Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο άνθρωπος που συζητούν για νέο πρωθυπουργό

«Κλειδώνει» μέσα στην ημέρα το πρόσωπο



Ποιός είναι ο Βασίλης Σκουρής

Ο Βασίλης Σκουρής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 6η Μαρτίου 1948, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από το 1965 μέχρι το 1970 σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου ως υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών και τον Απρίλιο του 1970 έλαβε το πτυχίο της Νομικής.

Από το 1970 μέχρι το 1972 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το 1972 μέχρι το 1977 υπηρέτησε αρχικώς ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στην έδρα που κατείχε ο καθηγητής Karl August Betermann. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της νομικής με την διάκριση "Magna cum Laude" και το 1978 υφηγητής του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1977-1980) και τακτικός καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bielefeld Γερμανίας (1980-1982). Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Β1 έδρας του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 1989.

Διευθυντής Ερευνών (1985-1990), Γραμματέας (1990-1997) και από τον Σεπτέμβριο 1997 Διευθυντής στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου Trier (από το 1995)

Υπουργός Εσωτερικών για τη διενέργεια των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.

Παρέδωσε μαθήματα και πραγματοποίησε διαλέξεις σε πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Κύπρο.

Έχει μετάσχει (πάντοτε κατόπιν προσκλήσεων) σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων με εισηγήσεις ή παρεμβάσεις που έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά των συνεδρίων.

Είναι Επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2004).

Έχει δημοσιεύσει σειρά μονογραφιών και ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών μελετών στην ελληνική, γερμανική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Τον Ιούνιο του 1999 διορίστηκε Δικαστής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τον Οκτώβριο του 2003 και του 2008 ανανεώθηκε η θητεία του. Εξελέγη και επανεξελέγη δύο φορές από τους συναδέλφους του Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Μετείχε ως παρατηρητής στη Συνέλευση που συνέταξε τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κλήθηκε σε ακρόαση από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση που συνέταξε τη Συνταγματική Συνθήκη. Έτσι συνέβαλε στην διαμόρφωση των σχετικών κειμένων με σοβαρές παρατηρήσεις.

Ο κ. Σκουρής προστέθηκε τις τελευταίες ώρες στο κάδρο της ονοματολογίας από την πλευρά της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: