Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στη Βουλή οι "γαλάζιες" προσλήψεις στο Μετρό

Στη Βουλή διαβιβάστηκε την Δευτέρα η δικογραφία που αφορά παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό, κατά την περίοδο 2005-2009, επί υπουργίας Μιχ।Λιάπη, Κ.Χατζηδάκη και Ευρ.Στυλιανίδη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε την Δευτέρα η δικογραφία που αφορά παράνομες προσλήψεις στην Αττικό Μετρό, κατά την περίοδο 2005-2009, επί υπουργίας Μιχ.Λιάπη, Κ.Χατζηδάκη και Ευρ.Στυλιανίδη.

Στη Βουλή οι  γαλάζιες  προσλήψεις στο Μετρό
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από το πόρισμα του Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης, Λ.Ρακιντζή, σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού στο Μετρό και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2009.

Ανεξάρτητα από το πόρισμα του αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το Μετρό για πρώτη φορά το 2009 εμφάνισε έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στη διάρκεια του ελέγχου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τόπος καταγωγής (κυρίως οι νομοί Λαρίσης και Ροδόπης), η εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και Γενικών Γραμματέων.

Επίσης, εμφανίζεται να είναι σταλμένα τα βιογραφικά από FAX τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πολλές φορές οι συνεντεύξεις γινόταν μετά την πρόσληψη και ειδικότερα για 17 εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ.

Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2005-2009 προβλεπόταν η πρόσληψη 75 ατόμων, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων, τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009-2010 αν και απαιτείτο η πρόσληψη 32 πωλητών εισιτηρίων, προσελήφθησαν 97.

Προστίθεται επιπλέον ότι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων αυξήθηκαν οι υπάλληλοι κατά 100% (από 10 σε 20) και στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης κατά 90% (από 9 σε 16 άτομα).

Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2005-2009 δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό, όπως είχαν την υποχρέωση.

Η έρευνα ωστόσο που διεξήγαγαν «προσέκρουσε» σε ονόματα υπουργών και γι’ αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως ορίζεται στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: