Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες...

Από τον Μάρτιο αρχίζει η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να μην αυτοαπασχολούνται και να μην παίρνουν σύνταξη.

Το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε...
περίπου 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες ανάβει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η σχετική απόφαση είναι έτοιμη και υπογράφεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ αυτήν την εβδομάδα γίνονται οι τελευταίες επαφές με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες).

Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ' εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

• Oλες οι λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση «Εθνος Eπαγγελματικές Ευκαίρίες»


Read more...

Ο «Kύκλος προσευχής» ...

Στην υπόθεση των υποβρυχίων εμπλέκεται ομάδα προσώπων με την επωνυμία «Κύκλος προσευχής», με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και αποκαλύπτονται ιδιόχειρα σημειώματα με ποσά, που...θεωρούνται παράνομες πληρωμές. Δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος.

Νέες κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αναμένεται να απαγγελθούν για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση του «μαύρου χρήματος», που δόθηκε για να προχωρήσει η «αμαρτωλή» σύμβαση.

Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει βάλει στο στόχαστρο της έρευνας του περίπου 35 ακόμα πρόσωπα, ενώ διερευνάται τυχόν εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων, εκτός από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο, που είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, η υπόθεση των υποβρυχίων φέρεται να ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2010, όταν η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε νέες έρευνες για τις συμβάσεις κατασκευών υποβρυχίων με Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που είχαν βρεθεί σε έφοδο στην εταιρεία ΜΑΝ, η οποία είχε θυγατρική την προμηθεύτρια των υποβρυχίων Ferrostaal, όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τις «ελληνικές» παράνομες πληρωμές.

Ο Κύκλος Προσευχής

Στις υπεράκτιες εταιρείες που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος βρίσκεται η Morelia του Οράτιου Μελά, ενώ ποσά καταλήγουν και στη γνωστή κυπριακή Torcaso καθώς και στην Blue Bell. Σχεδόν όλες εμφανίζονται και στην αγορά των ακινήτων της οικογένειας Τσοχατζόπουλου. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και άλλες 20 υπεράκτιες να στέλνουν χρήματα στον λογαριασμό του Γιώργου Σαχπατζίδη στην Ιταλία και στην τράπεζα Biverbanka.

Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, με αίτημά του στην Ελβετία, έχει ζητήσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων. Ανάλογη προσπάθεια για τον συγκεκριμένο λογαριασμό είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η αποστολή των επίμαχων στοιχείων από τις ελβετικές αρχές. Μεταξύ άλλων η ανακριτική έρευνα αναζητά τον πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας BEESTON MANAGEMENT SA, από λογαριασμό της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να εξέδωσε -σε διαταγή της- τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων.

Κρυφές διαδρομές
Οι αρχές ψάχνουν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες. Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας.
iefimerida.gr


Read more...

Γενική απεργία για τις 20 Φεβρουαρίου αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ...
Υλοποιώντας απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ.
Η κεντρική συγκέντρωση των δημοσίων υπαλλήλωλν θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν για να σταματήσει:...


Η πολιτική των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, επισημαίνοντας ότι αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν πρέπει αφενός να μετατραπεί σε μια νέα διαδικασία απαξίωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και αφετέρου να αποτελέσει «άλλοθι» για την πραγματοποίηση χιλιάδων νέων απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες προβλέπονται στο μνημόνιο.
Η συνεχής υπονόμευση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Κοινωνικών αγαθών. Η πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση τη Δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και κατεδαφίζει το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η δραματική μείωση των συντάξεων, η εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, που δρομολογείται μέσω νέων οδυνηρών παρεμβάσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για την επόμενη διετία.
Η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων. Μετά τις μνημονιακές περικοπές που φθάνουν πλέον στο 50% στο Δημόσιο Τομέα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες πραγματικές μειώσεις εξαιτίας της νέας φορολογικής επιδρομής, αδυνατώντας να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση.Read more...

Στο στόχαστρο τα «κρυφά» εισοδήματα Αδήλωτες αμοιβές 6,8 εκατ. ευρώ από ερευνητικά προγράμματα εντόπισε το ΣΔΟΕ


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το ΣΔΟΕ τους ελέγχους για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το ΣΔΟΕ τους ελέγχους για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

Αθήνα
Έλεγχο σε 1.267 δικαιούχα πρόσωπα, τα οποία ελάμβαναν αμοιβές από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνών (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, διενήργησε το ΣΔΟΕ και εντόπισε ότι σε 312 περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν αμοιβές ύψους 2.586.452 ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι υπόχρεοι κλήθηκαν σε υποβολή συμπληρωματικής φορολογικής δήλωσης.

Παράλληλα, έγινε έλεγχος σε 1.678 περιπτώσεις καταβολής αμοιβών σε ιατρούς από φαρμακευτικές εταιρείες για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, και από τον έλεγχο προέκυψε ότι σε 698 περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν αμοιβές ύψους 4.283.290 ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι υπόχρεοι θα κληθούν σε υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης.

Επίσης, πρόστιμα ύψους 3 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από το ΣΔΟΕ σε 502 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης. Πρόκειται για πρόστιμα που επιβλήθηκαν για μη καταχώριση φορολογικών στοιχείων στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Τέλος, σε αποθήκη στην Θεσσαλονίκη, το ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας κατέσχεσε 2.919 απομιμητικά προϊόντα (πορτοφόλια, τσάντες, γυναικεία αξεσουάρ) επώνυμων οίκων ΝΙΚΕ, PRADA, LOUIS VUITTON, GUCCI, ARMANI κ.λπ.

Συνελήφθη ο αλλοδαπός ιδιοκτήτης και οδηγήθηκε με την διαδικασία του αυτοφώρου στον αρμόδιο Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης. Η αποθήκη χρησιμοποιείτο ως χώρος προμήθειας παράνομων μικροπωλητών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

'' ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ''...

Κάνει την έκπληξη ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος: «Ισως και να ξαναψηφίσω τώρα Ν.Δ.», αποκαλύπτει στη Real news. Είναι ο ίδιος που έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν ψήφισε ποτέ το κόμμα που αποτελεί...  σήμερα τον πυρήνα της κυβέρνησης, μετά τη διαγραφή του από αυτό. Και όμως, σήμερα παρατηρεί ότι στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή για τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράςκάνει «καλή δουλειά». «Είναι καλός ο Σαμαράς. Δεν περίμενα ότι θα ήταν άξιος προσοχής. Αποδεικνύει, όμως, ότι είναι…», λέει σε μία εκ βαθέων συζήτηση στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας. Προβλέπει δε ότι στη θέση του αρχηγού της Ν.Δ. θα μείνει για πολλά χρόνια, περιγράφοντάς τον ως ηγέτη «μακράς πνοής», άσχετα από τις αντιδράσεις που θα συναντήσει.

Καλά λόγια

Δεν είναι ότι δεν βλέπει πρόβλημα ηγεσίας στη χώρα μας. Μιλώντας συνολικά για τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, δεν τους περιγράφει ως «μεγάλης εμβέλειας» ηγέτες και σε καμία περίπτωση δεν τους συγκρίνει με τους ομολόγους τους στην Ε.Ε., πολλώ δε μάλλον με τους παλιούς ηγέτες της τελευταίας. «Κάνουν, όμως, ότι μπορούν. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω», λέει, δεδομένου ότι η τρόικα μας πιέζει. Δεν ξεχωρίζει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. «Οι δανειστές είναι όλοι ίδιοι. Έχουν δώσει τα ωραία τους λεφτά και τα θέλουν πίσω», σημειώνει. Παρότι υπέρμαχος του μνημονίου και της τρόικας, που εκτιμά ότι μας κάνει «σωστές υποδείξεις», δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως «είναι σκληροί», με αποτέλεσμα μια μερίδα των πολιτών να μην αντέχει. «Αλλά η σκληράδα χαρακτηρίζει τη διπλωματία», υποστηρίζει.

Ο ίδιος είναι απαισιόδοξος. «Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ποτέ ξανά η πατρίδα μας δεν έχει περάσει κάτι ανάλογο», λέει. Παρατηρεί ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό και ελπίζει να επιβεβαιωθούν οι οικονομολόγοι που λένε πως σε ένα με δύο χρόνια θα βγούμε από την κρίση. Αναγνωρίζει πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά σημειώνει αφοπλιστικά πως και ο Αντώνης Σαμαράς την ίδια πολιτική ακολουθεί. «Όχι, ο Σαμαράς δεν λέει ψέματα», υποστηρίζει, αναφερόμενος προφανώς στο «λεφτά υπάρχουν», ενώ δικαιολογεί ακόμα και την αλλαγή μεταξύ όσων έλεγε προεκλογικά και όσων κάνει τώρα, αφού τώρα «κατάλαβε» το σωστό. Πέρα από το οικονομικό, μιλά και για το πρόβλημα της διαφθοράς που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Έχει σημασία να μπουν κάποιοι φυλακή, για την ψυχολογία του κόσμου», λέει. Ζητεί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Η ασυλία δεν είναι ποτέ καλή», αναφέρει με νόημα. Δεν βλέπει, πάντως, κοινωνική έκρηξη. Εκτιμά ότι ο κόσμος έχει αδρανοποιηθεί ως προς τη συμμετοχή του σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και απλά ελπίζει… Τον πόλεμο; Αυτόν τον φοβάται πάντα. Ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα γίνει: «Δεν είναι μέσο επίλυσης προβλημάτων».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας έχει μόνο καλά λόγια να πει. Και όλα αυτά, όπως αναφέρει, παρότι δεν είχαμε ποτέ τέτοια κουλτούρα, αν εξαιρέσει κανείς τα παράδειγμα των Κανάρη και Ζαΐμη. Δεν θέλει, όμως, με τίποτα κυβέρνηση της Αριστεράς. «Ελπίζω να μην υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς», λέει, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως, ενώ θεωρούνταν πάντα «αντικομμουνιστής», το μόνο που ήθελε στη ζωή του ήταν «η διατήρηση της Δημοκρατίας». Δεν έχει τίποτα κατά του Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, του αναγνωρίζει τον ρόλο του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να συγκρούεται με την κυβέρνηση. Εκτιμά, όμως, πως δύσκολα θα γίνει κυβέρνηση. Το βλέπει και στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, είναι σίγουρος ότι όσοι τον ψήφισαν τον Ιούνιο ήξεραν τι ψήφιζαν. «Αν ο κόσμος συνεχίσει να πιστεύει στον αριστερισμό-υποστηρίζει- δεν αποκλείεται να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός».
http://fimotro.blogspot.gr

Read more...

Στα 8,77 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Πρωτογενές πλεόνασμα 434 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό το 2012


Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης μειώνονται και πλέον έχουν διαμορφωθεί στα 8.773,6 εκατ. ευρώ
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης μειώνονται και πλέον έχουν διαμορφωθεί στα 8.773,6 εκατ. ευρώ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της γενικής κυβέρνησης, σε μη ενοποιημένη βάση, εμφανίζουν πλεόνασμα της τάξεως των 434 εκατ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του μηνιαίου δελτίου (Δεκεμβρίου) της γενικής κυβέρνησης.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης μειώνονται και διαμορφώθηκαν στα 8.773,6 εκατ. ευρώ (μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων), από 9.467,2 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2012.

Δηλαδή, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί το μήνα Δεκέμβριο κατά 700 εκατ. ευρώ, πριν ξεκινήσει ουσιαστικά η αποπληρωμή τους από τις χρηματοδοτικές ροές του οικονομικού προγράμματος.

Επίσης, το ποσοστό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που καταχωρεί στοιχεία στο μητρώο δεσμεύσεων, το οποίο και αποτελεί εργαλείο ώστε να μην αναλαμβάνονται υποχρεώσεις πέραν των διαθέσιμων πιστώσεων, ανήλθε στο 85%, προσεγγίζοντας το διαθρωτικό στόχο του προγράμματος που είναι για 90% (το Δεκέμβριο του 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 59%).

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, διαμορφώνοντας τις απαραίτητες συνθήκες για τη σταθεροποίηση και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε εξέλιξη έρευνες Φάκελος από την Κρήτη με σφαίρα στο γραφείο του Γ.Στουρνάρα


To πρωί ο υπουργός είχε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου
To πρωί ο υπουργός είχε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ένας φάκελος με σφαίρα κατέληξε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο φάκελος δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του υπουργού, αφού παραλήφθηκε από τη γραμματεία, η οποία εντόπισε τη σφαίρα και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος έφτασε στην Αθήνα από την Κρήτη με υπογραφή «Κρητική επανάσταση».

Αντίστοιχος φάκελος είχε σταλεί την 1η Φεβρουαρίου στη ΔΟΥ Χανίων.

Με την υπόθεση ασχολείται κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεμένα τα πλοία Συνάντηση Μουσουρούλη - ΠΝΟ για τον τερματισμό της απεργίας


Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης συνεχίζεται η απεργία της ΠΝΟ
Μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης συνεχίζεται η απεργία της ΠΝΟ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Νέα συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών (ΠΝΟ) θα έχει στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, με στόχο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να λήξει η απεργία.

Πάντως, οι ναυτεργάτες εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και πληρωμή των δεδουλευμένων, ενώ καταγγέλλουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με αφορμή το δρομολόγιο του πλοίου «Φαιστός Παλλάς» από το Ηράκλειο της Κρήτης στον Πειραιά.

Το πλοίο κατέφθασε στον Πειραιά το πρωί της Δευτέρας μεταφέροντας 130 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι «χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο 'ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ' προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν».

«Είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ' όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ξημερώματα, ο υπουργός Ναυτιλίας έστειλε επιστολή προς την ΠΝΟ, με στόχο να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να λήξει η κινητοποίηση.

Στην επιστολή, ο κ. Μουσουρούλης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ιδιομορφίες και η προσφορά των Ελλήνων ναυτικών είναι απόλυτα αντιληπτές και γι’ αυτό το λόγο φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές από κάθε άλλο κλάδο».

Στο αίτημα της ΠΝΟ για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας  και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», ο κ. Μουσουρούλης απαντά πως με το σ/ν «επικαιροποιούνται διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν το βασικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης σε ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, καθώς και της ανάπτυξης της ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης» και επιπλέον:

«Δημιουργούνται οι θεσμικές προϋποθέσεις για οργανωτική αναδιάρθρωση και αποδοτικότερη λειτουργία του λιμενικού συστήματος της χώρας με σκοπό τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ρυθμίζονται, για πρώτη φορά, θέματα άσκησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής και θεσπίζονται διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συνεχίζονται οι έρευνες Υπόνοιες για νέα γιάφκα των «Πυρήνων» από τις έρευνες στο ΧαλάνδριΣύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι είναι κρησφύγετο της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι είναι κρησφύγετο της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Διαμέρισμα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Χαλάνδρι από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για κρησφύγετο της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπίσει ίχνη παραβίασης της εισόδου του διαμερίσματος και οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι συνεργοί των τεσσάρων συλληφθέντων επιχείρησαν να μπουν στην κατοικία για να εξαφανίσουν στοιχεία.

Δεν ανακαλύφθηκαν όπλα ή προκηρύξεις ωστόσο οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο από αυτό το σπίτι να ξεκίνησαν και σε αυτό να κατέφυγαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο Mall.

Στο σπίτι -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.- βρέθηκε κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, μία εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, 19 καψύλλια χρώματος καφέ, μια φωτοβολίδα θαλάσσης, οκτώ φιαλίδια βουτανίου, τρία κράνη μοτοσικλετιστή, δύο παντελόνια στρατιωτικού τύπου, οκτώ διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στη περιοχή της Αθηνάς καταχωρημένες μηχανογραφημένα σε φύλλα χαρτιού, διαρρηκτικά εργαλεία, δύο πολυμηχανήματα, μια συσκευή πλαστικοποίησης, ένας υποδοχέας θυρών για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb sticks), μία fορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (usb stick), ένας πλαστικός αντάπτορας, μία κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, δύο κενές θήκες κιθάρας, δύο νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος, διάφορα ειδή ρουχισμού καθώς και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλέφωνων ( hands free , μπαταριές κλπ).

Και ενδείξεις για νέα «γιάφκα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, του «Βήματος», οι αξιωματικοί αναζητούν νέα «γιάφκα» ένοπλης οργάνωσης που εμφανίζεται σαν φοροτεχνικό γραφείο, βάσει των ευρημάτων στο Χαλάνδρι.

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε στο διαμέρισμα μεγάλη πινακίδα με το όνομα φοροτεχνικού γραφείου, που φέρεται να είναι κλεμμένη και ίσως αντίτυπο της χρησιμοποιείται σε κρησφύγετο της ένοπλης ομάδας που σχετίζεται με την διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Ακόμη εντοπίσθηκε πινακίδα φοροτεχνικού γραφείου της Αθήνας που προσκολλάται σε οχήματα, προκειμένου το όχημα αυτό να μην κινεί τις υποψίες των αστυνομικών και να μην γίνεται έλεγχος του.

Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρησηΠληροφορίες ανέφεραν ότι η Αντιτρομοκρατική έφθασε στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, μετά από τηλεφώνημα που έγινε, έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων των κατηγορουμένων.
Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική αναζητεί τα ορμητήρια των «Πυρήνων» στη Βόρεια Ελλάδα, χρησιμοποιώντας και τις πλαστές ταυτότητες που είχαν δύο εκ των συλληφθέντων, εκτιμώντας ότι με τα στοιχεία αυτά θα έχουν ενοικιασθεί σπίτια.
Ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα του 20χρονου
Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, την Κυριακή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε τα αποτυπώματα του 20χρονου με αποτυπώματα που βρέθηκαν σε σταθερά και κινητά αντικείμενα σε δύο διαμερίσματα, που χρησιμοποιούσε ως γιάφκες η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», στην Καλλιθέα και το Βόλο.
Ο 20χρονος θα οδηγηθεί στον εφέτη ανακριτή που χειρίζεται θέματα τρομοκρατίας την Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 20χρονος ήταν φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του από τον Επ.Κορκονέα.
Εν τω μεταξύ, ο 25χρονος και ο 22χρονος -εις βάρος των οποίων εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στους «Πυρήνες»- δικάζονται τη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο στον Κορυδαλλό. Και οι δύο κατηγορούνται για τα παγιδευμένα δέματα που έστελνε η οργάνωση.
Όσον αφορά στον 24χρονο συλληφθέντα, συνεχίζονται οι έρευνες για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

«Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν» Αμεση διερεύνηση των καταγγελιών για κακοποίηση των «4» της Κοζάνης ζητά το ΠΑΣΟΚ


  (Φωτογραφία:  Icon Photopress )

Αθήνα
«Κάθε καταγγελία για κακοποίηση των κρατουμένων πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ενδελεχώς από τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές, να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά πορίσματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση των συλληφθέντων στην Κοζάνη.

«Η  σύλληψη των κατηγορουμένων για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης για τους οποίους υπάρχουν σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές σοβαρές ενδείξεις για την συμμετοχή τους σε τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.

» Ωστόσο στη Δημοκρατία η Πολιτεία πρέπει να απαντά με τους κανόνες της και να εξασφαλίζει τον αυστηρό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθερίων» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης για το θέμα:


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Για βαρύτατα αδικήματα... Σε δίκη 49 άτομα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Εκείνο το καλοκαίρι του 1999, ενάμισι εκατομμύριο και πλέον επενδυτές αγόραζαν εκστασιασμένοι από την φρενήρη άνοδο των μετοχών. Μυημένοι και μη, δοκίμαζαν να πλουτίσουν μέσα σε μια ημέρα - καθώς, όλοι ήθελαν να είναι μέσα στο παιχνίδι του γρήγορου πλουτισμού. Ήθελαν να κερδίσουν, έστω και σε μικρογραφία, ότι, και οι μεγαλόσχημοι στις παραλίες και πισίνες  των ελληνικών νησιών.   
Για κακή τους τύχη, οι παραισθήσεις κράτησαν λίγους μήνες αφού η παγίδα εξαπάτησης είχε στηθεί αριστοτεχνικά εμφανίζοντας εταιρείες – «περίπτερα» ως μηχανές χρήματος. Τα νήματα της παραπλάνησης κινούσαν άλλοι μηχανισμοί σε πολυτελή γραφεία , μέσω εξωχώριων εταιρειών, μέσω επενδυτικών εταιρειών, τριγωνικών λογαριασμών ή μέσω τραπεζικών swift.

Παρόλο που η απονομή δικαιοσύνης σε σκανδαλώδεις υποθέσεις όπως του χρηματιστηρίου, αργεί, για μια από αυτές – ίσως για τη σημαντικότερη- ήρθε η ώρα της.
 
Δεκατρία χρόνια- μετά την πρώτη δίωξη που είχε ασκήσει τότε ο εισαγγελέας κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας- η υπόθεση 49 κατηγορουμένων έρχεται επιτέλους ξανά στο εδώλιο.
Στις 15 Απριλίου 2013, στο Πέμπτο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  πρόκειται να δικαστούν 49 κατηγορούμενοι από όλους τους χώρους της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας : ιδιοκτήτες εισηγμένων, χρηματιστές, εφοπλιστές, μεσάζοντες ακόμη και ένα πρώην μοντέλο.
 
Παραγραφή
 
Τα αδικήματα είναι βαρύτατα. Κατά περίπτωση αποδίδεται στους κατηγορουμένους, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση και παραβίαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας και της άμεσης συνέργιας στα αδικήματα αυτά κατ επάγγελμα και κατ εξακολούθηση.
Ύστερα λοιπόν από άλλες δίκες για χειραγώγηση που αναβάλλονταν συνεχώς, από δίκες που κινήθηκαν ύστερα από δίωξη από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και περιορισμένες φυλακίσεις, η υπόθεση με τις μετοχές - «φούσκες» στο Χρηματιστηρίου φθάνει επιτέλους στο εδώλιο με τον κίνδυνο της παραγραφής να ελλοχεύει.
Οι 49 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση που άσκησε, ο εκ των κατηγορουμένων Παν. Κονταλέξης κατά του εφετειακού βουλεύματος (1764/2012). Αν πάντως η δίκη δεν διεξαχθεί και γίνουν δεκτές ενστάσεις περί ακυρότητας που μπορεί να προβάλλουν οι κατηγορημένοι στο ακροατήριο, τότε η υπόθεση θα πέσει στα …βράχια της παραγραφής καθώς από την τέλεση των αδικημάτων έχουν παρέλθει ήδη 13 χρόνια.
 
Η Μπουρμπούλια

Η δικογραφία με τις μετοχές – φούσκες βρίσκονταν αρχικά στα χέρια της πρώην ανακρίτριας Κώνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων είχε ευνοήσει ορισμένους κατηγορουμένους στην υπόθεση. Μάλιστα, για τους χειρισμούς στην υπόθεση του χρηματιστηρίου, η πρώην ανακρίτρια καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η Κ. Μπουρμπούλια, κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύμφωνα με  το κατηγορητήριο, η πρώην ανακρίτρια δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπευθύνων της εταιρείας Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ που φέρονται να εξαπάτησαν την περίοδο 1999–2000 χιλιάδες επενδυτές του Χρηματιστηρίου, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Η αποκάλυψη αυτή, ότι δηλαδή, η ανακρίτρια χρηματίζονταν για να μην προφυλακίσει κατηγορουμένους για τις μετοχές – φούσκες,  έδωσε και το έναυσμα για την επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο σημαντικές στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.
Ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων υποθέσεων για τις μετοχές – φούσκες του Χρηματιστηρίου και ύστερα από πρότασή του παραπέμφθηκαν αρχικά σε δίκη 67 άτομα, τα οποία στη συνέχεια έφτασαν με το εφετειακό βούλευμα που εκδόθηκε στα 49. Κατά αυτού του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Κονταλέξη. Η αίτησή του, ωστόσο, δεν είχε καμία τύχη. Όχι μόνο δεν έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, αλλά οι ανώτατοι δικαστές υιοθέτησαν πλήρως το εφετειακό βούλευμα, που σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο είχε πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
 
Ποιοι θα δικαστούν
 
Έτσι, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθονται στις 15 Απριλίου, οριστικά και αμετάκλητα οι: Παναγιώτης Κονταλέξης χρηματιστής, Γεώργιος Μπατατούδης μέτοχος της Ιντερσάτ, Παναγιώτης Πανούσης μέτοχος της Άττικατ, Κωνσταντίνος Στέγγος, Χρυσή Στέγγου, Στυλιανή Στέγγου ( της Τεχνικής Ολυμπιακής), Σπυρίδωνας Τασόγλου της ομώνυμης εισηγημένης εταιρείας, Ηλίας Τσοτάκος χρηματιστής, Δημήτριος Ράνιος χρηματιστής, Ηλία Μπογδάνος της Active Επενδυτικής, Γεώργιος Μαυροειδής εφοπλιστής, Σπυρίδωνας Σπύρου, Μιχαήλ Μιχαηλίδης, Αποστολία Βεργάδου, Γεώργιος Παπαχρήστου, Γεώργιος – Ελευθέριος Καλογήρου, Κωνσταντίνος Μαρκέτος, Βασίλειος Βεργάδος, Ιωάννης Γρυπάρης, Joseph Saman, Κωνσταντίνος Αδηλίνης (του Ιωάννη), Θεόδωρος Αδηλίνης (του Δημητρίου), Θεόδωρος Αδηλίνης (του Ιωάννη) Ελένη Ζησιμοπούλου, Καλλιόπη Γεωργαντζή, Αλκιβιάδης Γεωργαντζής, Θεοφάνης Ράνιος (χρηματιστής), Ιωάννης Σφακιανάκης, Άτταλος Τριανταφύλλου, Λάμπρος Τσίλης, Αγγελική Ζησιμοπούλου, Βασίλειος Μανιός (εφοπλιστής), Αναστασία Κολλακή (σύζυγος εφοπλιστή), Παντελής – Ελευθέριος Κολλάκης (εφοπλιστής), Ανθή Πριοβόλου (πρώην φωτομοντέλο), Μηνάς Παναγιωτίδης, Σταύρος Γαλανάκης, Γεώργιος Λυραράκης (εφοπλιστής), Αθανάσιος Παπούλιας, Ιωάννης Τσούρτης, Γεώργιος Στέγγος (Τεχνική Ολυμπιακή), Βαρβάρα Τσούρτη, Σταυρούλα – Μαρία Λακοπούλου, Ιορδάνης Αρζόγλου, Ζωή Στέγγου, Ιωάννης – Γεώργιος Ραζής, Σπυρίδωνας Σκιαδόπουλος, Κωνσταντίνος Ιγγλέσης, Σταματίνα Βατικιώτου.
 
Πώς εξαπάτησαν το επενδυτικό κοινό
 
Σε 836 σελίδες του εφετειακού βουλεύματος που υιοθετεί και ο Άρειος Πάγος, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το μεγάλο σκάνδαλο …αφαίμαξης του πλούτου των επενδυτών, ενώ παρατίθενται και τα ευρήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Παράλληλα, οι δικαστές μέλη του  συμβουλίου επισημαίνουν τις «σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών και τον εσωτερικό τους έλεγχο», τις οποίες είχε εντοπίσει στην πρόταση του προς το συμβούλιο και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Ιωάννης Λιακόπουλος. 
 
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση που υιοθετούν οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου, ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων που κατείχαν εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών (πακέτων). Χαρακτηριστικά στο βούλευμα αναφέρεται: «Οι τιμές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες συναλλαγές διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες τιμές που ανακοινώθηκαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό στο οποίο δημιουργήθηκε παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους». Παράλληλα, κατά τους δικαστές, μέσω δεκάδων εξωχώριων εταιρειών διακινήθηκαν  πακέτα με σκοπό την παραπλάνηση των επενδυτών, οι οποίοι επένδυσαν στις μετοχές εξαιτίας της πλαστής εμπορευσιμότητας που αυτές παρουσίαζαν.
 
Μάλιστα, οι δικαστές περιγράφουν την τακτική ορισμένων εκ των κατηγορουμένων να διαβεβαιώνουν σε γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών τους, ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά μετοχών, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να ανεβάσουν τις τιμές τους. «Οι διαβεβαιώσεις για προτάσεις ξένων επενδυτών ήταν αναληθείς αφού αποδείχθηκε πως αγοραστές  δεν ήταν στην πλειοψηφία τους ξένοι θεσμικοί επενδυτές αλλά ιδιώτες και υπεράκτιες εταιρείες», διαπιστώνουν τώρα οι δικαστές.
 
Στο πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφεται η εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού από συγκεκριμένους κατηγορούμενους που οδήγησε τελικά και στην απώλεια των περιουσιών τους και τους κόπους μιας ζωής. Αναφέρει το βούλευμα για τη δράση αυτή των κατηγορουμένων: «Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες παραδοχές των ελεγκτών, σε κάθε περίπτωση με τις ενέργειες τους αυτές εξαπατήθηκε το επενδυτικό κοινό που αγόραζε τις μετοχές σε τιμές που με τεχνάσματα διαμορφώνονταν  σε υψηλότερα επίπεδα στη χρηματιστηριακή αγορά και τελικά οδήγησαν σε απαξίωση της μετοχής και απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ενώ οι ίδιοι καρπώθηκαν παράνομα  ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά». Εάν, κατά τους δικαστές, «το επενδυτικό κοινό γνώριζε την εξωχρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ασφαλώς δεν θα προέβαινε σε αγορές σε τιμές μεγαλύτερες του 50% της χρηματιστηριακής αξίας».
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=254904

Read more...

Πώς έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ οι «Πυρήνες της Φωτιάς» Ποιοι κρύβονται πίσω απ'τα «μωρά» με τα καλάσνικοφ

Τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων στα τρία καλάζνικοφ και στα τρία πιστόλια, που κατασχέθηκαν στο «ασθενοφόρο» που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους οι ληστές της διπλής επίθεσης στο Βελβεντό, έδειξαν πως τα όπλα δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλο τρομοκρατικό ή εγκληματικό χτύπημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους συλληφθέντες είναι φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου που μάλιστα ήταν ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του. Ο συλληφθείς είχε κληθεί και στη δίκη των δύο αστυνομικών για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ως βασικός μάρτυρας, αλλά τελικά δεν κατάφερε να καταθέσει. Από τότε τα ίχνη του χάθηκαν, μέχρι την Παρασκεύη που συνελήφθη στο Βελβεντό.

Την ίδια ώρα, πέντε οχήματα που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα  στην περιοχή λίγη ώρα μετά τη ληστεία στο ταχυδρομείο και την τράπεζα γίνονται φύλλο και φτερό σε μια προσπάθεια να βρεθούν πολύτιμα στοιχεία που θα δείξουν νέα πρόσωπα. Εκτός από τα παραπάνω οχήματα εξετάζεται και το βανάκι που είχαν μετατρέψει σε ασθενοφόρο οι δράστες και μέσα στο οποίο βρέθηκαν τρία καλάζνικοφ και τρία πιστόλια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής επικρατεί αισιοδοξία πως οι 4 συλληφθέντες θα ανοίξουν το δρόμο για την εξιχνίαση της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «The Mall». Ίσως το μυστικό να κρύβεται στο όσα κατέγραψαν οι κάμερες στα δυο τραπεζικά υποκαταστήματα στην κωμόπολη της Κοζάνης, τα οποία συγκρίνονται με τις εικόνες με κατέγραψαν οι 500 καμέρες του εμπορικού κέντρου. 

Αξίζει να τονισθεί πως οι τέσσερις συλληφθέντες κρατούν αρνητική στάση.

Ο επονομαζόμενος και «τοξοβόλος» που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ήταν καταζητούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, ένας επίσης καταζητούμενος για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση και δύο νεαροί φοιτητές από την Κοζάνη είναι οι τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Πλέον, όλα δείχνουν πως πρόκειται για ακόμη έναν πυρήνα από τη συγκεκριμένη οργάνωση που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και για το λόγο αυτό «απαλλοτριώνει» τράπεζες προκειμένου να ενισχύσει το «επαναστατικό» ταμείο. 

Επίσης, στην Αντιτρομοκρατική είναι βέβαιοι πως εκτός από την αιματηρή ληστεία στην Πάρο τον περασμένο Αύγουστο και τη συγκεκριμένη στην κωμόπολη της Κοζάνης υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις ληστειών από άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο στη βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Εικοσάχρονοι οι τρομοκράτες με τα καλάσνικοφ
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι 4 συλληφθέντες είναι εικοσάχρονοι. Μεγαλύτερος είναι ο επονομαζόμενος «τοξοβόλος», που έχει γεννηθεί το 1988. Δύο από τους ληστές που χτύπησαν την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης έχουν γεννηθεί το 1989 και το 1991. Βενιαμίν της ομάδας είναι ο μόλις 20 ετών Νικόλαος Ρωμανός.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των συλληφθέντων, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κοζάνης. Στις φωτογραφίες τα πρόσωπα των συλληφθέντων είναι παραμορφωμένα. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

Μιχαηλίδη Ιωάννη του Χαράλαμπου και της Γεωργίας, γεν.31-05-1988 στο Αμαρούσιο Αττικής (Ο επονομαζόμενος «τοξοβόλος»)


Μπουρζούκο Ανδρέα – Δημήτριο του Ιωάννη και της Παντελιάς , γεν. 22-11-1989 στο Χολαργό Αττικής


Πολίτη Δημήτριο του Κωνσταντίνου και της Ευτυχίας, γεν. 29-12-1991 στο Χολαργό Αττικής


Ρωμανό Νικόλαο του Γεωργίου και της Παυλίνας - Μαρίας, γεν. 27-01-1993 στην Αθήνα ΑττικήςΓνωρίζουν και τους υπόλοιπους τέσσερις
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στην Κοζάνη ή κάποια πόλη της βορειοδυτικής Ελλάδας οι δράστες διατηρούν κρησφύγετο στο οποίο κρύβουν οπλισμό και ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα τους.

Παράλληλα, στην περιοχή έχουν μεταβεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τους δύο νομούς, στήνουν μπλόκα και ερευνούν κάθε πληροφορία που φθάνει στα κεντρικά της Ασφάλειας. Οι πληροφορίες λένε πως οι αστυνομικοί γνωρίζουν την ταυτότητα και των υπολοίπων τεσσάρων ληστών (οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι ασύλληπτους δράστες) που διέφυγαν και αναζητούνται.
Πώς έγινε η ληστεία σε ΑΤΕ και ΤΤ Βελβεντού
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, «χθες (01-02-2013) το πρωί, οκτώ συνολικά δράστες, συμμετείχαν σε ταυτόχρονες ένοπλες ληστείες σε δύο χρηματοπιστωτικά καταστήματα, στο Βελβεντό Κοζάνης».

Δύο άτομα, που φορούσαν κουκούλες, έσπασαν με τσεκούρι τον υαλοπίνακα του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, και αφού εισήλθαν σε αυτό, αφαίρεσαν με την απειλή όπλων το χρηματικό ποσό των 175.940 ευρώ, ενώ ένας συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από την πόρτα της Τράπεζας.

Ταυτόχρονα, άλλα δύο άτομα, που φορούσαν επίσης κουκούλες, μπήκαν στο Γραφείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από την κεντρική είσοδο και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 4.020 ευρώ, ενώ ένας συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από την πόρτα του Ταμιευτηρίου.

Παράλληλα ένα έβδομο οπλισμένο άτομο, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση έχοντας οπτική επαφή με την Αγροτική Τράπεζα και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, παρέχοντας κάλυψη στους συνεργούς του. Ακολούθως, οι επτά δράστες διέφυγαν με δύο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα.
Η καταδίωξη και η σύλληψη των τεσσάρων ληστών
Για τον εντοπισμό των δραστών υπήρχε άμεση κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών και παράλληλη ενημέρωση των όμορων Αστυνομικών Διευθύνσεων. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης «στήθηκαν» αστυνομικά «μπλόκα» σε επίκαιρα σημεία του ευρύτερου οδικού δικτύου και ενεργοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εποχούμενων περιπολιών και αστυνομικών δυνάμεων.

Οι δράστες - όπως προέκυψε - εγκατέλειψαν τα δύο οχήματα με τα οποία διέφυγαν αρχικά από το Βελβεντό Κοζάνης και μετεπιβιβάστηκαν σε κλειστό Ι.Χ.Φ. (κλούβα). Στη συνέχεια, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Κοζάνης Βέροιας (στο Δ.Δ. Καστανιάς) και εξανάγκασαν τον οδηγό του να επιβιβαστεί στην κλούβα μαζί με τρεις από τους δράστες. Οι υπόλοιποι τέσσερις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του ιδιώτη και κατευθύνθηκαν προς την Βέροια.

Αστυνομικοί, που συμμετείχαν στις αναζητήσεις, εντόπισαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Φ. (κλούβα) να κινείται στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Βέροια. Το όχημα καταδιώχθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων της Ημαθίας και τελικά εγκλωβίστηκε - ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, μέσα στην πόλη της Βέροιας. Ένας από τους δράστες απείλησε τους αστυνομικούς με όπλο, ωστόσο, μετά από δυναμική επέμβαση συνελήφθησαν και οι τρεις δράστες και απελευθερώθηκε ο απαχθείς ιδιώτης. Στην κατοχή των δραστών βρεθήκαν και κατασχέθηκαν δυο τυφέκια τύπου Kalashnikov , ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion , μια επαναληπτική καραμπίνα, ένα πιστόλι zastava και ένα πιστόλι Beretta .

Νωρίτερα, κοντά στην Εθνική οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Πολυμύλου, εντοπίστηκε άλλο Ι.Χ.Φ. (κλούβα) με επιβάτη ένα άνδρα, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέμενε στο σημείο κατόπιν προσυνεννόησης με τους συνεργούς του για να τους παραλάβει και να διαφύγουν. Το όχημα (κλούβα) έφερε εξωτερικά διακριτικά, ώστε να προσομοιάζει με ασθενοφόρο.

Ο επιβάτης του οχήματος, αντιλαμβανόμενος τους αστυνομικούς, τράπηκε σε φυγή, αναπτύσσοντας ταχύτητα και αφού καταδιώχθηκε, ακινητοποιήθηκε σε χώρο των ορυχείων της Δ.Ε.Η Πτολεμαΐδας. Ο δράστης βγήκε από το όχημα φέροντας τυφέκιο τύπου Kalashnikov και συνελήφθη στη συνέχεια από αστυνομικούς, ενώ προηγουμένως με τη χρήση εύφλεκτου υλικού επιχείρησε να βάλει φωτιά στο όχημα, με αποτέλεσμα να καεί το πίσω μέρος του.

Συνολικά μέχρι τώρα συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί δράστες, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι τέσσερις.

Στην ευρύτερη περιοχή του Βελβεντού βρέθηκαν τα δυο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα με τα οποία είχαν διαφύγει αρχικά οι δράστες.

Για την εξερεύνηση των χώρων των ληστειών καθώς και των οχημάτων, έχει επιληφθεί συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, εξετάζεται η συμμετοχή των ανωτέρω ατόμων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. 
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=254712

Read more...

ΠΩΣ ΤΑ 2062 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ CD ΕΓΙΝΑΝ 10 ΣΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ Έτσι «έθαψε» τη λίστα Λαγκάρντ ο Παπακωνσταντίνουetsi-ethapse-ti-lista-lagkarnt-o-papakonstantinoy 
Έγγραφο - ντοκουμέντο, ενδεικτικό του τρόπου που προσπάθησε να συγκαλύψει την λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωναντίνου φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Πρόκειται για το χειρόγραφο με τα 10 ονόματα μεγαλοκαταθετών που ξεχώρησε από τα παρέδωσε 2.062 αρχεία του CD που παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές ο κ. Παπακωνσταντίνου και το παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη χωρίς καν να του αποκαλύψει την προέλευσή τους.

Εκείνος με τη σειρά του αντέγραψε χειρόγραφα σε ένα επιστολόχαρτο του ΣΔΟΕ τα ονόματα που του έδωσε ο προϊστάμενός του υπουργός και στο συμπληρωματικό υπόμνημά του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, που περιέχεται στη δικογραφία η οποία απεστάλη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο, χαρακτηρίζει «φαιδρούς και αναληθείς» τους ισχυρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου ότι δήθεν του έδωσε οδηγίες για να γίνει έρευνα.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρέδωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς το χειρόγραφό του, το οποίο, όπως καταθέτει, αποτελεί «πιστό αντίγραφο του άνευ διακριτικών εγγράφου» που του έδωσε «χέρι με χέρι» ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη δική του κατάθεση εμφανίζεται να μη θυμάται τον αριθμό των ονομάτων που παρέ- δωσε στον κ. Καπελέρη.

Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου για το έγγραφο με τα 10 ονόματα
«Φώναξα τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη και του έδωσα 10 με 20 περίπου ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, ζητώντας του να ξεκινήσει έλεγχο στα στοιχεία αυτά», υποστηρίζει καταθέτοντας στους οικονομικούς εισαγγελείς ο πρώην υπουργός και συνεχίζει: «Ο κ. Καπελέρηςλίγο χρόνο μετά μου παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των ερευνών του, από τα οποία προέκυπτε σαφώς ότι με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση τα ονόματα αυτά δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν παρόμοιες καταθέσεις στο εξωτερικό...».

Προκειμένου δε να αποσείσει τις ευθύνες του ο πρώην υπουργός συμπληρώνει: «Με βάση αυτά τα πρώτα ευρήματα ζήτησα από τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα να συνεχίσει την έρευνα. Εξάλλου, δεδομένου ότι αποστολή του ΣΔΟΕ είναι να ερευνά κάθε πληροφορία, θεώρησα αυτονόητο ότι με τα στοιχεία της πρώτης έρευνας θα υπήρχε σε βάθος συνέχεια».


«Δεν δώθηκε εντολή για έρευνα», λέει ο Καπελέρης

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Καπελέρης, με το υπόμνημά του προς τη Δικαιοσύνη, απαντά στον στον κ. Παπακωνσταντίνου, αποδομεί ολοκληρωτικά κάθε επιχείρημά του και περιγράφει λεπτομερώς τους εγκληματικούς και ποινικά ελεγχόμενους χειρισμούς του. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπελέρης κατά τη συμπληρωματική κατάθεσή του στους οικονομικούςεισαγγελείς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε εμένα πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε 10 και όχι 20 ονόματα, πράγμα που είμαι σε θέση να θυμάμαι σήμερα και να τονίζω μόνο και μόνο επειδή σημείωσα χειρόγραφα τα ονόματα αυτά σε χαρτί της υπηρεσίας (ΣΔΟΕ)».

Εξήγησε, εξάλλου, ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου σε εκείνο το χρονικό σημείο δεν μου είπε ότι τα ονόματα προέρχονταν από κάποια λίστα που είχε λάβει εμπιστευτικά. Δεν μου ζήτησε να το πρωτοκολλήσω (αντίθετα, τόνισε τον εμπιστευτικό του χαρακτήρα) ή να πράξω οτιδήποτε άλλο πέραν του να διασταυρώσω ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα και ποια τα εισοδήματα που δήλωναν».

Στην ουσία, ο κ. Καπελέρης ανέλαβε να καταγράψει το φορολογικό προφίλ των 10 προσώπων και αν αυτό μπορεί να υποστηρίξει τα ποσά που εμφανίζουν. Από την έρευνα, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, προέκυψαν ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής για ορισμένα εκ των 10 ονομάτων και επισημαίνει ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Παπακωνσταντίνου

Προσθέτει όμως πως «εντολή για πλήρη έλεγχο δεν μου είχε δώσει ούτε όταν του παρέδω- σα τα αποτελέσματα της έρευνάς μου..., ούτε μετά τη σύσκεψη (24/1/2011 για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ), ούτε σε οποιοδήποτε σημείο μέχρι την αποχώρησή μου».

Πέραν αυτών, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρει: «Είναι σχεδόν φαιδρός ο ισχυρισμός, τον οποίο επιμένει να προβάλλει αναληθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμα τη διενέργεια ελέγχου και ποιο όργανο θα τον διενεργούσε, χωρίς να με έχει ενημερώσει για την ύπαρξη κάποιας λίσ τας και φυσικά χωρίς να μου παραδώσει το υλικό αυτό καθεαυτό, εν τούτοις μου είχε δώσει προγενέστερα εντολή για πλήρη και ενδελεχή έλεγχο, τον οποίο έπρεπε να κάνω με βάση ένα απλό χαρτί, ανεπίσημο και ανεπαρκές».
http://newpost.gr/

Read more...