Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

“Δεν γίνεται δηλωσίας ο Σαμαράς!”

Ο Ρεν επιμένει για υπογραφές, αλλά…

http://img.protothema.gr/2A298C8C7DBA68752C928DDA8E391BE4.jpg

Σε παρτίδα σκάκι για δεινούς παίκτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον κ. Αντώνη Σαμαρά να προσπαθεί να κρατήσει τις θέσεις του.

O κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε και το Eurogroup να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι “υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια” και προσθέτει ότι από την στιγμή που έχει δηλώσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων είναι αναπόφευκτη “δεν επιτρέπω σε κανέναν τις δηλώσεις αυτές να τις θέτει σε αμφιβολία”. Στέλεχος παρά τω πλευρώ του προέδρου της ΝΔ εξηγούσε ότι “ο κ. Σαμαράς δεν γίνεται δηλωσίας όπως έπραξαν άλλοι εσωτερικοί παράγοντες χωρίς να κερδίσουν τίποτε για την χώρα”.

Ως αντίδραση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στις γραπτές διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σχολιάζοντας την άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει το κείμενο των δεσμεύσεων, δήλωσε πως «η Ευρωζώνη είναι σε αναμονή για τη γραπτή δέσμευση και επιβεβαίωση της Ελλάδας».

Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι, αν οι Βρυξέλλες επιμείνουν, ο πρόεδρος του κόμματος θα στείλει επιστολή με την οποία θα εξηγεί την επιχειρηματολογία του.

Οι διαπραγματεύσεις
Εκτός όμως από την υπογραφή, που αρνείται ο κ. Σαμαράς εμπλοκή υπάρχει και για τα υπόλοιπα σημεία της διαπραγμάτευσης, τα πρόσωπα και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί ως προς τον χρόνο η συμφωνία της Κυριακής μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων να γίνουν οι εκλογές την 19η Φεβρουαρίου. Παράλληλα προσπαθεί να αποφύγει την συμμετοχή δικών της προσώπων στην κυβέρνηση. Δεν διαφωνεί στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά δεν καταλαβαίνει την επιμονή του να βάλει δικό του οικονομικό επιτελείο και να αλλάξει σε τέτοια συγκυρία τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο που θα εξασφαλίσει μία συνέχεια στην διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να συμφωνήσει στην συμμετοχή δικών του στελεχών στην κυβέρνηση -από το πρωί έχουν ακουστεί οι κ.κ. Σταύρος Δήμας, Γιάννης Μουρμούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Κώστας Τζαβάρας.

Πιο δύσκολο είναι το θέμα του χρόνου των εκλογών. Ήδη από το εσωτερικό του κόμματος ακούγονται κριτικές ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι μακρυά. Αν αυτό το διάστημα παραταθεί τότε εκτιμάται ότι η ΝΔ θα έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν θα περιοριστεί στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την διαπραγμάτευση του PSI αλλά ενδεχομένως θα μπει στην διαπραγμάτευση για τους όρους του δεύτερου Μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς ήλθε νωρίς το πρωί στο γραφείο του και άρχισε τις συσκέψεις και τις τηλεφωνικές διαβουλεύσεις. Έφυγε στις 2.00 το μεσημέρι για εξωτερικό ραντεβού και επέστρεψε μία ώρα μετά. Η κρισιμότητα της κατάστασης αντανακλάται και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως και στην κομματική βάση. Στην θέση των βουλευτών του κόμματος υπέρ της συγκυβέρνησης αντιτάσσονται αρκετοί πια βουλευτές που λένε ότι δεν πρέπει να συμμετέχει η ΝΔ με δικά της στελέχη. Όλοι συμφωνούν στο να συμβάλλει μεν η ΝΔ να ξεμπλοκαριστεί η συμφωνία για την διάσωση της χώρας αλλά να μην θεωρηθεί συνυπεύθυνη στην πολιτική που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: