μία σαφή εθνική στρατηγική, που περιλαμβάνει, φυσικά, και την πορεία μας προς την ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Δύσης που μπορεί να έχει το προνόμιο να είναι η μόνη βαλκανική χώρα που είναι στην ΕΟΚ, αλλά είναι και η μόνη χώρα της Δύσης που αντιμετωπίζει νέα και έντονα προβλήματα ασφάλειας, ως αποτέλεσμα του τερματισμού του ψυχρού πολέμου. Το τόξο απειλής τώρα εκτείνεται από την Άγκυρα μέχρι τα Τίρανα, μέσω Σόφιας, αλλά, δυναμικός πυρήνας είναι και παραμένει η Άγκυρα. Και εμείς επιμένουμε, με όλα τα εθνικά μας θέματα ανοικτά, να υπογράψουμε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία και να της παραχωρήσουμε πιστοποιητικό καλής διαγωγής, πριν ακόμη κλείσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΟΚ πρέπει να λέμε την αλήθεια. Υπέστη μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Στάθηκε, όμως, ενωμένη πού; Μόνο στην περίπτωση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και στην πορεία εξουθένωσης της Σερβίας. Οι συνέπειες είναι οδυνηρές και το μέλλον αβέβαιο στα Βαλκάνια. Και έχει τεράστια ευθύνη η Κοινότητα, τα μέλη της, όλα ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα η Γερμανία, γι’ αυτές τις εξελίξεις. Είναι βέβαιο, ότι η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εγκυμονεί κινδύνους και για μας. Και γι’ αυτό πρέπει με κάθε τρόπο, αν θέλουμε να παίξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μας ανήκει, θα πρέπει να κινηθούμε μόνο στα πλαίσια ειρηνευτικών προσπαθειών, να είμαστε παντού ο πρόμαχος της ειρήνης, να μην αναμειχθούμε σε στρατιωτικές επεμβάσεις –δυστυχώς το πρώτο βήμα έγινε με τον ναυτικό αποκλεισμό- γιατί το μέλλον για την Ελλάδα στη βαλκανική μπορεί να είναι πράγματι σημαντικότατο. Η ενδοχώρα των Βαλκανίων είναι μεγάλη υπόθεση. Η Θεσσαλονίκη σαφώς είναι μια πόλη με τεράστιους ορίζοντες για το μέλλον. Προϋπόθεση, ειρήνη και ασφαλή σύνορα. Η Ελλάδα είναι και βαλκανική και μεσογειακή χώρα και είναι τώρα αναπόσπαστο τμήμα της νέας Ευρώπης που γεννιέται. Στην ευρωπαϊκή πρόκληση δεν χωράει παρά μόνο θετική απάντηση. Ναι, θα συμμετάσχουμε ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν υπάρχει πράγματι εναλλακτική πορεία, παρά μόνο η περιθωριοποίηση της Χώρας μας, όσα και αν είναι τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο μας. Το Μάαστριχτ, αυτή η συνθήκη, απλώς αποτελεί για μας ένα εισιτήριο σε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα. Ο αγώνας είναι άνισος, γιατί στην εκκίνηση είμαστε οι τελευταίοι. Ο αγώνας είναι άνισος, γιατί η συνθήκη του Μάαστριχτ εκφράζει σχεδόν απόλυτα τα συμφέροντα και την οπτική γωνία του πλούσιου βορρά. Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν χωράει μέσα στο Μάαστριχτ. Το Μάαστριχτ για μας αποτελεί ένα σταθμό σε μία πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένα σταθμό που θα ξεπεραστεί και ίσως αλλοιωθεί στην ίδια την πορεία. Τι περιλαμβάνει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης για μας; Το σεβασμό της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνάδελφοι έχουν τονίσει επαρκώς το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα και την ανάγκη γρήγορα να καλυφθεί. Δε θα μιλήσω παραπάνω σ’ αυτό το θέμα. Τη διασφάλιση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Την ανάδειξη της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας των κρατών-μελών. Την οικονομική ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού. Τη δωρεάν Παιδεία και ιατρική περίθαλψη. Την κοινωνική μέριμνα. Την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από οποιαδήποτε επιβουλή, την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Στη συνθήκη του Μάαστριχτ υπάρχουν διακηρύξεις. Ουσιαστικές δεσμεύσεις, υπάρχουν κατά κύριο λόγο για την ΟΝΕ. Δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την πολιτική, ούτε για την ενιαία –όχι απλώς κοινή- εξωτερική πολιτική, ούτε για την ενιαία άμυνα. Στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ δεν υπάρχει αναφορά καν στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, τη χειρότερη μορφή ανισότητας που μπορεί να γνωρίσει μία σύγχρονη χώρα. Οι δείκτες – στόχοι συνιστούν το όραμα, όπως ελέχθη ήδη στην Αίθουσα αυτή, ενός ευρωπαίου τραπεζίτη και εκφράζουν κατά κύριο λόγο τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της σημερινής Ευρώπης. Λυπούμαι να πω ότι αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της συνθήκης, δεν μπορώ να το δεχθώ. Δεν έχω δει τίποτα ιδιαίτερα ελληνικό, ελληνική πρωτοβουλία που να είναι εμφανής στη διαμόρφωση αυτής της συνθήκης. Κατά τη γνώμη μας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολούθησε ως παθητικός αποδέκτης αποφάσεις που έχουν αρνητικές επιπτώσεις και για τη Χώρα μας και για την ισότιμη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Υπάρχει εδώ κάτι που θέλω να τονίσω. Σε πολλές ερωτήσεις σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο γιατί κάνει κάτι ή όχι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως είναι, παραδείγματος χάριν, ο ναυτικός αποκλεισμός ή αύριο κάποια στρατιωτική επέμβαση, η απάντηση είναι "ακολουθούμε τους συμμάχους και εταίρους μας". Μα είναι λάθος ρήση. Δεν ακολουθούμε, συμμετέχουμε. Έχουμε άποψη, έχουμε δυνατότητες ακόμα και βέτο. Δεν μπορούμε να λέμε "ακολουθούμε". Συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε. Αυτός είναι ο ρόλος. Και ελπίζω να μην ακουστεί ξανά ότι ακολουθούμε. Είμαστε μέσα, δεν είμαστε απ’ έξω. Ας το αξιοποιήσουμε αυτό. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) Και βέβαια είναι εσπευσμένη αυτή η σύγκλιση της Ολομέλειας. Ακόμα δεν γνωρίζουμε πού θα πάει το πακέτο Ντελόρ. Θα πω μερικά πράγματα. Δεν το γνωρίζουμε, έτσι χάνουμε κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα και σε μία κρίσιμη περίοδο που προεδρία έχει η Μεγάλη Βρετανία. Η Βρετανική Προεδρία έχει δεδομένες σκέψεις και στόχους. Σε ό,τι αφορά το πακέτο Ντελόρ συγκεκριμένα, θα έχουμε έναρξη των διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση. Προσέξτε το αυτό. Δηλαδή αυτά που έγιναν μέχρι την Λισσαβόνα, ξεχνιούνται. Από μηδενική βάση θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το πακέτο Ντελόρ. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεύτερον, η ευθύνη για την διαμόρφωσή του δεν θα είναι στα χέρια των Υπουργών Εξωτερικών, όπως ήταν στο πακέτο Ντελόρ 1, αλλά είναι στα χέρια των Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) όπου θα έχουμε μόνο τεχνοοικονομικά κριτήρια και όχι πολιτικά κριτήρια. Η Κυβέρνηση ασφαλώς γνωρίζει, στόχος είναι η οροφή των ίδιων πόρων να αυξηθεί αλλά όχι πέραν του 1,37%, το οποίο τώρα η Αγγλική Προεδρία προσπαθεί να το κάνει 1,35%. Στόχος που δεν λύνει τα προβλήματα. Όπως ελέχθη εδώ ήδη στην Αίθουσα αυτή, αυτό το ποσοστό ιδίων πόρων είναι ανήμπορο να λύσει τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γυρίσω σε αυτό. Οι 4 χώρες του στόχου 1 δεν θα διπλασιάσουν τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής. Αυτά είναι οι προθέσεις της Αγγλικής Προεδρίας. Η αύξηση θα είναι 60%, όχι 100%. Το ταμείο συνοχής αναμένεται να λειτουργήσει χωρίς ενδεικτική κατανομή των πιστώσεων μεταξύ των 4 χωρών. Και θα γίνει με βάση κριτηρίων που αφορούν την εφαρμογή των προγραμμάτων σύγκλισης του κάθε κράτους μέλους. Και η Ελλάδα έτσι κινδυνεύει να εισπράξει ελάχιστα. Και έρχομαι στο σημείο της διεύρυνσης. Και βέβαια η Αγγλική πλευρά την υποστηρίζει μετά πάθους. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ορθώς, η ελληνική πλευρά στη Λισσαβόνα στις 26 και 27 Ιουνίου, υποστήριξε την ταυτόχρονη διεύρυνση και εμβάθυνση της Κοινότητας. Αυτό όμως ήταν υπαναχώρηση από μία θέση που είχε πάρει νωρίτερα, πρώτα η εμβάθυνση και ύστερα η διεύρυνση. Για μας αυτό είναι τεράστιο θέμα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για θέση ισότιμου μέλους στην Ενωμένη Ευρώπη αν πρώτα δεν κλείσει ο κύκλος της εμβάθυνσης, αν δεν ολοκληρωθεί η Ενωμένη Ευρώπη. Και είναι λάθος ιστορικό να υπαναχωρήσουμε απ’ αυτή τη θέση. Γι’ αυτό μάλιστα το ΠΑΣΟΚ προτείνει στο Κοινοβούλιο, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να αποφασίσει ότι δεν θα στέρξει η Ελλάδα να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων - έναρξη διαπραγματεύσεων- για νέες εντάξεις πριν περάσει το πακέτο Ντελόρ, τουλάχιστον αυτό, χωρίς περικοπές. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) Δεν είναι όρος, εμείς θα ψηφίσουμε "Ναι" είτε γίνει, είτε δεν γίνει. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Αυτό το έχουμε επιτύχει ήδη, κύριε Πρόεδρε. Είναι κεκτημένο σας πληροφορώ. Αν δεν σας αρέσει, κύριοι συνάδελφοι να το ακούτε, είναι πραγματικότητα. ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ): Δεν είναι δυστυχώς. Αν είμαστε σύμφωνοι, τότε κύριε Μητσοτάκη, να στηρίξετε την πρότασή μου. Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ την δική σας θέση. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) Τότε ελπίζω ότι όλο το Κοινοβούλιο σχεδόν θα στηρίξει αυτή τη θέση πολύ καλά. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Γι’ αυτό, μετά την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ): Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι επίσης η Αγγλία, η Μεγάλη Βρετανία, προωθεί ραγδαία την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΟΚ – Τουρκίας και η απόφαση της Λισσαβόνας υπερφαλαγγίζει τη δήλωση Δουβλίνου χωρίς να έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις.
Στην έκθεσή του ο κ. Χέρντ ονομάζει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη δικαιούμενη προνομιακού καθεστώτος σχέσεων. Προνομιακού καθεστώτος σχέσεων! Γίνεται αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και διείσδυση της Τουρκίας ουσιαστική στα Κοινοτικά όργανα. Και αυτά πριν έχουμε τη λεγόμενη λύση του Κυπριακού. Υπήρξε επίσης και η απόφαση της Κυβέρνησης να επιτρέψει την υιοθέτηση των οριζοντίων δράσεων της ανανεωμένης Μεσογειακής πολιτικής. Με ποια τουρκική ανταπόκριση; Διερωτάται κανείς. Τι έχει δώσει ως αντάλλαγμα η Τουρκία; Και πρέπει να πω και κάτι άλλο. Η συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη οικονομικής συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου ενισχύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή. Αυτό είναι παράγραφος 13 της έκθεσης Χερντ, όχι δικά μου λόγια. Και τώρα για την Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ πρέπει να συνεννοούμεθα, να λέμε ακριβώς ποια είναι η πραγματικότητα. Βεβαίως η Ελλάδα έχει γίνει δεκτή. Θα γίνει δεκτή από την Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως η Τουρκία θα γίνει δεκτή ως συνδεδεμένο μέλος. Αλλά εδώ έχουμε μια τεράστια υπόθεση, ότι εδόθη επίσημα ερμηνεία στο άρθρο 5, το οποίο εξαιρεί τη σύγκρουση Τουρκίας – Ελλάδας από την αρμοδιότητα της ΔΕΕ βάσει του άρθρου 5. Και κοιτάξτε, είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό διότι, πρώτον, θέλω να θυμίσω ότι το 1981 ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας το έθεσα στο ΝΑΤΟ και ζητούσα τότε απλώς να γραφεί ότι θα έλθουν εις αρωγήν κάθε κράτους μέλους όταν υπάρξει επίθεση από οπουδήποτε και αν έλθει. Η απάντηση στην αρχή ήταν, αυτό εξυπακούεται, προς το τέλος ήταν, δεν γίνεται. Και δεν γίνεται διότι υπάρχει το πρόβλημα δύο ετέρων σε συμμαχία, Τουρκίας και Ελλάδας, οι οποίες μπορεί να βρεθούν κάποια ημέρα σε σύγκρουση. Εδώ, αυτό που συνέβη με τη ΔΕΕ είναι χειρότερο απ’ αυτό που συνέβη τον Δεκέμβρη του 1981. Γιατί τώρα για πρώτη φορά, ειδικά με σφραγίδα, λέει η ΔΕΕ: Ένας τέτοιος πόλεμος δεν με αφορά. Και είναι δυνατόν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, να λέμε ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδος; Θα ήταν αν δεν υπήρχε αυτή η ερμηνεία για το άρθρο 5. Γιατί η κύρια επεκτατική δύναμη, που αντιμετωπίζουμε, με τεράστιο δυναμισμό, με μεγάλες Ένοπλες Δυνάμεις, με έξοχο διπλωματικό Σώμα, είναι η Τουρκία. Η ΔΕΕ δεν μας καλύπτει. Επομένως δεν μπορούμε να μιλούμε σήμερα για τα σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδος. Και πρέπει να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 3 Δεκέμβρη 1991 είπε ο ίδιος, πως "η συμπερίληψη στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής άμυνας ρύθμισης, για την αμοιβαία συνδρομή, θα έπρεπε να αποτελέσει πρωταρχική προϋπόθεση, για την τελική συγκατάθεσή μας στο σχέδιο συνθήκης Μάαστριχτ". Και ερωτώ σήμερα: Τι λέει γι’ αυτή του τη θέση, η οποία είναι αρίστη; Και δεν λέω δυστυχώς εγκατελείφθη, γιατί και πάλι θα έπρεπε να ψηφίσουμε για το Μάαστριχτ. Αλλά δεν θα έπρεπε να είχε ειπωθεί. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν γνωρίζω τι προσέφερε στη μάχη για το Μάαστριχτ. Το ΠΑΣΟΚ στα 8 χρόνια, που κυβέρνησε, κέρδισε σημαντικότατες μάχες: Πρώτον, είχε δύο πετυχημένες προεδρίες. Δεύτερον, με το μνημόνιο που κατέθεσε, μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Χώρας, έκανε ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση της συνθήκης ένταξης. Τρίτον, στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται η θεσμοθέτηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, τα οποία τα πήραμε για τη Νότια Ευρώπη, αρνούμενοι να πούμε ναι στη διεύρυνση τότε, με Ισπανία, Πορτογαλία. Γίναμε αντιπαθητικοί, αλλά εξυπηρετήσαμε τα συμφέροντα και της Χώρας μας και του Νότου! (Χειροκροτήματα από την Πλευρά του ΠΑΣΟΚ) Και προωθήσαμε σημαντικά, τόσο το θέμα της συνοχής, όσο και την Κοινωνική Ευρώπη. Και τώρα πηγαίνω στο τεχνικότερο θέμα της Νομισματικής Οικονομικής Ένωσης. Οι όροι για τη συμμετοχή είναι γνωστοί και δεν θα τους επαναλάβω. Αλλά θέλω να τονίσω, αρχίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει μέχρι τώρα πρόγραμμα σύγκλισης. Έτσι δεν είναι η στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Όμως, έχουμε δικαίωμα να καλέσουμε την Κυβέρνηση, πριν στείλει κάποιο κείμενο στην ΕΟΚ, να το θέσει υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ώστε να υπάρξει διάλογος ουσιαστικός πριν κατατεθεί ως πρόταση της Ελλάδος, για τα επόμενα 5 χρόνια. Το περίγραμμα των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων, για την σύγκλιση που δόθηκε στη Βουλή, δεν στηρίζεται ούτε καν σε στοιχειώδη οικονομική λογική. Πώς είναι δυνατόν να προσδοκάται μια ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%, όταν η δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία μειώνεται κάθετα και το πραγματικό εισόδημα, από μισθούς και ημερομίσθια, συμπιέζεται συστηματικά, σύμφωνα με τις γνωστές κυβερνητικές προθέσεις, δηλώσεις και πράξεις; Έτσι, η εμβάθυνση της ύφεσης είναι μονόδρομος, όπως βέβαια είναι και η αποτυχία της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να μιλούμε όχι για σύγκλιση, αλλά για απόκλιση από τους στόχους του Μάαστριχτ. Εκεί πραγματικά μας οδηγεί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι φυσικό γενικά, οι οικονομέτρες, στα μοντέλα σύγκλισης να μη συμπεριλαμβάνουν το κοινωνικό κόστος της επίτευξης των στόχων της ΟΝΕ και είναι αυτό μέσα στο βασικό μου επιχείρημα ότι αυτοί οι στόχοι, με αυτήν την πολιτική που ακολουθείτε, είναι ανέφικτοι. Το κοινωνικό κόστος για την Ελλάδα της επίτευξης των στόχων στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, είναι τεράστιο για τις χώρες του Νότου.
Ο κ. Αρσένης, μιλώντας, είχε κάποιες περικοπές από ένα άρθρο του κ. Πελετιέ στη MONDE στις 21 Ιουλίου. Αλλά θα ήθελα να διαλέξω δύο άλλες παραγράφους, από εκείνες που διάλεξε εκείνος, και θυμίζω ότι πρόκειται για τον οικονομικό διευθυντή του αντίστοιχου ΣΕΒ της Γαλλίας: "Οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από την Συνθήκη δεν είναι πραγματόσημες στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία". Προσθέτει όμως, ότι "οι υπολογισμοί που αφορούν την Πορτογαλία και την Ελλάδα φέρνουν ίλιγγο". Αυτές οι εκτιμήσεις νομίζω ότι είναι σωστές. Και για μένα σημαίνουν ότι ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου. Τότε μπορείτε να μου πείτε, μοιρολατρικά να δεχθούμε αυτήν την πορεία; Γιατί ψηφίζουμε "ναι", μία πορεία συνεχιζόμενης ύφεσης, μεγέθυνσης της ανεργίας και της ανισοκατανομής του πλούτου και του εισοδήματος της βίαιης δημιουργίας μιας κοινωνίας των 2/3, για να μην φθάσω να λέω του 1/3. Και η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει την πολιτική της, είναι ναι. Ναι, στην συνεχιζόμενη μονόπλευρη λιτότητα για 7 ακόμα χρόνια. Ναι, στη βίαιη ταξική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, ναι, τελικά, στην αποτυχία. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι : όχι. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Δρόμοι, που θα οδηγήσουν στην προσέγγιση –παρακαλώ υπογραμμίστε το "προσέγγιση"- των ονομαστικών στόχων του Μάαστριχτ, με δίκαιη επιμέτρηση του κόστους της προσαρμογής. Δρόμοι, που οδηγούν ακόμα και στην επίτευξη -υπογραμμίστε το "επίτευξη"- των στόχων, εφόσον όμως πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή θα υπάρξει επιμήκυνση του χρονικού πλαισίου ή θα υπάρξει γενναία μεταφορά πόρων από τον πλούσιο βορρά στο φτωχό νότο. Κάτι τέτοιο απαιτεί συνεχιζόμενη διεκδίκηση στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Απαιτεί, επίσης, μια άλλη οικονομική πολιτική, διότι η Νέα Δημοκρατία, η ΕΟΚ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΟΣΑ αποτελούν το άλλοθι για να συνεχίζει τη δική της αντιφατική, αναποτελεσματική, μυωπική πολιτική της. Μία καθαρά εισπρακτική πολιτική, που ρίχνει όλο το κόστος της προσαρμογής στους εργάτες, στους ανέργους, στους μισθωτούς, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους. Μια πολιτική όχι μόνο αντικοινωνική, αλλά και αντιαναπτυξιακή. Και ας μη μας πει η Κυβέρνηση πως η πολιτική της είναι μονόδρομος. Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, ο κ. Ζολώτας, ο κ. Αγγελόπουλος, έχουν επισημάνει την πλήρη αναποτελεσματικότητα του περίφημου "μονόδρομου". Μα κυβερνητικά στελέχη επίσης, ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας –θέλω να υπενθυμίσω τη ρήση του, δεν την έχω ακριβώς- μίλησε για τα δύο χαμένα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βαθαίνει η ύφεση, αυξάνεται η ανεργία αποσαθρώνεται και ανθελληνίζεται η παραγωγική βάση της οικονομίας. Κατεδαφίζεται το κράτος πρόνοιας, αποψιλώνονται ολόκληρες περιοχές, αποδυναμώνεται κάθε ικμάδα περιφερειακής ανάπτυξης, εκποιείται και ανθελληνίζεται ο δημόσιος τομέας. Μ’ αυτές τις συνθήκες εκκίνησης που είναι το έργο της Νέας Δημοκρατίας, έχει υπονομευθεί η μάχη για την ισότιμη ένταξή μας στην ΟΝΕ. Είναι μια τεράστια ιστορική ευθύνη που θα καταλογιστεί στη Νέα Δημοκρατία, από το Λαό και την ιστορία. Έχει επίσης τεράστια ευθύνη η Κυβέρνηση, γιατί ως θεατής αποδέχθηκε την ομογενοποιημένη πορεία για όλους τους Ευρωπαίους, προς το ’97 άσχετα από το σημείο εκκίνησης. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος διαπραγματευτικό, όχι μόνο ελληνικό, δυστυχώς όλος ο Νότος ευθύνεται γι’ αυτό. Προσαρμόστηκε η Κυβέρνηση πλήρως στις κοινοτικές επιταγές. Δεν διεκδίκησε καμιά δέσμευση, δεν εξασφάλισε το πακέτο Ντελόρ. Και το είχαμε πει όχι στη Βουλή κατ’ ανάγκη, αλλά πολλές φορές δημόσια, πως υπογράφεται η συνθήκη του Μάαστριχτ, χωρίς ταυτόχρονα να περιέχεται και το πακέτο Ντελόρ 2, να ξέρουμε πού πάμε. Δεν διαπραγματεύτηκε ειδικά μέτρα προσαρμογής που δικαιούται η Ελλάδα. Μην ξεχνάμε η Ελλάδα έχει 7% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, διότι ακριβώς ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΔΕΕ μπορούν να μας προστατεύσουν ή θέλουν να μας προστατεύσουν από τη μεγάλη εξ ανατολών απειλή. Ειδικότερα δεν ζητήθηκε αναγνώριση ενός χρυσού κανόνα στα δημοσιονομικά, της εξαίρεσης της χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων από τους περιορισμούς του δανεισμού του δημοσίου. Ουσιαστικά, έμμεσα αποδέχθηκε την θεσμοθέτηση των δυο ταχυτήτων. Αφού θα έπρεπε να γνωρίζει ότι χωρίς αυτές τις αναπροσαρμογές, θα ήταν ανέφικτο να πετύχουμε τους στόχους. Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ακολουθητέα οικονομική πολιτική έχουμε τονίσει με όλους τους δυνατούς τρόπους πως χωρίς ανάπτυξη η πολιτική της σταθεροποίησης οδηγεί την οικονομία σε ναυάγιο – ο Λαός έχει ένα ρητό που λέει "από τη μύγα ξύγκι δεν βγάζεις", είναι η πραγματικότητα – και επίσης το ότι χωρίς κοινωνική πολιτική, κλονίζεται η κοινωνική συνοχή και καθίστανται πράγματι ανέφικτη η αύξηση της παραγωγικότητας. Σε ό,τι αφορά την πορεία προς την ΟΝΕ, μια πορεία που με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται αδιέξοδη για τις χώρες του νότου, η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως η Ελλάδα σε συνεργασία με τις χώρες του νότου, πρέπει να δώσει τη μεγάλη μάχη για την επίτευξη των παρακάτω στόχων: Πρώτον, το πακέτο Ντελόρ 2 να ισχύσει στο σύνολό του, χωρίς αλλοιώσεις και περικοπές. Δεύτερον, όπως έχει τονιστεί στη Βουλή απ’ άλλους, με την ολοκλήρωση της ΟΝΕ η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική ασκείται πλέον –θα ασκηθεί δηλαδή- σε ευρωπαϊκό, όχι σε εθνικό επίπεδο. Στα κράτη-μέλη παραμένει η δημοσιονομική πολιτική, που όμως ουσιαστικά περιορίζεται σε αναδιανεμητικό ρόλο. Εδώ πραγματικά βρίσκεται το κλειδί. Σε μια ομόσπονδη Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεγέθους ικανού για την άσκηση αποτελεσματικής αναδιανεμητικής πολιτικής προς όφελος των κρατών-μελών του ευρωπαϊκού νότου και των οικονομικά καθυστερημένων περιοχών. Μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες θα καταστεί δυνατή η σύγκλιση στα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και εισοδημάτων, που δεν αφορούν τους στόχους τους τραπεζικούς, είναι άσχετα με τους τραπεζικούς στόχους, που έχει θέσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Και εδώ σαφώς πρέπει να δοθεί η μάχη, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί και το μέλλον της Χώρας μας. Εδώ, ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα: Όταν υπάρχει ενοποίηση του νομίσματος σε πέρα από μια χώρα, σε 2, σε 3, σε 5 χώρες αυτό λειτουργεί κατά τρόπο αρνητικό για όλες τις καθυστερημένες ή ασθενέστερες χώρες ή περιοχές. Και θα δώσω το απλό παράδειγμα των δύο Γερμανιών. Μόλις έγινε το ενιαίο νόμισμα, εμφανίστηκαν αμέσως τα τραγικά προβλήματα της Ανατολικής Γερμανίας. Και η Δυτική Γερμανία αναγκάζεται, τώρα, να κάνει μεταφορές πόρων, πραγματικά αστρονομικών διαστάσεων, στην τέως Ανατολική Γερμανία, γιατί έχει την ευθύνη και μπορεί να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική. Σκεφθείτε, χωρίς τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης, τι θα συμβεί στις καθυστερημένες περιοχές. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο και κλειδί, να ολοκληρωθεί ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας της Ευρώπης, έτσι ώστε η ευθύνη να είναι εκεί όπου υπάρχουν τα μέσα. Τα μέσα θα τα έχουν οι Βρυξέλλες μετά την ένωση. Δεν θα τα έχουν τα κράτη-μέλη. Και εκεί υπάρχει η ευθύνη, η οποία βεβαίως πρέπει και να ελέγχεται δημοκρατικά. Αλλά επ’ αυτού έχουν μιλήσει άλλοι δια μακρόν. Εδώ είναι, κατά τη γνώμη μου, και η κύρια δικαίωση, όχι η μόνη, για την πραγματοποίηση της Πολιτικής Ένωσης. Μόνο με μια Πολιτική Ένωση θα αναλυθούν αυτές οι ευθύνες, ώστε ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός να μπορεί να καλύπτει τις ανισότητες οι οποίες δημιουργούνται από την ίδια τη διαδικασία και λειτουργία της ελεύθερης και ενιαίας αγοράς. Αλλά πέρα απ’ αυτά, μιλώντας τώρα για την Ευρώπη και όχι για την Ελλάδα, -στο μέτρο βέβαια που είναι και η Ελλάδα αφορά και αυτήν- δεν αρκεί η ενιαία αγορά και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις προκλήσεις του μέλλοντος και σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά την Ιαπωνία. Απαιτείται η διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ίδιας της Κοινότητας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και μια βιομηχανική πολιτική, που να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στα άλλα εμπορικά μπλοκ. Η πρότασή μας, απλοποιημένη για την περίπτωση, -δεν είναι κύριο θέμα- η πρότασή μας, διεξόδου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, κινείται στους εξής άξονες: Πρώτον– έχουμε πάθει πλέον όλοι ένα είδος μυωπίας, δεν γνωρίζω, βλέπουμε πληθωρισμό, χρέος, ελλείμματα, επιτόκια, τα άλλα έχουν χαθεί από την οθόνη και πρέπει επιτέλους να δούμε και εκείνα που δεν είναι στην οθόνη, να τα φέρουμε ξανά στην οθόνη- διαμόρφωση ενός διεθνώς ανταγωνιστικού βιομηχανικού τομέα με την ανάπτυξη εκείνων των κλαδικών πολιτικών που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην εκπαίδευση και εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και βέβαια στους τομείς, όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Δεύτερον, η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να μπορέσει η γεωργία μας να προσαρμοστεί χωρίς απώλειες ή χωρίς μεγάλες απώλειες στη νέα κοινοτική αγροτική πολιτική. Τρίτον, εκσυγχρονισμό και επέκταση του τριτογενούς τομέα για να απορροφήσει την απασχόληση που θα απελευθερωθεί μέσα από την αλλαγή της οικονομικής δομής. Τέταρτον, αυτή η πολιτική αναδιάρθρωσης πρέπει να συνοδεύεται από μια αναδιανεμητική πολιτική, που θα εξασφαλίζει ένα επίπεδο κοινωνικών παροχών που να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες κάθε Έλληνα πολίτη, να διασώζουν δηλαδή το κράτος πρόνοιας. Πέμπτον, την θεσμοθέτηση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος που επιτέλους θα συρρικνώσει την παραοικονομία στη Χώρα μας. Αυτά, για μας, προϋποθέτουν την ταχύτερη δυνατή αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πραγματοποίηση μιας ριζικής αποκέντρωσης στα πλαίσια ενός αποκεντρωμένου δημοκρατικού προγραμματισμού που θα εκπορεύεται από μια εθνική κοινωνική συμφωνία, από ένα κοινωνικό συμβόλαιο. Είναι σαφές ότι το πεδίο της δράσης και αναμέτρησης ανάμεσα στις συντηρητικές και τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις μεταφέρεται σε μεγάλο βαθμό στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισα πως το όραμα της ευρωπαϊκής ένωσης δεν χωράει στη συνθήκη του Μάαστριχτ και αυτό γιατί διαμορφώθηκε, κατά κύριο λόγο, από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Όταν το πολιτικό σκηνικό αλλάξει στην Ευρώπη, τότε θα ανοίξουν οι ορίζοντες για τη δημιουργία μιας πραγματικά ομόσπονδης Ευρώπης. Μόνο οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να μετατρέψουν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης σε χειροπιαστή πραγματικότητα. Και είμαστε βέβαιοι πως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού θα έρθει σύντομα με πρωτοπόρα την Ελλάδα, όταν σύντομα θα μιλήσει ο κυρίαρχος Λαός. (Όρθιοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα) ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αθανάσιος Τσαλδάρης) : Η Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, κα Δαμανάκη, έχει το λόγο. Τοποθέτηση κυρίας Δαμανάκη ………………………………………………… Τοποθέτηση κ. Μητσοτάκη ………………………………………………. ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) : Με λίγα λόγια, σε ό,τι αφορά την Γερμανία, δεν ακούσατε καλά αυτό που είπα, ότι η Γερμανία ταυτόχρονα ακολουθεί πολιτική ενσωμάτωσης και διεύρυνσης. Είναι μια αντιφατική πολιτική, κρατάει τα μπόσικα, να δει πού θα πάει το πράγμα. Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχετε άδικο γιατί είναι πολλές οι καμπάνιες και οι δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων σε ό,τι αφορά την Ενωμένη Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά την ΔΕΕ, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, χαίρω ότι δεχθήκατε ότι υπήρξε μια δήλωση, που ακυρώνει την αρωγή προς τη Χώρα μας σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία, η οποία είναι και ο κύριος αντίπαλος με επεκτατική πολιτική και ιμπεριαλιστική πολιτική, θα έλεγε κανείς, σε όλη την περιοχή. Ασφαλώς δεν είμαστε μέλη της ΔΕΕ, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι αντί να μας δεχθούν, όπως όφειλαν, γιατί είμαστε μέλος της Κοινότητας, μας έθεσαν ένα χρόνο διορία για να εγκριθεί η Ελλάδα ως μέλος της ΔΕΕ. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά ως έχουν τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι τα σύνορα της Ελλάδος, ως την ώρα εκείνη που θα ανατραπεί αυτή η ερμηνεία, αυτή η δήλωση. Μιλήσατε για αρνητικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις που επί κυβερνήσεώς του έγιναν για εξωτερική πολιτική. Ναι. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει και να διαπραγματεύεται και να λέει όχι. Και αυτό για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Έθνους και του Λαού μας. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) Γιατί μιλάμε για το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία; Ασφαλώς έχετε πει ότι πρέπει μετά τη λύση –ποια λύση, άλλο θέμα- του Κυπριακού, να προχωρήσετε σε σύμφωνο φιλίας. Πολλές φορές το ίδιο γράφεται αλλιώς από τους επιτελείς σας. Μιλάνε για πρόοδο του Κυπριακού, αλλά εκείνο το οποίο πραγματικά είναι επικίνδυνο και το οποίο το έχετε διαπράξει είναι να αναφέρεστε στην επίλυση διαφορών των δύο χωρών, στα πλαίσια μιας τέτοιας συμφωνίας, όταν μόνο μια διαφορά υπάρχει που έχει νομικό αντικείμενο: Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα, υπάρχουν άλλες τουρκικές διεκδικήσεις. Διεκδικήσεις του κ. Οζάλ για τα Δωδεκάνησα, διεκδικήσεις στη Θράκη, διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Μεγάλη λίστα. Και θα κουβεντιάσουμε πάνω σ’ αυτά; Δε διασώζει την υπόθεση της Κυβέρνησης, την υπόθεση της Ελλάδος το να πούμε ότι θα είναι σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο. Δε διασώζει αυτή η φράση, όταν μπαίνουμε στο θέμα του διαλόγου για εναέριο χώρο, για όρια επιχειρησιακής ευθύνης, για όλα αυτά τα θέματα. Αναφέρεστε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Άγκυρα με επιρροές στον κ. Ντενκτάς. Μα, πριν από δύο μέρες είχαμε τις δηλώσεις του κ. Τσετίν, ο οποίος είπε ότι αν επιμείνουν σε μη ρεαλιστική λύση θα υπάρξει αιματοχυσία και ίσως πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό σας ενθαρρύνει να πιστεύετε ότι θα βοηθήσει η Άγκυρα; Δεν είναι αληθές ότι η Άγκυρα έγραψε στα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλύπτοντας πλήρως τον κ. Ντενκτάς; Τότε θα έκανα το σχόλιο ότι ακολουθείτε, δεν συμβάλλετε. Και απαντήσατε. Απαντήσατε ότι συμμετέχετε. Προτείνω από εδώ και πέρα, τόσο εσείς, όσο και τα στελέχη σας να μιλούν για "συμμετέχουμε" και όχι για "ακολουθούμε". Έχει πολλές φορές γραφεί και ειπωθεί το "ακολουθούμε". Έρχομαι στο ναυτικό αποκλεισμό. Μην παίζουμε με τα λόγια. Είναι στρατιωτική επιχείρηση. Κλίνω και εγώ στην άποψη ότι μπορεί να αποφευχθεί στρατιωτική επέμβαση στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας. Όμως, αν δεν συμβεί αυτό, ο ναυτικός αποκλεισμός θα είναι πράγματι το πρώτο βήμα. Θέσατε το θέμα ποιος είναι υπεύθυνος για το σημείο εκκίνησης. Αυτό το έχουμε κουβεντιάσει στη Βουλή πολλές φορές. Αρκούμαι να πω: Κοιτάξτε τι παραλάβαμε το ’81. Μακροοικονομικά μεγέθη. Κοιτάξτε τι παραδώσαμε το ’89 σε μακροοικονομικά μεγέθη. Και κοιτάξτε ποια είναι τα μακροοικονομικά μεγέθη σήμερα. Αυτή η σύγκριση αρκεί για να σας πείσει εάν μιλήσετε τη γλώσσα της ειλικρίνειας. Αλλά δεν είναι το θέμα της ημέρας. Ασφαλώς η επιθυμία μας είναι να είμαστε στην πρώτη ταχύτητα. Ποιος θέλει τη δεύτερη ή την τρίτη; Όμως, υπάρχουν προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θα επαναλάβω το λόγο, γιατί ο λόγος μου αφορά τις εναλλακτικές λύσεις και πορείες, την οικονομική πολιτική, τις παρεμβάσεις στην ΕΟΚ, την αλλαγή ορισμένων συνθηκών. Δεν είναι αυτόματη η πρώτη ταχύτητα. Αλλά και η πρώτη ταχύτητα και το σημείο εκκίνησης και ο μη αποκλεισμός της διεύρυνσης, η αποδοχή ότι είναι δυνατή η διεύρυνση μαζί με την εμβάθυνση, είναι λάθος. Όταν εμείς ζητάμε από το Κοινοβούλιο να πάρει μια θέση, να μην αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για διεύρυνση πριν κλείσει το πακέτο Ντελόρ και το θέμα της μεταφοράς πόρων και χρηματοδότησης της Κοινότητας, εννοούμε όχι την επίσημη φάση, που είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ ΕΟΚ και χώρας που ζητάει ένταξη, αλλά ακόμη και την ανεπίσημη συζήτηση και διάλογο μέσα στα πλαίσια της ΕΟΚ σε ό,τι αφορά την ένταξη άλλων χωρών, διότι ύστερα είναι αυτόματη πλέον ουσιαστικά η ένταξη της εν λόγω χώρας. Σε ό,τι αφορά τη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ιταλίας, θέλω να τονίσω ότι εκεί Πρωθυπουργός είναι σοσιαλιστής, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι σοσιαλιστική, ούτε ήταν. Σε ό,τι αφορά το φίλο μου τον Γκονζάλες, δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε. Έχει κάνει μεγάλο έργο για την Ισπανία. Υπάρχουν και πράγματα που ίσως εμείς δεν θα κάναμε στη θέση του. Θέλω να τελειώσω με τούτο: Άκουσα την κα Δαμανάκη, η οποία μίλησε για κάποιο κοινό σχέδιο διεξόδου, για μια κοινή στρατηγική. Ασφαλώς συμφωνούμε για το Μάαστριχτ, αλλά δε συμφωνούμε σ’ αυτό. Πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στον Ελληνικό Λαό. Μόνο με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα βγει πέρα ο αγώνας της Ελλάδας. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αθανάσιος Τσαλδάρης) : Ο κύριος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως έχει το λόγο. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης) : Κύριε Παπανδρέου, θα είμαι σύντομος.
Εγώ δεν θέλησα να επαναλάβω κάτι το οποίο είπα στην κα Δαμανάκη κατά τη διάρκεια της απουσίας σας από την Αίθουσα. ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) : Παρακολουθούσα. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης) : Ακριβώς. Το κατάλαβα από την απάντησή σας. Προσπαθήσατε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Πέστε καλύτερα ότι εκάνατε λάθος. Είναι πολύ πιο απλό. Είναι βέβαιο ότι η Συνθήκη προβλέπει αυτό που σας είπα διακόπτοντάς σας. Η απόφαση που ελήφθη στη Λισαβώνα προβλέπει αυτό που σας είπα. Και σας εδιάβασα το επίσημο ανακοινωθέν, ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν αμέσως, μόλις επικυρωθεί η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιτευχθεί συμφωνία για τη δέσμη μέτρων Ντελόρ-2. Κατά συνέπεια… (Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ : Δεν διαβάζετε το κείμενο που είναι μπροστά σας. Λέει "επισήμως". ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης) : Αφήστε τα αυτά, κύριε συνάδελφε. Δεν καταλάβατε ότι ο Πρόεδρός σας έκανε λάθος; Αλλά εις την Βουλή είναι καλύτερα να ομολογεί κανείς το λάθος. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ : Λέει "επισήμως". ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης) : Κύριε Πάγκαλε, αφήστε, να χαρείτε. Κάντε μου τη χάρη. ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αθανάσιος Τσαλδάρης) : Σας παρακαλώ, κύριε Πάγκαλε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης) : Τώρα για τα υπόλοιπα. Εις ό,τι αφορά τη διεύρυνση, εγώ σας είπα για τη Γερμανία ότι έχει μια ξεκάθαρη θέση. Έχει επιλέξει την Ευρώπη, κύριε Παπανδρέου, η Γερμανία. Εγώ τουλάχιστον είμαι βαθύτατα πεπεισμένος γι’ αυτό. Και γι’αυτό, είναι ένας πρόσθετος λόγος να προχωρήσει η Ευρώπη γρήγορα, διότι αυτό που θέλει σήμερα η Γερμανία, δεν ξέρω αν θα το θέλει μετά από 2 ή 3 χρόνια. Όπως γνωρίζετε, γίνονται πολιτικές αλλαγές παντού και αλλάζει καμιά φορά η τάση των λαών. Μην ξεχνάτε, ότι, περίπου πριν από 30 χρόνια, η Ενωμένη Ευρώπη ήταν στα πρόθυρα της πολιτικής ένωσης. Ήταν έτοιμες να προχωρήσουν τότε –όχι στην αριθμητική έκταση που είμαστε σήμερα- οι βασικές χώρες που απετέλεσαν στη συνέχεια την πρώτη Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα στην πολιτική ένωση. Και αυτό κατέρρευσε. Και είχε πει τότε ο μακαρίτης ο Αντενάουερ ότι η μια γενιά θα περάσει για να είναι πάλι η Ευρώπη έτοιμη για ενοποίηση. Τίποτα δεν μας εγγυάται ότι αν σήμερα η Ευρώπη δεν ενωθεί, που πράγματι το επιθυμεί πρώτη η Γερμανία, όπως σας εξήγησα, και η Γαλλία και όλες οι άλλες χώρες, με ταλαντευόμενες ορισμένες χώρες όπως είναι η Βρεταννία, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι θα έχουμε εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή ενότητα και στο μέλλον. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απόλυτα και σταθερά τη θέση μας. Και σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, η θέση της Ελλάδος δεν ήταν ποτέ αρνητική για τη διεύρυνση απέναντι των άλλων χωρών. Κατ’ εξοχήν η Ελλάδα μικρή Χώρα δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι αρνητική: "Μπήκαμε εμείς μέσα, να μην μπει κανένας άλλος". Δικαιολογημένα ζητούμε πρώτα να γίνει η εμβάθυνση και η εξασφάλιση των χωρών που είναι μέσα. Και γι’ αυτό βάλαμε το πακέτο Ντελόρ. Τώρα σε ό,τι αφορά την Τουρκία, κύριε Παπανδρέου, σας έχω πει πολλές φορές ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία και για άλλα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε και μόνη η υφαλοκρηπίδα απαιτεί μια συνεννόηση. Η συνθήκη της Λωζάνης, η εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης, η ελληνική μειονότητα, η οποία ταλαιπωρείται και εξοντώθηκε ουσιαστικά εις την Κωνσταντινούπολη και εις την Ίμβρο και εις την Τένεδο, δεν αποτελεί θέμα συζήτησης με την Τουρκία; (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) Αλλά και δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν θέματα τα οποία θα συζητήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε. Και το πρόβλημα είναι επάνω σε ποια βάση θα το συζητήσουμε. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι τρικ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές ότι και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τη συζήτηση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση σήμερα. Και εγώ δεν την επιθυμώ. Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης. Σ’ αυτό δεν θα συμφωνήσουμε εύκολα. Θέλω όμως να ελπίζω ότι δεν θα αποφύγετε τη συζήτηση σε προσεχή ευκαιρία, μετά τις θερινές διακοπές. Και θα ήθελα άλλη μια φορά να σας πω ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να μασήσει τα λόγια της, ούτε να αναστείλει στο ελάχιστο τα μέτρα τα οποία κρίνει αναγκαία, για να πάμε στο τέρμα το οποίο όλοι αποφασίζουμε σήμερα. Αν έχετε να προτείνετε διαφορετικές λύσεις, περιμένω να τις ακούσω. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε ότι θα γίνουμε δεύτερης τάξης χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) Και λυπάμαι διότι και η ανταπάντησή σας σε ό,τι αφορά την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων δεν ήταν σαφής. Η απάντησή σας ήταν, ποιος δεν θέλει την Ευρώπη της μιας ταχύτητας; Τι θέλετε να πείτε; Δεν εμπιστεύεστε στον Ελληνικό Λαό ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα και να είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη; (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) (Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την Πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, εμπιστευόμαστε στον Ελληνικό Λαό και θα προχωρήσουμε στην πολιτική εκείνη η οποία θα μας οδηγήσει στην Ενωμένη Ευρώπη. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας πιστεύει κανένας πια. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Και αφού με προκαλείτε θα σας πω και κάτι άλλο. Είναι ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει δυο τετραετίες, διότι πρέπει να εξασφαλίσει και τις προϋποθέσεις και πρέπει να ασφαλίσει μέχρι τέλους την είσοδο της Χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Διότι ό,τι και να κάνουμε, ό,τι και αν προσπαθήσουμε, εάν πρόκειτο να ξαναγυρίσει το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο δεν έχω πειστεί ότι έχει αλλάξει μυαλά, πολύ γρήγορα θα διαλύσει τα πάντα, όπως τα διάλυσε και την πρώτη φορά. (Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας) ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αθανάσιος Τσαλδάρης): Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, έχει το λόγο. ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ): Δεν χρειάζεται, νομίζω, να απαντήσω σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο μια σύσταση κάνω, επειδή αναφερθήκατε στην ΟΝΕ. Παρακαλώ να προσέξετε το λόγο μου. Περιέχει όλες τις θέσεις μας για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Δεν αποφεύγουμε. Τοποθετούμε το θέμα, το φέρνουμε στη Βουλή. Αλλά δεν χρειάζεται να απαντήσω στα άλλα. Απαντάτε ο ίδιος. Αναρτήθηκε από kafeneio Read more...
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Γιατί ο Γιώργος έκανε το απονενοημένο διάβημα με το δημοψήφισμα; Γιατί οι βουλευτές του, που δεν τολμούσαν πια να βγουν στο δρόμο, του είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτούν άλλα μέτρα, πιθανόν και ότι δεν θα ψηφίσουν αν είναι μόνοι τους τη δανειακή σύμβαση.
Υπό την πίεση ποιών έκανε πίσω ο Γιώργος για το δημοψήφισμα;
Υπό την πίεση των βουλευτών και υπουργών του που εξεγέρθηκαν, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης, απείλησαν θεούς και δαίμονες και απαίτησαν εδώ και τώρα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μην βγει η χώρα από το ευρώ.
Για να μη βγει η χώρα από το ευρώ υποτίθεται ότι κινήθηκε και ο Βενιζέλος την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Ας θυμηθούμε επίσης ότι όταν με τα πολλά ο Γιώργος σύρθηκε στη λύση της μεταβατικής κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ υποστήριζε με πάθος την άποψη, ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δανειακή σύμβαση, να ψηφίσει προϋπολογισμό, να κλείσει το PSI και ενδιαμέσως να εφαρμόσει τα μέτρα.
Αυτός ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση έπρεπε να είναι πολιτική, να έχει ως επικεφαλής μια ισχυρή προσωπικότητα που ήξερε τη δουλειά και να έχει ορίζοντα περισσοτέρων μηνών, και όχι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση 6 εβδομάδων με επικεφαλής έναν ανώτατο δικαστικό, όπως υποστήριζε ο Αντώνης Σαμαράς.
Από την Κυριακή το βράδυ και τη συμφωνία Σαμαρά-Παπανδρέου ξέρουμε μόνο ένα πράγμα.
Ότι τις διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους Πρωθυπουργούς τις κάνει ο Γιώργος, κατ’ άλλους ένα τιμ ΠΑΣΟΚων στο οποίο συμμετέχει και ο Βενιζέλος. Και ότι ο Σαμαράς ως την Τετάρτη το πρωί δεν είχε αρνηθεί καμία από τις προτάσεις που του υπεβλήθησαν, (πλην Ρουμελιώτη για ευνόητους λόγους) και ήθελε μάλιστα να ορίσει αντιπρόεδρο το Σταύρο Δήμα ως εχέγγυο σοβαρότητας. Το τι έγινε από το βράδυ της Κυριακής ως τα ξημερώματα της Τετάρτης θα το μάθουμε στην πορεία.
Το βέβαιον είναι πως άμα και κάθισαν κάτω για να δουν τι κυβέρνηση θα κάνουν, και ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου ξέχασαν όλα αυτά που διακήρυτταν με πάθος ως την Κυριακή το βράδυ.
Αυτό που παίχτηκε επί τρία εικοσιτετράωρα αντανακλούσε την αγωνία τους να βρουν μια μαριονέττα με επίφαση σοβαρότητας - εξ’ ου και ο Παπαδήμος δεν έπαιξε ποτέ στην πραγματικότητα, πιθανόν μάλιστα, ποτέ να μην του έγινε ευθέως κρούση, ή μια πολιτική λύση την οποία να ελέγχουν και έτσι έπεσαν στο τραπέζι ονόματα όπως του Πετσάλνικου ή του Απόστολου Κακλαμάνη, ακόμα και του Γεράσιμου Αρσένη.
Η χώρα γίνεται επί τρεις μέρες ρεζίλι των σκυλιών, η Ιταλία κινδυνεύει να πέσει συμπαρασύροντας και το ελληνικό πακέτο, Παπανδρέου και Βενιζέλος όμως ήταν αφοσιωμένοι στον εσωκομματικό τους παιγνίδι ισχύος για το ποιος θα ελέγξει την κυβέρνηση, ενόψει και της αναμέτρησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία, καθώς λήγει και η θητεία του Γιώργου.
Σε αυτό το παιχνίδι, ο Βενιζέλος νίκησε κατά κράτος. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα τελεί υπό τον έλεγχο του Βενιζέλου και ο Πρωθυπουργός της θα είναι μια μαριονέτα του.
Για τους πολίτες όμως δεν υπήρχε κανένας λόγος αγωνίας επί τριήμερο, ούτε λόγος παράτασης της θητείας μιας τέτοιας κυβέρνησης πέραν των έξι εβδομάδων, ούτε αγωνία για την εξεύρεση επικεφαλής για ένα ρόλο, που άνετα θα μπορούσε να διεκπεραιώσει ένας ανώτατος δικαστικός.
Τούτων δοθέντων, αυτό μοιάζει να είναι το τελευταίο κακό αστείο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη χώρα… http://newpost.gr