Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πώς φτάσαμε στο "ναυάγιο" με Παπαδήμο

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η στάση Σαμαρά ως προς τις γραπτές εγγυήσεις "έκαψαν" την υποψηφιότητα Παπαδήμου. Ο ρόλος του Ευάγγελου Βενιζέλου

Σε "ναυάγιο" κατέληξαν τελικά οι διαπραγματεύσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον διαπρεπή οικονομολόγο.

Παρά το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τρίτης ο Λουκάς Παπαδήμος φερόταν ως ο πιθανότερος νέος πρωθυπουργός, τελικά όλα δείχνουν ότι δεν θα αναλάβει την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η πιθανότητα να αναλάβει ο Λουκάς Παπαδήμος ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να φέρεται κατηγορηματικά αντίθετος.

Άλλωστε ο κύριος Παπαδήμος, φαίνεται ότι είχε θέσει ως όρο να τοποθετηθούν άνθρωποι της εμπιστοσύνης του στο οικονομικό επιτελείο.

Στο όνομα του κ. Παπαδήμου είχε συμφωνήσει και η Νέα Δημοκρατία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης, τόνισε ότι "ο λευκός καπνός πρέπει να βγει από το Μαξίμου".

Ένας δεύτερος λόγος για το "ναυάγιο" της υποψηφιότητας Παπαδήμου, ήταν η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει κοινή επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Ο κ. Παπαδήμος δεν μπορούσε να αναλαβει πρωθυπουργός με μια τέτοια εκκρεμότητα.

Από τις 5 το απόγευμα της Τρίτης ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, του Ν. Αθανασάκη και του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Αφού έγινε σαφές ότι η υποψηφιότητα Παπαδήμου απομακρυνόταν, αρχικά υπήρξε βολιδοσκόπηση στον Νικηφόρο Διαμαντούρο και στη συνέχεια κατ' αρχήν συμφωνία Σαμαρά και Παπανδρέου στο πρόσωπο είτε του Απόστολου Κακλαμάνη, είτε στο πρόσωπο του Φίλιππου Πετσάλνικου।

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: