Στην υπόθεση των υποβρυχίων εμπλέκεται ομάδα προσώπων με την επωνυμία «Κύκλος προσευχής», με ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και αποκαλύπτονται ιδιόχειρα σημειώματα με ποσά, που...θεωρούνται παράνομες πληρωμές. Δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος.
Νέες κατηγορίες για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αναμένεται να απαγγελθούν για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση του «μαύρου χρήματος», που δόθηκε για να προχωρήσει η «αμαρτωλή» σύμβαση.
Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει βάλει στο στόχαστρο της έρευνας του περίπου 35 ακόμα πρόσωπα, ενώ διερευνάται τυχόν εμπλοκή και άλλων πολιτικών προσώπων, εκτός από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο, που είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση, όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, η υπόθεση των υποβρυχίων φέρεται να ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2010, όταν η Εισαγγελία του Μονάχου έκανε νέες έρευνες για τις συμβάσεις κατασκευών υποβρυχίων με Ελλάδα, Πορτογαλία και Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που είχαν βρεθεί σε έφοδο στην εταιρεία ΜΑΝ, η οποία είχε θυγατρική την προμηθεύτρια των υποβρυχίων Ferrostaal, όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για τις «ελληνικές» παράνομες πληρωμές.
Ο Κύκλος Προσευχής
Στις υπεράκτιες εταιρείες που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος βρίσκεται η Morelia του Οράτιου Μελά, ενώ ποσά καταλήγουν και στη γνωστή κυπριακή Torcaso καθώς και στην Blue Bell. Σχεδόν όλες εμφανίζονται και στην αγορά των ακινήτων της οικογένειας Τσοχατζόπουλου. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και άλλες 20 υπεράκτιες να στέλνουν χρήματα στον λογαριασμό του Γιώργου Σαχπατζίδη στην Ιταλία και στην τράπεζα Biverbanka.
Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, με αίτημά του στην Ελβετία, έχει ζητήσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων. Ανάλογη προσπάθεια για τον συγκεκριμένο λογαριασμό είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η αποστολή των επίμαχων στοιχείων από τις ελβετικές αρχές. Μεταξύ άλλων η ανακριτική έρευνα αναζητά τον πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας BEESTON MANAGEMENT SA, από λογαριασμό της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να εξέδωσε -σε διαταγή της- τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων.
Κρυφές διαδρομές
Οι αρχές ψάχνουν έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρονται να ανήκουν σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, δηλαδή και σε offshore εταιρείες. Ο ειδικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο «ταξίδι», προκειμένου να εντοπίσει τη διαδρομή της μίζας.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου