Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Το Σάββατο ξεκινούν οι εκπτώσεις

Στο τραπέζι η πρόταση για ανοιχτά καταστήματα
τις Κυριακές

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, θέμα που έχει φέρει αναταραχή στον εμπορικό κόσμο.

Αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων να επιτραπεί προαιρετικά, το πρώτο τρίμηνο του 2011, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι με τις μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης είναι το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο και παράλληλα, τέσσερις φορές το χρόνο να υπάρχουν εκπτωτικές περίοδοι.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου 2011 σημείωσε ότι: «Το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανένα και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολύ προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή.

»Αναφορικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως την λειτουργία των καταστημάτων χωρίς περιορισμούς ακόμα και τις Κυριακές, ξεκινάμε από σήμερα στο πρώτο συμβούλιο της χρονιάς να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις που συγκεντρώσαμε από όλη την Ελλάδα, να συμφωνήσουμε με όλους τους φορείς εργοδοτών αλλά και εργαζομένων, ώστε να καταλήξουμε σε αποφάσεις που θα πάρουμε, όμως εμείς για εμάς και όχι άλλοι για εμάς».

Κατά της πρότασης τάσσεται ήδη η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, που καταγγέλλει την απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων να επιτραπεί προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων εκτιμά ότι πρόκειται για αναθέρμανση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από προηγούμενα χρόνια και σε άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

«Οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας της μείωσης μισθών και συντάξεων, της πτώσης του τζίρου από την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και από την άγρια φορολογική επίθεση, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «τους μόνους που θα ωφελήσει σε βάρος των χιλιάδων μικρών εμπόρων, το άνοιγμα τις Κυριακές και τις αργίες είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και τις μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες που με αυτό το τρόπο θα απορροφήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και της αγοράς και θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρά μαγαζιά στον αφανισμό».

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν, και από κοινού να αντισταθούν στην απόφαση που, όπως εκτιμά, ''είναι αρχή για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας»।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: