Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Δουλειά και το απόγευμα στο Δημόσιο...

Νέος γύρος μέτρων για να πάρουμε την 4η δόση


http://img.protothema.gr
Με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων θα βγει το οικονομικό επιτελείο από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τρόικα για την 4η δόση του δανείου. Την ίδια ώρα κορυφώνεται και η αγωνία για τον εάν η επιμήκυνση του δανείου θα αφορά όλο το ποσό των 110 δισ. ή μόνο στις δόσεις που απομένουν.

Τις κρίσιμες αποφάσεις για την επιμήκυνση του δανείου θα λάβουν τη Δευτέρα οι Βρυξέλες, όπου συνεδριάζει ειδική ομάδα εργασίας, αν και όλα θα οριστικοποιηθούν στην συνεδρίαση του Εurogroup στις 17 Ιανουαρίου. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει με αγωνία να ξεκαθαρίσει τοπίο για το εάν η επιμήκυνση θα αφορά όλο το δάνειο των 110 δισ ευρώ ή μόνο την αποπληρωμή των δόσεων.

Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι, όσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δεν συνδυάζεται με τη δυνατότητα απευθείας χαμηλότοκου δανεισμού της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την έκδοση ευρωομολόγου ή με την συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, το πρόβλημα θα μετατίθεται για το ορατό μέλλον.

Έντονος όμως είναι ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών από τις ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, που συμπαρασύρουν και τα ελληνικά ομόλογα πριν τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων την Τρίτη, για την οποία βασικός στόχος είναι να μη ξεπεράσει το επιτόκιο το φράγμα του 5%.

Πάντως η 4η δόση των 15 δισ. ευρώ προϋποθέτει επώδυνα μέτρα. Στις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου με την Τρόικα θα μπουν στο τραπέζι σκληρές προτάσεις: εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων στο δημόσιο, προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας και η επέκταση του απογευματινού ωραρίου, όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα έρχεται μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση του μισθού με την εργασία που εκτελείται.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων "ψαλιδίζεται" περαιτέρω, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: