Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Στους δρόμους βγάζουν τα τρακτέρ από τα χωράφια οι αγρότες στις 24 και 25 Ιανουαρίου δήλωσαν σήμερα οι Βαγγέλης Μπούτας και Ρίζος Μαρούδας μετά τη λήξη της πανελλαδικής επιτροπής της Παναγροτικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας.

Τα μέλη της ΠΑΣΥ επισήμαναν τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων που οδηγούν τους αγρότες σε αφανισμό. Η φτώχεια πλήττει τους αγρότες σημείωσε ο Βαγγέλης Μπούτας, ενώ κάλεσμα στις νέες κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν τέλος του μήνα απηύθυνε προς τους αγρότες ο Ρίζος Μαρούδας.
Read more...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ-ΚΑΜΙΝΗ


Απορριμματοφόρα και κάδους ανακύκλωσης υποσχέθηκαν στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης. Στη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τον νέο δήμαρχο η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα...
γραφεία του υπουργείου, η κυρία Μπιρμπίλη ζήτησε από τον κ. Καμίνη να καταθέσει τις προτάσεις του για την εξεύρεση χώρων δημιουργίας πρασίνου.

Η υπουργός επανέλαβε ότι βασική πολιτική κατεύθυνση είναι καταρχήν η συγκράτηση και επιστροφή του πληθυσμού στο κέντρο της πόλης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος της Αθήνας. Οπως επισήμανε βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η απόλυτη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Μελέτη για πεζοδρομήσεις

Ο κ. Σηφουνάκης πρότεινε την εκπόνηση μελέτης, σε συνεργασία με τον Δήμο, για τη συνολική λιθόστρωση και πεζοδρόμηση της Πλάκας. «Είναι καιρός τριάντα σχεδόν χρόνια μετά το Διάταγμα προστασίας της ιστορικής συνοικίας να ολοκληρωθεί το έργο της προστασίας και ν’ αποκτήσει η πρωτεύουσα ένα ολοκληρωμένο αναστυλωτικά οικιστικό σύνολο», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων από πλευράς ΥΠΕΚΑ διευκρινίστηκε ότι προχωράει συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα στοχεύει αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα.

Read more...

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την είσοδο ιδιωτών στα περιφερειακά αεροδρόμια

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για την εκμετάλλευσης αεροδρομίων από ιδιώτες. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και ζητήματα σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Σύμφωνα με το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης που προωθείται, το κράτος θα παραχωρήσει για μια μεγάλη περίοδο συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του (ή δικαιώματα) έναντι επενδύσεων που θα δεσμευθούν να κάνουν οι ιδιώτες για να αξιοποιήσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

Οι ιδιώτες θα έχουν μεν την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων των αεροδρομίων, αλλά στις εταιρείες που θα συσταθούν, την προεδρία και το πλειοψηφικό πακέτο θα έχει το δημόσιο, ενώ στους ιδιώτες θα περάσει το μάνατζμεντ και ένα μειοψηφικό πακέτο.

Σε ό,τι αφορά την ΥΠΑ, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μετονομασία της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας σε Γενική Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας με αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας για τη γενική εναέρια κυκλοφορία και αποτελεί τον «Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η λύση στο ζήτημα της μετάταξης των υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής, η απορρόφηση των οποίων, 15 μήνες μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, προχωρεί με αργούς ρυθμούς.
tanea.gr
Read more...

Στη Βουλή οι "γαλάζιες" προσλήψεις στο Μετρό

Στη Βουλή διαβιβάστηκε την Δευτέρα η δικογραφία που αφορά παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό, κατά την περίοδο 2005-2009, επί υπουργίας Μιχ।Λιάπη, Κ.Χατζηδάκη και Ευρ.Στυλιανίδη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε την Δευτέρα η δικογραφία που αφορά παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό, κατά την περίοδο 2005-2009, επί υπουργίας Μιχ.Λιάπη, Κ.Χατζηδάκη και Ευρ.Στυλιανίδη.

Στη Βουλή οι  γαλάζιες  προσλήψεις στο Μετρό
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από το πόρισμα του Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης, Λ.Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού στο Μετρό και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2009.

Ανεξάρτητα από το πόρισμα του αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το Μετρό για πρώτη φορά το 2009 εμφάνισε έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στη διάρκεια του ελέγχου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τόπος καταγωγής (κυρίως οι νομοί Λαρίσης και Ροδόπης), η εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και Γενικών Γραμματέων.

Επίσης, εμφανίζεται να είναι σταλμένα τα βιογραφικά από FAX τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πολλές φορές οι συνεντεύξεις γινόταν μετά την πρόσληψη και ειδικότερα για 17 εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ.

Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2005-2009 προβλεπόταν η πρόσληψη 75 ατόμων, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων, τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009-2010 αν και απαιτείτο η πρόσληψη 32 πωλητών εισιτηρίων, προσελήφθησαν 97.

Προστίθεται επιπλέον ότι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων αυξήθηκαν οι υπάλληλοι κατά 100% (από 10 σε 20) και στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης κατά 90% (από 9 σε 16 άτομα).

Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2005-2009 δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό, όπως είχαν την υποχρέωση.

Η έρευνα ωστόσο που διεξήγαγαν «προσέκρουσε» σε ονόματα υπουργών και γι’ αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως ορίζεται στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών.
ethnos.gr
Read more...

Από αύριο νέες απεργίες και στάσεις εργασίας Ταλαιπωρία χωρίς τέλος στα μέσα μαζικής μεταφοράς


Δεν έχουν τελειωμό οι νέες κινητοποιήσεις που αποφάσισαν σήμερα για τις επόμενες μέρες οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας αύριο, Τρίτη

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Τρίτη, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 το απόγευμα.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν αύριο και τα τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα.

Τέλος, χειρόφρενο θα τραβήξει αύριο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και ο ΗΣΑΠ, ενώ Μετρό και Τραμ θα κυκλοφορήσουν κανονικά.


Την Τετάρτη

Την Τετάρτη, ο ΗΣΑΠ θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, ενώ το Μετρό δε θα κυκλοφορήσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και από τις 8 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.

Επίσης, τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3.30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ από τις 11 το πρωί ως τις 3 το απόγευμα και το Τραμ από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.


Την Πέμπτη

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Τραμ και Μετρό έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη.

Ο ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν ότι αύριο θα απέχουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί από την έκδοση και τον έλεγχο των εισιτηρίων.


Κινητοποιήσεων συνέχεια και την επόμενη εβδομάδα

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν επίσης στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι για την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Επίσης, το Τραμ δε θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί ως τις 3 το απόγευμα.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στο Μετρό προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας αν δεν υπάρξει διάλογος με το υπουργείο.

tanea.gr
Read more...

ΔΡΟΥΤΣΑΣ : "ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"...


Σε κατηγορηματική διάψευση στα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία προχώρησε προχώρησε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm και το Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Δ. Δρούτσας...
αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν στο Ερζερούμ το λεγόμενο θέμα «της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», αρνούμενος επίσης και την άσκηση μυστικής διπλωματίας από την ελληνική κυβέρνηση.
Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και τους διαχρονικούς στόχους και έκανε έκκληση να σταματήσει η υποκρισία, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ο μειοδότης και η εκάστοτε αντιπολίτευση ο υπερπατριώτης. «Να σταματήσει αυτή η υποκρισία, προς όφελος της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.
Read more...

Καλύτερα από το… τίποτα (-36%) το έλλειμμα του 2010

Θεαματική πρόοδος, αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο


http://img.protothema.gr/F529CB4F7C67B323553EC9EA541EE138.jpg
Κάτω και από το ...ψυχολογικό όριο των 20 δισ. ευρώ έπεσε το 2010 το δημόσιο έλλειμμα της χώρας. Η ... πρόοδος αυτή είναι μεν θεαματική ως προς πέρυσι (-11 δισ. ή -36,5%), αλλά είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, σε σχέση τόσο με τις θυσίες που υπέστη η χώρα, όσο και τους στόχους του Μνημονίου. Κυρίως όμως, φαντάζει μικρότερη αν υπολογίσει κανείς ότι το 2009 –που ήταν μια προεκλογική χρονιά όπου «το αφεντικό τρελάθηκε» και ... σκόρπιζε χρήμα- το ετήσιο έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 30 δισ. από 12 δισ. που ήταν το 2008 (+150%), για να ... υποχωρήσει τώρα στα 19 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης το 2010 ήταν τελικά μεγαλύτερο κατά 2 δισ. από το αναθεωρημένο (προς τα κάτω) στόχο στο Μνημόνιο. Θα ήταν 3 δισ. αλλά ... "σανίδα σωτηρίας" αποδείχθηκε η ρύθμιση της περαίωσης που απέφερε 1 δισ. την τελευταία στιγμή στα κρατικά ταμεία. Έτσι σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού (σε δημοσιονομική βάση) είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ, από 30.871 εκατ. ευρώ το 2009 σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

Η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην περικοπή δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού. Έφτασε στο 9%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%. Μαχαίρι έπεσε και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 12%, έναντι πρόβλεψης για μείωση 11,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

Στον αντίποδα, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού "δεν τραβάνε". Παρά το "λεφτά υπάρχουν" τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά μόλις 7%. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν 5,5% αντί ετήσιου στόχου 6%, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 50,2% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 41,7%.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2010.
Read more...

ΠΑΣΟΚ εναντίον Πάγκαλου

Πρώτη αντίδραση από Αριστερή Πρωτοβουλία


http://img.protothema.gr/C7BBC5B3B0C1F49AE35EDAA13681B129.jpg

Διογκώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος ότι ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος πέρασε πολυτελώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μεγάλο ξενοδοχείο.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ με σημερινή της ανακοίνωση ζητάει παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι οι προκλήσεις του αντιπροέδρου «στο τέλος συμπαρασύρουν όσους τις ανέχονται».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Την ώρα που ο φόβος, η ανασφάλεια και ο τρόμος αποτελούν την καθημερινή συνθήκη του ελληνικού λαού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με ανοίκειους χαρακτηρισμούς δοκιμάζει την αντοχή όλων των πολιτών. Μετά το «μαζί τα φάγαμε», την «ανακάλυψη» της αντιπαραγωγικής δραστηριότητας των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, ήρθαν οι βαρύτατοι και παντελώς άδικοι χαρακτηρισμοί για τους δημόσιους υπάλληλους, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το στόχο των δηλώσεων».

Και συνεχίζει σε σκληρή γλώσσα: «Ο Υπουργός του φιάσκου των Ιμίων αναγορεύει αυτοβούλως τον εαυτό του σε τιμητή των πάντων και προφανώς τον εκλαμβάνει ως παράδειγμα για να κρίνει τους άλλους. Η αισθητική διάσταση των λόγων αντανακλά τις αντιλήψεις του περί πολιτικής όπου ως φεουδάρχης καθυβρίζει τους υπηκόους του για να τους έχει υποταγμένους. Η κρίση δεν απαιτεί αυταρχική απαξίωση των πολιτών αλλά φρόνιμη συναίνεση την οποία ο κος Πάγκαλος την αντιλαμβάνεται με τη λογική “σκάσε και μη μιλάς”».

Η Αριστερή Πρωτοβουλία υπογραμμίζει πως: «Η έξοδος από την παρούσα πολιτικοοικονομική κατάσταση απαιτεί δημοκρατικό φρόνημα και ήθος που ο κος Πάγκαλος από τα λεγόμενά του και την ιστορία του δεν φαίνεται να διαθέτει. Γι' αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα γιατί οι προκλήσεις έχουν και τα όρια τους και στο τέλος συμπαρασύρουν όσους τις ανέχονται. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από υπεύθυνους πολιτικούς και όχι υβριστές και συκοφάντες».

Και κλείνουν με υστερόγραφο την εξής ερώτηση: «Ο κος Πάγκαλος οφείλει μια απάντηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ορισμό της διαφθοράς: Αυτός δίδαξε την διαφθορά στην κόρη του για να τον διαφθείρει ή γονιδιακά εκείνη ενήργησε για να μπορέσει να διορισθεί;»

Αναταράξεις από το πολυτελές ρεβεγιόν

Το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί μεγάλες ομάδες εργαζομένων ότι φταίνε για την κρίση, ο ίδιος βυθίζεται στη χλιδή, αφήνει άναυδους τους περισσότερους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς η συμπεριφορά του δεν συνάδει με το ρόλο του καταγγέλλοντα, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με τις εξελίξεις και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τηρούν σαφείς αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο, αρνούμενοι να τον καλύψουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πιθανό να στείλει έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, με αποδέκτη φυσικά και τον κ. Πάγκαλο, ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί συμπεριφορές πολυτελούς διαβίωσης, όταν εφαρμόζει τόσο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα ο κ. Πάγκαλος εξελίσσεται σε ξένο σώμα για την κυβέρνηση, αφού έτσι κι αλλιώς – όπως μάλιστα παραδέχονται αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της – ελάχιστα συμμετέχει στις καθοριστικές διεργασίες, παρότι ο πρωθυπουργός του έχει τυπικά αναθέσει σημαντικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολλοί είναι οι βουλευτές, αλλά και οι υπουργοί, οι οποίοι ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν και να αποδοκιμάσουν δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου, όπως αυτές που διατύπωσε για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως λένε κάποιοι με ανησυχία, «ο Πάγκαλος δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο σε λίγο και κανείς από μας δεν έχει διάθεση να τον καλύψει μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έχει ο ίδιος την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του».

Αν και τίποτα δεν αποκλείεται για την τύχη του κ. Πάγκαλου σχετικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση, θεωρείται ωστόσο δύσκολο να υπάρξει αυτή την περίοδο κάποια δραματική απόφαση του πρωθυπουργού, έστω κι αν ο βουλευτής Αττικής είναι πλέον βαρίδι για την προσπάθεια, που καταβάλλει ο κ. Παπανδρέου να πείσει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς και δίκαιες προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση.


Read more...

'ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ' ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS


Ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να επιρρίπτει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens...


Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει κοινό πόρισμα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τουλάχιστον. Θα διαπιστώνει ευθύνες πολιτικών προσώπων, στα οποία φαίνεται πως έχουν καταλήξει ποσά εκατομμυρίων, όπως και σε κόμματα.

Η Επιτροπή έχει στα χέρια της στοιχεία που δείχνουν τεράστια απομύζηση του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του τομέα της υγείας, με έμφαση στις προμήθειες για το C4I και τα συστήματα Patriot και Ερμής.

Read more...

Υπουργείο Εργασίας Υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη

Υποχρεωτική θα καταστεί πλέον η χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ταμεία, ένα μήνα αφότου ο υποψήφιος συνταξιούχος υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησης. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων, που ξεκινά από του οκτώ μήνες έως ένα έτος, για απλές περιπτώσεις συνταξιοδότησης και φθάνει και τα τρία έτη για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή για περιπτώσεις ασφάλισης σε περισσότερα του ενός ταμεία κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.

Η προσωρινή σύνταξη θα φθάνει το 80% - 90% της οριστικής σύνταξης και θα χορηγείται έως ότου απονεμηθεί η τελική σύνταξη, οπότε και θα γίνεται η εκκαθάριση και θα δίδονται τα επιπλέον ποσά στο συνταξιούχο. Νομοθετικό πλαίσιο για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπάρχει ήδη, αλλά λειτουργεί σήμερα σε εκούσια βάση, δηλαδή απαιτείται αίτηση του ασφαλισμένου προκειμένου να απονεμηθεί η προσωρινή σύνταξη. Με τη νέα ρύθμιση, που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών μηνών, η προσωρινή σύνταξη θα καταστεί υποχρεωτική και θα χορηγείται σε όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Υπερ της εξέλιξης αυτής τάσσονται οι υπάλληλοι του ΙΚΑ. Η Ομοσπονδία των υπαλλήλων επισημαίνει οτι το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής των συντάξεων. Αφενός επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων έως ότου απονεμηθεί η οριστική σύνταξή τους και αφετέρου θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ από την συνεχή πίεση του κοινού για ενημέρωση και πληροφορίες γύρω από την πορεία απονομής της σύνταξης.

Μάλιστα η Ομοσπονδία προχωρεί και σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης προκειμένου να είναι αποτελεσματικό:

1. Δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης όλης της Αττικής.

2. Το τμήμα αυτό θα είναι αρμόδιο για την συλλογή όλων των απαραίτητων βασικών δικαιολογητικών για την απονομή της σύνταξης (πλην εξειδικευμένων περιπτώσεων).

3. Παράλληλα με την αίτηση συνταξιοδότησης, οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά και το σημερινό έντυπο προσωρινής σύνταξης, όπως προβλέπεται και σήμερα, όπου θα δηλώνουν υπεύθυνα το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ και στα τυχόν άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία. (Στο σημείο αυτό θα βοηθήσει και η στήριξη του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης, με την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αλλά και η βεβαίωση διαδοχικής ασφάλισης).

4. Εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα ελέγχουν τα στοιχεία του φακέλου ώστε να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

5. Στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα προχωρούν άμεσα στην έκδοση προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα, όπως ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι το ποσό που θα καταβάλλεται δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο του σημερινού ισχύοντος κατωτάτου ορίου. Επίσης, οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά και τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας, πράγμα που δεν συμβαίνει με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τις επικουρικές συντάξεις και να αυξηθεί συνεπώς το καταβαλλόμενο ποσό που θα λαμβάνει έναντι ο υποψήφιος συνταξιούχος.

7. Μετά την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, ο φάκελος του δικαιούχου θα πρέπει να αποστέλλεται στις αρμόδιες Δ/νσεις Απονομής Σύνταξης, όπου θα προχωρά κανονικά η διαδικασία απονομής σύνταξης.

8. Οι υπάλληλοι των συντάξεων δεν θα έχουν επαφή με τους υποψήφιους συνταξιούχους παρά μόνο εφόσον οι ίδιοι τους καλέσουν για διευκρινήσεις ή για επιπλέον δικαιολογητικά.


Read more...

Αντώνης Σαμαράς Με το βλέμμα στη Ντόρα οι αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία

Με το άνοιγμα του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά σε βουλευτές που είχαν στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σφραγίζεται ο «ανασχηματισμός» των τομεαρχών του κόμματος, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα στη Ρηγίλλης. Η αξιοποίηση του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου στη θέση του τομεάρχη Παιδείας και η τοποθέτηση του δημοσιογράφου και μέχρι σήμερα διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» κ. Ι. Μιχελάκη, ως εκπροσώπου της Ν.Δ., είναι οι δυο αποφάσεις που αναμένεται να συζητηθούν ευρύτερα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναδιανέμει την «εσωκομματική τράπουλα», ως εξής: Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο κ. Ν. Δένδιας (ήταν τομεάρχης Δικαιοσύνης, τη θέση του αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Τζαβάρας). Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, εγκαταλείπει τη θέση του εκπροσώπου και αναλαμβάνει την ευθύνη του τομέα Εξωτερικών με αναπληρωτή τον κ. Κ. Γκιουλέκα.

Επίσης συγκροτείται τομέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που θα ηγείται ο κ. Σ. Κεδίκογλου που είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη, ενώ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Κ. Καραγκούνης, που υπήρχαν έντονες φήμες, ότι θα προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία, επελέγη και αποδέχθηκε να είναι αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Νέος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη θα είναι ο βουλευτής Μαγνησίας και τέως υφυπουργός Εσωτερικών, ο κ. Αθ. Νάκος. Υπεύθυνος για τον τομέα της ενέργειας θα είναι ο κ. Στ. Καλαφάτης (μέχρι σήμερα τομεάρχης Μεταφορών) με αναπληρωτή τον κ. Θ. Λεονταρίδη. Τη θέση του κ. Καλαφάτη, θα καταλάβει ο κ. Μιχ. Παπαδόπουλος.

Στο οικονομικό επιτελείο, την ευθύνη θα έχει ο κ. Σαμαράς και παραμένουν ως αναπληρωτές, οι κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης και νέος αναπληρωτής τομεάρχης θα είναι ο κ. Ι. Βρούτσης. Στη θέση του κ. Βρούτση, που ήταν τομεάρχης Εργασίας, μετακινείται ο κ. Μ. Σαλμάς. Στη θέση του κ. Σαλμά στον τομέα Υγεία, θα είναι ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος με αναπληρωτή τον κ. Γερ. Γιακουμάτο.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης παραμένει τομεάρχης Ανάπτυξης, όπως και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στη θέση του τομεάρχη Περιβάλλοντος (αναπληρώτρια η κυρία Θεοδώρα-Διονυσία Αυγερινοπούλου). Ο κ. Ι. Πλακιωτάκης θα είναι τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας με αναπληρωτές τους κκ. Π. Βογιατζή (τέως νομάρχη Λέσβου) και Στ. Αγιάσογλου. Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη παραμένει στη θέση της τομεάρχου Τουρισμού, ενώ αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας ορίστηκε ο κ. Σπ. Ταλιαδούρος. Στη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ο κ. Μιχ. Κασαπίδης με αναπληρωτή τον βουλευτή Κορινθίας κ. Κ. Κόλλια. Την ευθύνη του τομέα Άμυνας θα έχει ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας με αναπληρωτή τον κ. Αλ. Δερμεντζόπουλο.

Ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, το όνομα του οποίου ακουγόταν έντονα από τα πολιτικά στελέχη για να αντικαταστήσει τον κ. Παναγιωτόπουλο, θα παραμένει στη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ ως γραμματέας Προγράμματος θα συνεχίσει ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Ακόμη δημιουργήθηκε μια επιτροπή εκλογικού νόμου, στην οποία θα προεδρεύει ο κ. Αν. Νεράντζης, ενώ η κυρία Ελίζα Βόζενμπεργκ από τομεάρχης Παιδείας, θα είναι αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της οποίας γραμματέας παραμένει ο κ. Κ. Τασούλας. Στη θέση του τομεάρχη Πολιτισμού παραμένει ο κ. Αθ. Δαβάκης με αναπληρώτρια την κυρία Ευγενία Τσουμάνη

tovima.gr

Read more...

Το Σάββατο ξεκινούν οι εκπτώσεις

Στο τραπέζι η πρόταση για ανοιχτά καταστήματα
τις Κυριακές

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, θέμα που έχει φέρει αναταραχή στον εμπορικό κόσμο.

Αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων να επιτραπεί προαιρετικά, το πρώτο τρίμηνο του 2011, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι με τις μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης είναι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο και παράλληλα, τέσσερις φορές το χρόνο να υπάρχουν εκπτωτικές περίοδοι.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου 2011 σημείωσε ότι: «Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολύ προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή.

»Αναφορικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως την λειτουργία των καταστημάτων χωρίς περιορισμούς ακόμα και τις Κυριακές, ξεκινάμε από σήμερα στο πρώτο συμβούλιο της χρονιάς να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε από όλη την Ελλάδα, να συμφωνήσουμε με όλους τους φορείς εργοδοτών αλλά και εργαζομένων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα πάρουμε, όμως εμείς για εμάς και όχι άλλοι για εμάς».

Κατά της πρότασης τάσσεται ήδη η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, που καταγγέλλει την απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων να επιτραπεί προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων εκτιμά ότι πρόκειται για αναθέρμανση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από προηγούμενα χρόνια και σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

«Οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας της μείωσης μισθών και συντάξεων, της πτώσης του τζίρου από την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και από την άγρια φορολογική επίθεση, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «τους μόνους που θα ωφελήσει σε βάρος των χιλιάδων μικρών εμπόρων, το άνοιγμα τις Κυριακές και τις αργίες είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες που με αυτό το τρόπο θα απορροφήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και της αγοράς και θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρά μαγαζιά στον αφανισμό».

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν, και από κοινού να αντισταθούν στην απόφαση που, όπως εκτιμά, ''είναι αρχή για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας»।
tanea.gr
Read more...

Σε εξέλιξη ο ανασχηματισμός στη Νέα Δημοκρατία

Επαφές Σαμαρά με βουλευτές

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (Φωτογραφία: ΑΠΕ )Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ο «ανασχηματισμός» της σκιώδους κυβέρνησης της ΝΔ. Ο έως τώρα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος αλλάζει χαρτοφυλάκιο και αναλαμβάνει τον τομέα των Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στη θέση του κ. Παναγιωτόπουλου θα τοποθετηθεί εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, πιθανότατα ο μέχρι τώρα διευθυντής της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος Γιάννης Μιχελάκης.

Αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Κώστας Γκιουλέκας.

Τομεάρχης Άμυνας αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Τζίμας και τομεάρχης Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζιδάκης.

Στον τομέα των Μεταφορών τοποθετείται ο βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ενέργειας Σταύρος Καλαφάτης.

Τομεάρχης Περιβάλλοντος παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο οικονομικό επιτελείο παραμένουν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας.

Τον τομέα της Παιδείας αναλαμβάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ στον τομέα Υγείας τοποθετούνται ο Θανάσης Γιαννόπουλος και αναπληρωτής ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Κώστας Τζαβάρας με αναπληρωτή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη.

Επίσης, δημιουργείται τομέας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τον οποίο αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Παραμένουν οι δύο αντιπρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας ως επικεφαλής ευρύτερων κύκλων.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Δεν ήταν κομψό αυτό που είπε ο Γιώργος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περίμενε από τον κ. Γ. Παπανδρέου να θίξει ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου το θέμα των υπερπτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών και δεν θεώρησε κομψό τον τρόπο που επέλεξε να το πράξει ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Μιλιέτ» λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Κουβέιτ και το Κατάρ, ο τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε: «Η ομιλία του (σσ. του κ. Παπανδρέου) στη Διάσκεψη των Πρέσβεων, για να πούμε την αλήθεια, δεν ήταν η ομιλία που περίμενα και εγώ. Ομως κατά τη συνάντηση που είχαμε αργότερα είπε στην ουσία ότι δεν ήθελε να εκληφθεί κατ' αυτόν τον τρόπο και όπως είδατε αργότερα κατά τη συνέντευξη Τύπου αποκατέστησε τα όσα είπε. Εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ λεπτό σημείο που νομίζω ότι αυτό τους ξέφυγε. Για αυτό τον λόγο, αυτό δεν ήταν κομψό».

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων Παπανδρέου για τις οποίες η κυβέρνηση Ερντογάν δέχθηκε κριτική από μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου. «Οι δικές μας θέσεις για τα ζητήματα αυτά είναι αρκετά γνωστές,. Ο πρωθυπουργός μας παρουσίασε τις θέσεις μας με σαφή τροπο. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τις θέσεις του στην Τουρκία» τόνισε. Και συνέχισε: «Κανένας δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας. Κανείς δεν θα πρέπει να ζητά από εμάς να επιλέξουμε μεταξύ ΕΕ και Κύπρου, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολες αποφάσεις μπορεί να πάρει η Τουρκία αν χρειαστεί»

tovima.gr

Read more...

Δουλειά και το απόγευμα στο Δημόσιο...

Νέος γύρος μέτρων για να πάρουμε την 4η δόση


http://img.protothema.gr
Με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων θα βγει το οικονομικό επιτελείο από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τρόικα για την 4η δόση του δανείου. Την ίδια ώρα κορυφώνεται και η αγωνία για τον εάν η επιμήκυνση του δανείου θα αφορά όλο το ποσό των 110 δισ. ή μόνο στις δόσεις που απομένουν.

Τις κρίσιμες αποφάσεις για την επιμήκυνση του δανείου θα λάβουν τη Δευτέρα οι Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει ειδική ομάδα εργασίας, αν και όλα θα οριστικοποιηθούν στην συνεδρίαση του Εurogroup στις 17 Ιανουαρίου. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να ξεκαθαρίσει τοπίο για το εάν η επιμήκυνση θα αφορά όλο το δάνειο των 110 δισ ευρώ ή μόνο την αποπληρωμή των δόσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι, όσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δεν συνδυάζεται με τη δυνατότητα απευθείας χαμηλότοκου δανεισμού της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομολόγου ή με την συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, το πρόβλημα θα μετατίθεται για το ορατό μέλλον.

Έντονος όμως είναι ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών από τις ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, που συμπαρασύρουν και τα ελληνικά ομόλογα πριν τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη, για την οποία βασικός στόχος είναι να μη ξεπεράσει το επιτόκιο το φράγμα του 5%.

Πάντως η 4η δόση των 15 δισ. ευρώ προϋποθέτει επώδυνα μέτρα. Στις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου με την Τρόικα θα μπουν στο τραπέζι σκληρές προτάσεις: εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων στο δημόσιο, προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας και η επέκταση του απογευματινού ωραρίου, όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα έρχεται μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση του μισθού με την εργασία που εκτελείται.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων "ψαλιδίζεται" περαιτέρω, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.

Read more...

«Πάγωσε» το ΠΑΣΟΚ με τον Πάγκαλο...

Αναταράξεις από το πολυτελές ρεβεγιόν


http://img.protothema.gr/5D10F9E4D275C4A5ED3549486D842C93.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμηχανία και κακεντρεχή σχόλια προκαλεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος ότι ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος πέρασε πολυτελώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μεγάλο ξενοδοχείο.

Το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί μεγάλες ομάδες εργαζομένων ότι φταίνε για την κρίση, ο ίδιος βυθίζεται στη χλιδή, αφήνει άναυδους τους περισσότερους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς η συμπεριφορά του δεν συνάδει με το ρόλο του καταγγέλλοντα, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με τις εξελίξεις και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τηρούν σαφείς αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο, αρνούμενοι να τον καλύψουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πιθανό να στείλει έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά, με αποδέκτη φυσικά και τον κ. Πάγκαλο, ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί συμπεριφορές πολυτελούς διαβίωσης, όταν εφαρμόζει τόσο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα ο κ. Πάγκαλος εξελίσσεται σε ξένο σώμα για την κυβέρνηση, αφού έτσι κι αλλιώς – όπως μάλιστα παραδέχονται αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της – ελάχιστα συμμετέχει στις καθοριστικές διεργασίες, παρότι ο πρωθυπουργός του έχει τυπικά αναθέσει σημαντικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πολλοί είναι οι βουλευτές, αλλά και οι υπουργοί, οι οποίοι ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν και να αποδοκιμάσουν δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου, όπως αυτές που διατύπωσε για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Όπως λένε κάποιοι με ανησυχία, «ο Πάγκαλος δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο σε λίγο και κανείς από μας δεν έχει διάθεση να τον καλύψει μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έχει ο ίδιος την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του».

Αν και τίποτα δεν αποκλείεται για την τύχη του κ. Πάγκαλου σχετικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση, θεωρείται ωστόσο δύσκολο να υπάρξει αυτή την περίοδο κάποια δραματική απόφαση του πρωθυπουργού, έστω κι αν ο βουλευτής Αττικής είναι πλέον βαρίδι για την προσπάθεια, που καταβάλλει ο κ. Παπανδρέου να πείσει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς και δίκαιες προσπάθειες για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Read more...

Η «εκδίκηση» της εφορίας σε όσους αρνήθηκαν την περαίωση...



Της Μαρίας Βουργάνα
«Φουλάρει τις μηχανές» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να αυξήσει τα έσοδα, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να πιάσει τους στόχους του νέου προϋπολογισμού.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζονται αυστηρότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και αναδιοργανώνεται ριζικά ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, μπαίνει...
στην τελική ευθεία και αναμένεται να παρουσιασθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιέζει τους εφόρους να κυνηγήσουν το ΦΠΑ, να τελειώνουν με την περαίωση και να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα προκειμένου το 2011 να ξεκινήσει «με το δεξί» στο μέτωπο των εσόδων. Ο στόχος που έχει τεθεί για τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς προβλέπει την είσπραξη καθαρών εσόδων ύψους 5,36 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το ΦΠΑ, 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και πάνω από 500 εκατ. ευρώ από την περαίωση.
Η «εκδίκηση» της εφορίας σε όσους αρνήθηκαν την περαίωση

Σύσκεψη
Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς καλεί αύριο σε σύσκεψη τους εφόρους των 27 μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ. που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημοσίων εισπράξεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν μηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδων σε κάθε εφορία και να καθοριστούν οι προτεραιότητες. Ο υφυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους εφόρους:

1. Εντατικούς προσωρινούς ελέγχους στην αγορά για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Όσοι εντοπίζονται να έχουν εκκρεμότητες με τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε μέσα σε πέντε ημέρες να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις, καθώς και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν με τις προσαυξήσεις. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα ελεγχθούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι προσωρινοί έλεγχοι του ΦΠΑ αποτελούν για το υπουργείο Οικονομικών «στόχο πρωταρχικής σημασίας» καθώς συνέβαλλαν στη σημαντική αύξηση των εσόδων κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2010. Στο συγκεκριμένο διάστημα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ, παρά την ύφεση και τη μειωμένη κατανάλωση στην αγορά, «έτρεξαν» με ρυθμό πάνω από 10%.

2. Ολοκλήρωση της περαίωσης. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι εφορίες θα πρέπει να έχουν εκδώσει και να έχουν ταχυδρομήσει τα σημειώματα περαίωσης στους φορολογουμένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η προθεσμία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου με το υπουργείο Οικονομικών να έχει εισπράξει ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

3. Τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που εξαιρέθηκαν από την περαίωση. Πρόκειται κυρίως για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν από τις αρχές Φεβρουαρίου και οι επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη στην περαίωση». Για τους φορολογουμένους αυτούς η Εφορία ετοιμάζει δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, ξεκινώντας από εκείνους που τα εισοδήματά τους παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την ακίνητη περιουσία που έχουν δηλώσει.

4. Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εφορίες στρέφονται κατά προτεραιότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, προχωρώντας σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Μηνιαίοι στόχοι

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς καλεί αύριο σε σύσκεψη τους εφόρους των 27 μεγαλύτερων ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημοσίων εισπράξεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν μηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδων σε κάθε εφορία.
imerisia.gr



Read more...

TON ΕΔΙΩΞΑΝ ΩΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟ, ΤΟΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΑΝ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ!


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ Κ. ΒΑΞΕΒΑΝΗ
Η συντακτική ομάδα της Real News για άλλη μία φορά ανέλαβε την πρωτοβουλία ν’ αποκαλύψει ένα θέμα το οποίο επαληθεύει ότι το ψάρι τελικά βρωμάει από το κεφάλι. Συγκεκριμένα στο χθεσινό κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας...
Real News (9/1/2011) και στις σελίδες 30 και 31 ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης σ’ ένα εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αποκάλυψε το βίο και την πολιτεία του στενού συνεργάτη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, που είναι ο Καθηγητής κ. Αστέριος Δουκουδάκης για το πώς ενώ τον έδιωξαν εξαιτίας της χουντικής δράσης που είχε αναπτύξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από χρόνια τον επανέφεραν ως Αντιπρύτανη του Ιδρύματος. Είναι πολύ λυπηρό να συμβαίνουν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στο ναό της γνώσης και της δημοκρατίας και η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να μην λαμβάνει ακόμη θέση.
Read more...

Πώς θα υπολογίζουν τα νέα τεκμήρια οι φορολογούμενοι

Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώχθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης
Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώχθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εκτεταμένες μεταβολές έγιναν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (3842/2010) στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, με τη θέσπιση αντικειμενικών δαπανών, με τις οποίες προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Από εφέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να προσδιορίσουν ένα ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα. Με το ελάχιστο αντικειμενικό εισόδημα και το «πόθεν έσχες» θα «συλληφθούν» τα εισοδήματα της παραοικονομίας.

Με τον φορολογικό νόμο 3842/2010 έγιναν σαρωτικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με γενίκευση των ρυθμίσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με άμεσο στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αποκατάσταση ίσης μεταχείρισης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων που αποτελούσε αδικαιολόγητη εκτροπή, καθώς και την κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιδιώχθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς με τη νέα μέθοδο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος θα ελέγχεται ο τρόπος διαβίωσης και κοινωνικών ομάδων που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική τάξη.

Κατοικίες

Η αντικειμενική δαπάνη ιδιόκτητης ή μισθούμενης κατοικίας ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα:

* 80 τ.μ.κύριων χώρων 30 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 2.400 ευρώ.

* Για τα επόμενα 81 ως και 120 τ.μ. κύριων χώρων 50 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 2.400 + (40Χ50) = 4.400 ευρώ.

* Για τα επόμενα 121 ως και 200 τ.μ. κύριων χώρων,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

* Για τα επόμενα 201 ως 300 τ.μ. κύριων χώρων 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

* Για τα άνω των 300 τ.μ., 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ιδιόκτητης ή μισθωμένης έχει οριστεί 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας των χώρων. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ως 4.999 ευρώ ανά τ.μ.,τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται 70%.

Όταν υπάρχει μονοκατοικία όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20%. Για τις κατοικίες που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού,θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης. Στην περίπτωση που στην κατοικία υπάρχει συνιδιοκτησία η αντικειμενική αξία επιμερίζεται μεταξύ των συνιδιοκτητών με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός.

Αν η κατοικία είναι κενή δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται από τον φορολογούμενο με την προσκόμιση φωτοαντιγράφου λογαριασμού της ΔΕΗ ή με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Εξοχικά

Αντικειμενική δαπάνη ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρηθείσας δευτερεύουσας κατοικίας:

Ως ετήσια αντικειμενική δαπάνη των δευτερευουσών κατοικιών λαμβάνεται το ήμισυ της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν υπάρχει κύρια κατοικία με συνυπολογισμό των βοηθητικών χώρων.

Στην περίπτωση που η δευτερεύουσα κατοικία δεν είναι ιδιόκτητη, αλλά μισθώνεται και διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί για ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης μερίζεται ανάλογα με τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.

Οι αντικειμενικές δαπάνες

Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης η οποία αποτελεί την αντικειμενική δαπάνη «βάσης» στην οποία θα προστίθενται όλες οι άλλες αντικειμενικές δαπάνες που κατά περίπτωση έχει ο φορολογούμενος.

Η δαπάνη αυτή έχει οριστεί στο ποσό των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 5.000 ευρώ για τον έγγαμο. Στα ποσά αυτά θα προστίθενται οι λοιπές αντικειμενικές δαπάνες οι οποίες έχουν οριστεί ως εξής:

Δίδακτρα

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή η δαπάνη προκύπτει από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και σε ιδιωτικά σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες.Σ την περίπτωση γονέων που είναι διαζευγμένοι και που ένας εξ αυτών βαρύνεται με τα παιδιά ως προστατευόμενα και ο άλλος γονέας καταβάλλει τα δίδακτρα, η δαπάνη των διδάκτρων βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τα δίδακτρα.

Αεροσκάφη

Για ανεμόπτερα στο ποσό των 8.000 ευρώ.

* Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.

* Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα στο ποσό των 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης.

Η αντικειμενική δαπάνη των αεροσκαφών,ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων που έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους εταιρείες, λογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη των προσώπων που είναι εταίροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι κ.λπ.

Σκάφη

* Για τα ταχύπλοα σκάφη αναψυχής ανοικτού τύπου,ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους ως 5 μέτρα, στο ποσό των 3.000 ευρώ. Για σκάφη αυτού του τύπου πάνω από 5 μέτρα, η τεκμαρτή δαπάνη έχει οριστεί το ποσό των 4.000 ευρώ.

* Για σκάφη με χώρο ενδιοιτησης ως και 7 μέτρα ορίστηκε στις 8.000 ευρώ

* Από 7 και ως 10 μέτρα +2.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο

* Από 10 ως 12 μέτρα +5.000 ευρώ ανά μέτρο

* Από 12 ως 15 μέτρα +10.000 ευρώ για κάθε μέτρο

* Από 15 ως 18 μέτρα +15.000 ευρώ για κάθε μέτρο

* Από 18 ως 22 μέτρα +20.000 ευρώ για κάθε μέτρο

* Από 22 μέτρα +35.000 ευρώ για κάθε μέτρο Η πιο πάνω αντικειμενική δαπάνη μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του σκάφους κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και ως 10 έτη από το έτος που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Αυτοκίνητα

Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ή μεικτής χρήσης και τύπου jeep έχει οριστεί ως εξής:

* Για αυτοκίνητα ως 1.200 κ.εκ. σε 3.000 ευρώ.

* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.εκ. και ως 2.000 κ.εκ., προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. και ως 3.000 κ.εκ. προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.εκ.

* Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.εκ. προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Τα πιο πάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και ως 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Αν κύριος ή κάτοχος του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου είναι ανήλικο παιδί, η αντικειμενική δαπάνη του αυτοκινήτου αυτού λογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα του άλλου γονέα.

Αν επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ ανήκουν σε εταιρείες η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων αυτών μερίζεται μεταξύ των ομόρρυθμων εταίρων, των εταίρων της ΕΠΕ ή των διαχειριστών εταίρων αυτής, μεταξύ των διευθυντών, των εντεταλμένων,συμβούλων, των διοικητών και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας.

Οικιακοί βοηθοί

Ως ετήσια δαπάνη για το βοηθητικό οικιακό προσωπικό λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από το κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά περίπτωση για κάθε κατηγορία εργαζομένων.

Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από φυσική αναπηρία ή διανοητική καθυστέρηση ή είναι ηλικίας πάνω από 65 έτη και απασχολεί νοσοκόμο.

Πισίνες

Η αντικειμενική δαπάνη για τις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στρατηγοί - Μαϊμού: Ελεγχος στο Μετοχικό Ταμείο

Οι αποκαλύψεις του «Εθνους» για την κακοδιαχείριση και τα τεράστια ελλείμματα, που ξεπερνούν τα 340 εκατομμύρια ευρώ, προκάλεσαν τη διενέργεια έρευνας από μεικτό κλιμάκιο των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας

Οικονομικό έλεγχο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού από μεικτό κλιμάκιο των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών προκαλούν οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις του «Εθνους» για την κακοδιαχείριση και τα τεράστια ελλείμματα, που ξεπερνούν τα 340 εκατομμύρια ευρώ!

Ξεπερνούν τα 340 εκατομμύρια ευρώ τα ελλείμματα στο ΜΤΣ από τη «βιομηχανία στρατηγών» και τις «μεταγγίσεις» από παράπλευρα ταμεία.
Ξεπερνούν τα 340 εκατομμύρια ευρώ τα ελλείμματα στο ΜΤΣ από τη «βιομηχανία στρατηγών» και τις «μεταγγίσεις» από παράπλευρα ταμεία.

Η κατάρρευση του ΜΤΣ δεν αποτελεί πια «εσωτερική υπόθεση» του υπουργείου Αμυνας αλλά αντικείμενο γενικότερης κυβερνητικής έρευνας και απόδοσης ευθυνών καθότι βρίσκονται στον «αέρα» 82.560 μέτοχοι (εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας) και πια δεν μπορεί να πληρώσει τα «σπασμένα» το Ελληνικό Δημόσιο.

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» της 27ης/12/2010
Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Εθνους» της 27ης/12/2010

Στο μεταξύ επικρατεί αναταραχή στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» που με ευθύνη των ίδιων των μελών του Δ.Σ του ΜΤΣ έχουν δημιουργηθεί:

  • Στο ΕΚΟΕΜΣ (συμπληρωματικό ταμείο του Στρατού)!
  • Στον «κουμπαρά» του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΕΑ) που προορίζεται για την «προίκα» των παιδιών των εν ενεργεία στελεχών!
  • Στο ταμείο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ!
  • Στο ταμείο της Ενωσης Αποστράτων, που «γεμίζει» από τις κρατήσεις των εν ενεργεία στελεχών!

Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του «Εθνους» για τη «βιομηχανία στρατηγών» και τις «μεταγγίσεις» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα παράπλευρα ταμεία για τη χορήγηση παχυλών μερισμάτων στο «κλαμπ των αποστράτων» προκάλεσαν το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο.

Μέχρι τώρα το ΜΤΣ δεν είναι σε θέση να υπολογίζει πόσο επιβαρύνθηκε το ταμείο από τη «βιομηχανία» βαθμολογικής και μισθολογικής αναβάθμισης 2.751 σε «αρχηγούς ΓΕΣ», 9.026 σε «αντιστράτηγους» και 7.052 σε «υποστρατήγους»!

Ουδείς από την κυβέρνηση γνωρίζει πώς και από ποιους έγινε η «μετάγγιση» των εκατοντάδων εκατομμυρίων (άνω των 250) για τη χορήγηση μερίσματος στους απόστρατους με συνεχόμενες αυξήσεις, που ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες του πληθωρισμού!

Η παρούσα κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη αν η μετακίνηση των συγκεκριμένων ποσών έγινε με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και αν υπήρξε έγκριση των πολιτικών ηγεσιών της ΝΔ.

Και ενώ η «μαύρη τρύπα» στο ΕΚΟΕΜΣ ξεπερνάει κατά πολύ τα 180 εκατομμύρια, πανικόβλητοι από την Οικονομική Διεύθυνση του ΓΕΣ απέστειλαν έγγραφο στο Πολεμικό Ναυτικό και ζητούν να κατατεθούν 700.000 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό του ΕΚΟΕΜΣ ως οφειλές από χρήση μέσων (καύσιμα - ελικόπτερα) που διατέθηκαν κατά την διάρκεια ασκήσεων!!

«Σύρραξη» μεταξύ των τριών Κλάδων προκλήθηκε σε ειδική σύσκεψη που έγινε την περασμένη βδομάδα στο πεντάγωνο για την κατάργηση ή συγχώνευση Οργανισμών, όπως απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ ζήτησε συγχώνευση των Μετοχικών Ταμείων και των τριών Κλάδων.

Τόσο οι εκπρόσωποι του Ναυτικού όσο και της Αεροπορίας αντέδρασαν έντονα υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει συγχώνευση των Ταμείων εάν προηγουμένως δεν αποσαφηνιστεί η κατάσταση στο ΜΤΣ, δεν εντοπιστούν όλοι οι «σκελετοί» και δεν τεθεί σε τροχιά εξυγίανσης.

Δήμος Βερύκιος

ethnos.gr
Read more...

Μείωση 15% των αμοιβών

Ανατροπές - σοκ στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται μέσα στο 2011 με την καθιέρωση του Ενιαίου Μισθολογίου। Ο «τυφώνας» των περικοπών θα «σαρώσει» όλα τα επιδόματα και τις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων

Με αιχμή την ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου, που θα θεσμοθετηθεί το β' τρίμηνο του έτους, ξεκινούν οι ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που «φέρνει» το επικαιροποιημένο μνημόνιο για το 2011. Ηδη συγκροτήθηκε επιτροπή από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα επεξεργαστεί τα βασικά στοιχεία του νέου μισθολογίου.

Μείωση 15% των αμοιβών

Στο κυβερνητικό στόχαστρο προς περικοπή μπαίνουν τα ακριβά επιδόματα, ο μισθός των νεοεισερχομένων που αναμένεται να εξισωθεί με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων που σήμερα είναι 60-40%. Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15%. Το ενιαίο μισθολόγιο θα επιφέρει εξίσωση των αποδοχών υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, ενώ θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα.

Το 2010 εγκρίθηκαν 64.000 συμβάσεις για το Δημόσιο. Φέτος θα απασχοληθούν 55.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ να αποστ
Το 2010 εγκρίθηκαν 64.000 συμβάσεις για το Δημόσιο. Φέτος θα απασχοληθούν 55.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ να αποστείλουν τα αιτήματά τους για εποχικό προσωπικό

Η κυβέρνηση βάσει των διατάξεων του μνημονίου πρέπει να δημιουργήσει ενιαίο μισθολόγιο χωρίς να επιβαρύνει τον συνολικό προϋπολογισμό των ήδη «ψαλιδισμένων» αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ διαφωνεί με την περαιτέρω μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και διεκδικεί την κατοχύρωση των 1.300 ευρώ ως βασικού μισθού των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, αίτημα που προσκρούει στις επιταγές του μνημονίου, που ουσιαστικά απαιτεί περαιτέρω συμπίεση των απολαβών στον δημόσιο τομέα.

Μάλιστα, η τρόικα πιέζει έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο σε όλους τους υπαλλήλους εξαρχής και όχι μόνο στους νεοσεισερχόμενους, όπως εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη. Το θέμα της κατάρτισης του ενιαίου μισθολογίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα «καυτά» μέτωπα της νέας χρονιάς.

Το 2011, επίσης, θα επιβληθεί επιπλέον μείωση των κρατικών δαπανών κατά 5%. Το μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά την «κατάργηση των μη παραγωγικών και μη στοχευμένων δαπανών από τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς», που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 0,3% του ΑΕΠ. Το α' τρίμηνο του 2011 θα καταρτιστεί κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το «κλείσιμο» των «μη αναγκαίων» κρατικών φορέων.

Η θεσμοθέτηση της «Διαύγειας», του ειδικού ιστοχώρου όπου δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις των κρατικών οργάνων, θα επεκταθεί από το 2011 και στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει νομοσχέδιο το α' τρίμηνο του 2011 για την «Καλή νομοθέτηση». Ο νόμος θα ενσωματώνει τις αρχές της «Ατζέντας για την καλή νομοθέτηση» του ΟΟΣΑ.

Τα νομοσχέδια με την κατάθεσή τους στη Βουλή θα συνοδεύονται από αξιολόγηση κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου, έκθεση συνεπειών καθώς και από αιτιολογική έκθεση. Μέχρι τον Μάρτιο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τον αυστηρότερο έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, καθώς και του «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Εντός του 2011 θα ψηφιστεί και ο νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ
Προμήθειες

Ριζικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στο σύστημα προμηθειών του Δημοσίου. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΣ), που θα οριστικοποιηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Φεβρουαρίου. Η ΕΑΔΣ θα πραγματοποιεί διαγωνισμούς μέσω Διαδικτύου και θα επιδιώκει την άθροιση της ζήτησης ομοειδών προμηθειών που αιτούνται διάφοροι φορείς του Δημοσίου, με στόχο να επιτύχει μείωση της τελικής τιμής. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για επιλογή περισσότερων προμηθευτών από έναν.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
Μισθοί ανάλογα με την παραγωγικότητα

Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιεύσει έκθεση για το ύψος των αμοιβών στο Δημόσιο, καθώς και για τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης.

Το σχέδιο για την απλούστευση των αμοιβών στο Δημόσιο -βάσει του Μνημονίου- πρέπει να είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε και θα γίνει διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντός του δευτέρου τριμήνου, που θα ψηφιστεί ο νόμος για το Ενιαίο Μισθολόγιο, αναμένεται «τυφώνας» περικοπών που θα σαρώσει ειδικά επιδόματα και πρόσθετες παροχές.

Το «μαχαίρι» των μειώσεων θα μπει βαθύτερα στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το 2010 επέφεραν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 20%. Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές τους κατά επιπλέον 15%.

Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού - επιδομάτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν τον βασικό μισθό, π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών όπου τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 57% των τελικών αποδοχών. Κυβερνητική επιδίωξη είναι οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων.

Μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ηλεκτρονικού υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).

Αναμένεται να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών, ύψους 460 εκ. ευρώ ετησίως. Θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή «πριμ» παραγωγικότητας. Η συμπίεση των αποδοχών στα υπουργεία με τις υψηλότερες αμοιβές θα είναι μεγαλύτερη, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιδιωχθεί σε όλο τον δημόσιο τομέα να υπάρχει κοινή μισθολογική πολιτική στους υπαλλήλους ανάλογα με τη θέση αλλά και την απόδοσή τους. Παράλληλα, το βάρος των περικοπών θα υποστούν οι ελάχιστοι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι στο Δημόσιο των οποίων η αμοιβή θα εξισωθεί με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα.

Νίκος Β. Τσίτσας

ethnos.gr
Read more...

Πορτογαλία Ευρωπαϊκές πιέσεις για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ

Πορτογάλος χρηματιστής αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των αγορών (φωτ. αρχείου)

Αυξάνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ανώτερη πηγή της ευρωζώνης. Ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις για την πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια αν το κόστος δανεισμού της από τις αγορές γίνει πολύ υψηλό έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο, προσέθεσε η πηγή αυτή.

Ακόμη δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες για βοήθεια, δήλωσε παράλληλα ένας αριθμός πηγών της ευρωζώνης, αλλά αυξάνονται οι πιέσεις στο Eurogroup, το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για βοήθεια γρήγορα παρά αργά», σημείωσε επίσης η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη εξέφρασαν επίσης η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Χθες εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης αρνήθηκε το δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού ότι η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις από το Βερολίνο και το Παρίσι για να προσφύγει σε ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε επίσης διαψεύσει νωρίτερα την είδηση αυτή: «Η Γερμανία δεν πιέζει κανέναν να αποδεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης».

Το ίδιο έκανε εξάλλου αργότερα και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν είναι στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να αναγκάσει την Πορτογαλία να προσφύγει στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τη δήλωση του οποίου επικαλείται στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Handelsblatt.

Την ίδια στιγμή η μεγάλη πορτογαλική εφημερίδα Publico τάσσεται με το μέρος αυτών που κρίνουν ότι η προσφυγή της Λισαβόνας σε ένα σχέδιο διάσωσης είναι αναπόφευκτη. «Μόνον ένα θαύμα θα μας σώσει από το ΔΝΤ», αναφέρεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Η βοήθεια για τη Λισσαβόνα αποσκοπεί στην προστασία της Ισπανίας, η οποία μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά, αλλά οι οικονομικές ανάγκες της οποίας θα φτάσουν στα όριά τους τις δυνατότητες παροχής βοήθειας της ευρωζώνης. «Η πραγματική μάχη θα είναι η μάχη της Ισπανίας -αλλά εκεί πιστεύω έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να κάνει μια εκτίμηση για το πιθανό μέγεθος της βοήθειας που μπορεί να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή αυτή απάντησε: «Περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ και λιγότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, λέω μεταξύ 60 και 80 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, επειδή δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα».


tovima.gr
Read more...

Εξυγίανση τώρα στις συγκοινωνίες Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο προωθεί ως λύση για την αντιµετώπιση του φαινοµένου της εισιτηριοδιαφυγής στα µέσα µεταφοράς το υπουργείο Υποδοµών.

Ο υπουργός ∆ηµήτρης Ρέππας µε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε συνδυασµό µε έναν ελεγκτικό µηχανισµό θα γίνει σε συνεργασία µε ιδιώτες. Ο κ. Ρέππας επισηµαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εναλλακτικά σενάρια για να αντιµετωπίσει τις συνεχιζόµενες κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ εν είδει προειδοποίησης καθιστά σαφές στους εργαζοµένους στις ∆ΕΚΟ ότι εάν οι φορείς στους οποίους απασχολούνται δεν είναι βιώσιµοι, τότε θα ακουστούν και πάλι οι φωνές για απολύσεις...

Κύριε υπουργέ, ένας από τους πιο δύσκολους κάβους που έχει να περάσει η κυβέρνηση στις αρχές του 2011 είναι τα κλειστά επαγγέλµατα. Πού βρίσκονται οι διαπραγµατεύσεις µε τις επαγγελµατικές οµάδες που επηρεάζονται;

Η Ελλάδα είναι µεταξύ των τελευταίων χωρών στην Ευρώπη των 27 στον τοµέα των κλειστώνεπαγγελµάτων. Στρεβλώσεις στον ανταγωνισµό οδηγούν σε υψηλές τιµές και αναπαράγουν αντιδηµοκρατικά προνόµια. Οπου χρειάζεται ασφαλώςκαι πρέπει να προβλέπεται µία µεταβατική περίοδος. Σε κάθε περίπτωση όµως η συζήτηση µε τις επαγγελµατικές οµάδες στοχεύει σε καθαρές λύσεις.

Αντιλαµβάνεστε πως ουδείς δέχεται ευχάριστα µια µεταβολή που τον θίγει. Θεωρώ όµως πως οι κλάδοι, ιδίως οι επιστηµονικοί, υιοθετούν την ανάγκη αυτής της αλλαγής που είναι χρήσιµη για την οικονοµική λειτουργία προς όφελος των πολλών και συνολικά για τη χώρα.

Σας προβληµατίζουν οι κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες; Αν συνεχιστούν επ’ αόριστον, θα αποκλείατε το µέσο της επίταξης;

Απεργούν, γιατί; Για το πολυνοµοσχέδιο; Μα είναι ήδη νόµος του κράτους. Απεργούν, λοιπόν,για τηµη εφαρµογή νόµου; Ή για το νοµοσχέδιο της αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών που πρόκειται να παρουσιάσουµε; Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν, άρα απεργούν προκαταβολικά. Ετσι όµως ταλαιπωρούν τους κατά τεκµήριο λιγότερο εύπορους που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες τους. Η περίοδος που διανύουµε δεν επιτρέπει άµετρο και αφοριστικό λόγο ούτε αλόγιστες και τυφλές συγκρούσεις. Από την πλευρά µας θα παραµείνουµε σε θέση ευθύνης. Οφείλουµε λοιπόν να πάρουµε πρωτοβουλίες όχι για να «πολεµήσουµε» τους συνδικαλιστές, αλλά για να εξασφαλίσουµε στον κόσµο υπηρεσίες που συναρτώνται µε την καθηµερινότητά του. Αντί για την επίταξη που ως επιλογή δεν προσφέρεται για καθηµερινή χρήση και δεν ανταποκρίνεται σε πολιτικές που επιθυµούµε παρά µόνο σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, έχουµε σχεδιάσει εναλλακτικά πλάνα και µάλιστα όχι µόνο ένα. Πάνω από όλα όµως θεωρώ πως οι ίδιοι οι εργαζόµενοι θα κινηθούν αντιλαµβανόµενοι τους περιορισµούς που τους επιβάλλει το συµφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και το δικό τους, θα προσέθετα.

Πότε θα δούµε το πλήρες σχέδιο για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών;

Στο επόµενο Υπουργικό Συµβούλιο θα συζητήσουµε το σχετικό νοµοσχέδιο και θα ακολουθήσει δηµόσια διαβούλευση.

Εταιρείες που πλήττονται από την κακοδιαχείριση, το έλλειµµα κάθε προγραµµατισµού και σχεδιασµού, χωρίς ποτέ να αξιολογούνται για το παραγόµενο έργο µε δείκτες κοινωνικής αποδοτικότητας και οικονοµικού αποτελέσµατος δεν έχουν προοπτική. Εταιρείες που έχουν µισθολογική δαπάνη 600 εκατ. ευρώ και έσοδα λιγότερα των 300 εκατ. ευρώ µε µισθολογικό κόστος στο 78% κατά µέσον όρο του συνολικού λειτουργικού και µε εργαζοµένους κάποιοι των οποίων αµείβονται, εργαζόµενοι το οκτάωρό τους, µε υπερωριακές αµοιβές για κάποιο τµήµα του, είναι εταιρείες που οδηγούνται σε κατάρρευση. Το κράτος ασφαλώς θα συνεχίσει να επιδοτεί το συγκοινωνιακό έργο σε ένα εύλογο ύψος. Αλλά γιατί ο πολίτης της ελληνικής περιφέρειας να πληρώνει για τα ελλείµµατα των συγκοινωνιών της Αθήνας;

Είναι όµως λύση να αυξάνονται συνεχώς οι τιµές των εισιτηρίων στα µέσα µεταφοράς;

Το χειρότερο είναι ότι οι κατά καιρούς αυξήσεις της τιµής του κοµίστρου δεν συνοδεύονται από ανάλογη αύξηση των εσόδων. Αναφέρω χαρακτηριστικά πως η εισιτηριοδιαφυγή φθάνει σε υψηλά ποσοστά έως και του 40% για τα λεωφορεία. Τους τελευταίους έξι µήνες τοποθετήσαµε ελεγκτές - επιθεωρητές µε ικανοποιητικά αποτελέσµατα. Την τελική λύση όµως θα φέρει η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την οποία προετοιµάζουµε επιδιώκοντας συνεργασία µε ιδιώτες για την αποτελεσµατική διαχείριση του συστήµατος εισιτήρια - έσοδα. Οι αυξήσεις των 20 και 40 λεπτών αποτελούν µια πτυχή τιµολογιακής πολιτικής στο συνολικό σχέδιο που περιλαµβάνει συµβάσεις των συγκοινωνιακών φορέων µε υπουργεία και φορείς για τη χρηµατοδότηση του έργου που εκτελούν, µεταφέροντας πολίτες ειδικών κατηγοριών µε µειωµένο ή µηδενικό κόµιστρο και για το οποίο σήµερα ουσιαστικώς δεν καταβάλλεται το ανάλογο τίµηµα. Οι οργανισµοί συγκοινωνιών και οι ίδιοι οι εργαζόµενοι οφείλουν να περιφρουρήσουν τα έσοδα της υπηρεσίας.

Εξακολουθείτε να αποκλείετε απολύσεις σε ∆ΕΚΟ που υπάγονται στην αρµοδιότητά σας; Εχετε πει ότι κάποιοι εργαζόµενοι παίζουν µε τη φωτιά...

Επιλέγουµε να αναδιοργανώσουµε τους φορείς και όχι να τους διαλύσουµε, γιατί ακούστηκαν και τέτοιες απόψεις. Στηρίζουµε τον δηµόσιο χαρακτήρα και εγγυώµεθα το δικαίωµα των υπαλλήλων στην εργασία. Αυτό όµως είναι κάτι που πρέπει να συνδεθεί µε τα επιθυµητά αποτελέσµατα ώστε να γίνουν βιώσιµες οι εταιρείες και αυτό µένει να αποδειχθεί. Αν αποτύχει η πρωτοβουλία µας, οι φωνές για ιδιωτικοποίηση και απολύσεις θα ακουστούν πιο δυνατά. Κάποιοι ίσως να έχουν και έτοιµα σχέδια στο συρτάρι τους. Με λυπεί που κάποιοι συνδικαλιστές µιλούν χωρίς να αντιλαµβάνονται τις περιστάσεις, π.χ. δεν αντιλαµβάνονται ότι ακόµη και οι µετατάξεις, που τις απορρίπτουν, θεωρούνται προσλήψεις και στερούν ουσιαστικά κατά ίσο αριθµό θέσεις εργασίας από άλλους πολίτες που βρίσκονται εκτός των τειχών του ∆ηµοσίου σήµερα. Από την πλευρά µου, είµαι µαζί µε τους εργαζοµένους αν έχουν στόχο τους την αναβάθµιση µιας δηµόσιας υπηρεσίας, το δικαίωµα στην εργασία, τον µηδενισµό της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης και την εξάλειψη των ελλειµµάτων, την ποιότητα και τη δεοντολογική συµπεριφορά στην άσκηση του έργου αλλά δεν πρόκειται ούτε καν να δεχθώ διάλογο για το αν οι νόµοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί ή για το αν το δηµόσιο και το κοινωνικό συµφέρον είναι υπεράνω του ατοµικού και του συντεχνιακού.

ΓΙΑΣΧΕ∆ΙΟ ΕΠΙΤΑΞΗΣ ΣΤΑΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Αντί για την επίταξη που ως επιλογή δεν προσφέρεται για καθηµερινή χρήση και δεν ανταποκρίνεται σε πολιτικές που επιθυµούµε παρά µόνο σε περίπτωση έσχατης ανάγκης, έχουµε σχεδιάσει εναλλακτικά πλάνα και µάλιστα όχι µόνο ένα
tanea.gr

Read more...

Ωρα μηδέν για βαρέα- ανθυγιεινά και επικουρικές Πέντε κινήσεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καθώς και για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Oι αποφάσεις στα δύο αυτά καυτά μέτωπα αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου.Ετσι, το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του άναψε το πράσινο φως για να αρχίσουν άμεσα οι αναλογικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων, με βάση τις οποίες θα κριθεί το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις συντάξεις τις οποίες χορηγούν όσα είναι ελλειμματικά. Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα ενεργοποιήσει την αρμόδια επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στόχος είναι η νέα λίστα να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζομένους που θα μείνουν εκτός λίστας.

Πρόκειται για δύο από τις πέντε κινήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που ετοιμάζει άμεσα το υπουργείο Εργασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται το νέο καθεστώς για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και «λίφτινγκ» στην 37ετία.

Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ
με τα βαρέα θα περιλαμβάνει πολύ λιγότερα επαγγέλματα που θα αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού
ΒΑΡΕΑ- ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Εκτός λίστας 250.000 εργαζόμενοι
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ της σχετικής επιτροπής- αυτήν την εβδομάδα- αρχίζει η διαδικασία προκειμένου να μπει μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ). Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη). Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

Οπως προβλέπεται στον νόμο Λοβέρδου, ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων καταρτίζεται για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα εφαρμοστεί από 1.7.2011 για όλους τους εργαζομένους. Οσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31.12.2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μειώσεις στα ελλειμματικά Ταμεία
ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ βρίσκεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Τον διαγωνισμό θα διενεργήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) και η προϋπολογισμένη δαπάνη υπολογίζεται σε 185.000 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί από τον φετινό προϋπολογισμό της Αρχής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων Πρόνοιας θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση με την τρόικα. Πάντως οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 και οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης μολονότι διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία ή σχεδιασμός για μείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο», εντούτοις δήλωσε ότι μετά τις αναλογιστικές μελέτες οι αναπροσαρμογές που θα προκύψουν δεν θα αφορούν τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή αντίστοιχη με αυτές που έγιναν στην κύρια σύνταξη». Κι αυτό γιατί- όπως είπε- υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των επικουρικών ταμείων. Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχουν πορίσματα που η ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2011.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ
Νέες διευκολύνσεις
ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ταμεία που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται μια ρύθμιση για επιχειρήσεις που χρωστάνε, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης εις βάρος οφειλετών.

ΕΚΑΣ
Με κριτήριο όλα τα εισοδήματα
ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΚΑΣ με στόχο την ενίσχυση των πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχων. Κι αυτό γιατί εντοπίστηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι που έπαιρναν το ΕΚΑΣ και είχαν υψηλά εισοδήματα (π.χ.

200.000 ευρώ ετησίως). Ετσι, χωρίς να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, το νέο ΕΚΑΣ θα χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους. Εκτιμάται ότι οι ωφελημένοι θα είναι 30.000-40.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, εντοπίστηκαν συνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ παράνομα από δύο πηγές. Κι αυτό γιατί υπάρχει η δυνατότητα στον κάθε φορολογούμενο πολίτη να δηλώνει εισοδήματα σε διαφορετικό κωδικό που φορολογούνται με άλλον τρόπο ή είναι αφορολόγητα. Εκεί μπορεί να βρει κανένας εισοδήματα και των 20 και των 30 και των 50 χιλιάδων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 32 συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι δικαιούχοι και του ΕΚΑΣ, ενώ το ίδιο επίδομα απολάμβανε και συνταξιούχος με εισόδημα 496.000 ευρώ!

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως στο ΕΚΑΣ του 2010 το ετήσιο εισόδημα αυξήθηκε κατά 4%, όσο και η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2008, αφού με τα εισοδήματα εκείνης της χρονιάς, καταβλήθηκε ο επίδομα. Το ΕΚΑΣ (2010) κυμάνθηκε από 57,5 έως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων. Το ποσό του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκε στους δικαιούχους για το 2010 χορηγήθηκε ανάλογα με τα συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις, καθώς και από μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα του έτους 2008. 37ΕΤΙΑ
Σενάρια «λίφτινγκ»
ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ είναι και ρύθμιση- «λίφτινκ» στο Ασφαλιστικό που αφορά την 37ετία. Τα σενάρια είναι δύο:

●Οσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη το 2010 θα έχουν τη δυνατότητα εξόδου με 37 χωρίς όριο ηλικίας έως και το 2012. ●Οσοι εργαζόμενοι έχουν άνω των 10.500 ενσήμων και βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, θα έχουν την ευχέρεια συνταξιοδότησης με 37 έτη (11.100 ένσημα) χωρίς όριο ηλικίας για το μεσοδιάστημα μέχρι το 2012. Ως γνωστόν, με τον Νόμο 3863/10 τέθηκε όριο ηλικίας (το 58ο φέτος και το 59ο το 2012) για έξοδο με 37ετία. Με την αλλαγή αυτή, θα αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας χιλιάδες ασφαλισμένοι.


Αντέχει το Ασφαλιστικό έως το 2060

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2060 αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα, μετά και τις γνωστές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε ό,τι αφορά τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η αναλογιστική μελέτη που έγινε στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στη Βουλή.

Ως γνωστόν, το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο κάνει λόγο για «ανακαθορισμό» των συντάξεων έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 με νέο νόμο, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. Ο δημοσιονομικός περιορισμός που τίθεται είναι «να μην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να μην ξεπεράσει το 9% από το 6,5% του ΑΕΠ) και την όποια διαφορά προκύψει, να κληθούν να την «καλύψουν» με νέες περικοπές οι ασφαλισμένοι. Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης που δείχνουν ότι το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο έως το 2060, ισοδυναμούν με θετική εξέλιξη για τους ασφαλισμένους.
Read more...