Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

"Ανακοινώνει" Παπαδήμο στους υπουργούς ο Γιώργος

Κύκλος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού


http://img.protothema.gr/9FBDE05B88FCD67C1CCC018AB2B63DD4.jpg
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που αντιλήφθηκε πως η πρότασή του για τον Φίλιππο Πετσάλνικο δεν περνά. Μετά το φιάσκο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών επέστρεψε στο γραφείο του στη Βουλή, απ’ όπου τηλεφώνησε και έθεσε την πρόταση για να τον διαδεχθεί στον Λουκά Παπαδήμο. Ο τελευταίος επανέλαβε πως επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη της ΝΔ και ζήτησε να μην είναι αυστηρό το χρονικό όριο που θα τεθεί για τις εκλογές, ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή που θα αναλάβει. Ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου επιφυλάχθηκε και σε κάθε περίπτωση ζήτησε να ανακοινώσει ο ίδιος τη θέση του.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με όλους τους υπουργούς. Τους ενημέρωσε για το που κόλλησε η υποψηφιότητα του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, απέδωσε την ευθύνη στον Αντώνη Σαμαρά, και ζήτησε τη γνώμη τους. Τους προσέφερε, μάλιστα, και τη δυνατότητα άτυπου υπουργικού λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώστε να ληφθεί συλλογική απόφαση. Οι υπουργοί, όμως, είπαν ότι δε χρειάζεται. Όλοι του επισήμαναν την ανάγκη το θέμα να κλείσει άμεσα.

Την ίδια ώρα στη Βουλή δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές, ακόμη και παπανδρεϊκοί, που επισήμαιναν την ανάγκη να υπάρχει έτοιμη πολιτική λύση. Τα στελέχη δε δίσταζαν να αναφέρουν και το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια στελέχη είχαν πρωταγωνιστήσει λίγες ώρες νωρίτερα στις πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει πίσω την επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Την πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου σε σύσκεψη για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού ήταν το βράδυ της Τρίτης. Παρότι η σύσκεψη τελείωσε ξημερώματα Τετάρτης και το όνομα απορρίφθηκε, ο πρωθυπουργός τον φωτογράφησε λίγες ώρες αργότερα. Το ΠΑΣΟΚ χωρίστηκε.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Σκανδαλίδης μαζί με αρκετούς βουλευτές συναντήθηκαν στην αντιπροεδρία. Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης συγκεντρώθηκαν με τους επιτελείς τους. Το βράδυ στην «παρέα» προστέθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Παπανδρεϊκοί βουλευτές συγκεντρώθηκαν στη Βουλή. Κοινός τόπος ήταν η φράση: "Γιώργο δεν περνά"! Το κλίμα έφθασε στο Προεδρικό, όπου είχε πάει ο πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπουργοί απείλησαν με άρνηση συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση και βουλευτές με καταψήφιση! Αποτέλεσμα ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου να φύγει άπραχτος από το Προεδρικό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: